1. FEBRUAR  2005 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pomahaju pri odstranovani chudoby a nezamestnanosti

V pondelok 24. januara Fond socialneho rozvoja (FSR), Urad prace, socialnych veci a rodiny v Brezne a Partnerstvo socialnej inkluzie okresu Brezno uskutocnili prezentaciu vyziev FSR na predkladanie projektov v roku 2005 a Programu podpory komunitnej socialnej prace v obciach. Po jej skonceni sa stretla pracovna skupina na workshope pri tvorbe strategie PSI.
h0505b.jpg (15279 bytes)Ak sa chcete dozvediet, ako mozno vyuzit programy FSR, blizsie informacie ziskate v kancelarii FSR na Razusovej 7, c. t. 6112247. Vase zapojenie do prace PSI privitaju v kancelarii PSI, ktora tiez sidli na Razusovej 7, c. t. 6112248.

(jm)

 

Pracovna skupina Tvorba strategie PSI.

Foto: Mgr. Jan Milan

 


 

Praca a zivot v katedrale prirody

je nazov knihy od Dr. Dusana Kubinyho, ktoru som si pred niekolkymi rokmi kupila od autora na besede s nim a s jeho bratom. Teraz vyuzivam prilezitost jeho sedemdesiatych piatych narodenin a vyberam z nej niekolko pasazi a faktov:

h0505f.jpg (12211 bytes)Geolog Dr. Dusan Kubiny sa narodil v Brezne 2. februara 1930. Na svoj rodny dom na Rurach spomina: “Byvali sme vtedy v dlhej drevenici. Predna izba bola obyvacka, ale aj spalna, druha izba bola spalna. Tretia bola kuchyna a sucasne najfrekventovanejsia miestnost. Dalsia izba bola tovarisska. Sucastou domu bola aj drevaren a chlievik pre prasa, kozy, husi, sliepky a obcas i zajace. Tieto priestory som mal azda najradsej. Na zastresenom priedomi bol gang s velkou drevenou truhlicou s roznymi riadmi na obrabanie zahrady, vseuzitocne nastroje, ale aj fazula a ine produkty … Mal som tri sestry a styroch bratov, takze roznych zaujmov a navstev bolo u nas neurekom a zazitkov tiez …”
Laske k prirode sa D. Kubiny priucal od utleho detstva cez mladenectvo travene v krasnom prostredi Nizkych Tatier s kamaratmi. Vystudoval zemepis a prirodopis a potom specialnu zakladnu geologiu. Jeho studium, aktivity a vyskumy sa dotykali viacerych odborov geologie, speleologie, ochrany prirody, ekologie, lesnictva, ale venoval sa aj turistike, sportu a zivotnemu prostrediu. Praca na tychto usekoch bola aj jeho zivotnou laskou. Publikoval z nej stotridsat monografii, studii, vedeckych prac a roznych clankov. Dizertacnu pracu obhajil na temu tektonika zeme. Venoval sa aj mapovaniu horskeho uzemia Nizkych Tatier, Velkej Fatry, Kralovej hole, Fabovej hole, Veporskeho rudohoria, balockych hor, pohorelskeho zlomu a inych lokalit. Pracoval v Geologickom ustave D. Stura v Bratislave, v Geologickom prieskume, n. p., vo Zvolene (VUNH), v Lesnickom vyskumnom ustave v Banskej Bystrici, kde aj zije.
V 60. rokoch sa zucastnil na expedicii ceskoslovenskych geologov v Mongolsku. O tejto praci publikoval osemnast studii, vedeckych a popularnych clankov. “Takmer nebeske pocity som maval vo vysokych pohoriach. Tie zacinali nadmorskou vyskou 1000 metrov. Od tejto vysky pocitoval som diferencovane stupne stastia, odlisne od poloh do tisic metrov. To sa da ludskou recou tazko definovat. Ked ma v horach Vychodnych Sajan v roku 1965 niesol vyborny grosakovy kon vo vyskach 1700 - 2500 m n. m., citil som stastie z vysok velkolepej prirody, geologickych javov a dobreho kona. Ked som sa lucil s mongolskymi terenmi, horami, zvieratami a kuzelnymi kvetmi a rastlinami, cudoval som sa, ako moze take male ludske srdce precitit take obrovske city …”
Zaciatkom 90. rokov sa Dr. Kubiny zucastnil na medzinarodnej konferencii o hlbinnej tektonike Zeme v USA. Jaskyniarstvu sa venoval uz ako vysokoskolak. Spolupodielal sa na skumani jaskyn v Bystrej, na Trangoske, na Donovaloch, pri Banskej Bystrici, v Zapadnych Tatrach, pod Kralovou holou a inde. O tejto problematike napisal sestnast vedeckych prac a clankov a bol spoluautorom (s J. Bartom) monografie pre speleologicky kongres v Olomouci.
Z ochranarskych aktivit Dr. Kubinyho spomenieme aspon jeho projekty na pripravu a vyhlasenie konkretnych uzemi za prirodne rezervacie - NAPANT a z dalsich navrhov na ochranu napr. Brankovske vodopady, Veprovske skalky, Spady Polany, Depsinske zosuvy, Rovne v Bystrickej doline, Mostenicke travertiny a mnohe ine. Pri mapovani Nizkych Tatier v roku 1955 zostavil aj ideovy projekt prepojenia turistickeho centra komplexu sportovo-turistickych zariadeni Jasnej a Trangosky. Pracoval aj v komisii pre vystavbu zjazdovych lyziarskych trati a vypracoval mnohe spravy a uzemne plany na spristupnenie a vyuzitie atraktivnych centier v N. Tatrach a v okoli B. Bystrice.
Dusan Kubiny bol v rokoch 1959 -1978 aj aktivnym clenom Horskej sluzby Nizke Tatry - juh a bol cinny aj v krasokorculiarskom oddieli Iskra Smrecina v B. Bystrici. K jeho bohatym zivotnym a pracovnym aktivitam patri aj spievanie. Uz pocas vysokoskolskych studii v Bratislave navstevoval hodiny spevu u prof. Hudecovej - Fresovej, kde ziskal zaklady. Spieval v Zbore ceskoslovenskeho rozhlasu, v banskobystrickej opere, v Zbore slovenskych ucitelov i v bystrickom katedralnom spevokole.
K sedemdesiatpatke RNDr. Dusanovi Kubinymu priatelia a znami z rodneho mesta zelaju este vela zdravia a sil k dalsim navstevam Brezna a milovanych hor v jeho okoli.

A. Prepletana

 

Oslavy 60. vyrocia oslobodenia Brezna spojene so slavnostnym zasadnutim mestskeho zastupitelstva

Na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva vlani v decembri poslanci schvalili udelenie oceneni:
CENU MESTA BREZNA Anne Husenicovej, rod. Zajakovej za cinnost v prospech zdravotne postihnutych obcanov v meste, ale aj za jeho hranicami, za propagaciu mesta a celeho Horehronia, za vzacny pristup k zivotu, k ludskym hodnotam; Jozefovi Prepletanemu za celozivotne posobenie v kulture, za rozvoj kultury a jej propagaciu doma i v zahranici, za vytvorenie mnozstva prekrasnych postav v Divadelnom subore Jana Chalupku; Domu sv. brata Alberta za obetavu pomoc a starostlivost o chorych a socialne odkazanych obcanov, za aktivnu spolupracu s mestom pri starostlivosti o socialne odkazanych obcanov; dobrovolnemu zdruzeniu obcanov Horska sluzba Nizke Tatry - juh pri prilezitosti 50. vyrocia cinnosti obcianskeho zdruzenia, za zachranu ludskych zivotov a organizovanie sportovych podujati.
CENU PRIMATORA MESTA Vladimirovi Tomcikovi za rozvoj sportu na uzemi mesta, za dlhorocnu aktivnu cinnost pri organizovani sportovych podujati, za dosiahnute sportove uspechy, ktore prispeli k propagacii mesta, ale aj celeho Horehronia; Dagmar Fedorovej, rod. Belochovej za dlhorocnu aktivnu cinnost v Zbore pre obcianske zalezitosti Clovek - cloveku pri Mestskom urade v Brezne, za jeho rozvoj a aktivny pristup pri vytvarani scenarov jednotlivych podujati, za skvalitnenie prace ZPOZu priamou ucastou na obradoch, za dlhorocne posobenie vo funkcii matrikarky; Soni Lackovej, rod. Majchutovej za angazovanost a tvorivy pristup, za spolupodielanie sa na uspechoch Divadelneho suboru Jana Chalupku a tym aj na propagacii mesta a celeho regionu; Mgr. Anne Bartovej, rod. Kostikovej za aktivnu pracu v oblasti skolstva a kultury v obcianskom zdruzeni INAK, za kreativny pristup k praci ako dlhorocneho pedagoga, za presadzovanie kreativnych metod v procese vyucovania.
Ocenenia obcania a kolektivy prevzali v pondelok 31. januara na slavnostnom zasadnuti mestskeho zastupitelstva v sale hotela Dumbier. Este predtym sa uskutocnili spomienkove oslavy 60. vyrocia oslobodenia Brezna, o com vas budeme este informovat.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT