Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria  
ROCNIK 6 CISLO 32 12. AUGUST 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT

...

Jedna otazka

tajomnicke organizacneho vyboru Majstrovstiev Europy v zavesnom lietani Anne Nociarovej

o Ako hodnotite prave skonceny europsky sampionat?

Majstrovstva Europy v zavesnom lietani su vyvrcholenim trojrocnej prace organizatorov a ja som presvedcena, ze dopadli velmi dobre, jednak priame zabezpecenie priebehu majstrovstiev a tiez spolocenska a kulurna cast ME vcitane ceremonialov bola hodnotena pretekarmi na vybornu. Pocasie, ktore sprevadzalo toto podujatie, robilo sice vrasky na cele usporiadatelov, lebo nebolo typicke pre nasu oblast, ale prsalo malo. Pocas dvanastich sutaznych dni bolo odlietanych devat disciplin a to je priemer, za ktory by sa nehanbili ani usporiadatelia podujati zameranych na vytvaranie rekordov v lietani v australskych polopustiach, kde sa lieta na istotu a do 400 km vzdialenosti. Samotny priebeh majstrovstiev bol dynamicky a uz v uvode sutaze sa do cela vyrazne presadili ocakavani favoriti, uradujuci majster sveta Nemec Gehrmann, vecne druhy Manferd Ruhmer z Rakuska, Oleg Bondarcuk z Ukrajiny a celkom neocakavane Christian Ciech z Talianska. O dramatickost sa tiez postarali samotni "top" piloti, ked v jednej zo sutaznych disciplin nutene pristali pod startoviskom Kralova hola a tak vyrazne znizili svoj naskok, ze v posledny sutazny den mal vlastne sancu vyhrat kazdy, kto bol v prvej desiatke. Ale tu uz nic nenechali na nahodu a presvedcivym vykonom opat ukazali, ze to vedia. Zvitazil Manfred Ruhmer, druhy na ciel priletel Guido Gehrman a za potlesku prizerajucich predviedol ukazkovy loping.

Mala som moznost hovorit o priebehu sutaze s tymi najpovolanejsimi, clenmi Jury a stewardami, ktorych ulohou bolo na samotny priebeh dozerat a ich vyjadrenia boli zhodne s nazorom nasich ludi, ze to bolo velmi objektivne sutazne podujatie, vzhladom na pocasie a pocet odlietanych dni s vitazmi, ktori svojimi vykonmi naozaj presvedcili a tituly si plne zasluzili. V pamati mi rezonuju aj slova prezidenta Jury Noella Whittala z Anglicka, ktory vo svojom prejave k pretekarom a hostom povedal: "Prisli sme sem ako 129 sutaziaci piloti a styridsiatka dalsich cudzich ludi, ktora mala spolocny iba jeden zaujem - zavesne lietanie a teraz odchadzame ako 169 priatelov Slovenska. "Takto ja osobne citim atmosferu tohto podujatia. To, co v tejto chvili neviem vyjadrit slovami, je moja nesmierna vdacnost za seba a za ludi od zavesneho lietania pre vsetkych tych, ktori sa na organizacii tohto podujatia podielali a posledne roky stoja pri nasom usili dostat nase zavesne lietanie na uroven vyspelych reprezentacnych timov sveta. V prvom rade su to predstavitelia a.s. Zeleziarne Podbrezova: Ing. Vladimir Sotak a rovnako moj sef pri MEŽ98 Mgr. Marian Zima, keby som chcela pokracovat, ten zoznam by obsiahol priestor vasich novin.

K umiestneniu nasich reprezentantov mozem povedat len tolko, ze mali velku smolu, ktora zacala oslabenim nasho timu v prvy den sutaze urazom Bohumira Kolesara, jedneho zo sutaziacich. V priebehu prvej polovice sutaze sa nepodarilo nikomu vyznamnejsie presadit, az pri najdlhsej trati 112 km, z Ciertaze do Kosic sa k cielu zblizil medzi prvymi pretekarmi Juraj Sladky, aj to vsak dopadlo tak, ze pri zaverecnom nasadeni na ciel to prehnal a pristatie urobil 50 m pred pasku. V jednej z najnarocnejsich disciplin vo osmy sutazny den lietal objektivne na svoje moznosti Ferdinand Nizner a skoncil v tejto discipline ako deviaty. V celkovom poradi Juraj Sladky skoncil na 38. mieste, Ferdinand Nizner na 77. mieste, Dusan Podstavek 84. a Jozef Kunik 96. Ako tim sa nasi umiestnili na 17. mieste. Pocas majstrovstiev Europy nalietali 34785,3 km, vykonali 1126 startov zo startovisk Kralova hola, Ciertaz, Podkonicke Plese, Pansky diel a Baranovo.

Nasli nielen auto

Biely Volkswagen Vento ev. c. LWL-JR 120 sa stal popoludni 30. jula tercom zaujmu autickara. Okrem auta ukradol aj rozne oblecenie, prenosnu chladnicku a dalekohlad. Kradezou vozidla a veci sposobil M. W. z Wittenfoerdenu skodu za 427 835 korun. Hned na druhy den prislusnici kriminalnej policie Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne zistili pachatela. Pri domovej prehliadke u tridsatstyrirocneho nezamestnaneho V. K. z Brezna ukradnute auto nasli v jeho garazi. Okrem neho aj dvestodvadsat ostrych nabojov do samopalu a plynovu pistol. Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania v Brezne vzniesol proti nemu obvinenie z trestneho cinu kradeze, za co mu moze byt ulozeny trest odnatia slobody v trvani od dvoch do osmich rokov.

(mv)

Vyhlasili patranie

O pol jedenastej vecer 31. jula na ceste prvej triedy pri Nemeckej neznamy vodic jazdiaci v smere do Brezna zrazil dvadsatdvarocneho R. S. z Nemeckej a z miesta nehody usiel. Chodec utrpel tazke zranenie, z ktoreho sa bude liecit asi pol roka. Po ciernom Volkswagene Passat bolo vyhlasene patranie. Policia sa obracia na obcanov s prosbou o pomoc pri poskytnuti akychkolvek informacii o tomto vozidle alebo o nehode na telefonnom cisle 158, pripadne v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru.

(vch)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   ARCHIV   TIRAZ   KONTAKT