23. SEPTEMBER 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vynimocny trest - dozivotie alebo dvadsatpat rokov vazenia bez moznosti podmienecneho prepustenia hrozi odteraz pachatelovi, ktory po prvom septembri spacha v poradi treti zavazny nasilny trestny cin. V praxi totiz zacina platit novela Trestneho zakona, ktora zavadza do nasho pravneho systemu zasadu ,,trikrat a dost". Nazory na tuto zmenu sme mapovali v uliciach Brezna, kde sme zastavovali nahodnych okoloiducich.


S anketovym mikrofonom


o zasade ,,trikrat a dost"

Viera Veverkova, zdravotna sestra, Pohronska Polhora:

- Pocula som uz o tejto novinke, no neviem, ci to pomoze. Ale myslim si, ze tresty by mali byt silnejsie, aby kriminalita poklesla. Treba byt prisnejsi, pretoze dotycny si pomysli, ze dostane len nejaku penaznu pokutu, nedotkne sa ho to a znova spacha trestny cin. Niektori asociali to robia aj preto, aby sa zabezpecili na zimu.

Jan Sevc, konatel, Pohorela:

- Podla mna to nebude dobre, pretoze hocikomu sa moze pritrafit, ze spacha tri priestupky. Recidivistov by mali inak trestat a nie ,,trikrat a dost". Napriklad stane sa, ze mladik ukradne auto, druhykrat sa pobije a tretikrat nieco ukradne a potom ho zavru na dozivotie? Aspon ja to tak chapem. Podla mna pri tazsich previneniach ako je vrazda by malo platit ,,trikrat a dost".

Mgr. Monika Brodska, ucitelka, Brezno:

- Mne sa to velmi paci a myslim si, ze je to dobry zakon, hoci nie som nejako ,,pravne podkuta". Podla mna u toho, kto sa opatovne dopusta zavaznych nasilnych trestnych cinov, by malo platit ,,trikrat a dost". Ja by som mozno nesuhlasila ani s tym tretim razom, ked sa nepoucil prvykrat a druhykrat, ale trikrat je toho uz dost. Myslim si, ze to bude spravne, aj ked na druhej strane vaznice budu stopercentne preplnene.

Alena Kukulova, bankova uradnicka, Helpa:

- Pocula som uz o tom a myslim si, ze je spravne potrestat toho cloveka na tretikrat. Suhlasim, bud tych dvadsatpat rokov alebo dozivotie.

Bozena Krupova, dochodkyna, Brezno:

- ,,Trikrat a dost" nie je prisne, suhlasim s tym. Zalezi to od prehresku, ale ja by som to zaviedla aj po prvom priestupku. Myslim si, ze za socializmu takato kriminalita nebola, narod velmi moralne klesol. Citala som, ze Sibyla previnilcov posielala kdesi do puste a bud tam prezili, alebo neprezili. Aj nasich previnilcov by bolo treba kdesi poslat a bud prezije, alebo neprezije.

Felix Vlcek, robotnik, Brezno:

- Dufam, ze to pomoze. Schvalujem to, pachatelia trestnych cinov sa asi budu viac bat. Ci nebudu preplnene vaznice a budu musiet stavat nove, to musia zvazit ,,ti hore".

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Putnik Bozi

Druhy septembrovy tyzden bol pre Slovensko vynimocny. Media celeho sveta oznamovali, ze najoblubenejsi clovek, ktory pre mier a pokoj na Zemi vykonal velmi vela, prisiel k nam, na Slovensko. Priniesol povzbudenie pre mladych, pre rodiny a pokoj pre svetsku vrchnost.
Namestie v Banskej Bystrici s pritomnymi vytvorilo duchovnu jednotu a vyplavilo z ludi dobrotu.
Slavnostne slavenie svatej omse sprevadzal spev. Velkej pocty sa dostalo aj spevackemu zboru Jubilate Deo pri rimskokatolickom kostole v Brezne, ktory bol vybraty spolu s inymi.
Aj ked priprava bola narocna, vsetci to s radostou prijali. Velka vdaka patri dirigentke Stanislave Kokavcovej. Za porozumenie a pomoc chceme podakovat spravcovi rimskokatolickeho uradu dekanovi Mgr. Jaroslavovi Kadlecovi. Nakoniec dakujeme Svatemu Otcovi za jeho lasku, pokoj a obetu, ktorou nas posmelil, aby sme vsetci dokazali zit a niest svoj Kriz.

(mh)

 Oslavy SNP v Zavadke nad Hronom

Zakladna organizacia SZPB v Zavadke nad Hronom sa v spolupraci s obecnym uradom pravidelne stara o tri pamatne miesta v obci. Je to pomnik padlych v strede obce pri materskej skole, pamatnik padlym sovietskym partizanom na Sihoti a pamatnik partizanskeho oddielu vedeneho ppl. Sukajevom v Narodnom parku Muranska planina, cast Stozky.
Aj tento rok clenovia vyboru za pomoci Obecneho uradu a Statnych lesov Benus opravili poskodene oplotenie pri pamatnikoch na Sihoti a Stozkach, obnovili ich farbu a upratali okolie. Miestne oslavy 59. vyrocia SNP sa konali 30. augusta, zacali sa pietnym aktom polozenia vencov k pomniku a pamatnikom. Na tomto akte sa okrem clenov SZPB a niektorych obcanov zucastnili aj zastupcovia volejbalovych druzstiev – ucastnici 7. rocnika volejbaloveho turnaja O pohar starostu, ktoreho nasa zakladna organizacia je spoluorganizatorom. Po pietnom akte starosta Pavol Hruska otvoril volejbalovy turnaj v telocvicni zakladnej skoly a ostatni pritomni sa zucastnili na slavnostnej schodzi ZO SZPB v klubovni, na ktorej im predseda zakladnej organizacie Mgr. Jan Belko pripomenul vyznam SNP, oboznamil s uznesenim XII. zjazdu SZPB a vysvetlil niektore okolnosti jednorazoveho odskodnenia. Clenovia vyboru pripravili pre vsetkych ucastnikov oslav male obcerstvenie.
Volejbalovy turnaj vyhrala Podbrezova, druhe miesto patri GAD Pohorela, tretie Zavadke a stvrte Polomke. Po ukonceni turnaja sa ucastnici okupali v miestnej plavarni, jedinej na Horehroni. Vybor dakuje vsetkym pritomnym za ucast, hlavne sponzorom za financne, resp. materialne dary.

 

Horehronskou dolinou zazneli piesne

Dna 6. septembra sa konal 5. rocnik sutaze v zaujmovo-umeleckej tvorivosti zdravotne postihnutych v amfiteatri v Helpe, ktoru usporiadala Okresna rada SZZP v Brezne v spolupraci s Obecnym uradom a Zakladnou organizaciou SZZP v Helpe. Pozvanie na sutaz prijala poslankyna Banskobystrickeho samospravneho kraja Mgr. I. Urbanova.
Sutazilo sa v siedmich kategoriach. Na prvych miestach sa umiestnili: v detskom solovom speve Michal Blazecka (Helpa), v solovom speve dospelych Jolana Hlasnikova (Dolna Lehota), v skupinovom speve muzska skupina z Helpy (Babela, Jankov, Siman), v kategorii poezia a proza A. Kanova (D. Lehota), v kategorii vlastna tvorba J. Juzek (Helpa) a B. Hruskova (Zavadka), v kategorii hudobnikov solistov P. Tazky (D. Lehota), R. Melko (Helpa) a T. Siman (Helpa).

S hlbokym obdivom a uznanim ohodnotila porota vsetky tri spevacke subory: Lehotianka z D. Lehoty, Nadeje zo Zavadky a Radost z Helpy. Celkom bolo odovzdanych dvadsatpat cien.
Nasa sutaz by sa nemohla konat bez ludi, ktori v kazdej chvili vedia podat pomocnu ruku. Preto dakujeme pracovnikom Obecneho uradu a ZO SZZP v Helpe, odbornej porote a nase podakovanie patri aj moderatorke M. Kemkovej. Okresna rada SZZP dakuje vsetkym sponzorom, ktori prispeli vecnymi ako aj financnymi darmi. Nasa vdaka patri vsetkym sutaziacim, ktori aj napriek svojmu zdravotnemu postihnutiu vedia svojim spevom a prednesom rozdavat lasku.

Okresna rada SZZP v Brezne

 

Dochodcovia mali hody

“K ludskemu stastiu a usmevnej pohode patri pekne prestrety stol, nieco na “prehryznutie”, vino, priatelia a hudba. Preto aj my sme sa takto pripravili, aby sme sa pri dnesnom spolocenskom posedeni, ktore sme nazvali Hydinove hody, pekne pobavili, zatancovali si a zaspievali”. Tieto slova povedala vo svojom uvodnom prihovore tajomnicka Zakladnej organizacie Jednoty dochodcov Slovenska v Brezne Anna Stanislavova viac ako sestdesiatim dochodcom, ktori sa vo stvrtok 18. septembra stretli v klube dochodcov.
Po basni Jana Smreka Pisane na sude, ktoru recitovala Bozena Omiliakova, sa rozospievala Margita Fasangova a spevacka skupina dochodkyn s piesnou Horehronie, ktoru aj pre tamojsi klub dochodcov napisala MUDr. Lea Weberova. Nasledovala tanecna zabava, o ktoru sa postaral clen hudobnej skupiny ZBM Jozef Ambroz a Edita Weisenbacherova, ktora hra vyborne na ustnej harmonike. Medzi hostami bol aj predseda OO JDS Tibor Gila, predseda ZO JDS Arpad Kachnic a ekonomka Mestskeho kulturneho strediska v Brezne Jitka Turnova, ktora sa v zastupeni riaditela dochodcom aj prihovorila a ocenila tuto aktivitu.
Vyborna atmosfera na podujati signalizujucom uz jesenne obdobie plodov len potvrdila, ze v breznianskom klube dochodcov vedia pre “skor narodenych” pripravit prijemne chvile, za co si zasluzia naozaj uctivu poklonu.

D. Rakyta
Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT