26. AUGUST  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

,,Verime, ze nas jubilujuci Sumiacanik bude umelecky rast dalej"

Z iniciativy byvaleho clena vojenskeho suboru Janosik z Olomouca Jana Molenta a dalsich obetavcov zisla sa 15. januara 1957 prva schodza folklornej skupiny Sumiacan. Radost bola v kutiku srdca, ale prisli aj starosti. Popri folklornej skupine Sumiacan h0334c.jpg (15971 bytes)v roku 1957 zalozili aj detsku folklornu skupinu Sumiacanik, ktora pracovala pod vedenim Jana Molenta az do roku 1998, kedy vedenie prevzala Maria Makova.
Pocas svojej existencie Sumiacanik stvarnil mnozstvo tradicnych zvykov zo Sumiaca v podobe programovych cisel, s ktorymi najcastejsie vystupoval na sutaziach, v obciach v blizkom i dalekom okoli, ale aj v zahranici.
V sobotu 23. augusta si na galavecere v Sumiaci pripomenuli pat rokov Sumiacanika pod vedenim M. Makovej. Oslavenec sa predstavil v dvojhodinovom programe, hostom ktoreho bol detsky folklorny subor Pucik z Brna.
,,Verime, ze nas jubilujuci Sumiacanik bude umelecky rast dalej, pestovat krasu a lahodnost nasho carovneho Horehronia, co sa nam pri dobrej voli, zdravi a ochote vsetkych deti skupiny doteraz darilo," povedala nam veduca Miestneho kulturneho strediska v Sumiaci Livia Karolyova a dodala: ,,Dakujeme vsetkym priaznivcom za pomoc a prosime, aby svoju priazen Sumiacaniku zachovali."

(r)
Snimka: Peter Bercik

Tuzba po poznani a spojeni
dvoch blizkych kultur

V nedelu 17. augusta vecer sa detsky folklorny subor Stastne detstvo z Brezna vydal na stvordnovy zajazd do Ceskej republiky. Naposledy tu vystupoval v roku 1996, a tak tuzba po poznani a spojeni dvoch blizkych kultur bola velka. O to viac, ze v zapadoceskom meste Domazlice a na Chodsku ziskalo Stastne detstvo na zaklade vybornych kontaktov pevne zazemie.
V pondelok rano ucastnikov zajazdu, ktory bol nielen reprezentativny, ale aj poznavaci, privital zamok Hluboka. Vyraz nadchnutie historickymi cennostami je slabo vystizny v porovnani s dojmami, ktore zamok v detoch zanechal. Uderom trinastej hodiny vstupilo Stastne detstvo do historickej radnice v Domazliciach, aby tu mohlo byt slavnostne prijate primatorom mesta. Popoludnie a domazlicke namestie boli plne nielen slovenskeho folkloru, vynikajucej hudby, spevu a tanca, ale i nadsenych divakov. Domazlice zostanu v pamati deti nielen vystupenim, ale aj navstevou mestskeho hradu - muzea, sikmej veze, spoznanim ,,ponocneho", skvostnej architektury mesta, divakov, priatelov ...
Klenci pod Cerchovem je mestecko v Podsumavi s ludmi obdivujucimi nielen chodsky, ale aj nas folklor. Nadherna atmosfera narodopisneho podvecera v tomto meste, spolocne vystupenia s chodskymi subormi ci polnocne lucenie nikoho nenechali na pochybach, ze sa zrodilo priatelstvo.
Zaver pobytu v Cechach patril malej odmene, tou iste bola navsteva Karlovych Varov a Prahy. Od popoludnajsich do rannych hodin Praha vydavala svedectva o svojej historii, nadhere, poeticnosti. Muzeum, Vaclavske ci Staromestske namestie s orlojom, Karlov most, Mala Strana, Hradcany ci jazda metrom zanechali v detoch otvorene nielen oci, ale i srdcia.
Ano, vnimany srdcom s vysokou davkou reprezentacie Brezna prostrednictvom slovenskeho folkloru ... tak mozno nazvat ostatny zajazd Stastneho detstva do Ceskej republiky. Vsetkym, ktori sa pricinili o to, ze bol naozaj velkolepy, patri srdecna vdaka.

(js)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT