20. MAJ  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Kto nepride, bude banovat!

Dalsiu zo serie zaujimavych akcii pripravuje obcianske zdruzenie Jasienok Zadne Halny na sobotu 31. maja. Na parkovisku pred Motorstopom v Zadnych Halnoch o pol desiatej na podujati Otvorenie leta 2003 s bohatym kulturno-sportovym programom privita vsetky vekove kategorie. Velkym spestrenim programu bude motokrosovy pretekar Peter Belko z Polomky, ucastnik medzinarodnej sestdnovej sutaze v Spanielsku. Do tanca hra Tucna Anca.

(pb)

Vo Valaskej krstili monografiu

V prvy majovy utorok v Obecnom urade vo Valaskej starosta obce Ing. Emil Grone prijal hosti, ktori sa tu stretli pri prilezitosti krstu Monografie obce Valaska. Historicke fakty do tejto publikacie zozbieral uz zosnuly rodak z Valaskej Ernest Laubert. Na ich spracovanie do dnesnej podoby sa podujal prof. Dr. et Dr. h. c. Julius Alberty, CSc., autorom geografie miestneho regionu je doc. RNDr. Alfonz Gajdos, PhD. Dielo pre obecny urad vydalo studio Harmony, s. r. o., Banska Bystrica v edicii Genius Loci pod vedenim Lubice Skrinarovej. Monografiu obce leziacej na sutoku Hrona a Cierneho Hrona v rukach byvaleho starostu Valaskej PaedDr. Dusana Sliacana symbolicky pokrstil sucasny starosta Ing. Emil Grone ako inak - vodou z Hrona v pritomnosti jej autorov, poslancov obecneho zastupitelstva a pracovnikov obecneho uradu. So svojimi takmer sto stranami sice publikacia nie je velmi rozsiahla, no jej obsah je o to putavejsi a je bohato ilustrovana. Rodaci z Valaskej na fotografiach urcite spoznaju svojich blizkych a znamych, pripadne aj samych seba. Kym tato knizka mohla uzriet svetlo sveta, uplynulo niekolko desatroci. Urcite dobre posluzi aj ako ucebna pomocka v ramci regionalnych vzdelavacich programov v skolach. Obyvatelia, ale aj priaznivci obce si monografiu mozu kupit v obecnom urade, v predajni knih na Namesti 1. maja a v Turisticko-informacnej kancelarii v Brezne na Namesti gen. M. R. Stefanika.

(pm)

Radost vystriedal smutok

Slusni a kulturni obcania Valaskej zazili piateho maja velku radost. Do usi sa im totiz dostala sprava, ze labuti rodicia na vyvieracke Tajch v materskej casti obce vyviedli z hniezda sedem malych ratolesti. Ich radost vsak netrvala dlho. Rano v utorok 13. maja zdeseni okoloiduci zistili, ze okolo rodicovskeho paru sa tmoli len jeden potomok, jeden lezi uhynuty v pristresku a ostatnych pat niet. ,,Nedokazem si predstavit charakter cloveka, ktory dokaze vykonat rodicovskemu paru takyto ukrutny cin po tridsiatich siestich dnoch vycerpavajuceho hniezdenia. Nehovoriac uz o smutku a hneve slusnych ludi, ktori si pravidelne, ale i sporadicky sprijemnovali chvile oddychu pohladom na siroko-daleko znamu atrakciu", povedal nam prednosta obecneho uradu Ing. Peter Minarik. Zostava uz len verit, ze ak nie organy cinne v trestnom konani, tak aspon osud bude k pachatelovi spravodlivy a potresta tento ohavny cin.

(r)

Schvalili predaj pozemkov na vystavbu obchodneho centra

V pondelok 12. maja sa poslanci Mestskeho zastupitelstva v Brezne stretli na mimoriadnom rokovani, ktoreho jedinym bodom bola ziadost firmy Fastav Development SR, s. r. o., Zilina o predaj pozemku na vystavbu obchodneho centra medzi futbalovym a zimnym stadionom v celkovej vymere 14 231 m2.
Este predtym, v stredu 7. maja komisia pre podnikatelsku cinnost, financie, rozpocet, dane a poplatky na svojom zasadnuti odporucila mestskemu zastupitelstvu schvalit tento predaj za cenu 1600 korun za meter stvorcovy, t. j. za 22 769 600 korun. Naopak komisia pre sport, rekreaciu a cestovny ruch s predajom nesuhlasila z dovodu vyuzivania skvaroveho ihriska na trening a vykonnostny sport oddielov a klubov zdruzenych v MSK. Poslanci prijali uznesenie, v ktorom schvalili predaj pozemkov. Na zaklade verejneho prislubu spolocnost Fastav Development SR, s. r. o., Zilina poskytne po 200 000 korun sportovym klubom, na kulturnu cinnost a na socialne zariadenie, ktore zriadi mesto.

(r) 

Polomcianski ochotnici na snure repriz

h0320e.jpg (11868 bytes) Ochotnicky divadelny subor z Polomky, ktory nadviazal na niekdajsie tradicie svojich predchodcov, po aprilovej premiere pred domacim publikom maju moznost vidiet aj mimo obce.

A tak nimi nastudovanu hru Jozefa Gregora Tajovskeho Zensky zakon v piatok 16. maja sledovali divaci v Brezne a v nedelu 18. maja v Zavadke nad Hronom. Na domacom podiu sa este predstavia 25. maja. Prveho juna ochotnikov z Polomky privitaju v Pohronskej Polhore a 22. juna v Ciernom Balogu.

(r)

 

wpe1.jpg (3104 bytes) Vyhrazal sa matke

Na zaklade oznamenia Policajneho zboru hliadka 30. aprila o tristvrte na jedenast vecer preverovala telefonat E. E. z Vrbovej ulice. Zena uviedla, ze syn porozbijal nabytok a vyhraza sa jej zabitim. Hliadka uz doma syna - utocnika nenasla a E. E. odporucili, aby podala trestne oznamenie.

Manzelia v klbku

Prveho maja o pol jednej popoludni hlasili bitku na Razusovej ulici. Po prichode na miesto hliadka zistila, ze sa tam pobil K. B. z Prednych Halan so svojou manzelkou. Napovedali tomu aj znamky nasilia viditelne na tejto dvojici, ktorej odporucili vyhladat lekarske osetrenie, co odmietli.

Agresivna susedka

O stvrt na osem vecer 1. maja telefonovala zena z Hlbokej, ze ju napadla suseda, ktora jej udajne vytrhala vlasy, zlomila necht a nadavala. Veci sa ujal Policajny zbor, ktory tam tiez vystartoval na prosbu dalsej susedy.

Prepadli nas ,,fetaci"

Po informacii, ze v Prednych Halnoch sa strhla bitka, 1. maja desat minut po desiatej vecer tam hliadka vyrazila. Vsade bol klud, zbadali len skupinku sediacich ludi, ktori az po osloveni potvrdili, ze ich prepadli ,,fetaci", jednu zenu zbili a udajne chceli znasilnit. Pripad prevzal Policajny zbor.

Spekulant jeden!

O pol desiatej predpoludnim 3. maja si hliadka na Sturovej ulici vsimla J. J. z Brezna, ako prepichuje pneumatiku na aute. Vysvitlo, ze auto je jeho, ale ked zbadal, ze mu ktosi prepichol tri pneumatiky, rozhodol sa ,,dielo dokonat". Inac by totiz od poistovne nedostal nic. Spekulanta sa potom ujal Policajny zbor.

Billa lakala

dlhoprstych aj v uplynulych dnoch. Tridsiateho aprila o pol piatej tam L. G. z Valkovne ukradol flasu Becherovky za 299,90 koruny. Dve masla za 49,80 koruny 4. maja o osmej vecer chcel prepasovat V. L. z Hrinovej. Pri kradezi dvoch kav za 15,80 koruny 5. maja o tristvrte na osem vecer prichytili S. B. z Brezna. Siesteho maja v tomto supermarkete ,,mala smolu" E. L. z Podbrezovej s tovarom za 229,80 a na prave poludnie A. Z. z Brezna s nakupom za 219,60 koruny. Trest v podobe blokovej pokuty uz vacsina z tychto zlodejov zaplatila na ,,mieste cinu".

Mali problem

O jedenastej predpoludnim 9. maja prisla mestskej policii oznamit jedna zakaznicka z predajne Genessis na Razusovej ulici, ze tam maju problem. Tym ,,problemom" bola zlodejka I. L. z Brezna, ktora zabudla zaplatit za vyrobok v hodnote 78 korun. Blokova pokuta ju neminula.

(mp)

h0320g.jpg (16271 bytes)

h0320f.jpg (20862 bytes)

Chladne a uprsane pocasie (az na piatok) 14. az 16. maja sprevadzalo tohtorocny Dvor remesiel, tradicne podujatie organizovane Horehronskym muzeom a Stredoslovenskym osvetovym strediskom pri prilezitosti Medzinarodneho dna muzei. Jeho navstevnici sa opat stretli s ludskou tvorivostou a zrucnostou, tentoraz v podobe palickovanej cipky v Mestianskom dome c. 13, ale aj na namesti, kde svoj tovar ponukali ludovo-umelecki vyrobcovia.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT