8. OKTOBER  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Musime si klast priority

Neda mi zostat lahostajnou k snaham ostatnych ludi urobit nase mesto aj jeho centrum – namestie novsim a krajsim pre vsetkych obyvatelov. Kedze nepoznam presne projekt obnovy namestia a prilahlych ulic a jeho etapizaciu, berte, prosim, moj nazor za laicky a nie celkom zasvateny do tejto problematiky.
I ja patrim medzi motorizovanych obcanov nasho mesta a tiez mi je najpohodlnejsie pri nakupoch zaparkovat auto co najblizsie k obchodom. Myslim si vsak, ze toto nase “motoristicke pohodlie” by sme mali podriadit krase a cistote nasho namestia a prilahlych ulic a prijemnejsiemu, tichsiemu a pokojnejsiemu centru v ramci moznosti, ktore su realne v centre mesta zabezpecit. Parkovanie a prejazd na namesti by mali zostat povolene len zasobovaniu a invalidnym obcanom s autami zretelne takto oznacenymi.
Ako vhodna vacsia plocha na parkovanie sa mi javi priestor (zatial len provizorne vybudovany) na Hradbach, z ktoreho sa da pezproblemovo zburanym dvorom prejst na Ulicu CSA a peknou pasazou priamo na namestie. Ved povedzme si uprimne, je to par krokov do centra. Po jeho dobudovani a zabezpeceni strazenia odparkovanych aut (aspon cast dna) je podla mojho nazoru parkovisko blizke centru ale zaroven i ciastocne skryte a nerusiace krasu a historicky vzhlad nasho namestia.
Co sa tyka platenia parkovneho, samozrejme, tiez by som privitala bezplatne parkovanie, ak by mesto bolo schopne zabezpecit prefinancovanie dobudovania tejto parkovacej plochy a platenia mzdovych nakladov straznikov. My motoristi, si vsak musime uvedomit, ze parkovanie je rovnako ako ostatne vydavky (dane, poistky a ine poplatky) prevadzkovym vydavkom spojenym s uzivanim auta a teda, ze sa musime zmierit i s tymito poplatkami.
Naozaj si myslim, ze si musime klast priority a uvedomit si, ze nie vsetko, co je pre nas dobre ako pre obcanov mesta Brezno (pekne a prijemne namestie lakajuce turistov s ich financnymi prostriedkami, alebo nas na prijemnu prechadzku a pokojny oddych), je dobre i pre nas ako pre motoristov (co najblizsie a najpohodlnejsie parkovanie pri centre mesta).
Na zaver zelam primatorovi a ostatnym predstavitelom nasho mesta vela financnych prostriedkov, dobrej vole a spravnych rozhodnuti pri realizacii projektov v prospech nas, radovych obcanov mesta Brezna.

Ing. Iris Fararikova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT