27. NOVEMBER  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hoci Ondrejsky jarmok kvoli volbam do samospravnych krajov presunuli o tyzden skor, predavajucich i kupujucich bolo na breznianskom namesti neurekom. Aj ked zamraceny stvrtkovy den nevestil nic dobre, piatok sa jarmocnikom, aspon pocasim, vydaril. Niekolkych sme pristavili, aby sme sa dozvedeli, ci Ondrejsky jarmok splnil ich ocakavania.

anketovym mikrofonom


Splnil jarmok vase ocakavania?

Katarina Cibulova, na materskej dovolenke, Bacuch:

- Tento rok sa jarmok celkom vydaril. Je tu dobry vyber tovaru, som spokojna a myslim si, ze splnil moje ocakavania.

Anna Zlatohlava, dochodkyna, Brezno:

- Prave sme prisli na jarmok, ale dufam, ze splni moje ocakavania. Je dost velky a urcite si tu najdeme aj nieco pre seba. Este nie je vela hodin, zatial nie su opiti, da sa este pomedzi stanky chodit. Uvidime, ako to bude vyzerat neskor.

Rodina Matzenauerova z Brezna:

- Na jarmoku sa nam paci, myslime si, ze splnil nase ocakavania. Prideme aj v sobotu. Je tu dost veci, ktore najdeme aj na blsaku, ale je tu aj dost ludovych vyrobkov.

Olga Podrazkova, invalidna dochodkyna, Brezno:

- Pravdaze som spokojna. Nakupila som orechy, papuce a kadeco, co bolo treba. Vsetko, co som chcela, som aj dostala.

Anna Gazova, dochodkyna, B. Bystrica:

- Jarmok nesplnil moje predstavy. Je tu len kopa handar a take veci, ako slivky, hrusky, orechy, to nieto. Okrem toho nie su tu nase vyrobky, mozno zopar, inak je to cudzina. Uz nie sme v tejto republike my panmi.

Jolana Obrocnikova, dochodkyna, Kokava nad Rimavicou:

- Na Ondrejskom jarmoku som po prvykrat a paci sa mi tu. Kupili sme si, co sme chceli. Jarmok je dost velky a da sa vybrat, co potrebujete.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

,,Babovka" nazivo

Su dni, ktore sa nam hlbsie vryju do povedomia, ako ostatne. Taky bol aj 12. november, kedy sa o 11. hodine zacal zabavny program v Zavodnom klube v Podbrezovej pod nazvom ,,Co pre Vas napiekli Igor a Martin". Pre deti z materskych skol v Podbrezovej, v Lopeji, na Stiavnicke a v Hornej Lehote sa stal nezabudnutelnym zazitkom. Ved ine je sediet doma pred televizorom a pozerat televizny program Babovka a ine je ,,nazivo" zucastnit sa javiskoveho predstavenia moderatorskej dvojice Igora Adamca a Martina Vaneka. Divaci sa zucastnili na vytvarani predstavenia ci uz ako zabavaci, spevaci, sutaziaci alebo respondenti v kratkych anketach na rozne temy. Odmenou im bol potlesk a samozrejme dobra a zarucene cerstva babovka.

Jana Krbylova,
ucitelka MS Podbrezova-Stiavnicka

 Dakujeme...

S hlbokou vdacnostou vyslovujem podakovanie a obdiv celemu kolektivu neurologickeho oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Brezne pod vedenim MUDr. Stefana Cifru za vysoko kultivovany, ludsky a odborny pristup nielen ku mne, ale dovolim si tvrdit ku kazdemu pacientovi, s ktorymi som sa pocas pobytu v nemocnicnom zariadeni nachadzal.
Moje podakovanie patri tiez MUDr. Emilovi Hristovi, vsetkym sestrickam a pomocnemu personalu oddelenia.

Dakuje Ing. Jozef Matajz

 

ELLIS dakuje a ziada

Obcianske zdruzenie ELLIS - vsetka laska malym nepohyblivym v tiesni - spoluorganizator 1. celoslovenskej prehliadky v hre na heligonke - Podstavekova heligonka dakuje vsetkym sponzorom podujatia, najma Istrobanke, a. s., expozitura Brezno, za aktivnu pomoc a primatorovi Brezna V. Faskovi za poskytnutie vecnych darov. Zaroven ziada amaterskeho kameramana, ktory sedel v prednych radach, aby sa prihlasil organizatorom podujatia v kancelarii Obchodneho zastupenia Prvej stavebnej sporitelne, a. s. na Razusovej 7 u p. Kovacika, alebo na telefone 0905 924394, a to z dovodu pripravy spolocneho videozaznamu z podujatia. Zial, z technickych pricin sa kameramanovi, ktoreho zabezpecili organizatori podujatia, nepodarilo natocit cele podujatie. Za pochopenie vopred dakujeme.

  Vdaka tvrdohlavej vnucke...

Vdaka mojej vnucke Tinke som v Brezne zazila prijemny vecer. O co ide? Nedala sa odradit od navstevy koncertu v zakladnej umeleckej skole 14. novembra. Slubila totiz svojej kamaratke Barborke, ze urcite ju pride povzbudit na jej vystupenie, ktore pripravil literarno dramaticky odbor. Kedze sa koncert zacinal vo vecernych hodinach, odmietla som ju pustit samu. Teraz som tomu rada. Bola som koncertom prijemne prekvapena. Deti si dali zalezat. Hudobne nastroje v ich rukach ozili a poviem vam, spomenula som si na roky, ked som do ludovej skoly umenia vyprevadzala vlastne deti. Nikdy som si nenechala ujst ziadny z detskych koncertov. Pri hre na husliach, gitare, flaute, klarinete, klaviri, ale aj speve som sa vratila do svojich mladsich rokov a bola som vykonmi vsetkych ucinkujucich milo prekvapena.
Vdaka vam, pedagogovia zakladnej umeleckej skoly, ze prebudzate nove talenty, vdaka vam, ziaci skoly, za pekny vecer. Pripravovany Vianocny koncert 12. decembra sice neuvidim, ale uz dnes viem, ze bude zase vydareny a mnohym prinesie pekny umelecky zazitok.

Babina z Banskej Stiavnice

Nemecka tlieskala folkloristom

h0148b.jpg (12801 bytes)Nedela 18. novembra sa v Nemeckej niesla v znameni premiery tunajsej folklornej skupiny Ciertaz. Hoci toto folklorne zoskupenie v Nemeckej malo prvu oficialnu premieru v septembri v roku 1998, prve mensie vystupenia zaznamenali jeho clenovia uz v rokoch 1996 a 1997. Skupina sa v podstate vyclenila z ochotnickeho suboru, ktory dal dohromady nadsencov pre folklor cez nacvicovanie divadelnych hier s ludovou tematikou. Kolektiv sa teda zrodil na doskach ochotnickeho javiska, pricom mnohi z jeho clenov su zaroven hercami i folkloristami.
Okrem domaceho tradicneho piesnoveho a zvykoslovneho materialu, ktory sa postupne ozivuje terennym narodopisnym vyskumom, sa skupina snazi aj o interpretaciu folkloru z blizkych krajov stredneho Slovenska (hlavne z horneho Pohronia a Podpolania). Ma zensku i muzsku spevacku skupinu a mladeznicku tanecnu zlozku. V organizacnom a umeleckom vedeni pracuju Maria Mihaliskova, Marta Tomkova, Pavel Kobzos st. a Mgr. Martin Loksa, ktory je autorom vacsiny spevnych a zvykoslovnych obrazkov.
Najvacsim problemom skupiny je nedostatok ludovych muzikantov v obci. Zo zaciatku v skupine hravali prevazne ciganski muzikanti z okolia, minuly rok nadviazali spolupracu s ludovou hudbou folklorneho suboru Mostar. Na ostatnej premiere clenov skupiny sprevadzala ludova hudba vojenskeho folklorneho suboru Breznan pod vedenim Petra Pancika, ktora vyrazne prispela k vytvoreniu dobrej nalady na javisku i v hladisku.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT