26. MAREC  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zvysili svoju odbornu uroven

Po dvojtyzdnovej stazi v nemeckom meste Magdeburg sa skupina piatich mladych zamestnancov z Banskobystrickeho kraja, v ktorej mali zastupenie aj Horehronci, vratila spat na Slovensko. Projekt pod nazvom Pouzitie novych stavebnych technologii bol financovany z grantu vzdelavacieho programu Europskeho spolocenstva LEONARDO DA VINCI a bol zrealizovany s aktivnou ucastou dvoch partnerov, pricom vysielajuca organizacia bola zo Slovenska a prijimajuca strana z Nemecka.
V ramci staze sa ucastnici vysielajucej organizacie oboznamili s viacerymi odbornymi oblastami stavebnictva nielen v podmienkach malych stavieb, ale aj priamo v priemyselnych halach na vyrobu stavebneho materialu. Zvyseny zaujem vyvolalo spracovanie druhotnej odpadovej suroviny - dreva, z ktoreho sa vyrabali drevocementove obkladove dosky pouzitelne tak v interieri ako aj v exterieri, vyroba betonovych panelov a spracovanie betonarskej vystuze. Mladi zamestnanci mali moznost zoznamit sa a riesit problematiku tepelnych izolacii horizontalnych, vertikalnych (izolacie striech, podkrovia, podlah, obvodovych plastov, izolacie rozvodov vody, ustredneho kurenia), krocajovych, zvukovych, ako aj hydroizolacii proti spodnej vode a proti spodnej vode tlakovej. Z dalsich vzdelavacich a odbornych aktivit vyzdvihli moznost zdokonalit sa v montazi sadrokartonovych priecok, v pokladke keramickeho obkladu a dlazby, kde ich zaujal najma suchy sposob rezania obkladu, tak isto montaz leseni a prednasky zamerane na vyuzivanie ekologickych zdrojov energii. V ramci exkurzii do historickych pamiatok mali moznost spoznat rozne stvarnenia architektonickych stylov umeleckej stukaterskej prace.
Ucastnici projektu vysoko zhodnotili prinos staze, ktora zvysila ich odbornu zdatnost a tym posilnila aj kvalitu prace vysielajucej organizacie. O absolvovani staze dostali certifikat, ktory preukazuje ich dosiahnutu odbornu uroven.

 

So starostom Hornej Lehoty Ottom Vacokom na temu

rok sa s rokom stretol

- Aky bol a co vsetko priniesol uplynuly rok obci a jej obcanom? Uz pri priprave rozpoctu sme prijali urcite priority, ktore sme chceli realizovat podla financnych moznosti. V roku 1998 sme zacali s investicnou vystavbou domu smutku s arealom a prislusenstvom, ktory sme kolaudovali v decembri 2000 a 20. maja 2001 slavnostne otvorili a odovzdali do uzivania. Je v nom obradna miestnost, pripravna pre ucinkujucich obradu, socialne zariadenie, chladiace boxy a podlahove vykurovanie. Okolie domu smutku ma parkovaciu plochu, pristupovu cestu pre pohrebne vozidlo a v dolnej casti travnatu plochu parku. V dalsich mesiacoch roka sme opravovali poskodene miestne komunikacie, zrekonstruovali pristupove schody (s pristavbou novej casti) veduce do evanjelickeho cintorina i k hrobu Sama Chalupku, ktory sme tiez vynovili. Opravili sme aj strechu obecneho uradu, vymenili dazdove zlaby so zvodovymi rurami, zabudovali bezpecnostny a signalizacny system. S investorom Slovenska sprava ciest Banska Bystrica sme postavili dva nove mosty na statnej ceste do Hornej Lehoty, pretoze stare boli znacne opotrebovane a ich znizena unosnost ohrozovala bezpecnost cestnej premavky. Pracovnici zamestnani na verejnoprospesnych pracach skraslili obec, upravili verejne priestory, kanalizaciu a rigoly, s nemalym usilim perfektne vycistili a vyriadili obidva cintoriny. Na nas zaujem o plynofikaciu obce prislo zo statneho podniku SPP vyjadrenie, ze priprava a vystavba plynofikacie v novych lokalitach bola pozastavena. Velmi nas mrzi, ze doteraz nemame ukoncenu kanalizaciu a cistiaren odpadovych vod, ktoru sme zacali budovat uz v roku 1994 z vladnych financnych prostriedkov. Statny fond zivotneho prostredia nasim ziadostiam o financnu dotaciu na pokracovanie v tejto velkej investicnej akcii nevyhovel. Nasou snahou je hladat riesenie a moznosti budovania cisticky na etapy z vlastnych prostriedkov, ak ich budeme mat.
V tomto roku chceme opravit hasicsku zbrojnicu a dom, na klubovu cinnost zrekonstruovat obecnu budovu byvalej predajne masa, dokoncit zastresenie obecneho uradu, obnovit verejne osvetlenie i miestny rozhlas, v areali domu smutku dobudovat maly park s lavickami, vysadit tam stromceky, kriky, kvetinove zahony a na pristupovom schodisku do domu smutku obojstranne madlove zabradlie. Z dalsich akcii to bude oprava rigolov, pristupovej cesty - schodiska do rimskokatolickeho kostola a cintorina, poskodenej dlazby a obrubnikov pri buste Sama Chalupku v blizkosti casto navstevovanej pamatnej izby tohto basnika, narodovca a velkeho buditela z rodiny sturovcov. V tomto roku si pripomenieme 190. vyrocie jeho narodenia na spomienkovych oslavach 19. maja za ucasti sirokej verejnosti a roduvernych Slovakov. V obci nam velmi chyba kulturno-spolocenska budova, kde by sa schadzala mladez i dospeli. Predpokladame, ze tuto opravnenu poziadavku s podporou poslancov zacneme plnit v roku 2002 s dokoncenim v dalsom roku. V Hornej Lehote je vybudovane futbalove ihrisko, na ktorom hra TJ Tatran na poprednom mieste sutaz II. triedy. V zime je k dispozicii lyziarsky vlek a klzisko pri skole. Fitnes centrum s posilnovnou navstevuju hlavne mladi zaujemcovia. Pri prilezitosti vyznamnych vyroci organizujeme spolocenske podujatia, obecny urad venuje pozornost jubilujucim obcanom a uvitaniu novonarodenych deti, spolu s materskou a zakladnou skolou organizujeme vystavku rucnych prac.
Dakujem poslancom obecneho zastupitelstva a obcanom, ktori maju zaujem o veci verejne a moralne podporili snahu tych, ktori sa podielali na zlepsovani zivotnych podmienok v obci.

Kontakty pokracuju

Ako sme vas uz informovali, v dnoch 14. - 16. marca na pozvanie starostu partnerskeho mesta Novy Bydzov Pavla Loudu zastupcovia Mestskeho uradu v Brezne navstivili svojich ceskych priatelov.

Prvy den podvecer na desiatich paneloch formou fotokolazi na vernisazi vystavy Brezno - centrum Horehronia prezentovali Brezno s jeho okolitou prirodou a hlavnymi dominantami. Delegaciu Brezna privital starosta Noveho Bydzova, v mene primatora Brezna prednosta mestskeho uradu Ing. Jan Medved pozdravil hostitelov a oboznamil ich s historiou, geografickou polohou, kulturnym bohatstvom a prirodnymi krasami nasho regionu. Spevom a hudbou priatelov z Bydzova pozdravili Ingrid Poliakova a Eva Bruchackova a hosti folkova skupina Zakladnej umeleckej skoly z Noveho Bydzova.
"Na pracovnom stretnuti o oficialne nadviazanie kontaktov s kolegami z Brezna poziadali zastupca filatelistov, riaditelka materskej skoly, riaditel zakladnej umeleckej skoly, riaditel Zakladnej skoly na Karlovej ulici Mgr. Jozef Verfl ich uz pred dvoma rokmi zacal s mazornikovskou skolou. Jan Skalicky z alternativneho divadla nas informoval o dvojrocnej spolupraci s Divadelnym suborom Jana Chalupku a o krokoch, ktore podnikol, aby sa mohli zucastnit na pripravovanych Dnoch ceskej kultury v Brezne", povedal nam Ing. J. Medved.
Na druhy den predstavitelia Noveho Bydzova priblizili chod mesta a tlmocili svoje skusenosti z riadenia zakladnej, materskej a zakladnej umeleckej skoly, ktore su uz desat rokov prispevkovymi organizaciami mesta. Hovorili aj o Dnoch ceskej kultury v Brezne v termine 21. - 30. juna, ktorych konkretnu podobu spresnia na prelome maja a juna, kedy mesto Bydzov pripravuje stretnutie s pracovnikmi Mestskeho uradu Brezno. Pozreli si aj areal zakladnej umeleckej skoly, hlavnu budovu i novu pristavbu Zakladnej skoly na Karlovej ulici, stary zidovsky cintorin, Muzeum Noveho Bydzova a v sprievode jeho riaditela navstivili Prahu.

Den narcisov v okrese Brezno

h0212b.jpg (12640 bytes) Zlta farba narcisu, ktory je symbolom boja proti rakovine, v piatok 22. marca vladla na Slovensku. Liga proti rakovine totiz zorganizovala tradicnu akciu Den narcisov, ktora spaja europsku verejnost v boji proti nadorovym ochoreniam.V celom okrese, v Brezne v nemocnici, pred obchodnym domom i v okresnom urade sa ludia zastavovali pri stanovistiach, aby hoci len symbolicky pomohli dobrej veci. Nehanbili sa ist po uliciach s krehkym kvietkom na znak solidarity s ludmi, ktori denne stoja zoci-voci rakovine. A tak zasluhou banskobystrickej pobocky Ligy proti rakovine, SCK i dobrovolnikov do zbierky na vychovu, prevenciu a vyskum rakoviny len v Brezne (vratane materskych a zakladnych skol) pribudol prispevok 45 136,50 koruny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT