28. MAREC 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Na priatelskom pobyte
V sobotu 18. marca prisli na pozvanie Strednej priemyselnej skoly strojnickej v Brezne na priatelsky pobyt a odbornu prax studenti Lycee Professionnel z druzobneho Meudonu. Pocas dvoch tyzdnov nebude v ich programe chybat zoznamenie sa so zivotom a historiou Brezna a horehronskych obci, absolvovanie turistickych a sportovych atraktivit regionu. Najdolezitejsi je ale osobny kontakt a navsteva v rodinach priatelov. Druhu cast pobytu tvori odborna prax v Zeleziarnach Podbrezova a.s. Tato vzajomna vymena studentov druzobnych miest je nielen naplnanim zmluvy o priatelstve a spolupraci medzi Breznom a Meudonom, ale aj rozvijanim osobnych a priatelskych kontaktov.

Ocenili pomoc
Na zasadnuti plena Okresneho vyboru Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov v Brezne, ktore sa uskutocnilo vo stvrtok 23. marca, pamatnu medailu 55. vyrocia SNP odovzdali primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi a tajomnikovi ZO SZPB v Polomke Jozefovi Sandorovi, pamatne listy pri prilezitosti 55. vyrocia SNP prevzali predstavitelia Zakladnej skoly na Mazornikove, Gymnazia J. Chalupku, Hotelovej akademie a turistickeho oddielu MSK v Brezne, ktory bol zaroven prijaty za kolektivneho clena. Predseda OV SZPB Jan Zemko podakoval primatorovi za pomoc pri roznych podujatiach.

Pripomenuli si 55. vyrocie
Datum 21. marec 1945 je v historii Podbrezovej zapisany ako den oslobodenia. Predstavitelia a obcania tejto obce si 55. vyrocie jej oslobodenia pripomenuli v piatok 17. marca polozenim kytic pri pamatnikoch v Lopeji a v Podbrezovej v sprievode dychovej hudby Zeleziarni Podbrezova.

Navrat v Brezne
V zasadacke Okresneho uradu v Brezne sa v pondelok 20. marca uskutocnilo stretnutie so ziadatelmi o profesionalnu nahradnu vychovu v rodine. Zorganizovali ho obcianske zdruzenie Navrat, odbor socialnych veci - oddelenie socialno-pravnej ochrany a prevencie Okresneho uradu v Brezne a Detsky domov v Helpe. Podpredseda obcianskeho zdruzenia Navrat Mgr. Marek Rohacek prednasal o profesionalnej nahradnej vychove v rodine, o geneze vzniku a o realite profesionalneho rodicovstva. O tejto problematike hovorila aj pracovnicka odboru socialnych veci krajskeho uradu Darina Molcanova a veduca oddelenia socialnych veci Okresneho uradu v Brezne Dasa Paucikova. S projektom transformacie Detskeho domova v Helpe oboznamila pritomnych jeho riaditelka Bc. Maria Fedorova. Sucastou podujatia, na ktorom sa zucastnili i ziadatelia o tuto formu vychovy, bolo tiez predstavenie profesionalnych rodin (aj s detmi) pri detskych domovoch v Novej Bani a Necpaloch.

Mozno o par rokov?

 

"O pat rokov patsto korun, to nie je zle", potesila sa starka Julia Filova (narodena 14. februara 1905), ked som jej precital clanok o uprave dochodkov storocnych obcanov podpisany ministrom prace, socialnych veci a rodiny Petrom Magvasim. Skoda, ze na Slovensku sa uprava zatial dotkne dvadsiatich deviatich dochodkyn a dvoch dochodcov, samozrejme storocnych. Starka je velmi cula, cita bez okuliarov: "Len tie noviny keby neboli take drahe!"
Dlhsie si na patstokorunovu podporu pocka Julia Svagerkova (16. decembra 1908). Vdovicou je od roku 1945. Najmladsi syn Jozko otca nikdy nevidel, narodil sa totiz az po jeho smrti. Manzel pani Svagerkovej padol v Slovenskom narodnom povstani medzi Strecnom a Vrutkami a pochovany je v spolocnom hrobe. Sama, samucicka vychovala svoje deti. Ano, dostala nejake peniaze po muzovi, ale ako prisli, tak aj odisli. V roku 1953 bola mena penazi a malo z nich ostalo. Tato laskava zena doteraz svoje deti vola Jozko, Tibko, Elenka, Marienka, Vierka.
Tretou najstarsou Sumiacankou je Julia Cupkova (25. aprila 1909).
Z muzov je najstarsi Ladislav Tamas (6. aprila 1914). Druhy Simon Kozicka je velmi culy, este v lete kosil so svojimi synmi. Je jednym z dvoch zijucich Sumiacanov, ktori boli v koncentracnom tabore. Pocas Slovenskeho narodneho povstania narukoval na vychodne Slkovensko a bojoval na roznych miestach. Dvadsiateho deviateho oktobra ho zajali na Starych Horach a v dobytcich vagonoch ako mnohych inych odtrasportovali do Nemecka. Pracoval v uholnej bani, na poliach a podobne. V zajati bol do 13. juna 1945. Ma narok na odskodnenie. Pisal, pisal, no zatial sa odskodnenia za vojnove utrapy v koncentracnom tabore nedockal.
Daniel Fujka (6. septembra 1915) sa vyucil za kolara. Pracoval na roznych miestach. Pre povoznikov robil vozy, kolesa, hrable, kosiska. Urcity cas robil aj v jachymovskych baniach v geologickom prieskume. Este aj teraz dokaze na poziadanie urobit dobre kosisko alebo perfektne hrable.
Nuz, vela zdravia vsetkym a nielen im, hoci rok 2000 nie je rokom starsich ludi.

Vladimir Cupka

Pocasie este nebolo jarne

Pocasie v sobotu 25. marca nebolo idealne, ale privetive k styridsiatim clenom odboru turistiky MSK v Brezne, ktori sa zucastnili na akcii otvorenia sto jarnych kilometrov. Trasa viedla dolinou Rury na Skalku, kde pri ohniku opekali slaninku, spekaciky a konzumovali prinesene dobroty. Po viac ako hodinovom odpocinku pokracovali smerom na Diel a popri retranslacnej stanici na Diele schadzali dolinou Lazna nad dolinku Vapenna. Tu sa rozdelili na dve skupiny, cast turistov schadzala cez Vapennu dolinu Laznou do Brezna, cast zdatnejsich pokracovala popod Skalku a ponad nemocnicu. Stretli sa pri kasarnach, kde skonstatovali, ze aj napriek menej priaznivemu pocasiu sa akcia vydarila.
Hoci otvarali sto jarnych kilometrov, vacsinu trasy kracali po snehu, co je dokazom, ze tento rok bol bohaty na snehove zrazky. Najmladsou ucastnickou bola patrocna Julka Pivovarciova a najstarsim sedemdesiatsedemrocny Matej Chovanec.
Uz sa tesia na nasledujucu turu k vodopadu Bystro pod Polanou, na kamenne utvary Kalamarky a na krasne charakteristicke drevene malovane detvianske krize, ktore si pozru v sobotu 1. aprila. Zaujemcovia sa musia prihlasit u E. Benackovej na c. t. 6116213 do 29. marca.

h0013d.jpg (27952 bytes)

Snimky: Samuel Vizner

Opytali sme sa za vas

referentky dochodkoveho zabezpecenia Socialnej poistovne v Brezne Marie Godalovej:
Ake podmienky musel splnat obcan, aby mal narok na mimoriadne poskytovanie starobneho dochodku?

- Uz uplynul pomaly stvrtrok odvtedy, co bolo zakonom c. 344/99 Zb. zrusene nariadenie vlady c. 118/88 Zb. v zneni neskorsich predpisov o mimoriadnom poskytovani starobneho dochodku. Este stale sa vsak stretavame s obcanmi, ktori ziadaju informaciu o tomto druhu dochodku.
Narok na mimoriadne poskytovanie starobneho dochodku splnil obcan, ktory bol za ucinnosti uvedeneho vladneho nariadenia, to znamena najneskor do 31. decembra 1999, uvolneny z doterajsieho zamestnania z dovodov uvedenych v § 46, ods. 1, pismeno a) az c) Zakonnika prace a do konca roka 1999 splnal tieto podmienky: odpracoval najmenej dvadsatpat rokov, do dovrsenia veku potrebneho na narok na starobny dochodok mu chybali ku dnu uvolnenia zo zamestnania najviac dva roky a okresny urad prace mu odo dna nasledujuceho po dni uvolnenia zo zamestnania nemohol zabezpecit vhodne zamestnanie.
Mnohi obcania (hlavne ti, ktori splnaju vekovu podmienku v roku 2000) vsak nespravne pochopili informacie v mediach o tom, ze mozu poziadat o tzv. predcasny dochodok aj po 1. januari 2000 za predpokladu, ze splnili vsetky podmienky stanovene vladnym nariadenim, t. j. aj vekovu podmienku do 31. decembra 1999.

Co zistila "soika"

V jedenastom a dvanastom kalendarnom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V hostinci Nemecka v nakupe za 89,50 koruny zaplatili o tri koruny naviac. Stalo sa tak nedodrzanim miery Fjodor vodky. V predajni elektro Sens v Brezne zistili, ze v predaji sa nachadza pat druhov elektrotechniky v hodnote 69 350 korun, na ktoru nebol k dispozicii navod na pouzitie v statnom jazyku. V restauracii Annapolis v Helpe im pri konzumacii za 170,20 obsluha uctovala o pat korun a osemdesiat halierov viac ako mala, ked namerali menej Karpatskeho brandy a navazili menej kapustoveho salatu. Okrem toho sa v predaji nachadzali tri druhy tovaru v hodnote 390 korun s uplynulou lehotou spotreby.
Dovedna v kraji skontrolovali stotridsatdva prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali devatdesiatjeden kontrolnych nakupov. Objavili v nich patdesiatpat predrazeni, co predstavuje 60,4 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla 42,20 koruny. Na kvalitu a spravnost oznacovania sa zamerali v sedemdesiatich dvoch prevadzkach, kde pre kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a inych informacnych povinnosti pozastavili styristosedemnast druhov tovau za 1 142 180 korun. V dvadsiatich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu styridsiatich styroch druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal za 3008,10 koruny. Spisali dvadsatosem oznameni o zacati spravenho konania a na mieste ulozili stopatnast blokovych pokut za 71 700 korun.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT