24. SEPTEMBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Oslavili Den Armady SR

V nedelu 22. septembra si na mnohych miestach pripomenuli. Den Armady SR. Vo Vojenskom utvare 8261 sa oslavy zacali uz vo stvrtok predpoludnim, kedy na Dni otvorenych dveri privitali deti breznianskych zakladnych a materskych skol. Popoludni velitelstvo utvaru pozvalo hosti na strelnicu v Podkorenovej, kde si mohli vyskusat prakticku strelbu z rucnych zbrani. V piatok rano na slavnostnom nastupe utvaru sa vojakom prihovoril velitel pplk. Ing. Jozef Sikel. Vsetci prislusnici utvaru sa potom stretli na savnostnom obede v utvarovom klube.

Dalsia pomoc

V ramci prezentacie kandidatov Banskobystrickeho kraja na poslancov do NR SR v utorok 17. septembra sa SDL, SOP a SDSS rozhodli cast financnych prostriedkov na propagaciu v predvolebnej kampani spolocne venovat okrem inych aj povodnami postihnutemu Breznu, ktore dostalo symbolicky sek v hodnote 120 000 korun, a Ciernemu Balogu a Mytu pod Dumbierom po 40 000 korun. Predstavenstvo spolocnosti TIPOS, a. s., sa rozhodlo venovat financny dar vo vyske 333 333 korun mestu Breznu ako pomoc pri odstranovani nasledkov povodni. Symbolicky sek z ruk ministra financii F. Hajnovica prevzal v Bratislave primator Brezna v piatok 20. septembra. Podla slov primatora povodne, ktore postihli Brezno, sposobili skodu asi za 15,5 miliona korun: ,, Aj napriek tomu, ze rozsah zaplav v meste nebol taky, ako v Cechach, Nemecku a v Rakusku, SCK, obcianske zdruzenie Clovek v ohrozeni a ostatne organizacie (medzi nimi aj Cesmad Slovakia 200 tisic) venovali Breznu dovedna 653 333 korun. Darcom dakujeme a ubezpecujeme ich, ze tieto financie pouzijeme na odstranenie skod a na protipovodnove opatrenia. Verime, ze vlada este nepovedala posledne slovo a okrem Povodiu Hrona poukaze financne prostriedky aj Breznu. Sposob ich pouzitia mesto predlozilo okresnemu uradu."

Projekt nadobuda konkretnu podobu

Ako sme vas uz informovali, predstavitelia mikroregionu Horehron sa rozhodli vydat projekt Horehronie - kraj neobjavenych kras, v ktorom sa chcu prezentovat svojimi atraktivitami. Vo stvrtok 19. septembra sa v Polomke pod vedenim Katariny Faskovej stretli pracovnicky kultury zo Sumiaca, Helpy, Telgatu a z Polomky, aby dali navrhom z jednotlivych obci konecnu podobu. Vytvorili osnovu a dohodli sa na rozsahu informacnych udajov. Podklady z vacsej casti uz pripravila Polomka, Telgart a Sumiac a v najblizsom obdobi budu fotografovat krojovane pary, ktore by sa mali vynimat na prvej strane kazdej obce. V pondelok 30. septembra budu v praci na projekte pokracovat v Helpe.

Novy zakon o Horskej sluzbe

Od januara buduceho roka zacne platit zakon o Horskej zachrannej sluzbe. Jeho podstatna zmena spociva v tom, ze garanciu nad zachranou osob v horskych oblastiach prevezme stat. Z Horskej zachrannej sluzby vznikne statna prispevkova organizacia, ktora bude spadat pod spravu ministerstva vnutra. Organizacia bude pracovat na profesionalnej baze, cim by sa mali odstranit aj problemy s roztriestenostou Horskej sluzby.
Podla noveho roka by mali byt prehladnejsie financne toky. Mnohe zachranarske oblasti maju zastaranu techniku a nevyhovujuce vybavenie. Zdravotnicky material museli casto zhanat prostrednictvom sponzorov. Od ministerstva skolstva, pod ktore Horska sluzba spadala, dostavala 16 milionov korun rocne.

Od oktobra s novinkou

o Z tlacovej konferencie na Okresnom riaditelstve Policajneho zboru v Brezne: o novinka - skratene vysetrovanie o zatial len patnast dobrovolnych strazcov verejneho poriadku o za osem mesiacov zaevidovali 717 trestnych cinov o tri znasilnenia, dve pohlavne zneuzivania, jeden obchod so zenami o objasnenost na urovni krajskeho priemeru

Od 1. oktobra nova pravna uprava zavadza novinku, ktorou je skratene vysetrovanie. Podla slov zastupcu riaditela Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne pplk. JUDr. Mariana Mikloska je to zasadny posun dopredu v cinnosti police. Skratene vysetrovanie sa bude tykat beznych trestnych cinov, pri ktorych je trestna sadzba do troch rokov, napr. kradez vlamanim so skodou do 111 000 korun, jazda pod vplyvom alkoholu, pytliactvo, marenie vykonu uradneho rozhodnutia, zanedbanie povinnej vyzivy. Pri trestnom cine vyhrazania v rodine k trestnemu stihaniu sa vyzadoval suhlas pribuzneho. Podla noveho zakona je mozne konat aj proti voli pribuznych. Pojde o jednoduchsiu formu vysetrovania. Umoznuje vypocuvat len tych, ktori boli bezprostredne svedkami konkretnej udalosti, alebo mozu uviest nejake informacie o pachatelovi. S ostatnymi sa urobi zaznam, ktory sa pouziva v dalsom trestnom konani. Policajt musi toto skratene vysetrovanie ukoncit do tridsiatich dni od vznesenia obvinenia, lehotu moze predlzit len prokurator. Pruznejsie konanie pomoze jednak obcanovi, ale aj policajnym organom. Doteraz totiz policajny organ vyhladaval, preveroval a pracoval na pripade, potom spis postupil prokuratorovi alebo vysetrovatelovi, ktory robil dalsie kroky.
Od januara plati zakon o dobrovolnych strazcoch verejneho poriadku, ale ako uviedol M. Miklosko, hoci oslovili vsetkych starostov i podnikatelov v Breznianskom okrese, zatial prejavilo zaujem len patnast dobrovolnikov. Cakali vacsi zaujem verejnosti o pomoc policii, hlavne pri organizovani roznych kulturnych a sportovych podujati. Rovnaky institut zavadzaju aj v dopravnej policii.
Za osem mesiacov tohto roka zaevidovali 717 trestnych cinov, co je v porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka o dva menej. Percento objasnenosti je tiez porovnatelne s predchadzajucim rokom, aj ked mierne pokleslo. V nasilnej kriminalite nastal mierny narast zo 171 v roku 2001 na 176 v tomto roku. Z deviatich lupezi objasnili sest (66,7 percenta). O dva (z pat na sedem so 100-percentnou objasnenostou) vzrastol pocet pripadov nasilia na verejneho cinitela. Jeden organizovany trestny cin uspesne vyriesili, islo o organizovanu skupinu zaoberajucu sa kradezami aut, kradezami vlamanim a pod. Eviduju tri znasilnenia, dve pohlavne zneuzivania a jeden obchod so zenami. Vsetky objasnili, az na jedno znasilnenie. Majetkova kriminalita je objasnovana na 29,6 percenta pri napade 379 trestnych cinov. Pocet kradezi vlamanim klesol z 213 na 189 a percento objasnenia z 27,2 na 27,5. Z 36 ukradnutych motorovych vozidiel desat nasli. Za osem mesiacov bolo vykradnutych 75 rekreacnych chat, dvadsiatich pachatelv vypatrali.
V objasnenosti trestnej cinnosti v ramci kraja sa Brezniansky okres pohybuje na urovni krajskeho priemeru za Lucencom, Revucou, R. Sobotou a V. Krtisom. V napade trestnej cinnosti je za Breznom V. Krtis a Revuca.

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Co bolo obsahom mimoriadneho rokovania mestskeho zastupitelstva v stredu 18. septembra?
- Mestske zastupitelstvo vo svojom uzneseni c. 87 z 2. septembra schvalilo pouzitie financnych prostriedkov vratenych z privatizacie Slovenskeho plynarenskeho priemyslu na investicnu akciu legalizacia a obnova vodovodu na Podkorenovej. Poslanci vyuzili svoje pravo a patnastimi podpismi ma poziadali o zvolanie mimoriadneho zastupitelstva na zmenu tohto uznesenia. Pracovnici mestskeho uradu na toto rokovanie pripravili material s tym, ze uznesenie c. 87 sa zrusi a schvali sa rozsirenie realizacie spevnenych ploch v ramci investicnej akcie rekonstrukcia Namestia gen. M. R. Stefanika - druha etapa v rozsahu pesej zony okolo obchodneho domu a popred mestsky urad. Do povodneho projektu rozsirenie nebolo zahrnute, lebo tato cast patrila do prvej etapy s predradnicim a starym parkom. Po narocnej a dlhej rozprave poslanci navrhli, aby sme hlasovali za novy navrh. Tento navrh nepresiel o jeden hlas. Potom bol predlozeny druhy variant riesenia tejto situacie, aby sa spracoval navrh na doplnenie rozvojovych programov mesta na rok 2002 a navrh programov roku 2003, podla ktoreho by sa na najblizsom zastupitelstve schvalilo pouzitie tychto prostriedkov na iny rozvojovy program. Ani toto uznesenie nebolo prijate. Teda financne prostriedky sa pouziju na legalizaciu a obnovu vodovodu Podkorenova. Podotykam, ze realizacia vodovodu Podkorenova bol v rozvojovych programoch planovany zo statnej dotacie. Namestie ostane nedokoncene. Pritom je paradox, ze sme vytvorili peknu pesiu zonu na vychodnej strane namestia pred okresnym uradom a sami sebe sme nevedeli pomoct. Neda mi nespomenut, ze v priebehu rekonstrukcie muselo byt zrusene vzdusne vedenie na zvonkohru, ktorej zakladny vysielaci system je v mestskom kulturnom stredisku a reprodukovany system na mestskej vezi. Vzdusne vedenie nahradilo kablove s tym, ze pri rekonstrukcii pred obchodnym domom a mestskym uradom kabel pod statnou cestou prejde telekomunikacnou chranickou. Vysledok rozhodnutia nech posudia obcania sami.
Na zaklade interpelacie poslanca Ing. Antona Jursu bol program doplneny o rokovanie o otvorenom liste primatorovi Brezna. Pred mimoriadnym zastupitelstvom sa vsak na moj podnet uskutocnilo stretnutie s tymito podnikatelmi. Majitelia obchodnych prevadzok na namesti v otvorenom liste ziadaju prehodnotit dopravnu situaciu vzhladom na to, ze na uvazovanej oddychovej zone na juznej casti namestia je vstup obmedzeny len na zasobovanie a zakazany je prejazd, statie aj zastavenie. Stretli sa tu dva nazory. Ano, v Brezne su problemy s parkovanim, ale ako som uz niekolkokrat uviedol, parkovacie miesta na Ulici CSA i ostatne platene turisti zo zahranicia na rozdiel od domacich najdu. Jednou z moznosti parkovacich miest je doriesenie autobusovej stanice. Mestske zastupitelstvo tento list zobralo na vedomie a prednostovi mestskeho uradu ulozilo v spolupraci s dopravnou a podnikatelskou komisiou pripravit varianty zasobovania, pripadne parkovania.
Bol by som rad, keby aj citatelia vyjadrili svoje nazory na namestie, na jeho funkciu, na rekonstrukciu, na ponuku mesta zatraktivnit namestie a prilakat turistov, ktori by zvysili financny obrat. Vsetkym zelam, aby sa na namesti citili dobre a aby urobili nieco pre svoje zdravie tym, ze auto zaparkuju a pat minut prejdu na namestie peso.

 

h0238c.jpg (16682 bytes)

Diela klasickych autorov, spiritualy i rock zneli v sobotu vecer v Rimskokatolickom kostole na Nebovzatia Panny Marie v Brezne v podani miesaneho chramoveho spevackeho zboru Jubila Te Deo.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT