Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

47

23. NOVEMBER  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Zachranari bojovali s casom a zlym pocasim

Vichrica, ktora sa silou orkanu prehnala severozapadnou castou Europy, v piatok cez den zasiahla aj Slovensko. Kym v Nemecku dosahovala rychlost vetra 160 kilometrov za hodinu, v Bratislave to bolo okolo 80 kilometrov za hodinu a vo Vysokych Tatrach, kde napachala najvacsie skody, az 170 kilometrov za hodinu.

Vichrica stazila situaciu aj v okrese Brezno, kde silny narazovy vietor prevracal stromy a postrhaval elektricke vedenie. Horsky priechod Certovica bol este v pondelok neprejazdny, cestari tam spolu s lesnikmi a hasicmi z vozovky odstranovali popadane stromy, pod ktorymi uviazli aj dva linkove autobusy smerujuce do Liptovskeho Mikulasa. Podobna situacia bola aj na cestach smerom z Brezna do Telgartu, Bystra - Srdiecko, Cierny Balog - Lom nad Rimavicou a Pohronska Polhora - Tisovec. Situaciu na niektorych usekoch ciest skomplikovalo aj chladne pocasie a snezenie.
Bez elektrickej energie ostali Jaraba, Osrblie, Cierny Balog a horehronske obce. Najvacsi problem bol v Jarabej v smere na Certovicu, zlozita situacia bola aj v oblasti od Talov po Trangosku, kde vichrica znicila vyse 90 percent podpernych bodov.
V suvislosti s piatkovou vichricou, ktora najvacsie skody napachala vo Vysokych Tatrach, na Horehroni a na Orave, minister podohospodarstva s okamzitou platnostou zastavil tazbu ihlicnateho dreva a vydal zakaz vstupu do lesa na celom uzemi Slovenska.
h0447j.jpg (13869 bytes)Vichrica si v nasom okrese vyziadala aj jednu obet. Napriek velmi nepriaznivemu pocasiu sa v piatok popoludni traja ceski turisti vybrali z Certovice k Stefanikovej chate. Cestou zabludili a kym dvom z nich sa asi hodinu pred polnocou podarilo zist do Myta pod Dumbierom, jeden ostal v horach. Do jednej po polnoci po nezvestnom 28-rocnom muzovi neuspesne patrali clenovia Horskej zachrannej sluzby z oblastneho strediska Tale. V prerusenej patracej akcii vo velmi nepriaznivom pocasi pokracovali v sobotu od piatej rano. Predpoludnim mrtve telo muza nasli v Kunstovej doline a za pomoci zdravotnikov dopravili do breznianskej nemocnice.

(r)

Kalamita v smere na Certovicu.

 

Rozhovor so psychologickou Mgr. Marcelou Skultetyovou

Staci malo a zivot posunieme dalej

h0447a.jpg (9560 bytes)Vyhladat dnes sluzby psychologa nie je ziadnou zvlastnostou. V Brezne takuto moznost ponuka Centrum poradensko-psychologickych sluzieb - poradna pre dospievajucich, dospelych i rodinu. Kazdy zaujemca sem moze prist sam, bez akehokolvek odporucenia, staci sa dopredu osobne alebo telefonicky objednat na prvu konzultaciu. Centrum poradensko-psychologickych sluzieb ma riaditelstvo v Bratislave, ktore patri priamo pod ministerstvo prace, socialnych veci a rodiny, odtial su spravovane vsetky pracoviska na celom Slovensku. Breznianske centrum je detasovanym pracoviskom Banskej Bystrice. Od roku 1988 tu ako psycholog posobi Mgr. Marcela Skultetyova.

o Da sa stanovit, kedy je clovek v stadiu, ze so svojim problemom musi vyhladat pomoc psychologa?

- Na kazdom cloveku je, kedy sa rozhodne. Malo by to byt vtedy, ked uz ma pocit, ze vycerpal vsetky moznosti, vsetky rady susedov a znamych, ked ma pocit, ze je niekde v slepej ulicke, ze uz nevladze dalej. Nezalezi ani od velkosti samotneho problemu, niekedy nie je ani taky velky, ako tazivo ho prezivame. Moze to byt len situacia, ktora sa uz taha roky a vycerpali sme vsetku svoju energiu na to, aby sme ju znasali. Mala som klientov, ktori boli v poradni dvakrat a uz pri druhej navsteve povedali: ,,Joj ten nas problem bol naozaj velmi maly. Mozno sme nemali ani chodit." Bolo to idealne, pretoze stacilo velmi malo, aby pozbierali trosku sil, aby prijali nejaky iny pohlad, teda pohlad odbornika - psychologa a boli schopni problem si vyriesit v priebehu mozno tych troch tyzdnov. Ale aj v takychto pripadoch je dobre navstivit psychologa, pretoze staci malo a zivot si posunieme niekde dalej. Vacsinou ludia cakaju, trapia sa a ked si uz naozaj nevedia rady, idu za psychologom. Rozhodnutie je tazke. Kolki mi povedali: ,,Uz sme boli dvakrat pri vasich dverach a vratili sme sa."

o Mnohi ludia vedia, aky je rozdiel medzi psychologom a psychiatrom, ale pre mnohych je to vsetko ,,psy" ...

- Psychiater je lekar, ktory moze pomoct aj liekmi. Znamena to, ze moze pomoct aj inym sposobom nez psycholog, ktory vystudoval psychologiu a pomaha vlastne len slovom. Takze pomoc od lekara - psychiatra je silnejsia, ucinnejsia.

o Kto tvori vasu klientelu a s akymi problemami sa na vas najcastejsie obracaju?

- Neviem to presne percentualne vyjadrit, ale moju klientelu tvoria prevazne zeny vo vekovom rozpati od strnastich do sedemdesiatich rokov. Muzi malokedy pridu za odbornikom, u nich je snaha pomoct si vlastnymi silami a myslim si, ze v nasom regione je to zvlast vypukle. Sidlim na zimnom stadione, kde hore nalavo je restauracia a napravo poradna, s usmevom hovorim: muzi idu dolava a zeny doprava, cize muzi problem riesia poharikom a zeny vyhladavaju odbornu pomoc. Co sa tyka sirky problemov, pre mna osobne je to: ,,Uz nevladzem, uz si neviem rady", ci su to problemy s manzelom alkoholikom, alebo s detmi, ktore dospeli a uz im nemozem poradit. V nasej praci klasifikujeme klientelu na niekolko skupin: rodinnu problematiku, osobnostnu problematiku, problematiku suvisiacu so zamestnanim, nahradnu rodinnu starostlivost. Ak by som vychadzala z tejto nasej klasifikacie, vacsinu tvori individualna klientela s osobnymi problemami, teda menej manzelske pary. V ramci osobnych problemov je toho viac, ci je to situacia, ked po rokoch manzelstva mam problemy v komunikacii s partnerom, alebo je to situacia, ked som dlhodobo nezamestnana a uz na mna spadli vsetky mury, ci vyrovnavanie sa s odchodom toho najblizsieho, alebo problem s vystupovanim pred ludmi.

o Zmenili sa ludia za roky, pocas ktorych ste im ako psychologicka pomahali?

- V tejto poradni pracujem od zaciatku, teda od roku 1988 a odvtedy jednoznacne pribudlo klientov. Ludia z tejto oblasti sa uz naucili vyuzivat sluzby psychologa. Na zaciatku sa bali, bolo to take: Joj, nech ma nikto nevidi, alebo: Uz sem nebudeme chodit, lebo nasi povedali, ze si mame problemy vyriesit doma. Tento problem uz nie je. Nastala podstatna zmena. Nemam vsak pocit, ze by sa zmenila sirka problemov, ktore ludia maju. Zmenilo sa len to, ze momentalne ludia ziju sposobom zivota, ktory im neumoznuje mat istoty, docerpavat vlastne sily natolko, aby zvladali problemy, ktore prinasa bezny zivot. Nemusi to byt velky zlom v zivote cloveka, ktory musi riesit. Je to bezny zivot a clovek uz vlastnymi silami nestaci. V tom nastala vyrazna zmena, takto to vnimam.

o Uz niekolko rokov v Horehroni vediete rubriku Sme nablizku. Ake su vase skusenosti z tejto prace?

- Citatelia Horehronia si uz urcite vsimli, ze v rubrike Sme nablizku sa vyskytuje moje meno. Odpovedam v nej na otazky citatelov, niekedy su to otazky, ktore dostanem priamo, niekedy, ked nemam otazky, so suhlasom klientov napisem o ich probleme. Niekedy chcu klienti odpoved aj cez telefon, je mozna aj takato pomoc, takato rada, ale takych situacii, ked by sa dal vyriesit problem len jednym telefonatom, je dost malo. Mne sa najlepsie pracuje, ked cloveka vidim pred sebou a mozem s nim problem rozobrat obsirnejsie a nemusim si uvedomovat, ze pri telefonovani naskakuju minuty a bude vela platit. Viem, ze rubrika Sme nablizku je citana, boli vsak obdobia, ked nebolo otazok a chcela som ju zrusit. Bola by som rada, keby citatelia neboli len citatelmi, ale viac aj ,,pytatelmi".

(ng)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT