8. JANUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Mestsky spevokol do Polska

Na pozvanie”druzobneho” miesaneho ucitelskeho spevackeho zboru ECHO z Krosna odcestuje 11. januara Spevacky zbor mesta Brezna do tohto polskeho mesta, kde sa zucastni na koncerte kolied v tamojsom kostole Frantiskanov. Spolu s nasim zborom sa na tomto podujati predstavi i Miesany spevacky zbor hudobneho lycea a domaci miesany spevacky zbor ECHO. Brezniansky spevokol si na toto vystupenie o. i. pripravil skladbu N. Ggomulku Nescie chwale mocarce, ludovu koledu Daj boh stastia tejto zemi, casti z Vianocnej omse F dur, z Venkovske vanocni mse a cernosske spiritualy. Zucastnene zbory na zaver zaspievaju spolocne skladby Gore gwiazda a Adeste, fideles. Pod dirigentskou taktovkou Doc. Dr. Milana Pazurika, CSc., a Dr. Zuzany Giertlovej v klavirnom a organovom sprievode Dr. Gabriely Pravotiakovej solo zaspievaju Tatiana Nociarova, Mgr. Miroslava Farkasova a Dr. Zuzana Giertlova. Okrem ucasti na koncerte kolied bude Spevacky zbor mesta Brezna spoluucinkovoat i na bohosluzbach v rimskokatolickom kostole (13. januara), navstivi kupele Iwonicz, “blsi trh”, prehliadne si okolie Krosna a zucastni sa na spolocnom stretnuti s tamojsimi spevackymi zbormi.

Skola a vzdelavanie netradicne

Pracovnici projektu Infovek, zaoberajuci sa zavadzanim Internetu do skol, pripravili zaujimavu sutaz Vysetrovanie zlocinu prostrednictvom Internetu. Zucastnilo sa na nej 134 skol Slovenska a Zakladna skola na Mazornikove bola medzi nimi. Tri vysetrovacie timy vysetrovatelov – ziakov si tak pri zaujimavej hre precvicili logiku a svoje schopnosti pri vyucovani vypoctovej techniky a Internetu. Putavu akciu na zaver vyhodnotili. Potesitelne je nielen dobre umiestnenie mazornikovskych vysetrovatelov, ale najma fakt, ze skola moze vzdelavat hrou prostrednictvom modernej informacnej techniky.

Sviatky vojakov

Vojakom zakladnej vojenskej sluzby, ktori vianocne a novorocne sviatky prezivali v breznianskych kasarnach, pripravili ich velitelia slavnostnu atmosferu, aby im aspon ciastocne nahradili caro domova. Pre vsetkych, teda aj tych, co boli v sluzbach, zabezpecili slavnostnu stedrovecernu veceru s malymi darcekmi so sladkostami a ovocim. Pocas sviatocnych dni mali k dispozicii kniznicu, klubovne a premietali im filmy. Ti, ktori neboli prave v sluzbe, mali moznost pocas vychadzok navstivit bohosluzby v meste. Vzhladom na to, ze v armade musia byt aj pocas sviatkov zabezpecovane ulohy, vojaci sa v navsteve svojich rodin vystriedali. Cast odisla domov na vianocne a cast na novorocne sviatky. Vojakov, ktori ostali sluzit, mohli navstivit ich najblizsi a stretnut sa s nimi v navstevnych miestnostiach. Vojaci, ktori na zakladnu sluzbu nastupili v aprili, 26. decembra odisli do zalohy. Odchadzajucich vojakov nahradilo 91 povolancov, ktori na vykon sluzby nastupili 3. januara. Zakladny vycvik absolvuju v Bratislave - Vajnoroch a po jeho skonceni sa zariadia do jednotiek v breznianskom utvare.

Opytali sme sa za vas

riaditela Okresneho dopravneho inspektoratu Okresneho riaditelstva
Policajneho zboru v Brezne kpt. Ing. Milana Novaceka

o Novelizovany zakon c. 372/1990 Zb., ktory plati od 1. januara, hovori o novych poplatkoch za priestupky proti bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky. Za ktore previnenia zaplatia nepozorni vodici viacej?
- Ak vodic porusi vseobecne zavazny pravny predpis o bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky, mozeme mu ulozit pokutu do 2000 korun. Pattisickorunova pokuta a zakaz cinnosti do siestich mesiacov hrozia v pripade, ak vodic motoroveho vozidla s celkovou hmotnostou prevysujucou 7500 kg nedodrzi ustanovenie o obmedzeni jazdy urcene pre niektore druhy vozidiel a vtedy, ak sa zucastnil na dopravnej nehode, bezodkladne nezastavil motorove vozidlo, alebo si nesplnil povinnost ucastnika dopravnej nehody ustanovenu v osobitnom zakone. Pokutu do 7000 korun a zakaz cinnosti do jedneho roka mozno stanovit v troch pripadoch: ak vodic prekroci povolenu rychlost stanovenu vo vseobecne zavaznom pravnom predpise o bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky, alebo ak prekroci rychlost ustanovenu dopravnou znackou. V druhom vtedy, ak vedie motorove vozidlo bez prislusneho vodicskeho opravnenia, po jeho odobrati alebo v case zadrzania vodicskeho preukazu okrem pripadov, ked sa ho uci viest podla pravnych predpisov, alebo ak sa podrobuje skuske z jeho vedenia. Tretim priestupkom, za ktory dostane tuto pokutu, je pripad, ak bezprostredne ohrozi bezpecnost alebo plynulost cestnej premavky alebo sposobi dopravnu nehodu. Ak vodic pocas vedenia vozidla pozije alkoholicky napoj, uzije inu navykovu latku, vedie vozidlo bezprostredne po poziti alkoholu alebo uziti inej navykovej latky, ci v case, ked by mohol byt pod ich vplyvom, caka ho pokuta do 10 000 korun a zakaz cinnosti do jedneho roka. Najvyssiu pokutu - do 15 000 korun a zakaz cinnosti do dvoch rokov - tato novela stanovuje v tom pripade, ak vodic sa nezdrzal pozitia alkoholickeho napoja alebo uzitia inej navykovej latky po dopravnej nehode v case, ak by to bolo na ujmu zistenia, ci pred jazdou, alebo pocas nej pozil alkoholicky napoj, alebo uzil navykovu latku. Tato pokuta plati aj vtedy, ak sa vodic odmietne podrobit vysetreniu na zistenie alkoholu, ktore sa vykonava dychovou skuskou pristrojom, ktorym sa urci objemove percento alkoholu v krvi, alebo ak sa odmietne podrobit lekarskemu vysetreniu odberom a vysetrenim krvi alebo ineho biologickeho materialu. Takato pokuta hrozi aj vtedy, ak vodic vedie vozidlo pod vplyvom alkoholu alebo navykovej latky.

h0201f.jpg (11999 bytes) Sviatocne koncerty

Ani pocas tychto vianocnych sviatkov a prvych dni noveho roka clenovia Spevackeho zboru mesta Brezna nespravili vynimku a absolvovali niekolko vystupeni. V rimskokatolickych kostoloch v Zavadke nad Hronom (26. decembra) a v Pohronskej Polhore (30. decembra) sa zucastnli na vianocnych chramovych koncertoch. Svoj programovy blok "odspievali" aj na slavnostnom beneficnom koncerte Kriste, byt s Tebou v evanjelickom a. v. kostole v Brezne (28. decembra) venovanom Domovu socialnych sluzieb v Pohorelskej Masi. V piatok 4. januara si ich vypoculi na novorocnom chramovom koncerte v evanjelickom a. v. kostole v Myte pod Dumbierom, na Troch kralov predpoludnim v rimskokatolickom kostole v Predajnej a popoludni v Jaseni.

 

Kracun s Telgartcokom

h0201h.jpg (13156 bytes)Koncom minuleho roka oslavil detsky folklorny subor Telgartcok svoje dvadsiate narodeniny. Pri tejto prilezitosti pripravil 29. decembra koncert pod nazvom Kracun s Telgartcokom. V preplnenej sale kulturneho domu deti predviedli piesne, tance, hry, zvyky z vlastnej obce, s ktorymi ich kamarati a teraz aj ony ucinkovali na roznych podujatiach doma aj v zahranici.
V sucasnosti v tomto subore pracuje sestdesiat clenov vo veku od piatich do patnastich rokov, je to takmer tretina deti z telgatskej zakladnej skoly. Ako sa pri rozhovoroch po koncerte vyjadrili, deturence do suboru chodia rady, lebo nielen, ze sa tam naucia spievat a tancovat, ale poznaju aj kus sveta, stretnu sa s kamaratmi, nenudia sa a je to prosto zabava.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT