Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

40

8. OKTOBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

POLOMSKE BABIE LETO

h0240h.jpg (11555 bytes)

h0240g.jpg (15074 bytes)

Od 4. do 6. oktobra sa v Polomke tocil kolotoc podujati, z ktorych si kazdy mohol vybrat to svoje. Piatok nazvali Dnom rodakov. Od rana skolaci sutazili v recitacii i vo vlastnej tvorbe v Polomskych styroch zvonoch, potom si merali sily v mikroregionalnych majstrovstvach v cezpolnom behu a v cyklistickych pretekoch. Po vernisazi vystavy starych fotografii, ktorej sucastou bola aj vystava sutaziacich a vitaznych obci z roku 2001 v Programe obnovy dediny, sa predstavili ziaci zo zakladnej umeleckej skoly. Popoludni v obradnej miestnosti privitali rodakov, ktori obdivovali etnograficku, polovnicku vystavu i vystavu fotografii a umenie zrucnych gazdiniek v peceni polomskej strudle. Den zavrsili polovnickou zabavou.
Sobota ako Den furmanov zacala sprievodom taznych koni, nasledovala sutaz taznych koni, ktora prerasta do celoslovenskeho rozmeru, a vecer furmanska zabava s Tulibandou. Sprievodnou akciou dna bol drevorubacsky patboj a prezentacia ovciarov, rybarov, vcelarov, pekarov a inych remeselnikov.
Dozinkovu nedelu - Den vdaky a veselia otvoril sprievod z centra obce do kostola, kde bola dakovna omsa. Sportovci Polomky, Gemerskej Polomy a Polomy sa predviedli v minifutbale, volejbale a v stolnom tenise. Svoje vedomosti v kvize dokazovali deviataci. Popoludni pokracovali v tradicii sadenia stromkov v parkoch novorodencov. Spestrenim bol tzv. Romsky festival osmich romskych suborov z kraja i vystupenia folklornych suborov z Polomky, Gemerskej Polomy, Polomy, Telgartu, Bravacova a dalsich. Subezne s nimi sa prezentovali remeselnici, rozne spolky, hasici, spracovatelia lanu. Tradicnou bodkou za Polomskym babim letom sa stava futbalovy zapas knazi versus starostovia regionu, ktoreho prestavku medzi polcasmi vyplnili divacke sutaze. V dazdivom pocasi starostovia regionu podlahli mladym knazom nielen z regionu, ale aj zo Zvolena a Sucian.
Podla slov starostu Polomky Frantiska Durcenku divaci, hostia, starostovia z regionu, ale aj z mikroregionu Podlesi si pochvalovali Dni naplnene kulturnymi, sportovymi, ale aj vysokymi duchovnymi hodnotami, k comu prispela dozinkova dakovna svata omsa celebrovana biskupom Roznavskej diecezy mons. Eduardom Kojnokom, posvatenie Marianskeho stlpa na Marianskom namesticku vybudovanom pri tejto prilezitosti: ,,Vsetkym, ktori prispeli k uspesnemu priebehu podujatia, uprimne dakujem."

Snimky: Viktor Sajgalik a Ferdinand Hrablay

h0240d.jpg (10665 bytes)

h0240e.jpg (11888 bytes)

h0240f.jpg (12149 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT