Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

38

24. SEPTEMBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vysledky volieb 2002

h0238a.jpg (11814 bytes)Podla vysledkov Statistickeho uradu SR v parlamentnych volbach, ktore sa uskutocnili v dnoch 20. a 21. septembra, svoje hlasy dvadsiatim piatim politickym stranam odovzdalo vyse sedemdesiat percent volicov. Neoficialne volebne vysledky hovoria, ze patpercentny prah odovzdanych hlasov ziskalo sedem kandidujucich stran: 1. HZDS (19,50 percenta), 2. SDKU (15,09), 3. Smer (13,46), 4. SMK (11,16), 5. KDH (8,25), 6. ANO (8,01), 7. KSS (6,32).
V okrese Brezno v 70 volebnych okrskoch bolo v zoznamoch volicov zapisanych 50 785 osob, obalky odovzdalo 35 127 volicov, z ktorych bolo 34 575 platnych hlasov. Z neoficialnych vysledkov vyplyva, ze Strana zelenych na Slovensku ziskala 305 platnych hlasov, Slovenska demokraticka a krestanska unia 3573, Strana za demokraticke prava obcanov 56, Strana demokratickej lavice 724, Smer 5677, Hnutie za demokraticke Slovensko 7109, Obcianska konzervativna strana 90, Hnutie za demokraciu 1342, Politicke hnutie Romov na Slovensku - ROMA 189, Komunisticka strana Slovenska 3469, Strana madarskej koalicie 155, Krestanskodemokraticke hnutie 1920, Ludova strana 8, Zdruzenie robotnikov Slovenska 532, Lavicovy blok 460, Aliancia noveho obcana 3719, Becko - Revolucna robotnicka strana 50, Zena a rodina 164, Socialnodemokraticka alternativa 662, Slovenska narodna jednota 74, Nezavisla obcianska strana nezamestnanych a poskodenych 491, Slovenska narodna strana 1014, Robotnicka strana ROSA 170, Romska obcianska iniciativa SR 54, Prava Slovenska narodna strana 2568. Cize zvitazilo HZDS pred Smerom, ANO, SDKU, KSS a PSNS.
V meste Brezne zo 17 581 zapisanych volicov odovzdalo 11 453 platne hlasy. Najviac - 2284 (19,94 percenta) - ziskal Smer pred SDKU 1741 (15,20), HZDS 1709 (14,92) a ANO 1527 (13,33).
Niekolko zaujimavosti z volieb v horehronskych obciach: vo vacsine obci ziskalo prvenstvo HZDS, SDKU v Podbrezovej volilo 268, vo Valaskej 223, v C. Balogu 174 a v Nemeckej 100 volicov, vo Valkovni rovnaky pocet volicov (po 25) volil HZDS a PSNS, v Bystrej popri vitaznom HZDS po 26 hlasov odovzdali Smeru a KDH, KSS najviac hlasov ziskalo v Brezne (859), v Zavadke nad Hronom (423), v Pohorelej (379), vo Valaskej (236), v Podbrezovej (219) a v C. Balogu (210). 

 

Skolsky rok sa rozbehol naplno

V zmysle kompetencneho zakona zriadovatelske funkcie v oblasti skolstva od 1. jula presli z okresnych uradov na obce. V sucasnosti este prebieha proces delimitacie, ktory si vyzaduje urcity cas na dopracovanie pripomienok do protokolov a ich podpisanie obidvoma stranami. Skolsky rok sa naplno rozbehol, a preto o situacii v okrese Brezno sme hovorili s veducou odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Mgr. Ivou Urbanovou a veducou metodickeho oddelenia Mgr. Evou Hancakovou:
o Su este obce, ktore nepodpisali delimitacny protokol?
- Konecny termin odovzdania delimitacnych protokolov krajskemu uradu je stanoveny na 25. septembra. V tychto dnoch sa ich snazime dotiahnut do konecnej podoby. Z 24 delimitacnych protokolov (23 obci v okrese a jeden na samospravny kraj) je podpisanych dvadsat. Protokol zatial nepodpisalo mesto Brezno, Cierny Balog, Helpa a samospravny kraj. Skoly s pravnou subjektivitou protokoly spracovavali samostatne a ich preberanie novymi zriadovatelmi sa tiez chyli k zaveru.
o Co teda nadalej ostava v kompetenciach okresneho uradu?
- V sucasnej dobe sa vyjasnuju kompetencie v zmysle zakona c. 416/2001. V oblasti riadenia pedagogickeho procesu skol a skolskych zariadeni, metodiky vychovy a vzdelavania deti nadalej zostali kompetencie v posobnosti okresneho uradu. Cize metodicky pomahame, usmernujeme, riadime nielen skoly a skolske zariadenia, ale velmi uzko spolupracujeme aj so samospravou, pretoze mnohe veci v oblasti skolstva su pre nich nove, nezname. Ministerstvo skolstva nam vyslo v ustrety vydanim publikacie Skola a obec, ktora je zhrnutim platnej legislativy. Dalej aktualizujeme register skol a skolskych zariadeni, pocty zamestancov podla normativov na pocty ziakov a pocty tried, na zaklade coho bude prehodnoteny rozpocet na mzdy a na prevadzku. Kvantifikujeme poziadavky za cely okres, spracovane podklady postupujeme vyssim organom. Financne prostriedky adekvatne rozdelujeme obciam.
o Ako vyzera skolsky rok 2002/2003 v cislach?
- V tomto skolskom roku v okrese Brezno navstevuje zakladne skoly 7071 ziakov, z toho je 714 prvakov a 59 integrovanych zdravotne postihnutych ziakov. V porovnani s vlanajsim rokom sa pocet deti znizil zhruba o sedemsto. Dva - tri roky budu este vychadzat mohutne rocniky a potom pride rapidny pokles. Mame styri zakladne umelecke skoly, pribudla jedna, povodne detasovane pracovisko Zakladnej umeleckej skoly v Polomke. Tato nova ,,zuska" v Helpe reaguje na potreby nadanych deti, ktorych je v nasom okrese velmi vela, zvlast na hudbu a vytvarnu vychovu. V okrese je 33 materskych skol, 79,5 triedy, sest tried s poldennou a 73 s celodennou starostlivostou. Predskolske zariadenia navstevuje dovedna 1559 deti, z toho integrovanych je 17 a s odlozenou skolskou dochadzkou 48.
o Od septembra pribudli nove skolske sportove strediska zamerane na biatlon. Co je naplnou tychto stredisk?
- Myslime si, ze vyjadruju potrebu a zaujem intenzivne sa venovat sportu, ktory ma naplnenie v sportovom areali v Osrbli. Jedno sportove stredisko uz bolo predtym v Zakladnej skole Karola Raposa v Brezne. Dalsie so zameranim na biatlon vznikli v Predajnej, vo Valaskej a v Ciernom Balogu - Janosovke, co je novinka, pretoze doteraz boli len v meste, kde kazda zo styroch skol mala jedno stredisko. Zakladna skola Mazornikovo ma dve sportove strediska, jedno so zameranim na atletiku, druhe na plavanie. V najvacsej skole na Pionierskej 2 je sportove stredisko so zameranim na zjazdove lyzovanie a pat sportovych tried so zameranim na atletiku. Skolske sportove stredisko so zameranim na volejbal sa nachadza aj v Zakladnej skole v Nemeckej. Strediska vznikli v skolach s potrebnymi personalnymi a materialnymi podmienkami a prichadzaju sem deti v case mimo vyucovania. Futbalove triedy sa nachadzaju jedine v Zakladnej skole Pionierska 4. Pocinajuc 5. rocnikom vlastne v kazdom az po deviaty je jedna takato trieda. Je to futbalova mlad, ktoru si pripravuje Podbrezova. Ziaci sa samozrejme venuju vsetkym predmetom ako ostatni, len maju rozsirenu sportovu pripravu.
o Budete aj v tomto skolskom roku pokracovat v alternativnom vyucovani?
- Zakladne a materske skoly v nasom okrese aj v tomto roku pokracuju v linii prijimania modernych alternativnych pedagogickych smerov rozvijania programov a projektov, ktora bola na Slovensku nastolena pred desiatimi romi. Prinos pre triedu i skolu, v ktorej sa vyucuje takymto sposobom, alebo doplna klasicke vyucovanie, je obrovsky. Deti tu dostavaju od ucitela omnoho viac ako v klasickej triede, kde ucitel vyucuje starym, tradicnym sposobom. Nove a tradicne smery vyucovania sa nebiju. Dobre klasicke vyucovacie metody a formy su doplnane novymi pedagogickymi koncepciami rozneho typu. Mozeme menovat Waldorfsku pedagogiku, Fremetovske techniky, integrovane tematicke vyucovanie, tvorivu dramatiku, hru na flaute atd. Treba povedat, ze pedagogovia sa tieto nove koncepcie a smery ucia vo svojom volnom case. Od vzniku okresu systemom klubov a kabinetov prebieha sustavne priebezne vzdelavanie. Ucitelia sa dobrovolne obohacuju, prijimaju nove veci a prenasaju ich do tried. Vacsina metod je zamerana na motivaciu, na aktivizaciu deti, na prihliadnutie na specifika dietata. Vyuzivaju sa napriklad aj pri integracii zdravotne postihnutych deti.
o V ramci vychovy mimo vyucovania ste uz vstupili do povedomia mnohymi podujatiami. Co pripravujete v tomto skolskom roku?
- Za velmi dolezitu pokladame aj vychovu mimo vyucovania a starostlivost o deti a mladez. Aj v tomto roku budeme pokracovat v podujatiach okresneho charakteru, s ktorymi mame dobre skusenosti. Napriklad Rytmus mladych, Tvoriva skola, Brezniansky slavik, olympiada materskych skol, vystavy. Festival Strieborny Hron je nove podujatie umeleckeho zamerania v oblasti hudobnej, vytvarnej a literarnej, ktore vyvrcholi v oktobri ako sucast Chalupkovho Brezna. Do novych podujati celookresneho spolocenskeho, kulturneho a sportoveho zivota, ktore pripravujeme, chceme zapojit aj male obce, napriklad sutazou Sportom proti drogam v Jaseni. Novy ramec chceme dat sutazi ludovych piesni Slovensky slavik, ktoreho okresne kolo planujeme v Bacuchu. Ked hovorime o rozsirovani spoluprace, mozeme sa pochvalit, ze nas odbor skolstva nadviazal spolupracu s dalsimi odbormi v okresoch L. Mikulas. R. Sobota, Krupina, B. Stiavnica, Levice. Prichadzaju za nami so ziadostou o pomoc hlavne v metodickej oblasti, v oblasti vyucby novej metodiky, ale aj v ramci celookresnych podujati a konferencii.

h0238d.jpg (15328 bytes)

Ako sme vas uz informovali, francuzska asociacia Meudon - europske mesto 13. septembra otvorila vystavu Ludove umenie a tradicie Meudonu a jeho partnerskych miest. O breznianskej expozicii a o svojich dojmoch v clanku Zaklady polozil uz M. R. Stefanik na strane 4 hovoria primator Brezna a pracovnicka Horehronskeho muzea.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT