10. DECEMBER  2002 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Sipkarska a stolno – futbalova liga

h0249g.jpg (15156 bytes)Po uplynulom vikende treba konstatovat, ze to boli tri dni, ktore patrili Michalovi Daxnerovi. Svoje styri starty na turnajoch premenil na tri vitazstva a jedno druhe miesto.
V piatok bolo na programe dalsie kolo ligy muzov v elektronickych sipkach, kde sa presadil Michal Daxner, na druhom mieste skoncil Peter Pocklan a tretiu priecku si vybojoval Milan Majer. V sobotu sa v darte konal finalovy turnaj ligy amaterov za ucasti tridsiatich hracov z Detvy, Lucenca , Brezna a z Horehronia. Vitazom sa stal Michal Daxner, ktory vo finale zdolal Mikulasa Goliana z Detvy az v opakovanom finale tesne 3 : 2. Na tretom mieste skoncil mladucky iba 14-rocny Filip Bradovka z Lucenca. Vyborny vykon podal aj Peter Vesteg z Brezna, pre ktoreho to bol iba prvy vacsi turnaj a nebyt Michala Daxnera mozno by skoncil aj na stupnoch vitazov. Trochu sklamani odchadzali z Brezna Horehronci, ktorym sa v turnaji nedarilo, a za zmienku stoji iba 7. miesto Milana Sajgalika z Benusa. Po ukonceni hlavneho turnaja jednotlivcov bol na programe turnaj dvojic, kde opat kraloval Michal Dachner spolocne s Ivanom Pavlovicom, na druhom mieste skoncili Detvania Mikulas Golian so Zbynekom Malym a pohare za tretie miesto si z Brezna odniesli Lucencania Stefan Kovacs s Ivanom Dolnakom.
V nedelu sa uskutocnil turnaj stredoskolakov a juniorov. Medzi tymi mladsimi si body za prve miesto do tabulky pripise Pavol Brvenik, druhe miesto obsadil Ivan Pocklan a tretie Lukas Kovacik. Medzi stredoskolakmi si vikendovu bilanciu pokazil Michal Daxner a v turnaji skoncil “az” druhy, nestacil na vyborne hrajuceho Martina Skantara, ktory zvitazil, treti bol Pavol Melicher.
Organizatori upozornuju vsetkych sipkarov, ze 13. – 14. decembra v Tatranskej Lomnici bude tretia Topka tejto sezony. Ti, ktori maju o tento turnaj zaujem, sa mozu do stredy prihlasit u personalu v Dart clube. Odchod je v sobotu o 7. 30 hod. z namestia.
Pokracovala aj stolno – futbalova liga, ktora sa hrala netradicne v piatok pre turnaj amaterov. Prezentovalo sa 21 dvojic a svoje vitazstvo z predosleho kola i stupajucu formu pred bliziacim sa velkym vianocnym turnajom v stolnom futbale potvrdili Erik Jenca s Tomasom Cizom. Na druhom mieste sa umiestnili Pavol Daxner s Martinom Kohutikom a stabilne vykony zacali konecne podavat aj  Martin Bajzik s Palom Bodim, ktori skoncili napokon treti. Nasledujuce kolo sa uskutocni v sobotu 14. decembra o 19. hodine.

(pp) 

TAE BO najcastejsie otazky

Katarina Masopustova odpoveda na najcastejsie otazky o tomto aerobnom cviceni:

o Aka intenzivna je zataz pri cviceni?
- Intenzita lekcii Tae Bo, ale aj lekcii Tae Bo Intro je vzdy vo vasich rukach. Prestavky si robime, teda aj kazdy instruktor (trener vzdy, ked ich potrebujeme). Ano, lekcia Tae Bo moze byt velmi intenzivna a pokial pridete do fitness centra a akurat vidite ako sa jedna z tychto lekcii cvici, urcite to vo vas vzbudi respekt. Vyzera to naozaj velmi intenzivne. Ale znova - intenzitu si urcuje kazdy cvicenec sam. Techniky a kombinacie v Basic programe sa cvicia vo dvoch rychlostiach, a to je slow motion a double time. V programe Advanced je to este tretia rychlost speed. Ak si budete chciet ubrat intenzitu, nemusite cvicit double time alebo speed, ale len slow motion. A pokial si budete chciet pridat na intenzite, namiesto slow motion, co prave cvici instruktor, budete cvicit double time alebo dokonca speed. Asi to takto znie velmi zlozito, ale na hodine urcite dobre spoznate, kedy si bude chciet pridat a kedy naopak ubrat. Pri Tae Bo nie je zakazane cvicit inak, ako instruktor. Cvicte proste podla seba, samostatne a podla vlastneho pocitu.
o Ktore svaly sa pri Tae Bo posilnuju?
- Techniky, ktore su v programe Basic aj Advanced, su vyberane tak, aby nebola vynechana ziadna dolezita svalova partia. Tae Bo, ako uz bolo povedane v predchadzajucich vstupoch, je rozdelene do troch stupnov. U nas sa mozete u kvalifikovanych trenerov, ktori absolvovali skolenia, stretnut s technikami a kombinaciami Tae Bo Basic a Tae Bo Advanced. Tieto techniky su vybrane tak, aby sa spevnilo predovsetkym hlboke svalstvo klbov a svalstvo udrzujuce vzpriamene drzanie tela. Velky doraz je kladeny na vybudovanie sedacieho svalstva, ktore je u vacsiny populacie ochabnute. Spolocne s treningom sedacieho svalstva pracujeme na stabilnom postaveni panvy, ktora je zakladom pre celu chrbticu. Dalej intenzivne precvicujeme svalstvo trupove, s dorazom na stabilizacnu funkciu. Az potom v dalsich programoch Advanced a Master, kde uz je predpoklad zakladu, citu pre spravne drzanie tela a dosiahnutie stredneho postavenia vsetkych klbov, teda bez svalovej dysbalancie, prichadzaju techniky, ktore su zamerane na trening povrchovejsich svalovych skupin a tych svalov, ktore zasadne neovplyvnuju drzanie tela.
o Na aky druh a rychlost hudby sa cvici?
- Tae Bo basic je spojene s hous music a tvrdymi beatmi tak, aby evokovali vybusnost. V dalsich stupnoch je hudba hravejsia, presne tak, ako aj samotny program cvicenia je hravsi. Rychlost hudby je pre nasinca na prvy pohlad vrazedna. Na konci celeho cyklu, teda Tae Bo Master (tak ako si to mozete zacvicit u Billyho Blanksa), je rychlost hudby 190 BPM. V programe Basic cvicia instruktori s hudbou 165 BPM, program Advanced sa cvici na rychlost hudby v rozsahu 165 – 180 BPM. Rychlost hudby ma svoj vyznam, ktory je absolutne genialny a funguje na sto percent. Tym sa vlastne Tae Bo odlisuje od ostatnych programov, ktore sa snazia spojit prvky bojovych sportov s prvkami aerobneho cvicenia s hudbou. Vyznam rychlosti hudby je tajomstvom vsetkych zainteresovanych.
o Ake su pomocky pri Tae Bo?
- Pri Tae Bo nepotrebujete ziadnu specialnu pomocku. Dolezita je opticka kontrola, teda zrkadla, avsak podmienky a technicke vybavenie nie vsetkych fitness centier to umoznuje. Pri cviceni nemusite mat ani len topanky, ak vam vyhovuje cvicenie naboso. Treneri nosia bandaze.
Bandaze ma trener z troch dovodov:
1. podla farby bandazi spoznate, na ktorom stupni je vas instruktor a co vas vlastne uci. Cervene bandaze nosia Basic treneri, modre treneri Advanced a cierne treneri Master. Zlte nosia prezenteri.
2. aby ste v tej zmesi pasti spoznali, ktore patria vasmu trenerovi,
3. bandaze cistocne spevnuju zapastia pri cviceni, cim sa niektore techniky cvicia lepsie. Treneri vzdy absolvuju cely kurz bez bandazi, aby sa naucili spevnit zapastia aj bez nich.
o Aky je rozdiel medzi Tae Bo a Kickbox aerobikom?
- Na tuto otazku je pre mna velmi zlozite odpovedat, pretoze som nikdy kickbox aerobik necvicila. Mala som moznost v zahranici vidiet mnoho programov, ktorych nazvy kombinovali vsetky mozne slovne spojenia boxu, kickboxu, fight, combat a aerobiku. Vybrala som si Tae Bo, pretoze je ine, pretoze je ojedinele a originalne a ako jedine ma svoju myslienku, svoje techniky a svoje kombinacie, ktore su nezamenitelne. Tae Bo sa odlisuje v technikach, v rychlosti hudby, v tom, ze vsetci cvicenci na hodine pocitaju. Tae Bo sa lisi konceptom dvoch typov lekcii ucenych subezne, TaeBo sa lisi tym, ze ma svoju filozofiu, cim vas uci nahliadnut sam do seba.
o V com je Tae Bo ine ako ostatne druhy cvicenia?
- A znova sme u odlisnosti. Pre mna je zasadne odlisenie Tae Bo od ostatnych sportovych aktivit, ktore som kedy v zivote robila, prave v tej jeho myslienke, vo filozofii. Myslim si, ze som sa vdaka Tae Bo dost zmenila.
Predstavte si, ze sa na Advenced skuskach pise filozoficka esej. To je trochu o niecom inom, ako o cviceni.
o Je Tae Bo druh aerobiku?
- Odpoviem vam otazkou. Ako klasifikujeme druh aerobiku? Aerobik je pre mna slovo odvodene od slova aerobny, teda aerobna aktivita je napriklad aj beh alebo veslovanie. Z tohoto pohladu by Tae Bo mohlo byt tiez zaradene k druhu aerobne, ale je tam naviac ta filozofia,ktora Tae Bo nedovoli zaskatulkovat.
Pozyvame vas na vianocnu akciu Tae Bo (dve 40-minutove cvicenia), ktora sa uskutocni v nedelu 15. decembra o 15. hodine v telocvicni Sokolovna v Brezne. 

 

Lukas Dibdiak a Lenka Michaliskova majstrami Slovenska

Dvadsiateho siesteho novembra sa na pode arealu Stredneho odborneho ucilista vodohospodarskeho v Piestanoch uskutocnil 3. rocnik Majstrovstiev Slovenska netradicnych sportov. Svoje zastupenie na tychto sutaziach mal aj okres Brezno v podobe studentov hotelovej a obchodnej akademie. Sutazilo sa v troch disciplinach. Dievcata si zmerali svoje sily v discipline Rope Skiping (preskok cez svihadlo – lava noha, prava noha, znozmo – sucet tvoril umiestnenie). Priam excelentne si pocinali studentky Lenka Michaliskova a Veronika Dubravova (obe Hotelova akademia Brezno). Lenka obsadila s konecnym suctom 1195 preskokov 1. miesto, Veronika skoncila na velmi peknom 2. mieste s vykonom 1120 preskokov. Medzi chlapcami sa v penaltovom festivale (strelby zo znacky pokutoveho kopu) Radovan Antal (obchodna akademia) umiestnil v prvej sestici, ked len jedna penalta ho delila od vytuzeneho stupna vitazov. V konkurencii devatnastich pretekarov z celeho Slovenska si vyborne pocinal Lukas Dibdiak, v discipline ABC-eda futbalistu (zonglovanie s futbalovou loptou lava –prava noha, hlava, zonglovanie celym telom – sucet tvoril umiestnenie) vytvoril novy slovensky rekord a s vykonom 6902 zonglov jednoznacne zvitazil. Lukas Dibdiak a Lenka Michaliskova sa teda stali drzitelmi titulu majster Slovenska pre rok 2002.

(ld)

Turistikoviny

Tulak je clovek, ktory by sa nazyval turistom, keby mal kde byvat.

...

- Mate najakeho konicka?
- Ano, cestovanie.
- A kde ste boli najdalej?
- Vytahom na desiatom poschodi.

...

Turistom je hej. Na hrebenove tury predsa mozu chodit strapati.

...

- Tomas, kde si sa tak pekne opalil?
- Ale, cakal som s kamionom na hranicnom priechode...

...

Pre niektoru rodinu sa cena za pobyt pri mori vlastne rovna – morovej rane.

...

Turista sedi v krcme. Stmieva sa. Krcmarka nikde. A potom bola tma. I zvolal turista celkom nahnevany:
- Hej, krcmarka, dajte mi aspon svetle pivo, aby som tu nesedel potme...

...

Dovolenku pri mori mozno z isteho hladiska povazovat za morsku chorobu.

...

Sprievodca vysvetluje turistickej vyprave:
Nachadzame sa v kanone, kde sa kazda ozvena ozvyva sedemkrat.

...

- Mohli by ste mi pozicat revolver?
- A nestacil by aj noz? – pyta sa jeden z turistov.

...

Aj na Kanarskych ostrovoch vas mozu osklbat ako hus.

...

Turecky host v Tatrach cez okno prasi koberec. Ide okolo ujcok, znamy figliar, usmeje sa a hovori:
- Tak co, Aladin, nestartuje?

...

Niekde su uz moria take znecistene, ze sa v nich da kupat iba v skafandroch.

...

Napis v horskej chate:
“Vazeni hostia, nesadajte si posim na tento divan. Je plny plostic”.
Turista sa prihovara recepcnemu:
- Tak preco ho nevyhodite?
- Skusali sme, ale tie potvory ho zakazdym prinesu spat.

...

Turista, ktory mieri do lesa, sa spytuje dedincana:
- Gazda, co myslite, prestane prsat?
- Urcite, doteraz vzdy prestalo.

...

Dvaja vysmadnuti muzi sa vlecu pustou. Po dlhsom case sa pyta jeden druheho:
- Nerozpraval si ty kedysi o tom, ze mas vodu v kolene?

Zozbieral: Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT