17. JUL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  V Podbrezovej sa do predajne potravin vlamal neznamy pachatel niekedy od nedelneho poludnia 8. jula do pondelnajsieho rana 9. jula. Odstranil zamok na odkladacej sieti v zadnej casti predajne a ukradol patnast bomb s hmotnostou 10 kg. Spolocnosti Coop Jednota Brezno sposobil skodu za vyse 17 000 korun.

   Pri cintorine na polnej ceste v Lome nad Rimavicou nasli v pondelok rano 9. jula v krikoch usmrtene jelenca. Neznamy pytliak sposobil skodu za 5000 korun polovnickemu zdruzeniu Chocholna zo Zvolena.

   Niekedy od pondelka 9. jula do siestej rano v utorok 10. jula navstivil predajnu potravin v Podkorenovej zlodej. Otvoril okno nad dverami do predajne, vosiel dnu a z obchodu odniesol rozne potraviny, cigarety a alkohol v hodnote desattisic korun. Breznianskej spolocnosti Coop Jednota sposobil skodu vlamanim a kradezou dovedna za 10 500  korun.

   Rodinny dom v Polomke bol v utorok 10. jula svedkom lupeze, ktoru spachal 36-rocny Peter K. z Podbrezovej. Svoju svokru ziadal o sto korun a ked mu ich odmietla dat, nasilim sa pokusil roztvorit jej ruku, v ktorej drzala peniaze. Ked sa mu to nepodarilo, nastriekal jej do oci neznamu tekutinu. Zena zacala kricat, zat sa zlakol a usiel. Jej zranenie si nevyziadalo praceneschopnost. Vysetrovatel z Brezna obvinil Petra K. zo zlocinu lupeze a stiha ho na slobode. Podarenemu” zatovi hrozi trest odnatia slobody na sedem az dvanast rokov.

   Neznamy hudobnik” sa vlamal do kancelarie Farskeho uradu v Helpe niekedy po 19. hodine v utorok 10. jula az do 18. hodiny v stredu 11. jula. Dnu vosiel cez rozbite okno a ukradol elektricky organ. Farskemu uradu vznikla skoda za 40 000 korun.

   Pocas dvadsiatich styroch hodin od vecera v stredu 11. do stvrtka 12. jula dosial neznamy zlodej vosiel do neoploteneho, prave rekonstruovaneho rodinneho domu v Hronci. Vytlacil okno na zadnej casti domu na Jilemnickeho ulici a odcudzil motorovu pilu, rozbrusovacku, elektricku vrtacku a motorovu kosacku. Majitelovi domu z Brezna sposobil kradezou skodu za 67 000 korun.

   Trojrocneho jelena sestoraka nasli v Pohorelej v casti Gindura – Prasivec v nedelu 15. jula okolo siedmej rano. Pytliak ho zastrelil neznamou zbranou a polovnemu zdruzeniu Pohorela sposobil skodu za 26 000 korun.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej

   o V mesiacoch maj az jul doslo v okrese Brezno k zvysenemu vyskytu zltacky. Kolko pripadov ste zaznamenali?
   - Do 11. jula sa v okrese vyskytlo patnast pripadov ochoreni na virusovy zapal pecene typu A (zltacka typu A, ktorej sa hovori tiez choroba spinavych ruk) prevazne u deti skolskeho veku. Pat pripadov bolo u pacientov z Brezna v lokalitach Stromova, Lesna a Jarmocisko. V Pohronskej Polhore v lokalite Vargula ochorelo osem ludi. Po jednom ochoreni sa vyskytlo aj u pacientov z Michalovej a Bravacova.

   o Ako sa prejavuje ochorenie na infekcnu zltacku A?    
   - Nechutenstvom, pocitom na vracanie, vracanim, mozu byt pritomne aj bolesti brucha, zvysena teplota, neskor sa objavi ozltnutie ocnych spojiviek a koze, tmavy moc, pripadne svetla stolica. Inkubacny cas - cas od nakazenia do objavenia sa prvych klinickych priznakov ochorenia je priemerne tridsat dni. Ochorenie sposobuje virus odolny voci chladu, teplote a beznym cistiacim prostriedkom. Chlorove preparaty - Chloramin B, Savo... ho bezpecne nicia. Prenos sa uskutocnuje tzv. fekalne oralnou cestou, co znamena, ze virus sa z choreho cloveka vylucuje stolicou a mocom
a do organizmu sa dostava ustami, prostrednictvom kontaminovanych potravin (ktore su znecistene vyluckami choreho) do zazivacieho traktu a krvou sa dostava do pecene, kde sposobi zapal. Nebezpecne je to, ze chory vylucuje do prostredia virus uz pred vlastnym ochorenim (pred objavenim sa klinickych priznakov). Ochorenie sa neprenasa vzduchom a neprenasaju ho ani zvierata. 

   o Ktore su najdolezitejsie preventivne opatrenia?
   - Dodrziavanie osobnej hygieny, riadne umyvanie ruk mydlom, a to najma po pouziti toalety, pred pripravou jedla a jeho konzumaciou, pri prichode do bytu, po praci so zemou. Dalsim preventivnym opatrenim je bezpecne odstranovanie odpadu a ludskych exkrementov (vykalov a mocu) najma tam, kde nie su splachovacie WC. Jednym z najucinnejsich preventivnych opatreni je ockovanie. Preventivne ockovanie  mimo ohniska nakazy nie je hradene zdravotnou poistovnou zo zakladneho zdravotneho poistenia. Zdravotna poistovna hradi ockovanie len uzkym rodinnym kontaktom v ohnisku nakazy. Prenosu ochorenia sa vsak v mnohych pripadoch velmi ucinne da zabranit mydlom a vodou!

 

 Guru irskeho folkrocku v Brezne

   Zaciatky irskej hudobnej skupiny Interference siahaju do prvej polovice 80. rokov minuleho storocia, kedy sa stretli Fergus OŽFarrell a James OŽLeary, ktori  prizvali k sebe hudobnikov Maurice Culligana, Kevina Murphyho, Cal McCarthyho aj Fergusovho partnera v pisani piesni Malcolma MacClancyho. Po obrovskom uspechu v magazine irskej televizie pre mlade talenty nahrali video, ktoreho realizacie sa zhostil vyznamny irsky reziser Gerry Stembridge. Video The Doll vybrali ako jedno z najlepsich irskych videoklipov dekady. 
   Nasledovali dva roky plne koncertov. Skupina doplnila svoje rady o Colma McCaugheyho a ziskala v Irsku ohromnu popularitu. Zaciatkom roka 1988 sa vsak nasledkom prepracovania Fergusovi utvorili uzliny na hlasivkach a musel prestat spievat. Nebolo jasne, ci sa bude moct k spievaniu este niekedy v zivote vratit. Po mesiacoch sa vsak Fergus skoro zazracne vyliecil a kapela zacala znovu vystupovat. V dalsich rokoch Interference precestovali skoro cele Irsko, zavitali aj do Francuzska a New Yorku. V roku 1993 si Interference vybudovali vlastne studio a zalozili nahravaciu spolocnost, v ktorej vyslo aj ich prve EP so styrmi pesnickami, mimo inych aj singel Looking For Someone, oznaceny za jednu z nahravok roka. Dalsie obdobie bolo pre skupinu tazke, casto sa menilo obsadenie a zdalo sa, ze v lete 1996 hrala naposledy. Skupina sa ale dala znovu dohromady zaciatkom roka 2002 a o listky na obnovene koncerty bol obrovsky zaujem. Prijali pozvanie na ucinkovanie v televiznej hudobnej show Other Voices: Songs from a room, kde vystupili aj dalsie vyznamne osobnosti sucasnej irskej hudobnej sceny, ako Mundy, Nina Hynes, The Frames, Damien Rice a dalsi. Ich vystupenie bolo hodnotene ako jedno z najlepsich a najprinosnejsich a vyslo aj na samostatnom CD Live in Dingle. Fanusikovia ich miluju pre ich emotivnu hudbu plnu energie aj pre skvely Fergusův hlas. V ich tvorbe je citit skutocne vypovede a tiez bolesti a radosti ich zivotov. Keltske korene ich hudby  dokazu vyvolavat pocity niecoho davno znameho a mozno prave preto ich hudba je vacsine posluchacov velmi blizka.

   Neprepaste tuto jedinecnu prilezitost a pridte v sobotu 21. jula o 19. hodine na koncert Interference do breznianskej synagogy.

(jo)

Nalepka s problematikou prvej pomoci

   V pondelok 9. jula v popoludnajsich hodinach dopravni policajti a pracovnici Slovenskeho Cerveneho kriza uskutocnili druhu fazu dopravno-bezpecnostnej akcie pod nazvom Nalepka s problematikou prvej pomoci.

   Zamerali sa na kontrolu autolekarniciek, znalost poskytovania prvej pomoci a na nazor, ako a ci by preukazana nalepka dokazala pomoct a rozsirit vedomosti o zaklady a postupy poskytovania prvej pomoci pri dopravnych nehodach, ale aj inych urazoch ci zraneniach.
   Pocas akcie zastavili 59 vozidiel, z ktorych 35 malo kompletne vybavenu autolekarnicku, 5 nekompletne, 18 vozidiel malo autolekarnicku s nepouzitelnym obsahom a v jednom vozidle uplne chybala. Podobne nie velmi priaznive vysledky zaznamenali aj pri vedomostiach vodicov o poskytovani prvej pomoci. Z 59 vodicov by len 21 dokazalo spravne poskytnut prvu pomoc, 34 by poskytlo prvu pomoc, ale nespravne, a styria vodici by nevedeli poskytnut prvu pomoc vobec. Nalepka s problematikou prvej pomoci mala velky uspech. Ukazalo sa, ze u mnohych vodicov by sa stala cennou pomockou pri poskytovani prvej pomoci.
   Akcia odhalila, ze vodicom stale chyba dostatocna znalost zakladnych postupov a technik poskytovania prvej pomoci a ze casto podcenuju pojem, akym je „autolekarnicka“, ktora im moze zachranit nielen dvetisic korun vo vrecku, ale najma to jedine, co mame - vlastny zivot.

(tg)


 

 

V stredu podvecer 11. jula na breznianskom namesti v ramci Breznianskeho kulturneho leta v programe Nadeje len pre vas ucinkovali clenovia tohto folklorneho suboru z druzobneho Francuzska.

 

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT