Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 38 14. SEPTEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Sviatok Sedembolestnej Panny Marie

 

Katolicki veriaci na celom Slovensku si v stredu 15. septembra pripomenuli sviatok Sedembolestnej Panny Marie, patronky Slovenska, ktory je v sucasnosti aj dnom pracovneho pokoja. Po sviatku narodenia Panny Marie - 8. septembra, spomienke mena Matky Bozej - Marie 12. septembra, je to v tychto dnoch uz treti mariansky sviatok.

h9938c.jpg (22965 bytes)

 

Podobne to bolo aj v Breznianskom okrese. O nieco slavnostnejsie v Polomke, kde otec biskup Eduard Kojnok za pritomnosti knazov a veriacich z okolitych farnosti posvatil novy putnicky areal (na hornej snimke). Blizsie informacie o tomto podujati a o vzniku arealu prinesieme v buducom cisle.

 

 

Ucta k Matke Bozej ma vo svete davnu tradiciu, ale ako Sedembolestnu ju ma za patronku iba Slovensko. Suvisi to zrejme s dejinami slovenskeho naroda, ktory nemal dynastie, prezival mnohe utrpenia a odolaval roznym tlakom. Vzdy v tazkych casoch sa katolici utiekali k Sedembolestnej Matke, aby nacerpali duchovnu silu a nadej. Vyrazom ucty slovenskych katolikov k Matke Bozej su stovky kostolov, kaplniek a oltarov zasvatenych Panne Marii. Najznamejsou je Bazilika Sedembolestnej Panny Marie v Sastine, znamom putnickom mieste.

Veriaci si na svatych omsiach pripomenuli sedem bolesti Panny Marie - proroctvo Simeona, ktory predpovedal osud jej Syna, utek Svatej rodiny do Egypta pred kralom Herodesom, stratenie dvanastrocneho Jezisa v Chrame, stretnutie Matky s dorananym Synom na krizovej ceste, ukrizovanie Jezisa Krista, prebodnutie boku Jezisa a jeho pochovanie.h9938b.jpg (26328 bytes)

 

V kostole Dona Boscu na Mazornikove sikovne ruky veriacich pri prilezitosti tohto sviatku z prinesenej zeleniny a ovocia vycarili rozmanite oku lahodiace vytvory (na dolnej snimke). Vystavenym dielkam dali nazov Podakovanie za urodu a kochat na nich sa budu az do tretieho vyrocia vysviacky kostola, ktore si pripomenu 3. oktobra.

 

 

 

 

Prepadli postu

Predpoludnim 13. septembra okolo trristvrte na jedenast traja neznami pachatelia lupezne prepadli postu v Lome nad Rimavicou. Jeden z nich cakal vonku a dalsi dvaja, maskovani kuklami, vosli dnu, kde pod hrozbou pouzitia pistole donutili veducu posty vydat im peniaze a otvorit trezor, z ktoreho ukradli znacnu financnu hotovost. Pri odchode zenu zviazali a zamkli v miestnosti pre dorucovatelov. Pachatelia, ktorych popis nie je znamy, z miesta cinu usli na bicykloch smerom do Utekaca. Predbeznu skodu vycislili na 30 000 korun.

Policia prosi obcanov, aby akekolvek informacie suvisiace s tymto prepadom a s lupicmi oznamili na telefonne cislo 158 alebo v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru.

Znasilnil dceru

Vysetrovatel Okresneho uradu vysetrovania Policajneho zboru v Brezne vzniesol 14. septembra proti styridsatpatrocnemu J. G. z Brezna obvinenie z trestneho cinu znasilnenia a suloze medzi pribuznymi. Spachal ho 15. juna vecer, ked v obyvacke svojho bytu znasilnil svoju devatnastrocnu dceru M. G. Muza, ktory uz bol raz sudne trestany pre trestny cin pohlavneho zneuzivania, stihaju na slobode.

 

                                                       S opravami finisuju

 

Obyvatelov Nalepkovej ulice v Brezne trapi, preco niektore jej useky su uz dlhu dobu rozkopane. O vysvetlenie sme poziadali Ing. Juraja Mydliara, veduceho tepelneho hospodarstva Bytoveho podniku mesta Brezna: h9938a.jpg (43182 bytes)

"Hlavny dovod rozkopania Nalepkovej ulice je, ze rozvody teplej uzitkovej vody boli v havarijnom stave. Tepla uzitkova voda pripravena na konecny odber uzivatelmi unikala roznymi cestami - bud na povrch, kde sa pomerne lahko chyba lokalizovala, ale horsie to bolo, ked unikala priamo do kanalovych sacht, kde bolo obtiazne najst poruchu. Situacia sa z roka na rok zhorsovala, a tak sme s opravami zacali v roku 1997. Neboli financie, preto sa v pracach nepokracovalo. Vzhladom na rapidne sa zhorsujuci stav v unikoch teplej vody zacal Bytovy podnik mesta Brezna cerpat bezurocny uver vo vyske 2,4 miliona korun. Opravy by mali byt dokoncene do konca septembra, ale pre meskajucu dodavku materialu od firmy Pipeco Podbrezova sa termin dokoncenia posunul. Vzhladom na dobre poveternostne podmienky nie je situacia az taka katastrofalna, a tak k 16. septembru bola dodavka teplej uzitkovej vody zabezpecena asi na 75 percent, zvysok zabezpecime najneskor do 28. septembra. Odberatelov vody ziadame o trpezlivost, opravy robime pre nich, ale vzhladom na nedostatok financii v energetickom sektore nielen v nasom meste, ale na celom Slovensku, je situacia taka, aka je. Podrobnejsie informacie, pripadne staznosti, mozete zatelefonovat na c.t. 0905 800 390."


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT