1. FEBRUAR 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Fasiangy vo Valaskej


Fasiangove blaznenie – ludovo nazyvane sialene dni – ma vo Valaskej svoju tradiciu. Bursa patri medzi zvykoslovia, ktore v tejto dedine pretrvavaju ako putava vseludova zabava.
V poslednu fasiangovu nedelu sa na urcenom mieste zisli valastianski mladenci a zvolili si spomedzi seba richtara, ktory riadil fasiangovu zabavu, tzv. bursu. Uz vopred si zaistili cigansku hudbu, obycajne z Klenovca. Podla predpokladanych vydavkov sa zlozili po dvoch – troch zlatkach, co pred 1. svetovou vojnou predstavovalo dost velku hodnotu. Za tieto peniaze si kupili pijatiku, zaplatili spolocne trovy, vyplatili Ciganov. Bavili sa v mlyne alebo v niektorom dome mladenci s dievcatami, ba aj starsi ludia sa pripojili. V pondelok mladenci na cele s bursovym richtarom chodili z domu do domu s hajnalom spievajuc rozne piesne, najcastejsie Fasiangy, Turice. Richtar drzal dlhy razen, na ktory mu gazdinky napichali slaninu a niekde aj pocastovali palenkou. Richtar niesol na chrbte sukenne cedidlo zdobene strapcami, do ktoreho z razna zhrnal slaninu. Dievcata, ktore predtym zaslali mladencom pavie pierka a vreckovky, vytvorili skupinky. Vyprazali pampusiky, upiekli maso, pripravili pijatiku a pozvali vybratych mladencov do jedneho domu, kde sa zabavali od pondelka vecera. Ostatni pokracovali s bursou aj v utorok do polnoci. O polnoci z utorka na stredu richtar zobral Ciganom slaciky a poslal ich spat. V stredu rano jeden mladenec isiel k richtarovi pre slaciky, ktore im potom vratil. Tento jednoduchy sposob odobratia a vratenia slacikov Valastania volali pochovavanim basy.
V 30. rokoch 20. storocia sa v mladeneckom sprievode objavili masky medveda a sasa. Po 2. svetovej vojne sa okruh masiek rozsiril o dalsie zvieracie a ludske typy a do sprievodu pribudol alegoricky voz, na ktorom sa inscenovala aktualna tema roka.
V sucasnosti je fasiangovy sprievod masiek velkym karnevalom, kde aj zenske postavy zosobnuju muzi. S bursou chodia v poslednu predpostnu nedelu. Na cele sprievodu ide jazdec s trubkou, potom mlady zat s nevestou a svadobny sprievod so starejsim, hudobnici, masky a zaver sprievodu tvori alegoricky voz. Nedelnu obchodzku po domoch robi celo sprievodu a ostatni zamaskovani akteri zabavaju ludi v uliciach. Viac rokov je fasiangovou specialitou Valaskej priprava jedal s pridanim psieho masa. Pridavalo sa do kapusty, vypieklo sa s cesnakom, robili sa klobasy, fasirka. Pondelok je volny oddychovy, v utorok vecer byva zabava s odhalovanim masiek, volbou mladeneckeho richtara a o polnoci pochovaju basu.
Tento bod fasiangoveho programu ma v sucasnosti zauzivanu scenicku podobu. Dej sa odohrava na javisku. Jeho aktermi su farar, richtar, smutocny sprievod a ciganska kapela. Basu prikrytu bielou plachtou a kropenu vodou za citania z velkej knizky vtipnych versov spustia za vseobecneho nareku do javiskoveho prepadliska. Po tomto akte nasleduje kar, vseobecna zabava, pricom na programe je aj prijimanie novych clenov do radov bursovnikov. Kazdorocne o tomto case Valaska oziva a je pritazlivou aj pre sirsie okolie.
S pouzitim materialov z Monografie obce Valaska pripravila

Bronislava Balunova

 

Zvyste prosim pozornost pri internetovych volaniach

Slovak Telecom v tychto dnoch spustil informacnu kampan pre zakaznikov, aby zvysili pozornost pri internetovych volaniach. Vsetkym zakaznikom, ktori sa na internet pripajaju prostrednictvom pevnej linky – Slovak Telecom zaslal direct e-maily, kde ich informuje o moznej ochrane pred tzv. dialermi. Dialer programy totiz sposobuju podvodne presmerovanie internetovych volani na cisla v zahranici alebo na audiotexove cisla v ramci Slovenska. Telefonny ucet sa tak aj bez vedomia zakaznika moze vysplhat az do zavratnych vysok.

Dialer je Active X program, ktory s vedomim uzivatela (ale aj automaticky alebo skryto), zmeni parametre vytacaneho pristupu na internet, najcastejsie na cislo v zahranici alebo na cislo so zvysenou tarifou (audiotexove cislo), za ktore zakaznik zaplati radovo desiatky korun za minutu. Telefonny ucet sa tak bez jeho vedomia moze vysplhat az do zavratnych vysok. Spominany problem vznika pri vytacanych pripojeniach do internetu prostrednictvom klasickej pevnej alebo ISDN linky. Zakaznici, ktori pouzivaju na pripojenie do internetu technologiu DSL, nie su tymto problemom ohrozeni.
Dialer sa moze do pocitaca dostat s vedomim uzivatela i bez neho z roznych internetovych stranok. Vacsinou ide o internetove stranky s erotickym obsahom, stranky, ktore prinasaju uzasne ponuky, nelegalny softver, hudbu vo formate MP3 a podobne. V nedavnom case boli zaznamenane aj dialery, ktore su sucastou e-mailov s prilohou, prostrednictvom ktorych sa siria pocitacove virusy. Dialer sa moze spustit nielen v case, ked je uzivatel na danej internetovej stranke, alebo je pripojeny k internetu, niektore dialery sa automaticky uvedu do prevadzky uz iba pri spusteni internetoveho prehliadaca.

Ako sa teda chranit

Zakladnym pravidlom, ako sa ochranit nielen pred dialermi, ale aj pocitacovymi virusmi a hackerami, je zvysit zabezpecenie samotneho pocitaca. Odporucame zakaznikom, aby si pravidelne stahovali a instalovali zaplaty (tzv. patch-e), ktore vydavaju vyrobcovia operacneho systemu a weboveho prehliadaca, ako aj aby pouzivali a pravidelne aktualizovali antivirove programy a firewally pre svoje PC.
Ak uzivatel pouziva internetovy prehliadac Internet Explorer, mal by si nastavit vyssiu uroven bezpecnosti a vypnut pouzivanie ovladacich prvkov Active X. Pripadne sa uzivatel moze rozhodnut pre pouzivanie ineho internetoveho prehliadaca – napr. Mozzila Firefox, Opera. Tieto prehliadace nepodporuju Active x komponenty, a teda ani vacsinu dialerov. Spolahlivou ochranou proti dialerom je aj blokovanie audiotexovych a zahranicnych volani priamo na pevnej linke.
Slovek Telecom svojim zakaznikom navyse ponuka bezplatny softverovy nastroj pre monitorovanie vytacanych pripojeni do internetu – program ST Guard, ktory je k dispozicii na www.stonline.sk v sekcii Zakaznicka podpora, zalozka Na stiahnutie. Tento program sice nezabrani instalacii dialerov do pocitaca a ani tomu, aby sa modem pripojil na ine cislo, ale upozorni uzivatela, ze sa jeho modem pripojil na ine nez standardne zadefinovane cislo a umozni mu toto spojenie okamzite ukoncit. Zakaznici, ktori maju zaujem o dalsie informacie k teme dialerov a ako sa pred nimi chranit, mozu zavolat na bezplatne telefonne cislo 0800 123777.

(lh)


Sme nablizku

“Ja ked som nahnevana...”

Ma perfektne riesenie na bezmocny hnev a nedalo mi nepodelit sa on s vami.

Hovorili sme vlastne o fajceni – co mi dava, co mi berie. “Ked si zapalim, ukludnim sa.” Ona sama vsak zapochybovala o stopercentnej platnosti tohto vseobecne uznavaneho argumentu. Nesnazila som sa ho vyvracat, ale opytala som sa, co robi, ked si nemoze zapalit. Trosku zrozpacitela: “Ked je to take smiesne.” Povzbudila som ju. “Idem do svojej izby a hadzem o zem vankus, alebo sa don vykricim.” Spytala som sa, ci jej to niekto poradil. Nie, nasla si to sama. Nasla ucinny sposob na reagovanie pri bezmocnom hneve.
Hnev je emocia, ktora pripravuje na konanie: znicit nepriatela, ktory stoji v ceste mojim potrebam, zaujmom! Ked vsak tym nepriatelom je vlastny rodic, vznika problem. Vlastne – vacsinou vznika problem. Ten hnev totiz vacsinou prinesie ovela viac energie, nez aka moze byt v danej situacii vyuzita. A potom sa uz len povie: “Lomcoval nim bezmocny hnev.” Zostal v nom kopec nevyuzitej energie, ktora sa pyta von. Ak v tej chvili mozem vyvinut nejaku intenzivnu aktivitu, cast tej energie sa uvolni. “A este mi niekedy pomoze, ked sa potom vyplacem.” Plac z bezmocnosti. Nie vsak bezmocny plac, pretoze on ma moc – odnasa zvysky tej energie, ktora sa nemohla pouzit v rieseni hadky. “A potom sa idem znova porozpravat s otcom.” Presne tak, ako pisu v “mudrych knihach” – ked poklesne hladina emocii, je mozne poriesit problem.
Ja som ju naozaj trochu podozrievala, ze to vsetko ma odniekial nastudovane, ale ako ju poznam, urcite nema. A keby to aj bola skusala uplatnovat podla nejakych knih, nedosiahne v tom taku dokonalost. Aspon nie vo svojom veku. Ved ma iba patnast.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka


 

Psychoviny

 

- To je strasne, - stazuje sa Skot priatelovi, - uz zasa zdrazel benzin!
- A ty sa preco rozculujes, ved nemas auto.
- Ale mam benzinovy zapalovac.

...

Pyta sa matka dcery:
- Vari nechces v byte toho mladenca stravit sama noc?
- Ale mama, ved on tam bude tiez.

...

- Misko, co povies mamicke, ked sa ta opyta, kolko piv som vypil?
- Ze viem pocitat iba do desat.

...

Matka si povzdychne pred manzelom:
- S tou nasou Markou je to na porazenie. Vsetky jej kamaratky su uz rozvedene a ona sa este ani nevydala.

...

Casnik hostovi:
- Pane, ak vam jedlo nechuti, nehrabte sa v nom! Kto to ma po vas jest?

...

Mlady muz stoji pri otvorenych dverach a vysvetluje:
- Idem vas poziadat o ruku vasej dcery. Je to vsak len formalita.
- No dovolte! - hneva sa buduci svokor, - kto vam povedal, ze je to len formalita?
- Gynekolog.

...

- Pocuj, v tomto meste vsetci klamu.
- Ako si na to prisiel?
- Nuz, na dverach vidim napisane ZENY. Vojdem a tam zachod.

...

- Pani suseda, ten vas pes ma znova pohryzol na bicykli.
- Pani suseda, uz som vam vravela minule, ze to nie je mozne. Moj pes nema bicykel ...

 

 

- Toto sikovne zariadenie urobi polovicu prace za vas, pan major, - presviedca strazmajster svojho nadriadeneho.
- Vyborne, zabezpecte mi do kancelarie hned dve!

...

- Ako sa prosim volate?
- Jozef Krivan.
- Ale to je nejaky vrch v Tatrach, nie?
- Ano. Ale to nie som ja.

...

- Marienka, vies, ze ma vcera stretol akysi muz, ktory ma chcel pobozkat?
- A co ty na to?
- Bezala som, co mi nohy stacili!
- No a? Dobehla si ho?

...

- Janko, kam ides?
- Von!
- S tou dierkou na nohaviciach?
- Nie, s Jozkom z druheho poschodia.

...

Dvaja opilci sa opieraju v krcme o pult. Jeden z nich tazkym jazykom prerecie:
- Pocuj Jozo, uz nepi! Mas celkom rozmazanu tvar ...

...

- Marka, preco ides k rodicom s detmi?
- Je neslusne prist s prazdnymi rukami.

...

- Skoda, ze vas manzel zomrel tak skoro ...
- Veru, zostalo po nom este liekov na tri tyzdne ...

...

- Co dokazete robit? – pyta sa uradnicka Deza v urade prace.
- No, kopat by som dokazal.
- A co este?
- No, mohol by som aj nekopat ...

(jp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT