10. DECEMBER  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Tyzden boja proti drogam

h0249b.jpg (14337 bytes)Centrum vychovnej a psychologickej prevencie (CVPP) v Brezne pri prilezitosti Tyzdna boja proti drogam zorganizovalo tri podujatia pre deti a mladez.
V utorok 26. novembra v mestskom dome kultury ziaci zakladnych skol okresu Brezno na sutazi s nazvom Konferencia deti a mladeze o zdravom zivotnom style simulovali zasadnutie OSN. Predkladali svoje navrhy na to, ako zlepsit zivot deti a mladeze v jednotlivych krajinach na svete. Vyhrala Polomka pred Pionierskou 2 v Brezne a Benusom.
V pondelok 2. decembra v telocvicni Zakladnej skoly na Pionierskej 4 Peer skupina (rovesnicka skupina), ktoru tvoria stredoskolaci a posobi pri CVPP, pripravila sutaz pre svojich rovesnikov z piatich strednych skol okresu Brezno (na snimke Viktora Sajgalika). Okrem vedomostneho kvizu a sportovych hier zhotovovali plagat na temu prevencia zavislosti. Prvenstvo si odniesla hotelova a obchodna akademia.
Na druhy den v Zakladnej skole na Pionierskej 2 deti zakladnych skol vo vedomostnom kvize v troch kolach odpovedali na otazky z problematiky AIDS, okrem toho mali priniest plagaty. V sutazi Co vies o AIDS k Medzinarodnemu dnu boja proti tejto chorobe prve miesto obsadila Polomka pred Podbrezovou a Mazornikovom.

(r)

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia

25.

Ako blesk z jasneho neba 8. marca 1956 zasiahla ludi hrozna sprava: Pri Dolnej Lehote zasypala snehova lavina lesnych robotnikov z Pohorelej a z Telgartu.
Asi o pol desiatej sa za velkeho hukotu spustila lavina do Kulichovej doliny a zasiahla chatu, v ktorej bolo osemnast ludi - sestnast lesnych robotnikov a dve kucharky, len dvom rubarom sa podarilo prezit tuto hrozu. Jeden zo zachranenych prave lezal na lozku pri okne. Tlak laviny bol taky obrovsky, ze ho vyhodil do vysky. Zachytil sa na strome, z ktoreho potom spadol. Napriek zraneniam, ktore mu sposobilo okno a pad zo stromu, bosy bezal vyse kilometra do stajne v lese, kde mali furmani kone. Sadol na kona a v Dolnej Lehote oznamil, co sa stalo. Snehova zalaha brala stromy aj s korenmi, ba niektore boli narazmi snehu postiepane na triesky. Po lesnom domci neostalo ani pamiatky. Do zachrannych prac sa zapojilo vojsko, poziarnici a dobrovolnici. Obrovska masa snehu stuhla na beton, lopaty zachrancov sa len tazko do nej zahryzali. Vyhladavanie obeti trvalo dlho, vojaci z breznianskej posadky dostali posily z Banskej Bystrice a z Martina.
Smutocna rozlucka bola 12. marca v Brezne, kde namestie zaplnilo asi 1500 ludi z celeho okolia. Po prevezeni do rodnych obci zosnulych pochovali 13. marca. Vacsina z nich, v posledny den svojho zivota este mladych, plnych sily, planov a nesplnenych nadeji, urcite snivala sen o lepsom zajtrajsku. Hora - zivitelka vsak vybrala od svojich deti tu najvyssiu dan.
21. Kde sa narodila znama slovenska herecka Beta Ponicanova? 22. V ktorom roku vznikla folklorna skupina Kralova hola z Pohorelej? 23. Kedy bola zivelna pohroma v Osrbli (datum, hodina a kolko minut trvala)? 24. Comu je venovana pamatna tabula, ktoru 17. jula 1994 osadili na kostole v Helpe? 25. Kolko obeti si vyziadala lavina, ktora 8. marca 1956 zasypala chatu lesnych robotnikov v Dolnej Lehote?
Uz len ostatnych pat textov a nasa dlhodoba sutaz o 1000, 500 a 300 korun skonci. Isto vam uz nemusime pripominat, ze staci ak na zaver odpoviete na vsetky sutazne otazky.

 

Idealny starosta, idealna obec

Takto sa nazyva projekt s aktivitami ku komunalnym volbam, realizatorom ktoreho bola VOKA z Banskej Bystrice spolu so siedmimi partnermi v regionoch. Projekt financne podporila Nadacia Otvorenej spolocnosti NOS - OSF Bratislava. Jednym z partnerov v tomto projekte je aj obcianske udruzenie TREND, jeho clenovia sa podujali uskutocnit aktivity, ktore na miestnej urovni mozu v buducnosti pomoct k zlepseniu zivota v Polomke.
Asi vsetci by sme chceli raz zit v idealnej obci, kde by posobil idealny starosta a fungovalo zastupitelstvo s idealnymi poslancami. Kazde styri roky sa usilujeme priblizit k idealu volbou tych najlepsich svojich zastupcov. Aki by mali byt? Urcite cestni, spravodlivi, obetavi. Aki este? Casto sa rozhodujeme medzi skusenostou a osvedcenymi cestami (mozno aj vychodenymi chodnickami) a mladym zapalom pre vec, flexibilitou a nezatazenym pohladom zvonku. Kandidati do verejnych funkcii by rozhodne mali vediet, co ich caka, aka bude ich uloha, co sa bude od nich ocakavat. Mali by trochu vidiet do buducnosti, aby vedeli pruzne reagovat na moznosti a ponuky. Takpovediac, mali by vidiet za humna vlastnej dediny, byt o krok vpredu pred nami ostatnymi.
Obcianske zdruzenie TREND chcelo vyjst v ustrety kandidatom na funkciu starostu a poslanca obecneho zastupitelstva, a preto pre nich pripravili dvojdnovu vzdelavaciu sadu, kde dali priestor dvadsiatim z nich. Listom oslovili vsetkych styridsatjeden, prihlasilo sa ich strnast a vzdelavanie absolvovalo jedenast kandidatov. Zaujali ich temy aj lektori:
Predvstupove fondy EU a regionalny rozvoj v podmienkach samospravy, lektorka: Viera Paucikova, Agentura pre rozvoj vidieka, Nitra; Zakon o slobodnom pristupe k informaciam a samosprava, lektor: Marian Kmet, Zdruzenie na podporu lokalnej demokracie, Bratislava; Planovanie socialno-ekonomickeho rozvoja, lektorka. Jela Tvrdonova, Agentura pre rozvoj vidieka, Nitra; Plan uzemneho rozvoja, lektorka: Iveta Kavcakova, Slovenska agentura zivotneho prostredia, Banska Bystrica; Zakon o obecnom zriadeni a prechod kompetencii na obce, lektor: Jozef Krnac, Institut rozvoja miest, obci a regionov pri Ekonomickej fakulte UMB, Banska Bystrica; Formy komunikacie samospravy s obcanmi, lektorka: Magdalena Bernatova, M. B. Consulting, Banska Bystrica; Priprava projektov a projektovy manazment, lektorka: Danica Hullova, Centrum vzdelavania neziskovych organizacii, Banska Bystrica.
Po zvoleni do funkcie prejavili zaujem nadalej sa vzdelavat vsetci ucastnici, a to najma v temach Zakon o obecnom zriadeni, Predvstupove fondy EU a Priprava projektov. Aj v pripade nezvolenia do funkcie by sa radi vzdelavali v oblastiach Vidiecky turizmus, Komunikacia, Vytvaranie partnerstiev na miestnej urovni a dalsich.
Na otazku: Preco ste sa rozhodli zucastnit na tomto vzdelavani, odpovedali: Pretoze v praci pre obec budem tieto vedomosti potrebovat, Zaujali ma temy, Zvysim tak svoje sance na zvolenie, Zo zvedavosti, Uvital som tuto moznost, sam som chcel studovat, ale nevedel som, na koho sa obratit.
Sportovec Garry Player kedysi povedal: ,,Cim viac trenujem, tym mam vacsie stastie." U nas na Slovensku sa hovori, ze stastie praje pripravenym. Ostava nam len dufat, ze pri rozhodovani, komu dat svoj hlas, zavazilo aj to, ci je kandidat skutocne dobre pripraveny a kompetentny vykonavat verejnu funkciu.
Dalsim podujatim ku komunalnym volbam, ktore obcianske zdruzenie TREND pripravilo tentoraz pre siroku verejnost, bolo posedenie pri kave a caji so starostkou Ostrej Luky Miroslavou Bucanovou a starostom Hrusova Ing. Pavlom Bendikom. Hoci prislo len strnast ludi (z toho traja z Bacucha), tri hodiny diskutovali o fungovani obce. Tretim v poradi, a mozno pre obcanov najdolezitejsim podujatim, bolo diskusne forum s kandidatmi na post starostu v nedelu 1. decembra v Polomke. Pozvanie prijali vsetci kandidati. Obcania im mohli klast otazky a porovnavat ich odpovede. A ze obyvatelom Polomky ich osud nie je lahostajny, svedci aj to, ze ich prislo takmer 250.
Ale volbami vsetko neskoncilo. Vlastne iba zacina. A tak chcu v Polomke uskutocnit projekt nacuvania, opytat sa, co obyvatelia v nasledujucich styroch rokoch ocakavaju od noveho starostu a zastupitelstva a tieto podnety im odovzdat.

M. Heretova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT