Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 6 CISLO 41 14. OKTOBER 1998 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Ludia kupovali elektroniku i auta

Kroky, ktore urobila Narodna banka Slovenska pred dvoma tyzdnami, ovplyvnili spravanie mnohych ludi. Niektori sa rozhodli svoje korunky minat na velke nakupy. Obraz o tom, ako vyzerala situacia vo vybranych obchodoch na Horehroni, poskytne mala prieskumna sonda.

Zaujem bol najma o "bielu" a "ciernu" elektroniku. V predajni Drukos - elektro v Brezne zaznamenali za posledne obdobie stopercentny narast predaja elektroniky. Na odbyt najviac sli chlanicky, pracky, fritezy, mikrovlnky a sporaky. Z "ciernej" to boli v prvom rade oravske televizory, miniveze a dobre sa predavali aj videorekordery. Majitel predajne Elektro- Telehobby v Polomke nas informoval, ze ludia zareagovali na opatrenia banky hned v piatok 2. oktobra, v sobotu a nakupna horucka pokracovala i v nasledujucom tyzdni. Vo zvysenej miere predavali bielu techniku - konktretne pracky, mikrovlnky, kombinovane chladnicky, mraznicky. Z televizorov predovsetkym oravske, dalej veze, videorekordery. Predaj isiel minimalne patnasobne hore. V predajni AMA - elektronic v Brezne sa zakaznici takisto zaujimali hlavne o bielu elektroniku. V rovnakej miere isli na odbyt vsetky druhy tovarov. V pondelok 5. oktobra zaznamenali najvacsiu trzbu za posledne obdobie, ale v utorok zaujem o kupu uz oslabol. Podla slov predavaca ludia mali uz vopred vyhliadnutu znacku spotrebica, vedeli, co chcu. Nebol to chaoticky nakup. Veduci predajne Eltro v Obchodnom dome v Brezne konstatoval, ze zaciatok mesiaca byva slabsi obrat, ale v tomto bol zvyseny. Na odbyt sli vacsie veci, ako chladnicky, pracky, sporaky a televizory.

Narastol aj zaujem o auta. V Autoservise VD Brezno v poslednom obdobi asi o patdesiat percent. Ludia kupovali lacnejsie i tie drahsie auta. Jednoznacne najlepsie sa predavala Skoda Felicia. Zaujem stale trva a aut je dostatok, povedal veduci autoservisu.

O uplne opacnej situacii mozu hovorit v breznianskych zlatnictvach, ktore sme oslovili. V Concordii nezaznamenali ziadne zvysenie predaja, skor znizenie. Odrazilo sa to nielen pri zlate, ale i ostatnych vyrobkoch. Takisto v Zlatnictve Renaty Svantnerovej a v Zlatnictve Janky Trunekovej nezaregistrovali v predaji zlata oproti inym tyzdnom ziadnu zmenu.

Ukradol kabelku

Zo svojho "nakupu" v breznianskom obchodnom dome sa tesil zlodej 3. oktobra o pol jedenastej. Z nakupneho kosika J. K. z Bratislavy ukradol totiz kabelku s nemalym obsahom. Nasiel v nej 24 600 slovenskych korun, 1500 rakuskych silingov, stravne listky, panske naramkove hodinky Omega, trojo panskych starozitnych hodiniek, dvojo damskych naramkovych hodiniek, volne listky na autobus a na vlak, dve vkladne knizky Slovenskej sporitelne so sumou 113 000 a 55 000 korun a osobne doklady.

Zachytil ich vlak

Da sa povedat, ze stastie v nestasti mali 6. oktobra o piatej podvecer dve Viedencanky vo Forde Fiesta na zeleznicnom priecesti v Pohorelskej Masi. Vodicka J. T. aj napriek tomu, ze pocula zvukovy signal osobneho vlaku z Cervenej Skaly do Brezna, pohla sa na trat, kde ju vlak zachytil. Spolujazdkyna A. K. skoncila v breznianskej nemocnici so zlomenou klucnou kostou a s otrasom mozgu, z coho sa bude liecit pat az sest tyzdnov. Okrem skody na zdravi vznikla aj hmotna skoda, na aute asi za 100 000 korun a Zelezniciam Slovenskej republiky poskodenim vlakovej supravy asi dvojtisickorunova skoda.

Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou

Obecny urad, Miestny odbor Matice slovenskej a Farsky urad v Telgarte, za prispenia nadacie Prebudena piesen, usporiadaju v dnoch 16. - 18. oktobra IV. rocnik festivalu viachlaseho chramoveho a ludoveho spevu Ozveny staroslovienciny pod Kralovou holou, na ktory vas srdecne pozyvaju.

Program festivalu:

16. piatok
17.30 h - TELGARTSKY KROJ - vystava - sobasna sien obecneho uradu
18.30 h - PROGLAS v interpretacii Gustava Valacha a liturgicke spevy Zboru sv. Romana Sladkopevca - katolicky kostol v Helpe
19.00 h - PAMATNICEK od Milana a Zuzanky Rufusovcov - vystava - Dom nadeje v cintorine
19.00 h - VYZNANIA Michala Spisiaka rodaka z Telgartu - Dom nadeje v cintorine

17. sobota
11.00 h - Pramen Hrona - Telgart - privitanie ucastnikov a hosti
12.00 h - TELGARTSKY KROJ - vystava - sobasna sien obecneho uradu
14.00 h - VENCE A KYTICE - greckokatolicky kostol
14.30 h - PAMATNICEK Milana a Zuzanky Rufusovcov - Dom nadeje
15.00 h - SPEVY CHRAMOV - prehliadka spevackych skupin a zborov - greckokatolicky kostol v Telgarte
16.00 h - greckokatolicky kostol v Sumiaci
17.00 h - SPEVY LESOV, LUK a DEDIN - prehliadka spevackych skupin - Kulturny dom v Telgarte
17.00 h - PROGLAS v interpretacii Gustava Valacha a liturgicke spevy Zboru Romana Sladkopevca - Kulturny dom Vernar
19.00 h - STRETNUTIE PRI POCHUTKACH spod Kralovej hole - Kulturny dom v Telgarte

Program v Kulturnom dome v Telgarte:

20.00 h - PROGLAS
21.00 h - DOZNIEVANIE starej hudby Slovenska

21.00 h - POSOLSTVO OZVIEN - galakoncert ocenenych Kristalovou ozvenou
22.00 h - POSOLSTVO SLOVENSKU - spievanie piesni pripravenych na Kralovu holu

18. nedela
8.00 h - SVATA LITURGIA - celebruje greckokatolicky sidelny biskup Mons. Jan Hirka, spoluucinkuju ucastnici IV. OZVIEN - greckokatolicky kostol v Telgarte
10.00 h - KRALOVA HOLA - odvoz spred kostola
11.00 h - POSOLSTVO Slovensku z Kralovej hole

13.30 h - SPOLOCNY OBED - Kulturny dom v Telgarte
14.00 h - KRISTALOVA OZVENA - odovzdanie oceneni s prihovormi hosti a organizatorov

POSOLSTVO OZVIEN - program ucastnikov:

16.00 h - Kulturny dom Strba
16.00 h - Kulturny dom Tisovec

h9841b.jpg (30008 bytes)

Jednou z atraktivit Dni mesta Brezna bola sutaz Miss a Mister strednych skol. Na snimke Viktora Sajgalika zlava vicemis Janka Adamekova, vicemister Peter Miko, miss Daniela Koladova a mister Peter Pohancanik. O Dnoch mesta Brezna piseme aj na strane 4.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT