Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

34

23. AUGUST  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nielen Vysoke Tatry maju problemy s kalamitou

Na pode spolocnosti Lesy mesta Brezno, s. r. o. sa v utorok 16. augusta uskutocnilo rokovanie vrcholnych predstavitelov Ministerstva podohospodarstva na cele s generalnym riaditelom lesnickej sekcie Ing. Janom Durskym a ministerstva zivotneho prostredia na cele s generalnym riaditelom ochrany prirody RNDr. Jozefom Kramarikom. Spolocnost Lesy mesta Brezno zorganizovala rokovanie v spolupraci s Krajskym lesnym uradom, zastupenym prednostom Ing. Frantiskom Sagatom a jeho zastupcom Ing. Robertom Zlochom, ktoreho hlavnou zasluhou bolo, ze sa na rokovanie dostavili aj viacere vyznamne institucie ako KU zivotneho prostredia pod vedenim jeho prednostu Ing. Tibora Tuharskeho, generalny riaditel statnej ochrany prirody SR Ing. Jan Mizerak, Obvodny lesny urad vedeny prednostom Ing. Igorom Schöberom, sprava NAPANT na cele s riaditelom Ing. Marianom Jasikom, Lesnicka ochranarska sluzba (LOS) Banska Stiavnica zastupena veducim odboru ochrany LVU Zvolen Ing. Milanom Zubrikom a Ing.Jurajom Varinskym a predseda dozornej rady spolocnosti Ing. Rafael Ambros.
Cielom rokovania bolo riesit rozne aktualne problemy v spracovani kalamity v extremnych podmienkach tak, aby sa spracovalo maximum kalamity pri jej co najlepsom zhodnoteni ako majetku mesta Brezna a posudenia poziadaviek ochrany prirody. Konstruktivna a korektne tvoriva atmosfera vyrazne prispela k zviditelneniu spolocnosti Lesy mesta Brezno, s. r. o. Na rokovani odznelo, ze nielen Vysoke Tatry maju problemy s kalamitou. Aj ked nie rozsahom, ale charakterom spracovanie kalamity na Certovici je velmi narocne.

(lm)

Skolkari v novych priestoroch

h0534i.jpg (16473 bytes)Po upravach v budove ZS na Mazornikove cakaju na deti, ktore navstevovali matersku skolu na Ulici 9. maja nove priestory. Materska skola sa prestahovala do zakladnej skoly a tak vznikol novy spolocny objekt, ktorym mesto Brezno realizuje koncepciu racionalizacie skolskych zariadeni. Podla slov zastupkyne riaditela Libuse Sarikovej mali zo zaciatku obavy, ako vsetko zvladnu a ako deti prijmu nove prostredie, ale teraz, ked uz pripravili jednotlive triedy, tesia sa na pondelok 5. septembra, kedy skolkarov privitaju v novom skolskom roku. Prace vrcholia aj na upravach dvora. Vchod do skolky je samostatny a deti maju vlastny pavilon, v ktorom ich ziaci zo zakladnej skoly nebudu rusit.

Maria Sajgalikova

Ucitelky z triedy, v ktorej uplatnuju prvky regionalnej vychovy, Katarina Potkanyova a Jozefina Janeckova robia posledne upravy v interieri. 

Na pretekarov medzinarodneho off road maratonu caka

voda, blato, trava, sotolina

Riaditelom Medzinarodnych pretekov off road maratonu, ktore odstartuju v Brezne – cast Rohozna v sobotu 27. augusta, je Ing. Jaroslav Ridzon. V organizovani pretekov nie je ziadny novacik. Desatrocne skusenosti z pretekov automobilov do vrchu a dalsich automobilovych sutazi dnes moze plne zurocit. Hoci adrenalin za volantom na pretekoch este neokusil, maraton priprav na sobotnajsie preteky uspesne zvlada.

Preco sa Sajgal team rozhodol usporiadat tieto preteky?
- Posadka Sajgal teamu jazdci Igor Sajgal ml., Ivan Sajgal, Tomas Durecka a spolujazdci Juraj Bartos, Juraj Vrbovsky a Marian Lysina sa v roku 2004 stali majstrami CR v off road maratone vo svojej triede, preto nas usporiadatel ceskeho pohara oslovil, ze ked mame taku dobru posadku, ci dokazeme zorganizovat aj take dobre preteky. Bola to vyzva, ktora sa neodmieta. V roku 2002 sme organizovali preteky podobneho charakteru na letisku v Rohoznej, preto sme sa rozhodli, ze off road urobime. Sme radi, ze zastitu nad pretekmi prevzal primator mesta Ing. Jaroslav Demian.

Co pre pretekarov znamena ucast na off road maratone v Brezne?
- Vysledky ucastnikov pretekov v Brezne budu zapocitane do serialu majstrovstiev CR ako aj do volnych medzinarodnych pretekov.

Ako vyzera casovy harmonogram?
- Samotne preteky sa konaju v sobotu 27. augusta, ale v piatok im predchadza technicke a administrativne preberanie terennych vozidiel, motoriek a stvorkoliek, neoficialne treningy a zoznamovanie sa s tratou. V sobotu mame tri starty: o 10.00 h terenne motocykle, trojkolky a stvorkolky, o 13.30 h seriove terenne vozidla nazyvane lestenky a o 16.00 h najdolezitejsia cast pretekov off road terenne vozidla. K tymto startom je viazane aj vyhlasovanie vysledkov, pretoze jednotlive kategorie sutazia v presne urcenom case – motorky, trojkolky, stvorkolky 3 hodiny, lestenky hodinu a off road 6 hodin.

Co ste pripravili pre divakov?
- Okrem sportovych zazitkov caka divakov bohaty kulturny program, v ktorom sa predstavi country skupina Tulibanda z Polomky, skupina Merlin zo Sniny s irskymi tancami, hltaci ohna a fakiri s ohnovou sou v podani skupiny Fortis z Popradu, orientalna tanecnica Zenubia, viacnasobny majster sveta bojovych umeni Roman Volak a urcite potesime fanusikov finalistu SuperStar Mira Jarosa. Program bude trvat do polnoci, kedy vyhlasime vysledky sesthodinovky off road. V areali sa mozete obcerstvit, zabavit na roznych atrakciach – deti na skakacej zirafe, ci rodeo byku, malovat na tvar a docasne tetovanie bude robit tattoo Klaudia. Pre zaujemcov su pripravene vyhliadkove lety, divaci uvidia akrobaciu a zoskoky parasutistov. Urcite sa oplati prist, vstup je zadarmo.
Dlhorocny automobilovy a motocyklovy pretekar Igor Sajgal, majitel motoristickeho sportoveho klubu Sajgal team, ma brezniansky off road maraton pod palcom nielen ako organizator, ale v sobotu si sadne aj za volant pretekarskeho auta , preto niekolko otazok sme si pripravili aj pre neho.

Co je to off road maraton?
- Su to vytrvalostne preteky terennych automobilov – dzipov, motocyklov a stvorkoliek, ktore jazdia sest, dvanast a dvadsatstyri hodin. Je to mlady motoristicky sport, nie este velmi znamy na Slovensku, ktory sa jazdi necele desatrocie. Vsetky vyznamne podujatia sa zatial jazdili len v Cechach a prave preto, aby tento sport spoznali aj slovenski fanusikovia, zacali sa usporaduvat aj na Slovensku. Jedny z tychto pretekov budu v sobotu v Brezne.

Kto bude pretekat?
- Na pretekoch sa zo Slovenska zucastnuje sedem posadok, z toho dve su zo Sajgal teamu. Nasa jednotka su: Igor Sajgal ml., Ivan Sajgal, Tomas Durecka, Juraj Bartos, Juraj Vrbovsky, Marian Lysina, ktori cely serial pretekov absolvuju uz niekolko rokov.

Preco je v jednej posadke tolko jazdcov?
- Su to vytrvalostne preteky, ktore trvaju niekolko hodin, preto sa jazdci a spolujazdci striedaju.

Kade vedie trat?
- Vzhladom na to, ze usporiadat taketo preteky je narocne na umiestnenie do terenu, aby sme sa vyhli chranenym uzemiam, mame idealnu polohu – stred uzemia na hranici NAPANTu, Muranskej planiny a Slovenskeho rudohoria nezapada ani do jednej z tychto chranenych lokalit. Trat je dlha 8 km, jazdi sa start – ciel, teren je technicky narocny, akoby usity na tento druh pretekov – voda, blato, trava, sotolina

Kto pride zo znamejsich mien?
- Na tychto pretekoch sa zucastnia aj spickovi pretekari, ktori jazdia preteky Baja a pustne preteky Dakar. Pride ceska posadka Zapletal – Janecek, Macik, Kubicek, Poliak Albert Gryszczuk a dalsi. Verim, ze sa oplati prist kvoli nezabudnutelnym zazitkom a pre divakov su pripravene aj rozne ceny, napriklad 10-dnovy zajazd do Chorvatska, DVD prehravac, mikrovlnka a dalsie.

Maria Sajgalikova Foto: autorka

h0534h.jpg (18171 bytes) h0534j.jpg (20568 bytes)
Organizatorske duo Jaroslav Ridzon (vlavo) a Igor Sajgal. Pretekari Sajgal teamu (zlava) Juraj Bartos, Ivan Sajgal, Igor Sajgal ml., Tomas Durecka. 

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT