Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

30

25. JUL  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Zachranil ho

V pondelok 17. jula o tristvrte na osem vecer dostali v Dome Horskej sluzby na Taloch spravu z Kamenej chaty pod Chopkom. Prisiel tam turista a ziadal pomoc pre svojho kamarata Matusa H. z Telgartu, ktoreho nechal vycerpaneho a neschopneho dalsieho pohybu na hrebeni Nizkych Tatier vo velmi zlych poveternostnych podmienkach (vo vyske 2000 m bola teplota 0 stupnov Celzia, vietor v narazoch do 25 m/s, dazd so snehom, silna hmla, velmi mala viditelnost). On sam bol znacne vycerpany a tak dezorientovany, ze nevedel presnejsie urcit, kde svojho kamarata opustil.
Po zhodnoteni situacie odchadzaju do terenu dve osemclenne zachranne skupiny Horskej sluzby. Jedna zacina prehladavat teren Chopok - Kotliska. Druha pokracuje v prehladavani terenu Vajskova dolina - Krizske sedlo. Prehladavanie je tazke, je uz noc, silna hmla, velmi zla viditelnost, prsi. Skupiny pokracuju v dalsom patrani v smere Kotliska - Chabenec - sedlo Durkovej. O tretej sa obidve skupiny stretavaju po neuspesnom hladani v chate pod Chabencom. Kedze je stale velmi nepriaznive pocasie, cakaju na ranne zlepsenie viditelnosti. Dalsi zachranar este autom prehladava spodne casti dolin Vajskova a Lomnista.
Rano o piatej prisiel do chaty chatar s hladanym turistom. Chatar sa zapojil do zachrannej akcie a vecer o osmej odisiel z chaty smerom na Chabenec. Na hrebeni medzi sedlom Chabenec a Kotliskami nasiel uplne premoceneho a vycerpaneho turistu lezat zabaleneho v stane vedla chodnika. Poskytol mu pomoc a potom spolu odisli do chaty pod Chabencom. Vo velmi nepriaznivych poveternostnych podmienkach chatarovi zlyhali svietidla a mobilny telefon, preto neriskoval zabludenie vo velmi zlej viditelnosti a pripadny pad na severnu stranu. Rozhodol sa pre nuteny bivak v terene. Postavil stan a celu noc sa obetavo staral o vycerpaneho a podchladeneho turistu. Po rozvidneni spolu prisli do chaty pod Chabencom a po kratkom odpocinku a poskytnuti suchej bielizne ho odviezli do Myta pod Dumbierom. Akcia skoncila o deviatej hodine.
Obsadenie chaty pod Chabencom celorocnym spravcom (chatarom) sa opat ukazalo ako rozumne a spravne. Velmi vydatne to pomaha pri zachrannych akciach. V tejto oblasti to bola tento rok uz stvrta zachranna akcia, ktore by bez pomoci chatara a dobrych podmienok v chate prebiehali ovela tazsie a mozno nie tak uspesne.

h0030e.jpg (16736 bytes) V piatok 21. jula sme si pripomenuli 120. vyrocie narodenia vyznamneho dejatela slovenskych dejin generala M. R. Stefanika. Pri tejto prilezitosti sa konali rozne oslavne podujatia, ktorych cielom bolo pripomenut jeho zasluhy a vyznam v emancipacnom usili slovenskeho naroda. Snimka Viktora Sajgalika zachytava pietny akt pri soche M. R. Stefanika v Brezne, na ktorom sa podielali predstavitelia mesta v spolupraci s vojenskym utvarom h0030d.jpg (14914 bytes)

Dve otazky

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Coho sa dotyka navrh restrukturalizacie hospodarskej zakladne Breznianskeho okresu?

- Pri priprave materialov na vyjazdove zasadnutie vlady v Banskej Bystrici som sa dozvedel, ze priority Banskobystrickeho kraja obchadzaju viacmenej horehronsky region. Preto sme sa s generalnym riaditelom Zeleziarni Podbrezova Ing. Vladimirom Sotakom dohodli v priebehu troch dni spracovat navrh restrukturalizacie hospodarskej zakladne okresu Brezno. Spolocne s architektom Ing. Petrom Rusnakom sme sa zamyslali nad tym, ze najrychlejsia restrukturalizacia hospodarskej zakladne moze byt v rozvoji cestovneho ruchu, na ktorom uz pracujeme teoreticky asi dva roky v ramci Prvej rozvojovej vidieckej agentury ako sucasti Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria. Tento, mozeme povedat, pilotny projekt rozvoja cestovneho ruchu v Banskobystrickom kraji som po vypracovani a konzultovani vo vnutri samospravy a okresnych organov osobne odovzdal ministrovi hospodarstva Lubomirovi Harachovi. Naviac sme do uznesenia vlady navrhli svoje zamery v oblastiach posobnosti ministerstva hospodarstva, podohospodarstva, privatizacie dopravy, post a telekomunikacii. Tesne pred zasadnutim vlady som sa zucastnil na jednom pracovnom rokovani, kde sme sa pokusili priamo do priorit Banskobystrickeho kraja zaradit rozvoj okresu Brezno. Podarilo sa nam, ze do casti priemyselnych parkov na strednom Slovensku sa dostalo aj Brezno, resp. Brezniansky okres a Horehronie a samozrejme, ze do oblasti rozvoja cestovneho ruchu aj nas horehronsky region. Pretoze uznesenie celkom nesplnalo nase poziadavky, ako predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria som sa listom obratil priamo na predsedu vlady, kde som znova zopakoval vsetky priority, o com som uz citatelov informoval. Trinasteho jula som tento projekt prerokoval z poverenia ministra hospodarstva s veducim jeho uradu Drahomirom Mihalekom. Dohodli sme sa, ze obsah tohto projektu na ministerstve hospodarstva bude prerokovany priamo este v sekcii cestovneho ruchu a v sekcii hospodarskeho rozvoja. Na rokovani na ministerstve hospodarstva sa zucastnil aj zastupca primatora mesta Brezna a riaditel Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Lopeji Ing. Emil Lukac, kde sa hovorilo o zaradeni ucilista a jeho objektov do spravy ucilista a o financnych prostriedkoch na investicie do objektu telocvicne a restauracie na Mazornikove, kde treba obnovit strechu. Prislubil som pomoc v dodavke dreva na konstrukciu krovu, ale priamo musi byt prerokovana v mestskom zastupitelstve. Diskutovali sme aj o moznosti vyuzitia objektu mimo katastra mesta na zriadenie socialnych bytov pre mlade rodiny, osamotene matky s detmi, pripadne mladych ludi opustajcich detsky domov.

o Myslite si, ze mestska policia ma dostatocne pravomoci?

- Otazka pravomoci mestskej policie je dost komplikovana. Mestska policia v zhutnenom vyraze ma chranit majetok mesta a obcanov, ale na druhej strane napriklad vo vnutri restauracii, v bytoch nemoze robit ziadne zakroky. Mnohi ludia hovoria, ze sa iba vyvazaju v aute atd., ale neberte to ako vyhovorku, mame malo policajtov. Nocna hliadka je dvojclenna a dve hliadky po dvoch muzoch sluzia v dopoludnajsich hodinach, lebo vtedy treba viacej dohliadat hlavne na dopravny poriadok, na vyuzivanie volnych priestranstiev, komunikacii atd. Mozno, ze obcanom sa vidi, ze kladu iba "papuce", nejde tu u pokuty a vyberanie poplatkov, ale ide o poriadok, aby vodici neparkovali tam, kde nemaju a ked parkuju, aby si plnili svoje obcianske a vodicske povinnosti. Na druhej strane ja mam staznost na obcanov. Niekolko rokov sme nemali semafory a kazdy hovoril: zriadme semafory. Casto chodim po namesti a hlavne po priechodoch pre chodcov a vidim mladych i starych ludi ist po priechode na cervenu. Neobhajujem policiu, ma rezervy, ako kazdy. Ale respektujme sami seba, respektujme verejny poriadok a hlavne majme uctu obcana k obcanovi.

Polrok v cislach

Brezno (ng) - V prvom polroku policia na uzemi Breznianskeho okresu statisticky evidovala 424 trestnych cinov, cim sa v ramci kraja zaraduje na sieste miesto. Percento objasnenosti (65,33 %) jej vynieslo tretie miesto v kraji. V porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka je to pokles o 132 trestnych cinov. Objasnenost registrovanej kriminality sa zvysila o 8,1 percenta. Aj tieto informacie zazneli v utorok 18. jula na tlacovej konferencii Okresneho riaditelstva PZ v Brezne, na ktorej novinarov informovali hovorkyna por. Mgr. Dana Kmetova, riaditel odboru poriadkovej policie mjr. Jan Petro, riaditel odboru kriminalnej policie pplk. Jan Baksa a riaditel okresneho dopravneho inspektoratu kpt. Ing. Milan Novacek..
Za hlavny dovod mierneho poklesu vseobecnej kriminality (124 trestnych cinov), majetkovej (133) a kradezi vlamanim (91) oznacili vyssiu narocnost riadiacich pracovnikov, zvyseny vykon policajtov, mnozstvo preventivnych aktivit nielen s mladezou, ale aj v doprave, medializaciu ich prace a spolupracu s obcanmi. Uviedli, ze zo 118 nasilnych trestnych cinov objasnili 110, objasnili aj vsetkych sest mravnostnych trestnych cinov. Majetkovych trestnych cinov bolo 214 (z toho 85 objasnenych), kradezi motorovych vozidiel 11 (z toho 9 nasli). Pri 12 trestnych cinoch kradezi do bytov bola 58,3-percentna uspesnost. V priebehu prveho polroka bolo spachanych 22 trestnych cinov ekonomickej povahy, v deviatich pripadoch islo o podvod, v siestich o spreneveru, v styroch o ochranu meny, po jednom pripade o kradez, neopravnene uzivanie cudzej veci, falsovanie a pozmenovanie verejnej listiny. V sucasnosti prebieha preverovanie z podozrenia neopravneneho cerpania dotacie vo vyske 1 000 000 korun, podvodov v poistovnictve a v poskytovani dotacii pre zamestnavatelov Narodnym uradom prace. Z Danoveho uradu v Brezne dostali dva podnety pre podozrenie zo spachania trestneho cinu formou neopravneneho uplatnenia a nadmerneho odpoctu DPH.
V uplynulom obdobi doslo k znizeniu dopravnej nehodovosti, svedci o tom 243 dopravnych nehod, co je o 22 menej ako za vlanajsi prvy polrok, menej vyhasnutych ludskych zivotov, tazko a lahko zranenych (o 23 menej ako v roku 1999).

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT