Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 27 7. JUL  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Jedna otazka
primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi
O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

Rokovanie mestskeho zastupitelstva 28. juna bolo posledne pred dovolenkovym obdobim. Jeho program dostali vsetci poslanci a pozvane organizacie. Zacali sme interpelaciami poslancov. Samozrejme, tie z minuleho zastupitelstva boli vybavene a poslanci sa s nimi mohli oboznamit v materialoch. Z novych spomeniem niektore. Predovsetkym sme sa zaoberali smetami, nahromadenymi na Razusovej ulici c. 21 a c.37. Zistili sme, ze po tam byvajucich obyvateloch sa nahromadilo asi sto az stotridsat aut smeti, ktore budeme musiet ulozit na skladku tuheho komunalneho odpadu. Mesto to bude stat niekolko desattisic korun, ktore by mohlo vyuzit na skraslenie zivotneho prostredia. Zial, tieto smeti sa nahromadili za niekolko rokov, ale nebolo to za poslednych pat. Poslanci interpelovali aj situaciu v predaji bytov. Predaj bytov sme zintenzivnili, berieme aj dlhopisy FNM a na kazdom zastupitelstve bude predkladana sprava o stave uhrady dlhopisov z FNM, predaja bytov a stave priprav predaja bytov. Zaujimali sa aj o dovody, preco sa preraba stara nemocnica, ci tam ma byt protidrogove centrum. Je to pravda, nemocnica rozsiruje svoje odborne utvary. Na problem uvolnenia parkoviska pri mestskej vezi som odpovedal navrhom, ze chceme este pred touto letnou sezonou v najblizsich dnoch umiestnit niekolko parkovacich automatov na existujuce parkovacie miesta, rozsirime ich a dosiahneme asi 250 parkovacich miest, pricom urcime parkovacie miesta aj pre zajazdove autobusy.

Zasadnutie mestskeho zastupitelstva pokracovalo podla programu materialom stav plnenia rozpoctu v prijmovej a vo vydajovej casti mestskeho rozpoctu. Stav za prvy kvartal dostali poslanci v materialoch a priamo na zasadnuti spravu za obdobie januar az maj. Prijmy za toto obdobie dosiahli 60, 5 percenta a s maximalne setriacimi opatreniami vydaje 43,4 percenta rocneho rozpoctu. Chcel by som poznamenat, ze aj vzhladom na interpelacie poslancov a na stav travy a techniky, ktoru mame k dispozicii, sme od 25. juna zacali kosit novou modernou parkovou motorovou kosackou, ktora pomoze urychlit kosenie volnych priestranstiev. Musim ale znova apelovat na obcanov, ze na travnikoch sa nachadzaju take predmety, ako skaly, kovy, odpady, ktore poskodzuju techniku. Ta nie je lacna, ved len nova kosacka stala viac ako pol miliona korun. Nicime sami sebe majetok, pozrime sa, ako vyzeraju dopravne znacky, kvetinove zahony. To su peniaze nas vsetkych, danovych poplatnikov.

Dalsim bodom bolo oboznamenie sa so stavom nebytovych priestorov, ktore su v majetku mesta. Poslanci pripomienkovali rozclenenie prijmov a vydavkov, zvysenie podielu najomneho na opravy nebytovych priestorov. Prerokovali sme aj vykony technickych sluzieb. Na ich zlepsenie zabezpecujeme nakup dalsej techniky, lebo viac ako desat rokov sa nekupovala ziadna, okrem vlanajska, kedy sa kupili dva komunalne stroje. Tohto roku investujeme do techniky okolo sedem milionov korun. Zaoberali sme aj spravou o rekonstrukcii synagogy. Kazdy rok je v nej nieco nove, vyzyvam obcanov, aby ju navstevovali. V synagoge pravidelne organizujeme v spolupraci s Horehronskym muzeom a mestskym kulturnym strediskom vystavy a predpokladam, ze v blizkej dobe sa tam uskutocnia aj koncerty v spolupraci so zakladnou umeleckou skolou. Jednym z vaznych problemov mesta su hrobove miesta. Mame tri cintoriny - stary, novy a na Padlickove. Pracujeme v oblasti dedicskych a architektonickych prac na zvyseni poctu hrobovych miest tak, aby sa uz v priebehu tohto roka mohli zacat vyuzivat.

h9927a.jpg (14378 bytes)
Breznianski poslanci na poslednom preddovolenkovom
mestskom zastupitelstve.Snimka: Viktor Sajgalik
Ako primator mesta som sa zucastnoval v ramci Zdruzenia miest a obci Slovenska a jeho predsednictva na roznych rokovaniach, z ktorych som na zastupitelstve podaval informacie. K navrhu privatizacie majetku statu na dalsie obdobie patri aj privatizacia Slovenskej automobilovej dopravy, vodarni a kanalizacii a energetickych zariadeni - plynov a elektrickych rozvodni. Navrhy a materialy su na prerokovanie vo vlade. Podal som aj informaciu o programe rozvoja byvania. V druhej polovici dovolenkoveho obdobia, v auguste alebo zaciatkom septembra, uvazujeme znova zvolat seminar pre obcanov, ktori maju zaujem o zaobstaranie si vlastneho byvania. Jednou z vaznych sucasnych polemik je material strategia decentralizacie verejnej spravy. Radikalna rekonstrukcia podla vladneho navrhu sa ma ukoncit v prvom kvartali roku 2001. Podla nas, pracovnikov a funkcionarov samospravy, si prechod na iny system riadenia verejnej spravy vyziada zmenu sustavy danovych, kompetencnych a inych zakonov, tiez informacnych tokov a myslim si, ze ten termin je trosku kratky.

. Ma dojst k prechodu kompetencii od zdravotnictva, skolstva,cez stavebne a ine urady zo statnej spravy na samospravy. Male obce by toto nezvladli, preto sa maju vytvorit miestne spravne jednotky pre niekolko obci, aby naplnili pocet obyvatelov od pat do dvadsattisic. Nase regionalne zdruzenie navrhuje, aby tieto "uradovne" spojili obce s poctom od troch do osemtisic obyvatelov. Samozrejme statut obce so svojim starostom bude zachovany.

Vo vnutro-organizacnych zalezitostiach sme prerokovali niektore predaje a nakupy nehnutelnosti, najma pozemkov a dalsie body, ktore boli predmetom podkladov na rokovani. Najblizsie mestske zastupitelstvo bude po dovolenkovom obdobi, pravdepodobne 6. septembra.

 

Sirili slovensky folklor po francuzskych mestach

h9927b.jpg (12919 bytes)

Po velkom patnastdnovom programovom zajazde po
Francuzsku sa posledny junovy den vratil detsky folk-
lorny subor Stastne detstvo. Pocas osemnastich vys-
tupeni v priatelskych mestach Meudon, Perthes i
mestach severneho Bretonska priniesol divakom ta-
necne, hudobne a spevacke umenie slovenskeho ludu.
Vystupenia zozali obrovsky uspech. Clenovia detskeho
folklorneho suboru si priniesli mnoho zazitkov, s ktorymi
a s vami radi podelia v buducom cisle Horehronia.
(js)

h9927c.jpg (17784 bytes)

 

Zakladna skola a Obecny urad v Helpe

vas pozyvaju

na spomienkove podujatie 50. vyrocia Katolickej akcie v Helpe v dnoch 10. a 11. jula

Program:

sobota 10. jul

19. h Beseda s pamatnikmi
20. h Kulturny program pri vatre

nedela 11. jul

10. h Slavnostna svata omsa
15. h Slavnostny program - detsky folklorny
festival Kolovratok.Ucinkuju detske folklorne
subory Helpancok, Radost, Stastne detstvo,
Sumiacanik, Telgartcok. .

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT