Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

02

13. JANUAR  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Pri Telgarte objavili jaskynu

Senzacny objav novej jaskyne, najvyznamnejsi na Slovensku za poslednych dvadsatjeden rokov, sa na sklonku roka 2003 podaril trojici speleologov. Igor Pap, Radek Machan a Juraj Szunyog zo Slovenskej speleologickej spolocnosti jaskynu objavenu pri Telgarte nazvali Strateny potok a venovali ju nedavno zosnulemu televiznemu moderatorovi Branovi Krizovi, ktory ich casto sprevadzal.

Do podzemia Dlheho vrchu v severovychodnom vybezku Muranskej planiny v tesnom susedstve Kralovej hole prenikli 16. decembra. Objav davala tusit 15-centimetrova puklina, z ktorej bolo citit silny prievan. Puklinu jaskyniari rozsirili na vysku klaciaceho muza a postupne sa pod nimi otvorilo jaskynne bludisko s chodbami v niektorych miestach dosahujucimi vysku 20 metrov. Narazili na dve aktivne podzemne rieky prekypujuce zivotom potocnych pstruhov a mnohych inych jaskynnych zivocichov, ktore v zime nachadzaju v jaskyni utocisko.

Bohata vyzdoba z nezrelych makkych kvaplov vsetkych druhov svojim charakterom pripomina svetoznamy demanovsky jaskynny system. Za kratky cas sa speleologom podarilo zamerat asi 1500 metrov chodieb a sieni. Vo vyskume jaskyne sa intenzivne pokracuje. V tejto lokalite odhaduju dlzku mozneho podzemneho systemu na 3000 - 10 000 metrov.

(tt)

 

h0402d.jpg (20729 bytes)Fotografie zo Svatej zeme

Najkrajsie sviatky roka su uz za nami. Utichol zhon za darcekmi, za zhananim vianocnych dobrot a pohltil nas kazdodenny rytmus zivota. Ako keby sme zabudli na to, ze Vianoce su sviatky pokoja, kedy si mame uvedomit aj ich duchovny rozmer. “Vianoce su oslavou narodenia Jezisa Krista, dar Boha otca pre spasu cloveka,” hovori vdp. Farar Mgr. Dusan Mesik z kostola sv. Jana Bosca na Mazornikove. Uz dva mesiace pred Vianocami zeny v domacnostiach zacali s pecenim a zdobenim medovnikov, ktore potom zavesili na 6,5 mestra vysoky vianocny stromcek. Bol ich uctyhodny pocet – takmer tisic. Do priestorov kostola v piatok 9. januara pribudla aj vystava s nazvom Svata zem, ktoru pre slovensku verejnost pripravili pracovnici Katolickeho biblickeho diela a otvorit ju prisiel jeho riaditel Doc. ThDr. Anton Tyrol. Fotografie priblizuju autenticke miesta, kde sa narodil Jezis Kristus a vystava ma pomoct navstevnikom vytvorit si zivu predstavu o historickych a zemepisnych suvislostiach, v ktorych sa odohrali tajomstva nasej viery. Vystava potrva do piatku 16. januara.

(ms)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT