Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

01

8. JANUAR  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Prve - historicke zasadnutie krajskeho parlamentu

V piatok 21. decembra sa v kongresovej sale Krajskeho uradu v Banskej Bystrici, ktora bola naplnena do posledneho miesta, uskutocnilo prve zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK). Medzi pritomnymi boli poslanci NR SR, zastupca prezidentskej kancelarie, ministerstva vnutra, pracovnici krajskeho uradu, okresnych uradov, primatori a starostovia regionu, zastupcovia medii a dalsi hostia. Vyhradene miesta patrili predsedovi a styridsiatim deviatim poslancom VUC, ktori sa na zasadnuti krajskeho zastupitelstva stretli po prvy raz. Poslankyna Mgr. Iva Urbanova, reprezentujuca Brezniansky okres, nam o tomto rokovani povedala:
- Slavnostne zhromazdenie otvoril prednosta krajskeho uradu Ing. Pavol Seckar. Po uvodnom prihovore precital text slubu a predseda samospravneho kraja prof. Milan Marcok ho potvrdil podpisom, podanim ruky a slovkom "slubujem". Od tejto chvile viedol zasadnutie krajskeho zastupitelstva jeho predseda. Nasledoval akt slubu poslancov, ktori ho skladali do ruk M. Marcoka. Slavnostnu atmosferu podujatia umocnil prejav predsedu VUC, v ktorom nacrtol vychodiska i ciele rozbiehajuceho sa samospravneho kraja. V zavere pouzil paralelu, v ktorej Europu prirovnal k zahrade, v ktorej rastu stromy - europske staty. Na jednom z nich (Slovensko) je osem konarov - osem VUC. My vsetci sa budeme snazit, aby nase vetvicky, listy, kvety (cize regiony, mesta, obce kraja) mohutneli, prekvitali, aby nas konar - Banskobystricky samospravny kraj bol ozdobou slovenskeho stromu a aby prinasal zdrave, chutne ovocie - spokojnost a prosperitu obcanov.
V pracovnej casti zasadnutia poslanci za podpredsedu BB SK zvolili Ing. Jaroslava Demiana a za kontrolora Ing. Igora Sagata. Na tomto vyznamnom podujati nas okres vzorne reprezentovali aj studenti Hotelovej akademie v Brezne, za co patri vedeniu skoly, studentom a ich ucitelom velke podakovanie.

Silvester v okresnom meste

h0201i.jpg (15308 bytes)Breznianske namestie oslavilo Silvester 2001 a prichod noveho roka 2002 tradicnym sposobom. Hudba lakajuca do tanca premrznutych oslavujucich, vystupenie popularnej spevacky Ingoly, kratko pred polnocou prihovor pimatora mesta Ing. Vladimira Faska, symbolicke pripijanie. Novy rok a den vzniku Slovenskej republiky zacal statnou hymnou a ohnostrojom. Potom spolu s ludovymi piesnami a dobrou naladou zilo breznianske namestie do rannych hodin.

Prvy plac az 2. januara
Prvym novorodencom Breznianskeho okresu je Vincent Veverka, ktory sa narodil 2. januara o deviatej rano tridsatrocnej mamicke Stanislave z Brezna. Malemu Vincentovi, ktory vazi 3300 gramov a meria 50 cm, pomahal na svet MUDr. Jan Jurcacko.

Noc bez incidentov
Silvestrovsku noc bez neprijemnych incidentov zaznamenali policajti i zdravotnici, takisto sluzba poziarnikov a cestnych zachranarov bola pokojna. Nemuseli hasit ziadny poziar zapaleny od silvestrovskej vybusniny ani pomahat pri vaznejsej dopravnej nehode. Kiezby takyto pokojny bol aj cely nastavajuci rok!

Vazeni spoluobcania z obci a mesta Brezna zdruzenych v 
regione Horehronia a Stredneho rudohoria,

opat sme privitali Novy rok a mne ako predsedovi zdruzenia prichodi podakovat vam vsetkym, jednoduchym obcanom, podnikatelom, zamestnavatelom, funkcionarom statnej spravy a samospravy, ktori sa vacsou ci mensou mierou zasluzili o rozvoj nasho regionu. Zaroven zazelat vam v novom roku 2002 predovsetkym pevne zdravie, ku ktoremu treba stastie. Tieto dva atributy so zarukou toho, ze zivot bude krasny, spokojny. A zaroven prajem vsetkym osobnu pohodu v rodinach, na pracoviskach a v susedstvach. Zabudnime na, v sucasnosti pouzivanu napln slov, zavist, pokrytectvo, ohovaranie, vytvorme spolocnost Horehronia, ktora nas region potlaci dopredu.
Po rozpade priemyselnej vyroby na nasom Horehroni sa v kazdom pade zacalo sklonovat: rozvijajme cestovny ruch, agroturistiku. Ruku na srdce, co sme pre naplnenie tychto slov urobili? Mnohi vela, mnohi menej. Tu mi neda, aby som nespomenul aktivity nasho zdruzenia, ktore sa s malou podporou podnikatelov v cestovnom ruchu kazdorocne zucastnuje na medzinarodnej vystave cestovneho ruchu Slovakiatour v Inchebe Bratislava. Svoju ucast s propagaciou Horehronia pripravujeme aj tento rok, pricom navstevnikov a pracovnikov cestovneho ruchu privitame v nami vyrobenom stanku, ktory chrakterizuje typicku architekturu ludu Horehronia. Aj takymto sposobom sa chceme podakovat za sirenie dobreho mena nasej krajiny. Vyuzivam tuto prilezitost a pozyvam vas na navstevu Slovakiatouru, ktora sa uskutocni v dnoch 17. az 20. januara na Inchebe Bratislava. Radi privitame aj vas, spoluobcania Horehronia. Z tejto oblasti sme spolocnymi aktivitami starostov obci zabezpecili financne prostriedky na vydanie publikacie “Projekt rozvoja CR Horehronia” a propagacno-naucny bedeker regionu Horehronie s podporou Nadacie otvorenej spolocnosti a Ministerstva kultury SR z prostriedkov PHARE. Starostovia obci teda okrem plnenia zakladnych funkcii pre zabezpecenie chodu obce vyvijaju aktivity aj v oblasti vytvarania novych pracovnych miest v oblasti cestovneho ruchu.
Nase obce vyuzili aj moznosti zamestnat dlhodobo nezamestnanych na verejnoprospesnych pracach. Nie je to definitivne riesenie zvysenia zivotnej urovne, ale system ma dve velke vyhody. Po prve: nezamestnani obcania na verejnoprospesnych pracach nestratia celkom kontakt s pracovnymi navykmi a po druhe: aj obce su cistejsie, krajsie s prispenim vlastnych spoluobcanov.

Vazeni spoluobcania,
rok 2002 je rokom, ked v praci zaciname uplatnovat reformu verejnej spravy. Uz prve prechody, matriky a overovania podpisov a pisomnosti naznacili mnohe trecie plochy, ktore musime my funkcionari a pracovnici samospravy vyriesit so statnou spravou, ved zakony nemozu riesit detaily. Tento rok bude pre nas funkcionarov velmi narocny, ved musime zvladnut prechod kompetencii v oblasti socialnej, zdravotnej, zabezpecit parlamentne a komunalne volby. A tieto “povinnosti” si budeme moct splnit len s vasou ucinnou pomocou a spolupracou, za co vam vsetkym, vazeni spoluobcania, uz teraz touto formou dakujem.

Ing. Vladimir Fasko,
predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria a primator mesta Brezna

h0201j.jpg (10157 bytes)Biatlonovy svet po dvojrocnej pauze v dnoch od 18. do 22. decembra opat zavital do Brezna a Osrblia na tretie kolo Svetoveho pohara. Breznianske namestie privitalo transparentarov 35 krajin sveta, predsedu Medzinarodnej unie biatlonu Andersa Besseberga a takmer kompletnu exekutivu. Slavnostny vecer spestrili svojim vystupenim Ingola a Robo Kazik, atmosferu dotvorili horiace ohne, nadherny ohnostroj i pekny pocet divakov. O sportovych zaujimavostiach i celkovom po stranke organizacnej velmi uspesnom priebehu Svetoveho pohara sa docitate na strane 11.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT