Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

12

26. MAREC  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Velkonocny pribeh

Zivot je velke tajomstvo a prave velkonocne sviatky ho otvaraju ako studnicku poznania. Casto vyviera z tmy a osamelosti, avsak dava sa cloveku na svetlo s hojnostou priam ohromujucou. Velkonocny pribeh, tisickrat a tisicorako stvarneny, nielen raz v roku, ale prakticky kazdy den nanovo vstupuje do tvorivych vyhni, aby ho v nich pretavil do novej podoby. Popretie smrti je v nom take samozrejme, akoby smrt ani vobec neexistovala.
Velka noc... je dokazom, ktory poskytuje Sudca obvinenemu, aby sa mohol hajit pred hociktorym sudom. Vina je jasna, ale odpustenie je jedinym gestom, gestom Ukrizovaneho, zasluhou ktoreho sa nas trest vymaze z registra trestov. Velkonocne sviatky sa takto stavaju sviatkami ineho zivota, skryteho ociam a nepocutelneho nasim usiam. Keby sme sa vsak ihned potom, ako sa zmierime s tymito obmedzeniami, zapocuvali do tak vytvoreneho ticha, zaculi by sme tlkot ineho nasho srdca, v zilach by sme zacitili prudenie nasej inej, neviditelnej krvi. Vo Velkonocnom pribehu je povedane vsetko. Sudili sme i zradzali, kropaje uzkosti sa nam perlili na cele. Volali sme rovnako hlasite Hosanna, ale aj Ukrizuj ho! Niesli sme kriz, aj pomahali ho niest. Pomahali sme pri ukrizovani, aj vlastnorucne sme zatlkali klince do ruk a noh, do tych ruk, ktore tak laskavo objimali svet.
Velka noc, aj ked je jej znamenim kriz, je dnom radosti z vitazstva. Vyhra zostava lezat na nasom stole. Prihlasit sa o nu znamena vziat aj svoj kriz na plecia a vyniest ho na Golgotu. To je vsak pre nas viacerych neprijemne, je tazke zapriet sa. Je jednoduchsie vziat vyhru, a opit sa octom sklamania. No nie je este nic stratene. Velka noc nam nastastie vracia aj detstvo, jeho dovercivost. Dlho sme o tychto sviatkoch mohli hovorit len ako o “sviatkoch jari”, obliekali sme ju do bielych a ruzovych lupenov kvetov stromov. Lenze podstata bola celkom niekde inde. Je to roman-rieka, v ktorom sa mozu uvidiet cele ludske rody a narodit buduce generacie.
Najvacsmi je vsak Velkonocny pribeh porozpravany mlcanim – pribehom kazdodenneho zivota. Su dnom zachytene osudy jednotlivcov i narodov. Znamenie kriza sa don premietlo z roznych uhlov, z roznych pricin. No to najdolezitejsie v nom, je skryta pointa – je sanca, je vitazstvo cloveka nad smrtou. Kazdeho z nas. Jezis Kristus – Bozi syn, sa obetoval za nas, bol bicovany, bol potupne ukrizovany, ale aj slavnostne vstal z mrtvych. Bez tejto velkej pravdy by bol Velkonocny pribeh len obycajnym, sentimentalnym rozjimanim. A to by bolo malo.

Vojtech Majling

Nielen politicka prislusnost, ale najma odbornost

V piatok 22. marca sa v budove Mestskeho uradu v Banskej Bystrici uskutocnilo tretie zasadnutie Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK).
Ako nas informovala poslankyna Mgr. Iva Urbanova, nosnym bodom rokovania bolo schvalenie rozpoctu na rok 2002. Podporili aj navrh na nove sidlo BB SK, ktore bude v renovovanych priestoroch Slovenskej sporitelne na Namesti SNP v Banskej Bystrici. Na zaver predsedovi BB SK odporucili spolupracu s Krajskym gremiom 3. sektora v zaujme tvorby a aktualizacie dokumentov pri navrhoch regionalneho rozvoja a priprave mechanizmov k predvstupovym a strukturalnym fondom EU. Odborne komisie doplnili clenmi z radov poslancov, pricom prihliadali nielen na ich politicku prislusnost, ale najma na odbornost. Z okresu Brezno je v komisii financii Ing. Jaroslav Demian, v komisii regionalneho rozvoja Ing. Dusan Durcenka, v komisii skolstva a mladeze Mgr. Iva Urbanova, v komisii rozvoja vidieka, polnohospodarstva a lesnictva Ing. Daniel Backo a Ing. Slavomir Kupcok je predsedom komisie dopravy.

(r)

Bude v Pohorelej skladka?

V pondelok 18. marca v Obecnom urade v Pohorelej rokovali clenovia mikroregionu Horehron pod vedenim jeho podpredsednicky, starostky Sumiaca Ing. Marie Betakovej. Najskor ich JUDr. Stanislav Hlinka oboznamil so zakonom o verejnej sluzbe c. 313/2001 a v nadvaznosti nan s aplikaciou katalogu pracovnych cinnosti zamestnancov vo verejnej sluzbe. Potom sa zaoberali problemom skladky pevneho domoveho odpadu, ktoru mikroregion planoval od roku 1993 v Pohorelej, ale po volbach v roku 1994 nove obecne zastupitelstvo zrusilo uznesenie predchadzajuceho a prace na projekte zastavili.
"Pretoze novy zakon o odpadoch a poplatky za ulozenie odpadu na skladku v Brezne su dost vysoke, opat sme sa k tejto problematike vratili na stretnuti s niektorymi poslancami Obecneho zastupitelstva v Pohorelej, aby sme im vysvetlili postupnost krokov tohto zameru", uviedla Ing. M. Betakova.
Aky zaver prijali? Dokumentaciu opatovne predlozia na mimoriadnom rokovani obecneho zastupitelstva v aprili. Starostovia mikrorgionu Horehron sa totiz domnievaju, ze regionalna skladka v ktorejkolvek obci mikroregionu by bola prinosom pre vsetkych.

(r)

h0212g.jpg (11111 bytes)

Sviatky jari sa blizia a pomaly konci vystava v Horehronskom muzeu (na snimke Viktora Sajgalika), kde sme sa mohli nielen potesit pohladom, ale i kupit cosi na sprijemnenie velkonocnej atmosfery.

h0212e.jpg (10561 bytes)

Aprilove pocasie predposlednej marcovej soboty sprevadzalo breznianskych turistov na otvoreni akcie Sto jarnych kilometrov vychadzkou Brezno - Diel - Krajcovo - Rury.

h0212f.jpg (11737 bytes)

Tradicne ludove divadlo vynasania Moreny v prvu jarnu nedelu pripravili clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo. Studenu zimu symbolicky utopili v Hrone a spevom a tancom privolali pravu jarnu naladu.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT