16. OKTOBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Chalupkovo Brezno so stupajucou urovnou

Za ucasti statneho tajomnika ministerstva kultury Milana Gacika a dalsich hosti predstavitel ministerstva skolstva Luboslav Drgo v piatok podvecer slavnostne otvoril 34. rocnik celoslovenskej prehliadky zaujmovo-umeleckej tvorivosti ucitelov Chalupkovo Brezno. Stoosemdesiat ucastnikov z 59 okresov Slovenska i zahranicni ucastnici prisli do Brezna zapolit v umeleckom prednese, v literarnej, skladatelskej, vytvarnej tvorbe, vo vzdelavacich videoprogramoch, novou kategoriou bola komorna hra. Podujatie svojou ucastou ozdobili aj spisovatelia Etela Farkasova, Ondrej Nagaj a Jan Beno.
Otvoreniu predchadzalo prekrasne popoludnie na dvore evanjelickej fary, kde clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku spritomnili zivot a dielo Jana Chalupku prave v tych priestoroch, kde prezil 47 rokov svojho plodneho zivota. Bodku za nadhernym vecerom dalo divadelne predstavenie Som Herbert, ktoreho protagonisti taky aplauz este nezazili.
Ako zhodnotili organizatori sobotnajsie sutazne prehliadky Chalupkovho Brezna? Stupajuca uroven umeleckeho prednesu, mierny pokles v literarnej tvorbe a velmi vysoka uroven vsetkych hudobnych odborov, cize skladatelskej tvorby, spevu ludovej a umelej piesne.

Vysledkova listina Chalupkovho Brezna

Laureati

Umelecky prednes - proza
Mgr. Katarina Peciova (Zakladna skola Kosice)
Literarna tvorba - poezia
Mgr. Dagmar Ziakova (Zakladna skola Zemianska Olca)
Literarna tvorba pre deti a mladez
Mgr. Stefania Jana Kuzmova (Zakladna umelecka skola Hlohovec)
Literarna tvorba - proza
Dr. Marta Hlusikova (Gymnazium Rimavska Sobota)
Vytvarna tvorba
Mgr. Michal Dobransky (Zakladna skola Vojcice)Skladatelska tvorba
Mgr. Marek Spusta (Zakladna umelecka skola Svaty Jur)
Cena Ministerstva skolstva SR
Anna Plecita (Piestany)
Cena Ministerstva kultury SR
Mgr. Valentin Sefcik (Zakladna skola Bertotovce)
Cena odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne
Mgr. Ingrid Zachorecova (Zakladna skola Svaty Peter)
Cena primatora mesta Brezna
Natalia Lopusna (Gymnasium Bekesska Caba)
Cena Horehronskeho muzea
Ing. Bozena Dobrovicova (Povazska Bystrica)
Cena Mikulasa Kovaca
Zdenka Lacikova (SSOS Holic)
Cena Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne
Mgr. Slavomira Valachova (Zakladna umelecka skola Hlohovec)
Cena Viery Kamzalovej
Mgr. Miroslav Sklenarik (Zakladna umelecka Revuca)
Odborne poroty zaradili vsetkych ucastnikov podla urovne do pasiem, v ktorych zastupcovia Breznianskeho okresu obstali takto:
Maria Brvenikova, Materska skola Brezno, strieborne pasmo, umelecky prednes - poezia
Maria Polakova, Pohorela, bronzove pasmo, literarna tvorba - poezia
Dr. Lukas Janoska, Zakladna skola Pohorela, strieborne pasmo - vzdelavacie videoprogramy, interpretacia piesne - ludova , Jan Jenca, Zakladna umelecka skola Valaska, zlate pasmo - skladatelska tvorba.

Sportova cast Dni mesta Brezna

Dni mesta Brezna mali aj svoju sportovu cast, ktoru sportovci absolvovali uz vo stvrtok. Najskor na Hronskej ulici odstartovali Beh Terryho Foxa, ktoreho cielom je upozornit, ze boj proti rakovine nie je len osobnou zalezitostou kazdeho z nas, ale vecou spolocnou. Potom si na Mazornikove stredoskolaci merali sily v krajskom kole cezpolneho behu. Popoludni na namesti svoju rychlost dokazovali casnici.

h0142n.jpg (16336 bytes)Najrychlejsia I. Giertlova a M. Kochan

Sutaz o najrychlejsieho casnika mesta (na snimke Viktora Sajgalika) zorganizovala komisia sportu a rekreacie pri mestskom zastupitelstve. Zapojilo sa do nej sedemnast odvazlivcov z hotelovej akademie a stredneho odborneho ucilista. V kategorii dievcat zvitazila Iveta Giertlova z ucilista pred Luciou Piliarovou a Luciou Auxtovou (obidve z hotelovej akademie). V kategorii chlapcov bol najrychlejsi Michal Kochan z hotelovej akdemie pred Danielom Belkom z ucilista a Tomasom Piacekom z hotelovej akademie.

 

Prispeli na vyskum rakoviny

Slovensky Cerveny kriz, AK Mostaren MSK Brezno a komisia sportu a mladeze pri mestskom zastupitelstve pripravili v oddychovej zone pri Hrone Beh Terryho Foxa. Na podujati sa zucastnilo 416 aktivnych bezcov a bezmala stovka obyvatelov mesta, pre ktorych SCK pripravil sprievodnu akciu - meranie tlaku, hladiny cholesterolu a pod.

Podakovanie organizatorov tejto charitativnej akcie, v ktorej na vyskum rakoviny vyzbierali 1330 korun, patri vsetkym ucastnikom a prispievatelom zo skol, hlavne hotelovej akademii a profesorke Mgr. Drahomire Oravcovej.

Na majstrovstva Slovenska dve druzstva z okresu

Z poverenia okresnej rady SASS usporiadalo Stredne odborne uciliste v Brezne krajske kolo SASS v cezpolnom behu. V styroch kategoriach startovali vitazni jednotlivci a druzstva trinastich okresov Banskobystrickeho kraja. Vitazi si zabezpecili postup do slovenskeho finale, ktore bude v Starej Lubovni.

Umiestnenie zastupcov okresu Brezno: ziaci zakladnych skol: 1. C. Balog - Janosovka, 1. Robert Medved, C. Balog - Janosovka, ziacky: 2. Pionierska 2 Brezno, 3. Eliska Svikruhova, Pionierska 2 Brezno, studenti strednych skol: 4. Gymnazium Brezno, 7. Tomas Sanitra, Gymnazium Brezno, studentky: 1. Hotelova akademia Brezno, 2. Martina Zubajova, 3. Miroslava Auxtova (obidve HA Brezno).

(mc)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT