13. JANUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  V case Vianoc by clovek nemal byt sam

Osemnasteho decembra ziaci Specialnej zakladnej skoly v Brezne zorganizovali pre dochodcov v DSS Dubova kulturne podujatie, v ktorom nechybali tradicne vianocne vinse, piesne a koledy. Pri vianocnom stromceku predviedli divadelne scenky a nechybal ani pravy romsky tanec v podani najmladsich ziakov. Po cely cas vladla prijemna vianocna atmosfera, doplnena burlivym potleskom, smiechom, ale aj slzami. Po poslednom potlesku a vrucnom podakovani cakala na ziakov sladka odmena. Za to, ze ziaci SZS v Brezne mohli prispiet ku kratkym okamihom stastia, patri srdecne podakovanie Ing. Janovi Grenerovi a Ing. Surabovej.

(mk)

Traja krali

Az do 4. storocia sa slavili Vianoce 6. januara, neskor boli prelozene na 25. decembra. Krestania zachovali 6. januar ako slavnost Zjavenia Pana, ktoru nazyvali sviatok Troch kralov. A preco mudrcov povazovali za kralov? Ludia si mysleli, ze to boli krali, lebo priniesli vzacne dary: zlato, kadidlo a myrhu. Neskor dostali i mena - Gaspar, Melichar a Baltazar (Gaspar latinsky Casparus - strazca pokladu, Melichar - Melchior - moj kral je svetlo, Baltazar - Balthasar - ochranuj moj zivot). Zaciatocne pismena ich mien sa vsak nemaju zamienat za tri pismena, ktore sa pisu spolu s letopoctom na veraje dvier a znamenaju: Kristus nech zehna tento dom (po latinsky - Christus mansionem benedicat - v skratke C + M+ B).

(kn)

Mostar sa pripravuje na jubileum

V stredu 7. januara sa clenovia folklorneho suboru Mostar stretli na vyrocnej clenskej schodzi, aby zhodnotili cinnost za uplynuly rok a oboznamili sa s planovanymi aktivitami suvisiacimi s bliziacim sa 50. vyrocim vzniku v roku 2005. Mostar uz v tomto roku usporiada niekolko podujati, ktorymi chce upovedomit na toto jubileum. Prvym bude uz 13. februara Rydzoslovensky ples, ktory mal v minulosti niekolko uspesnych rocnikov a stal sa popularnym nielen medzi folkloristami, ale aj sirokou verejnostou.

(si)

Scitanie vodneho vtactva

Vybor Spolocnosti pre ochranu vtactva na Slovensku v nedelu 18. januara pozyva vsetkych svojich clenov, ako aj rodinnych prislusnikov na akciu Program zimneho scitania vodneho vtactva so zaciatkom o 13. hodine pred vyvesnou skrinkou v meste. Vitane su najma deti v sprievode rodicov, aj neclenov. Trasa povedie z Bujakova do Brezna, treba sa teplo obliect, obut, mozete si zobrat aj dalekohlad.

(SOVS) 

Hladame dobrovolnikov na pomoc Afrike

Skupina humanistov na Slovensku hlada ludi z toho regionu, ktori by radi pracovali ako dobrovolnici projektov na pomoc obyvatelom africkej Kene a Quinei v ramci Humanistickeho hnutia. Tvoria ho ludia po celom svete, ktorych spajaju myslienky noveho humanizmu. Ich spolocnym cielom je nenasilna zmena sucasneho sveta smerom k tolerancii, nenasilia, mieru, skutocnej nerovnopravnosti a skutocnej demokracii. Hnutie vzniklo koncom 60-tych rokov v Argentine, pracuje uz vo vyse 100 krajinach sveta a do jeho aktivit sa zapaja okolo 700 000 dobrovolnikov. Ti organizuju rozne spolocenske, kulturne, politicke a ekologicke aktivity. Humanisticke hnutie na Slovensku bude spolupracovat s ceskym hnutim, ktore si tento rok pripomina uz 10. vyrocie svojho zalozenia. V Afrike rozvija aktivity v ramci Kampane ludskej podpory (projekty alfabetizacie, lekarskej osvety a adopcie deti na dialku) a v Cesku organizuje koncerty, zbierky, vystavy, diskusie a podobne akcie, aby sirili solidaritu s africkymi ludmi a bojovali proti rasizmu.

Aj ked sa slovenske Humanisticke hnutie este len zaklada, ti, ktori chcu pomoct africkym detom zabezpecit im lepsiu buducnost, maju moznost uz teraz adoptovat si dieta na dialku. Adoptivny rodic mu posiela peniaze, ktore sa vyuzivaju na to, aby dieta mohlo ziskat aspon zakladne vzdelania. Ten, kto sa rozhodne podporovat dieta z Kene, plati 800 korun mesacne, pre deti z Quinei je to 600 korun. Jedno dieta si moze adoptovat aj viacero osob - kamarati, spoluziaci, kolegovia ci manzelia. Zaujemcovia o adopciu mozu volat Martine Hoisovej na c. tel: 0903 546099 alebo pisat na adopcianadialku@pobox.sk. Hnutie uvita aj dobrovolnikov, ktori maju zaujem pomoct s hladanim adoptivnych rodicov vo svojom okoli. Ak sa niekto chce priamo podielat na aktivitach Humanistickeho hnutia na Slovensku alebo priamo v Afrike, blizsie informacie o tejto zaujimavej dobrovolnickej praci ziska na webovej stranke www.pomocafrike.wz.cz alebo sa moze ozvat na humanisti@pobox.sk, pripadne na mobil 0905 293112.

(r) 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT