Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

44

4. NOVEMBER  2003 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Z tlacovej konferencie po rokovani mestskeho zastupitelstva

Zimny stadion az na jar buduceho roka

Na dalsej z pravidelnych tlacovych konferencii v utorok 28. oktobra primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, hlavna kontrolorka mesta Ing. Ingrid Veverkova a prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved informovali novinarov o priebehu rokovania mestskeho zastupitelstva z predchadzajuceho dna. Z dvadsiatich dvoch bodov programu zasadnutia prinasame informacie o tych najzavaznejsich:

Zmena rozpoctu mesta

K dolezitym bodom patrila zmena rozpoctu mesta na rok 2003, kde mierne navysovali prispevky prispevkovym organizaciam a rozpocet upravili hlavne o dotacie statu, ktore prisli na skolstvo, na cinnost matrik, opatrovatelskej sluzby a stavebneho poriadku. Spresnili aj rozpis kapitalovych prostriedkov na investicie, ktore sa realizovali, pripadne este budu realizovat v tomto roku. Do kapitalovych vydavkov zahrnuli rozsirenie mestskeho rozhlasu do okrajovych casti mesta, na co z rocneho rozpoctu vyclenili este 500 tisic korun. Zahrnuli sem aj prostriedky, ktore mesto dostalo od statu na niektore investicne akcie v skolstve: rekonstrukcia telocvicne v Zakladnej skole Pionierska 2 (500 tisic korun), rekonstrukcia strechy na Materskej skole Hradby (800 tisic korun), rekonstrukcia rozvodov teplej uzitkovej vody v Zakladnej skole Pionierska 2 (1 milion 200 tisic korun): ,,S tym, ze tato akcia bude stat tri miliony korun a zvysok bude prispievat obec, pripadne BYPOS, s. r. o. Realizaciou tejto akcie este v tomto roku, hlavne co sa tyka pripojenia na rozvody teplej uzitkovej vody BYPOSu, odstranime poslednu kotolnu na uhlie v centre mesta a najvacsieho znecistovatela ovzdusia," podciarkol primator.

Navrhy dvoch vseobecne zavaznych nariadeni

predkladala hlavna kontrolorka mesta Ing. Ingrid Veverkova, ktora o nich povedala: ,,Vseobecne zavazne nariadenie o kontrole vykonavanej mestskou samospravou nahradilo predchadzajuce z roku 1995, ktore bolo nutne aktualizovat z titulu prijatia zakona o financnej kontrole c. 502/2001 Z. z. na zaklade podmienok EU. Zasady postupu pri prijimani, evidovani, vybavovani a kontrole vybavovania staznosti fyzickych a pravickych osob v podmienkach samospravy mesta doteraz v Brezne neboli."

Prijatie novych sportovych oddielov

V Mestskom sportovom klube Brezno doteraz bolo osem sportovych oddielov, ktore rozsirili o dva nove sportove kluby: volejbalovy klub, ktory zastresoval Hronstav, a Slovensky cykloklub Dumbier Brezno. V tomto roku uz vzhladom na upraveny rozpocet neplanuju dotaciu na ich cinnost. ,,Ale v buducom roku sa budeme snazit navysit prispevok. Do konca tohto roka este dostanu milion korun a kedze tato suma sa uz asi pat rokov nezvysovala, chceme miestny sport viac podporit a prispevok zvysit na 1 milion 200 tisic korun. Uvidime, ake budu realne moznosti," uviedol primator.

Odvoz komunalneho odpadu

Spravu o odvoze komunalneho odpadu predkladal riaditel Technickych sluzieb Brezno Ing. Tomas Gabon. Navrhovany poplatok za manipulaciu s odpadom v roku 2004 je 50 korun na obyvatela a mesiac, co mestske zastupitelstvo schvalilo. Podla vseobecne zavazneho nariadenia o nakladani s odpadom su mozne vynimky a schvalili aj zlavy v separovani, ktore je v urcitej kvalite stopercentne plosne vykryte na celom uzemi mesta. ,,V kazdom pripade chceme motivovat ludi, aby separovali a bola schvalena zlava 15 percent z rocneho poplatku pre obyvatelov bytovych aj rodinnych domov, ktori vyuzivaju kontajnery na separovany zber minimalne na 70 percent. Znizeny poplatok maju aj obyvatelia okrajovych casti, kde nie su vybudovane miestne komunikacie a ,,kukavoz" tam pravidelne neprichadza, a to jednoclenna domacnost 200 korun, dvoj- a viacclenna 400 korun. Tento rok sme do recyklacneho fondu dostali podporu v objeme zhruba1,8 miliona korun, ktore boli pouzite na separaciu, na kupenie lisu, na triediacu linku, ale aj na zaplatenie pracovnych sil k tomu potrebnych. Osobne si myslim, ze separujeme este stale malo a vela komunalneho odpadu ide na skladky. Zial, skladka prevadzkovana v lokalite mesta obchodnou spolocnostou Sekolog pre rok 2004 zvysila cenu za ulozenie odpadu zhruba o 200 korun za tonu. Z toho vyplyva, ze aj poplatok pre obcanov sa zvysil. Som presvedceny, ze ked budeme lepsie separovat a menej odpadu ukladat na skladku, ten poplatok by sa mohol pripadne aj znizit a v buducnosti by nemusel rast," zdoraznil primator.

Vystavba noveho obchodneho centra

Mestske zastupitelstvo v maji rozhodlo o predaji pozemku vedla zimneho stadiona firme FASTAV, ktora tam pripravuje vystavbu obchodneho centra. Uznesenie v pondelok 27. oktobra znova potvrdzovali vzhladom na to, ze ho protestom napadol okresny prokurator. Mestske zastupitelstvo protestu vyhovelo, uznesenie zrusilo a v sulade so vsetkymi aj internymi predpismi toto uznesenie opatovne schvalilo a predaj pozemku potvrdilo. Na zaklade toho firma FASTAV dala spracovat urbanisticku studiu umiestnenia obchodneho centra a vyuzitia lokality futbaloveho a zimneho stadiona a 15. decembra po zverejneni, prerokovani a pripomienkovani obcanmi zmena uzemneho planu pojde na schvalenie do mestskeho zastupitelstva. ,,Cast penazi, ktore ziskame predajom tohto pozemku, chceme investovat do dostavby zimneho stadiona, cast budeme investovat do premiestnenia skvaroveho ihriska. Zabijeme dve muchy jednou ranou. Areal byvaleho bitunku, ktory medzi panelakmi neskrasluje prostredie, by sme chceli sanovat a postavit tam nove ihrisko. Z tych istych penazi by sme chceli dobudovat aj plochy na sucasnom futbalovom ihrisku," dodal primator.

Spravy hlavnej kontrolorky

V zmysle kontrolneho zameru hlavna kontrolorka mesta prekontrolovala uplatnovanie zakona c. 502/2001 Z. z. o financnej kontrole a vnutornom audite v podmienkach mesta: ,,V podmienkach mestskych organizacii sa tento zakon uplatnuje, bohuzial v case kontroly sa neuplatnoval v mestskom urade ako takom." Kontrola financovania investicnej akcie Dostavba a rekonstrukcia zimneho stadiona na viacucelovu halu bola realizovana na zaklade podnetov poslancov. Boli zistene nedostatky na useku verejneho obstarania, financovania aj na useku vedenia uctovnictva, kde boli porusene prislusne pravne normy platne v tom obdobi. V case prerokovavania tejto spravy na zastupitelstve boli zo strany vedenia mesta prijate opatrenia na odstranenie zistenych nedostatkov, a to: zabezpecit vypracovanie pravnej analyzy o dosledkoch a dopadoch neuplatnenia § 24 zakona c. 263 o verejnom obstaravani tovarov a sluzieb a verejnych prac, zabezpecit obstaranie odborneho posudku vykonanych dodavatelskych prac v ramci podpisanych zmluv, aj dosledky pracovno-pravne, vyskolit pracovnikov mestskeho utradu, ktori by mali odbornu sposobilost pre verejne obstaranie, a uplatnit reklamacie. Sprava o cinnosti hlavnej kontrolorky po polroku zaznamenava, ako sa jej podarilo splnit kontrolny zamer a zameranie cinnosti, az na kontrolu financovania rekonstrukcie namestia, ktora sa realizuje v tychto dnoch, a bude ukoncena do 15. decembra: ,,Moj kontrolny zamer bol naplneny a mohla som skonstatovat, ze cinnost bola realizovana priebezne. Vysledkom kontrol boli vzdy nejake kontrolne zistenia, cize naplnou mojej prace na zaciatku roka 2004 bude kontrola plnenia opatreni na odstranenie zistenych nedostatkov z kontrol, ktore boli realizovane od maja do konca roka," povedala Ing. I. Veverkova.

Stav zabezpecovania pripravy a realizacie zimneho stadiona

Na marcovom zastupitelstve poslanci schvalili dobudovanie zimneho stadiona ako investicnu prioritu. Na rokovaniach s ministerstvom skolstva a Slovenskym zvazom ladoveho hokeja sa mesto uchadzalo o ziskanie dotacie na dostavbu stadiona, ktory je v takomto stave uz dvadsat rokov. Aj predchadzajuce vedenie mesta a mestske zastupitelstvo sa snazili ziskat prostriedky, co sa nepodarilo: ,,Patnasteho oktobra sme od SZLH dostali prislub, ale s tym, ze financne prostriedky v objeme 5 milionov korun by sme mali vycerpat do 31. decembra 2003. V liste nas ziadali, aby sme oznamili, ci predmetnu sumu vycerpame v stanovenom termine. Napriek velkemu usiliu, ktore sme v priebehu polroka vyvinuli nielen na ziskanie financnych prostriedkov, ale aj na rokovania o projektovej dokumentacii, jej skompletovanie a dopracovanie, musim konstatovat, ze nie sme schopni vycerpat tieto prostriedky. Budem rokovat so SZLH o moznosti ich cerpania v buducom roku, ak to nebude mozne, budem ziadat, aby nas podporili s dostavbou v buducom roku. Napriek rokovaniam s dodavatelom projektovej dokumentacie ani dnes tato dokumentacia nie je v takom stave, aby sme podla nej mohli realizovat verejne obstaranie na dodavatela. Kedze sme nespustili sutaz na dodavatela, v tomto kalendarnom roku sa to stihnut neda a zaciatok realizacie sa posuva na jar buduceho roka. Mrzi ma to, lebo bol podpisany dodatok k zmluve s dodavatelom projektovej dokumentacie, kde sa zaviazal, ze dokumentaciu na stavebne konanie doda do 31. jula a realizacny projekt do 31. augusta t. r. Prvy termin dodrzal, realizacny projekt dodal 6. oktobra, ale nasli sme v nom tolko nedostatkov, ze ani dnes nie sme schopni podla neho stavat. V predchadzajucom obdobi boli preinvestovane prostriedky na projektovu dokumentaciu v hodnote 3,7 miliona korun, ked sme to vsetko spocitali, tato investicia nas uz do konca minuleho roka stala zhruba 5 milionov korun. Mal som velku snahu tychto 5 milionov zuzitkovat, aby sme podla tohto projektu halu dostavali. Zial, ten isty dodavatel nas - slusne povedane - zatial zavadza. V zmysle opatreni z kontroly urobime pravnu analyzu zmluv a podnikneme vsetky pravne kroky, aby sme svoje prava a zavazky z tychto zmluv obhajili a dosiahli," vysvetlil primator.

 

Jedna otazka

predsedovi Spolku slovensko-francuzskych vztahov, riaditelovi Mestskeho kulturneho strediska v Brezne Mgr. Jaroslavovi Surinovi

o Ako hodnotite tohtorocne Francuzske dni v Brezne?

- Francuzske dni v Brezne, to je iste vyvrcholenie celorocnej spoluprace v oblasti kultury, skolstva ci sportu medzi breznianskymi a francuzskymi subormi, skolami, organizaciami, klubmi ci jednoducho ludmi.
Francuzske dni v Brezne opat dokazali, ze su pravdepodobne najvacsim podujatim svojho druhu na Slovensku. Tie tohtorocne, pisuce uz svoju jedenastrocnu historiu, opat prisli s pestrou ponukou roznych programov, filmovych podujati, vystav, videoprodukcie, vyucovania francuzskeho jazyka, fantastickych specialit v uzasnej francuzskej kuchyni ...
Opat sa naplno prejavilo priatelstvo, reciprocita, krasne ludske vztahy ... Galaprogram v utorok 28. oktobra bol akymsi pomyselnym vyvrcholenim Francuzskych dni. Bol vlastne jednym velkym umeleckym jubileom. V nadhernej symbioze sa tu prelinali vystupenia francuzskych hosti s nasimi subormi, ktore nielen reprezentuju Brezno vo Francuzsku, ale vytvaraju s nim i srdecne vztahy. Dokazom novej sily pokracovania a budovania spoluprace su mladi ludia, ktori dostali priestor i pocas tohtorocnych Francuzskych dni.
Vdaka vsetkym za dobry pocit zo spolocneho podujatia Brezna a Francuzska. Rad by som vyjadril za vsetkych, ktori co i len trochu privonali Francuzsku i Breznu, ochotu pokracovania v nadhernej spolupraci, ktora hlavne vztahom ludskym dodava novy rozmer. 

 


 

h0344f.jpg (31201 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT