Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  9

11.marec 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Šiesty ročník festivalu horského filmu

Šiesty ročník festivalu horského filmu zorganizovali počas uplynulého víkendu 7. a 8. marca občianske združenie Nairam a mestský dom kultúry. Návštevníci Ďumbierfestu v Bombura klube a v Mestskom dome kultúry v Brezne videli filmy z medzinárodného festivalu Hory a mesto, ale aj ďalšie filmy súvisiace s horským prostredím a extrémnymi športami. Na Ďumbierfest do Brezna zavítali hostia - známy režisér a dokumentarista Pavol Barabáš či špičkový horolezec Peter Hámor (na fotografii). Kým Peter Hámor v piatok po skončení filmovej projekcie rozprával o siedmich najvyšších vrcholoch sveta, ktoré sám zdolal, a besedoval s divákmi, Pavol Barabáš v sobotu prednášal o svojej práci a poskytol akýsi prierez celoživotným dielom. O hudobnú stránku festivalu sa postarali skupiny Los Babraccos, Miki Rurka band a Skaprašupina. Vybrané filmy uvidia počas tohto týždňa žiaci mazorníkovskej základnej školy.

Foto: Štefan Vozár


Dieťa patrí do rodiny

Podľa dohovoru o právach dieťaťa v záujme harmonického rozvoja osobnosti má každé dieťa právo vyrastať v rodinnom prostredí, v atmosfére šťastia a porozumenia. No stále existuje veľa detí, o ktoré sa vlastná rodina nechce alebo nemôže postarať, a ocitnú sa v detskom domove. Detský domov Valaská prešiel v posledných rokoch cestu transformácie na detský domov rodinného typu. Cieľom transformácie je čo najviac prostredie detského domova priblížiť rodinnému prostrediu a deti zapojiť do každodennej starostlivosti o domácnosť. Naučia sa samostatnosti a zodpovednosti, aby po opustení detského domova boli pripravené na samostatný život. S riaditeľkou Detského domova Valaská MUDr. Gabrielou Pôbišovou sme sa pozreli na problematiku profesionálnych rodín. Sú to rodiny, ktoré poskytujú dieťaťu z detského domova náhradnú starostlivosť vo vlastnom rodinnom prostredí. Nie natrvalo, iba dovtedy, kým sa neupravia podmienky v biologickej rodine dieťaťa natoľko, aby sa mohlo vrátiť, prípadne kým dieťaťu nenájdu náhradnú rodinu.

O koľko detí sa staráte v Detskom domove Valaská?
   - Poskytujeme komplexnú starostlivosť päťdesiatim štyrom deťom v piatich samostatných skupinách a jednej špecializovanej pre deti do troch rokov. V súlade so zákonom o sociálnoprávnej ochrane detí všetky deti do jedného roka a od 1. januára 2009 aj deti do troch rokov veku (okrem tých, ktorých zdravotný stav vyžaduje zvýšenú starostlivosť v špecializovanej skupine) majú byť umiestnené v profesionálnych rodinách. Preto potrebujeme profesionálnych rodičov. Títo sú zamestnancami detského domova, no vykonávajú náhradnú starostlivosť vo svojom rodinnom prostredí.

Aké podmienky musia splniť?
   - Podmienkou je ukončené stredoškolské vzdelanie, bezúhonnosť a absolvovanie prípravy na vykonávanie náhradnej starostlivosti. Myslím si, že to zvládne každý rodič. Zverené dieťa však nemôže považovať za svoje, je to iný vzťah ako pestúnstvo alebo adopcia.

Stane sa, že ľudia, ktorí prejavia záujem o profesiu rodiča, neprejdú psychologickými testami?
   - Myslím, že sa to nestáva, skôr si to záujemcovia rozmyslia, keď si uvedomia, aká veľká zodpovednosť ich čaká. Profesionálne rodiny, ktoré v súčasnosti pracujú pre náš detský domov, majú v starostlivosti staršie deti. Starostlivosť o najmenšie deti je náročnejšia, takíto profesionálni rodičia sa nemôžu zamestnať inde a „robiť rodiča“ popri povolaní. Profesionálne rodičovstvo nie je zamestnanie len na osem hodín. Dieťa prichádza do rodiny na nevyhnutný čas, kým nie je umiestnené do náhradnej alebo späť do biologickej rodiny. Profesionálny rodič potom dostane do starostlivosti ďalšie dieťa.

Na aký dlhý čas?
   - Nedá sa stanoviť limit, koľko dieťa pobudne v profesionálnej rodine. Po umiestnení v detskom domove je našou prioritou  vrátiť dieťa do rodiny. Robíme maximum pre sanáciu biologickej rodiny. Ak sme neúspešní, riešením je aj náhradná rodina, no kým sa nájde, snažíme sa dieťa umiestniť do profesionálnej rodiny, aby vyrastalo v prirodzenom rodinnom prostredí.

Môže profesionálny rodič zapojiť do starostlivosti o zverené dieťa ďalších členov rodiny?
   - Pravdaže, profesionálne rodičovstvo sa netýka len nášho zamestnanca, ale celej jeho rodiny, ktorá musí byť tolerantná a ochotná podieľať sa na vytváraní rodinného zázemia pre dieťa z detského domova. Pri výbere vhodných kandidátov na pracovné pozície profesionálnych rodičov spolupracujeme s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Brezne.

Niektoré deti žijú v bytoch spolu s vychovávateľkami mimo detského domova, ako sa to osvedčilo?
   - Sme detský domov rodinného typu. To znamená, že deti sú rozdelené do skupín, v ktorých sa snažíme čo najviac priblížiť rodinnému prostrediu. Dve skupiny máme v Brezne, jedna žije v byte, druhá v dome na Mazorníkove. Tretia skupina je v dome v Čiernom Balogu. Tri nové skupiny, z toho jednu špecializovanú pre deti do troch rokov, sme vytvorili vo Valaskej koncom minulého roka. O samostatnú skupinu sa starajú štyria vychovávatelia a gazdiná, v špecializovanej skupine pre deti do troch rokov sú zdravotné sestry. V samostatných skupinách sú zaradené deti rôzneho veku, aby sa  naučili určitej tolerancii a zodpovednosti za ostatných členov. Väčšie deti pomáhajú s nákupmi, vodia mladších do školy, pomáhajú v kuchyni a s domácimi prácami. Čas ukáže, či tento spôsob výchovy deťom niečo dal a naplní sa náš cieľ pripraviť deti tak, aby po odchode z detského domova neboli zaskočené realitou života, ale vedeli si poradiť v každej situácii, v ktorej sa ocitnú.

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT