23. SEPTEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Stretnutie clenov mikroregionu Muranska planina

Vo stvrtok 18. septembra sa v Obecnom urade v Pohronskej Polhore uskutocnilo stretnutie verejno-sukromneho partnerstva mikroregionu Muranska planina. Hlavnym bodom rokovania bolo odsuhlasenie projektov, ktore sa budu uchadzat o financovanie v ramci spustenych grantovych schem programu PHARE. Ako prioritny vybrali projekt vypracovania studie historickej podoby trate Brezno - Tisovec, ktory je sucastou projektoveho zameru obnovenia prevadzky parneho ozubnicoveho vlacika na tejto trati. Zamerom mikroregionu Muranska planina a mesta Brezno je uchadzat sa o zapis ozubnicovej trate Brezno - Tisovec do zoznamu svetoveho kulturneho dedicstva UNESCO.

(ip)

Navrhnite liderku roka

Vidiecka organizacia pre komunitne aktivity v Banskej Bystrici v spolupraci s Agenturou pre rozvoj vidieka v Nitre a obcianskym zdruzenim Lieskovec v Kysuckom Lieskovci aj v tomto roku vyhlasili sutaz Vidiecka zena - liderka roka 2003. Nominovat mozete zenu, ktora posobi a zije na vidieku, svoj volny cas venuje aktivitam v roznych oblastiach verejneho zivota a je neformalne uznavanou osobnostou. Navrhnut mozete zeny v troch kategoriach: aktivistka v miestnej organizacii, zdruzeni, klube, politicka v miestnej politike, zena neregistrovana v ziadnej organizacii, ale v obci je aktivna ako individualna osoba. Na vase nominacie cakaju do 25. septembra na adrese: OZ VOKA, Nam. Stefana Moyzesa 4, 974 01 Banska Bystrica (tel. 4151691, fax: 4151693, e-mail: berny@voka.sk. Vidiecku zenu oficialne vyhlasia pocas oslav Svetoveho dna vidieckej zeny 24. oktobra v Kulturnom dome v Kysuckom Lieskovci.

(bd)

Chcete byt clenom Mostaru?

Folklorny subor Mostar v Brezne prijme novych zaujemcov vo veku od strnast rokov do zloziek: tanec, spev a hra na hudobnych nastrojoch. Ak mate zaujem, pridte v pondelok 29. septembra od 16. do 18. hodiny do Mestskeho domu kultury v Brezne (skusobna folklorneho suboru Mostar na prizemi vlavo). Blizsie informacie vam poskytnu na c. t. 0908 939084.

(si)

... byt tym najlepsim velvyslancom mesta...
alebo Stastne detstvo v Taliansku

h0338b.jpg (11917 bytes) Zubate jesenne slnko vyprevadzalo Stastne detstvo na jeho dalsiu put svetom. Nestacilo sa vratit z vynikajuceho zajazdu po Ceskej republike a uz opat zbalilo kroje i pocit hrdosti na svoje ludove tradicie a ... islo. Tradicne s vyuzitim najlepsej slovenskej dopravnej spolocnosti Turancar. Kde? Do Talianska.
Sedem rokov ubehlo od chvile, ked tu Stastne detstvo zalo uspechy. Dnes bolo treba predbehnut ocakavania, postavit sa o stupienok vyssie, byt tym najlepsim velvyslancom mesta, Slovenska... Podarilo sa.
To rano na Lago Misurina teplomer ukazoval nulu. Cortina dī Ampezzo este spala. Dolomity vsak ukazali svoju rozpravkovu panoramu, ich vrcholy zapadnute cerstvym snehom, pozorujuce ocami Stastneho detstva z vysky 2300 metrov vzbudili nielen obdiv, ale zapalili aj ohen v dusi. Ten neuhasila ani voda v jazere Lago di Garda. Santive ,,detstvo" sa na jeho hladine, nad ktorou sa sklanaju vrcholky Alp, vysantilo dosyta. Dalsi den: Pisa. Babtisterium, Sikma veza ... a predsa stoji. Ucta k vekom, mudrosti. Podme dalej. Podbrezie Ligurskeho mora, Livorno, Grossetto, Ostia ... Tor Vaianica. Ano, miesto, ktore poskytuje nielen pristresie a jedlo, ale je i rajom oddychu. Luxusny hotel a rezidencia Calypso beach priamo na brehu Tyrhenskeho mora. Juhotalianske speciality, hotel utopeny v zeleni palm, figovnikov, oliv, bananovnikov ... Prekrasna hotelova plaz a more stvorene na cerpanie sil na vecerne vystupenia. Taliansko, Rim, Vatikan ... Kratko po navsteve Svateho Otca na Slovensku sa Stastne detstvo dotklo rukou i srdcom Chramu svateho Petra. Ucta, obdiv, pokora... Su miesta, kde zastane cas a len Slnko v kupole Chramu ho svojim lucom posuva dopredu.
Odchod do Monte Cassina konci romanticky pobyt v hoteli Calypso. Cesta pobrezim ma chut rozlucky, ale i priania navratu.
Pobyt Stastneho detstva bol zabezpecovany prostrednictvom Velvyslanectva SR v Taliansku - Slovenskeho institutu v Rime. Velkym potesenim bolo, ze jeho riaditelka Jana Trnovcova osobne pricestovala na vystupenie a spolu so starostom mesta Colfelice pred zaplnenym namestim talianskymi a spanielskymi divakmi dakovala suboru za jeho uzasne vystupenie. Zhodou osudu sa tu stretli tri stastia. Prve Stastne detstvo, druhe taliansky vrch stastia - Colfelice, tretie spanielska dedina stastia - Vilagio Felice. A Stastne detstvo rozdavalo stastie. Nielen podla slov vedenia Velvyslanectva SR v Taliansku bolo to diplomaticke, vynimocne a vysoko reprezentativne turne s noblesnostou, eleganciou, sarmom. Stastne detstvo sa stalo velvyslancom (a tym je uz po mnohe roky) Brezna, regionu Slovenska. Prekrasne predstavenie vo Forli sledovala televizia, noviny... Stastne detstvo bolo spajane s menom Alexandra Dubceka, ktory pri preberani doktoratu Bolonskej univerzity, Forli poctil svojou navstevou. Obzvlast nadherne bolo stretnutie so studentami, ktori na spominanej univerzite studuju politicke vedy. Opatovna pritomnost pani Trnovcovej len dokazovala, aky vyznam Velvyslanectvo SR v Taliansku reprezentacii Stastneho detstva prikladala. Je dolezite, aby si aj obyvatelia Brezna ci Slovenska uvedomili, kto a ako siri ich najpozitivnejsi obraz. Len perlicka. Stastne detstvo veceralo v honosnej Ville Prati, kde v polovici oktobra bude hostom predseda Narodnej rady SR Pavol Hrusovsky a o niekolko dni neskor aj prezident SR Rudolf Schuster. Moze niekto urobit viac? Stastne detstvo sa rozdalo. Podakovanim bol este zaverecny pobyt pri Jadranskom mori na svetoznamom letovisku Rimini, navsteva San Marina ci historickeho centra Viedne. Vsetko prezite sa neda opisat. Spomienky zostavaju na oboch stranach. Mozno dodat, ze zasluhou Stastneho detstva len tie najlepsie. Vdaka Stastne detstvo. ,,Grazia Felice infanzia".

Mgr. Jaroslav Surina

 

Chata M. R. Stefanika 75-rocna

h0338d.jpg (13672 bytes)V sobotu 20. septembra viac ako patsto ucastnikov si pripomenulo 75. vyrocie sprevadzkovania Chaty M. R. Stefanika pod Dumbierom sluziacej potrebam sirokej turistickej verejnosti.
Na oslavach sa zucastnili popredni predstavitelia Klubu slovenskych turistov. Slavnostny program otvoril clen Horskej zachrannej sluzby MUDr. Matej Tesak hrou na gajdach a predseda Regionalnej rady Klubu slovenskych turistov okresu Banska Bystrica a Brezno Dusan Kalisky slavnostnym prihovorom, v ktorom hovoril o vzniku a historii chaty.
Pod Dumbier prisli aj predseda a podpredseda Republikovej rady Klubu slovenskych turistov Ing. Miroslav Herchl a Ing. Eva Skutova. Okrem zijucich byvalych chatarov sa na tomto podujati zucastnil aj pravnuk predsedu Klubu ceskoslovenskych turistov - zupy Pohronskej MUDr. Viliam Pauliny, ktory v roku 1928 otvaral Chatu M. R. Stefanika. Milym prekvapenim bolo odovzdanie dobovych fotografii doc. Milanom Pivovarcim, CSc., ktore daroval chate pod Dumbierom. Snimky su od jeho otca, ktory pracoval na vystavbe chaty v roku 1928. Fotografie okrem ineho zachytavaju aj prveho chatara Roberta Petrlu.
h0338i.jpg (10145 bytes)Brezniansky odbor turistiky zastupovali clenovia, ktori po druhej svetovej vojne pracovali na rekonstrukcii chaty - osemdesiatjedenrocny Matej Chovanec a sedemdesiatsestrocny Mgr. Ladislav Jorcik.
Oslava koncila v sprievode tonov fujary a ludovej muziky primasa Petra Pancika. Jej ucastnici sa rozchadzali so zelanim, ktore vyslovil MUDr. Mato Tesak: aby vo vysokohorskej prirode bolo vsetko, co do nej patri - ako v Alpach, okrem turistov aj zvuky spiezovcov oveciek, ktore nepochybne do tohto prostredia patria a vysokohorsku prirodu zuslachtuju.

Ing. Anton Jursa
Snimka: Ing. Anton Jursa

 

wpe1.jpg (3104 bytes)Vypili si a potom ...

Siedmeho septembra o tristvrte na sest popoludni sa hliadka vydala na Ulicu Dr. Clementisa, odkial hlasili, ze tam maju vytrznikov. Dvaja mladenci totiz povyvracali smetne kose a vo vchode poskodili postove schranky. Ocita svedkyna chlapcov popisala a ukazala, ktorym smerom zutekali. Hliadka naozaj zadrzala alkoholom posmelenych mladistvych J. P. a J. F. z Brezna a predviedla na obvodne oddelenie Policajneho zboru. Pripad je v stadiu objasnovania.

Museli sa spakovat

Pat minut po jedenastej predpoludnim 9. septembra vystartovali na Cernakovu ulicu, kde sa vraj rozlozili ,,cierni podomovi obchodnici". Predavaci kobercov nemali ziadne povolenie, a tak za nedovoleny podomovy predaj museli zaplatit blokovu pokutu.

Nechyba vam bicykel?

Pri obhliadke mesta 11. septembra pred pol stvrtou rano si hliadka na chodniku oproti cerpacej stanici Oktan vsimla podozrivy pohyb. Ked sa priblizili, pohybujuca sa osoba usla do lesika. Po neznamom na chodniku ostali len dva bicykle. Zatial nikto kradez neohlasil, bicykle su stale v objekte mestskej policie.

Mrtva liska

Mrtvu lisku 11. septembra o deviatej rano nasli na Mazornikove pod autoservisom. Hliadka zabezpecila vsetko potrebne a nalez zdochliny oznamili veterinarnej sprave.

Billa a este raz Billa

Najviac drobnych kradezi zaznamenali opat v Bille, 5. septembra o tristvrte na pat tam prichytili P. O. z Brezna s lupom za 10,70 koruny, 8. septembra o stvrt na osem rano T. P. z Brezna (171,50), 9. septembra o tretej J. M. z Banskej Bystrice (patnast salam za 2698,50), 11. septembra o pol tretej V. K. z Banskej Bystrice (styri Ariely za 1314,60), 17. septembra rano A. S. z Brezna (76,80). Osmeho septembra popoludni v supermarkete na namesti kradol J. K. z Brezna (16,20), ten isty den v Real-markete na Mazornikove R. T. z Brezna (27,70), 10. septembra popoludni v supermarkete Z. Z. z Brezna (402 korun), 12. septembra popoludni v Televizore na Ulici CSA F. K. z Bravacova (92,20). Tych, ktori nezpalatili pokutu ,,na mieste cinu", to caka dodatocne na mestskej policii.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT