Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 29 22. JUL 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Program otvorenia ME v zavesnom lietani 1998

nedela 26. jula

Mestsky sportovy stadion v Brezne

16.00 h - letecke ukazky

16.05 h - vystupenie detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo

16.30 h - letecke ukazky

16.35 h - vystupenie Vasobandu

17.35 h - letecke ukazky

17.40 h - vystupenie folklorneho suboru Kycera

18.10 h - letecke ukazky

18.15 h - vystupenie MC Erika

18.45 h - vystupenie Dychoveho orchestra Zeleziarni Podbrezova

19.00 h - otvaraci ceremonial

- balonova exhibicia

- vystupenie Roba Kazika

Stalo sa uz tradiciou, ze pri prilezitosti vyhlasenia Zvrchovanosti Slovenskej republiky na roznych miestach Slovenska zapaluju Vatry zvrchovanosti.V piatok podvecer horela na Jamach v Brezne, kde skakali parasutisti a atrakciou bolo i lietanie na utralahkom lietadle.
V Sumiaci v ramci oslav otvorili vystavu miestnych remesiel a vatru zapalili na Kralovej holi a na Uboci (na snimkach Juraja Orolina).

 

Druhy rok po zivelnej pohrome

Osmeho jula si obcania Osrblia pripomenuli druhe vyrocie odo dna, kedy sa obcou prehnala veterna smrst s krupobitim, ktora zmenila okolitu prirodu na nepoznanie. Z krasnych vencov hor zostali len hole kopce a strane a potrva mnoho desatroci, kym sa priroda za pomoci tvrdej ludskej prace zo zivelnej pohromy spamata. Stromy padli, ale ludia zostali. Za uplynule dva roky dokazali svojou pracou nielen odstranit nasledky veternej smrste, ale dedina je este krajsia ako predtym. Aby sme vsak my, ale i nasledujuce generacie, nikdy nezabudli na 8. jul 1996, kazdorocne si tento den pripomenieme relaciou v miestnom rozhlase a vlani aj zasadenim symbolickeho stromceka. V tomto roku sa vsak dobrovolni hasici DPZ Osrblie rozhodli tuto udalost zvecnit trvalym symbolom - postavenim dreveneho kriza na najvyssie viditelnom mieste z celej obce - Stompovej skale, ktory bude cniet nad nasou dedinou ako memento i symbol ochrany pred podobnym zivlom. Pod krizom je v skale zabetonovana i pamatna tabula s napisom: "Nikdy nezabudneme na veternu smrst, ktora sa prehnala cez nasu dedinu 8. 7. 1996" DPZ Osrblie, 8. 7. 1998. Kriz pat metrov vysoky a tri metre siroky bol na skale vztyceny v podvecer 8. jula, v dobe, ked sa pred dvoma rokmi obcania s hrozou divali na nasledky pohromy. Zaroven bola v miestnom rozhlase vysielana spomienkova relacia a vsetci obcania mohli sledovat postavenie kriza z vlastnych pribytkov. V nedelu 12. jula sa konala priamo na Stompovej skale mila slavnost, na ktorej miestny farar Pavel Pakos za ucasti asi patdesiatich obcanov kriz posvatil. V kratkom prihovore vyslovil nadej, ze tento symbol krestanstva nas i nasich nasledovnikov bude ochranovat od podobnych pohrom.

Chceme sa podakovat vsetkym dobrovolnym hasicom, ktori prispeli svojou pomocou pri stavbe kriza, zaroven dakujeme Obecnemu uradu v Osrbli za materialnu a financnu pomoc.

Vladimir Stipankovich

Snimka: autor

Vytal, ale neodviezol

V katastri obce Cierny Balog na mieste zvanom Pazit v lesnom poraste v case od 7. do 9. jula ktosti vyrubal dvadsatsedem smrekov v celkovom mnozstve tridsat metrov kubickych, v hodnote najmenej 60 tisic korun. Deviateho jula o 21. hodine sa A. P. z Brezna pokusil odviezt smreky na nakladnom aute Tatra 815, ale pracovnici Lesneho zavodu Cierny Balog mu v tom zabranili.

(vl)

V dychu takmer tri promile

Podvecer 10. jula na Kuzmanyho ulici v Brezne doslo k dopravnej nehode. Vodic osobneho motoroveho vozidla ev. c. BBI 12-93 narazil do stlpa dopravnej znacky. Pri dychovej skuske mu elektronicky merac nameral hodnotu 2,97 promile alkoholu v dychu. Na vozdile zn. Skoda, ktore patri firme VOMEX Brezno, je skoda 50 tisic korun a vodicovi M. B. z Brezna zadrzali vodicsky preukaz.

(vch)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT