13. JANUAR  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Profesor Siman a jeho dvojicky

h0402b.jpg (12421 bytes)V polovici decembra minuleho roka sa pod zastitou regionalneho prezidenta pre Lions kluby na Slovensku Ing. Jana Grenera uskutocnil v breznianskom dome kultury beneficny koncert Otvarame svoje srdcia, z ktoreho vytazok venovali postihnutym detom. Medzi cestnymi hostami tohto podujatia bol aj kardiochirurg, rodak z Valaskej prof. MUDr. Jaroslav Siman, PhD., ktory so svojim kolektivom ako prvy na Slovensku uspesne oddelil telicka siamskych dvojciat. Pri rozhovore moderatorky vecera Marianny Durianovej z televizie Markiza s touto znamou osobnostou padla aj otazka, ci ma rad prekvapenie. Tentoraz ale prijemne prekvapenie pre neho pripravili organizatori koncertu, ked sa zrazu na javisku objavili jeho “klientky” dvojicky Lucka a Andrejka Tothova s mamou Melitou z Krasnohorskej Dlhej Luky v Roznavskom okrese, ktore uspesne operoval. Tato chvila bola tak dojimava, ze som sa po skonceni koncertu rozhodol polozit niekolko otazok profesorovi Simanovi.

Pan profesor, aky ste mali pocit, ked ste na scene videli Lucku a Andrejku?
Bolo to pre mna mimoriadne prekvapenie pretoze som naozaj nepocital s tym, ze sem pridu tieto dve krasne dievcata aj s rodicmi. Ked som ich videl doslova sa mi drali slzy do oci, pretoze su uzasne. S ich rodicmi mam perfektny kontakt a velmi dobre sa mi s nimi spolupracuje. Je to rodina, ktora je ozajstnym vzorom pre ostatnych.

Na tomto beneficnom podujati sa k pritomnym duchovnym slovom prihovil aj senior Dr. Jan Dubiny, ktory ocenil najma to, ze sa tu v programe spolu prezentuju zdravotne postihnute i zdrave deti. Co by ste k tomu povedali?
Vsetci zdravi by mali pomahat chorym, lebo za to nemozu. Je potesujuce, ked si ludia takto otvaraju svoje duse a srdcia, aby pomohli a pan Dubiny to povedal prekrasne vo svojej reci a ani to nedokazem zopakovat, lebo jeho slova boli doslova “srdcervuce”.

Na zaciatku decembra som videl v Slovenskej televizii relaciu Familia, v ktorej sa rodicia Lucky a Andrejky pozitivne vyjadrovali k danemu stavu, su naozaj vysporiadane s touto realitou?
Rodicia urcite. To, co bude cakat tieto dve dievcata s tym sa musia oni zmierit a svojim sposobom budovat svoje stastie. Su tam urcite danosti, ktore su nemenne a bude ich to sprevadzat cely zivot. Cim skor sa prisposobia, tym lepsie. Ich zdravotny stav je napodiv vyborny a su plne zivota.

Ako sa citite vo svojom rodnom kraji?
Rodny kraj mam stale rad, navstevujem pribuznych a mamu, ktora mala v oktobri pekne devatdesiate narodeniny a zije pri mojej sestre vo Valaskej. Ja som si svoj rodicovsky dom prerobil na “chalupu” a nachadzam tam akusi oazu ticha.

h0402c.jpg (14259 bytes)Co by ste na zaver odkazali citatelom regionalnych novin Horehronie, pre ktorych je urceny tento rozhovor?
Horehroncom, kedze tu ziju v takej uzasnej prirode, by som prial, aby boli na seba dobri, aby nevladla nevrazivost, ale ochota. Tento kraj je krajom zdravym, takze im prajem predovsetkym vela zdravia a aj to, aby nemuseli trpiet nudzu a aby sa Horehronie zmenilo na oblast, ktora bude nielen krasna, ale aj bohata.
Na zaver mozno len dodat, ze horehronci mozu byt pravom hrdi na to, ze maju takeho rodaka, pod ktoreho vedenim zvitazila odvaha lekarov pustit sa do boja s prirodou. Podporovala ich v tom nadej rodicov, ktori dufali, ze ich deti operaciu preziju a tak sa dnes v Krasnohorskej Dlhej Luke spolu so svojou 8-rocnou sestrou Melitou hraju dve krasne deti Lucka a Andrejka, ktore 21. januara oslavia uz svoje stvrte narodeniny. Pevne zdravie a vela stastia dievcata!

(DaRa)

Starostovia o tom, co priniesol rok 2003

Co priniesol rok

Ing. Tatiana Contofalska, starostka obce Predajna

Koniec roka je vzdy obdobim zamyslania sa nad uplynulym rokom. Ludia hodnotia, co sa im podarilo, co nie. Ja nechcem byt vynimkou, a tak by som sa tiez chcela pozriet spat a zhodnotit rok 2003. Najprv tym, co sa nam podarilo.
Rok 2003 bol pre fungovanie samospravy rokom zlozitym. V ramci presunu kompetencii presla na obec opatrovatelska sluzba, stavebny zakon a skolstvo. Bol to a je to velky balik problemov, hlavne po stranke financneho zabezpecenia. Najvaznejsim je financovanie prevadzky skoly a skolskeho zariadenia, ktore je od 1. jula 2003 samostatny pravny objekt.
Chcem sa vratit k tomu, co sa v obci pocas prveho roka po komunalnych volbach udialo. Myslim si, ze sme nezahalali. Nepodarilo sa mozno vsetko tak, ako sme si to s poslancami obecneho zastupitelstva naplanovali. Aj napriek chybajucim financnym prostriedkom sme v obci zili bohatym kulturnym a spolocenskym zivotom. V zimnych mesiacoch sme sa zabavali na Maskarnom bale, v lete na Anna bale. Pripomenuli sme si dostojne Den matiek, MDD, Mesiac ucty k starsim. Usporiadali sme v spolupraci so ZO SZZ vystavu ovocia a zeleniny “Z darov zeme” zameranu na aranzovanie kvetin a plodov zeme.
Obcania sa mali moznost zucastnit hodov v Tajove a pobavit sa so znamymi interpretmi (spevakmi) slovenskej popularnej hudby pri posedeniach v Spolocenskom dome v Predajnej (K. Duchonom, Viragom).
Pri bilancovani nemozem zabudat na nas Zbor pre obcianske zalezitosti, ktory svojou cinnostou sa snazi priblizit k obcanovi v case jeho radostnych chvil, ale aj v case smutku. Nezabudame na obcanov pri ich zivotnych jubileach, sobasoch, uvitaniu deti do zivota... Hlasom srdca odovzdavame svoje “ja” do sluzieb ludskosti, pre radost, potesenie a spokojnost.
V oblasti sportu to bol stolnotenisovy turnaj, beh ulicami obce, detsky hokejovy turnaj, volejbalovy turnaj, turisticke pochody na Hrb, Krivan, Muran, sutaz zien v maratone aerobiku, najsilnejsia zena, najsilnejsi muz Predajnej... Vsetky akcie boli uskutocnene vdaka sponzorom a hlavne obetavym a aktivnym obcanom.
Musim podotknut, ze nazahalala ani nasa mladez, ktora zalozila divadelny ochotnicky subor. Reprezentoval nasu obec na divadelnych prehliadkach a predstavila sa i v susednych obciach. Aj ti mladsi sa zacali aktivizovat a postupne vznikol skautsky oddiel, ktory ma za sebou rad peknych akcii. Neda mi nespomenut vo vianocnom obdobi donasku betlehemskeho svetla, vianocnych kolied, vinsov a vlastnorucne zhotovenych vianocnych pozdravov do kazdej domacnosti v obci.
V oblasti zivotneho prostredia robime male pokroky v separacii odpadov, i ked niektori obcania su velmi nedisciplinovani, ale chce to vsetko len cas, trpezlivost a obetu.
V spolupraci s Okresnym uradom v Brezne boli nam vycleneni nezamestnani obcania na VPP, ktori zrealizovali v spolupraci s poslancom obecneho zastupitelstva myslienku vytvorenu detskeho ihriska. Bola radost pozriet sa na vesele, nadsenim rozziarene tvaricky deti pri odovzdavani ihriska do uzivania.
Velky kus prace odviedli nezamestnani obcania prostrednictvom programu udrziavania pracovnych navykov nezamestnanych, ktori vycistili priestory obce, starali sa o zelen, opravu cintorina, pomahali pri zbere separovaneho odpadu, upratovani obecnych objektov a pod.
V ramci Programu obnovy dediny, ktory vypisuje Ministerstvo Zivotneho prostredia Slovenskej republiky sa nam podarilo ziskat financny grant na vystavbu polyfunkcneho priestoru s trznicou, ktory sa nachadza na namesti. Aj na tejto stavbe pracovali obcania v ramci programu udrziavania pracovnych navykov nezamestnanych. Dielo sme obcanom odovzdali v den Mikulasa 5. decembra 2003 do uzivania.
Verim, ze toto miesto pre sucasnot prinesie vela pozitivneho, ze obcania budu na namestie chodit radi a sprijemnit si chvile nakupovania v centre obce, ale aj chvile stravene na roznych spolocenskych akciach. Zacali sme Mikulasom, rozlucili sa so starym rokom a privitali novy rok.
Pocas roka sme riesili niekolko problemov: spravu cintorina, vystavby kanalizacie a COV spolu s obcou Jasenie a mnozstvo inych problemov, ktore nas tazili. Mohli sme urobit toho este viac? Ano mohli. Rokom 2004 zaciname nove obdobie v zivote obce. Samozrejme, ze si zelam, aby bolo lepsie a efektivnejsie ako doterajsie. Verim, ze to tak bude, ale neberiem to automaticky. Bez pomoci a spoluprace poslancov, pracovnikov obce, aktivity obcana to nepojde.
Na zaver dakujem vsetkym tym, ktori sa akymkolvek sposobom podielali na uvedenych cinnostiach.
Vsetkym prajem, aby v tomto roku, ktory bude pre nas ako samospravy, ale aj obcanov zlozitym nadej a optimizmus. Nech rok 2004 prinesie vela dobrych myslienok, napadov, zdravie a mnoho chuti do prace.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT