23. NOVEMBER 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Sme nablizku

 

“Priatelka ma problem s muzom. Ked je triezvy, je tichy, ale ked si vypije, je velmi agresivny, bije ju. Ona je dost razna, ale vtedy sa ho boji . Rada by som jej pomohla, ale neviem ako.”

K. R.

Vy jej tazko pomozete – mozno este tak, ze by ste boli u nich vzdy vtedy, ked jej manzel pride opity. Aj to nie je iste, ci by ste uspeli, ci by ste naopak aj vy nieco neschytali.
Su ludia, ktorym alkohol najprv zlepsi naladu, a potom ich uspi. Su vsak taki, ktori sa pod vplyvom alkoholu zmenia, ako sa hovori, o 180 stupnov. Kamaratkin manzel patri medzi nich. Hovorite, ze je za triezva tichy. Nepovie nic, nenamieta, nehada sa – len si v sebe vovnutri zbiera nevyriesene veci. Ked mu do toho pride alkohol, vsetko to nazbierane sa prevali von viacmenej nekontrolovanym sposobom. Problem je v tom, ze tie nazbierane veci sa tykaju vsetkeho mozneho a mnohych ludi, a tak sa jeho zena stava hromozvodom, cez ktory sa ta vnutorna burka prevali.
Ak jej chcete pomoct, rozoberte s nou dopodrobna jednotlive situacie, kedy reagoval agresiou. Mozno su situacie, ked prebehne jeho opilost bez incidentov. Rozoberte spolu aj tie. Co spusta jeho agresiu? Ak su opilosti, pocas ktorych je relativne pokojny, mali by ste najst nieco, co jeho agresiu uvolnuje. Niekedy je to vycitka, niekedy len ton hlasu. Alebo hladajte, co sposobi, ze sa ide rovno vyspat. Mozno sa potrebuje najest, neriesit problemy a zaspat pri televizore. Staci nechat ho na pokoji.
Mozno vsak sam hlada dovod na to, aby mohol spustit a nepomoze nic. Mozno postaci, aby kamaratka “spala”, ked pride. Ak ani to nie je pre neho zabrana, ak ju zobudi, aby mal na koho byt zly, je potrebna ina obrana. Niekedy pomoze, ked zavola policiu – samotna postava v uniforme na prahu bytu stopne vystrajanie.
Tu nejde len o kamaratku samotnu a o jej bezpecnost. Ide aj o jej manzela, aby si nesposobil zlo sam sebe tym, ze jej vaznejsie ublizi. Alkoholove udery su nekontrolovane.
Ak uz nepomaha nic, treba zvazit rozchod. Aj ten je uz v takejto neriesitelnej situacii riesenim pre oboch.
Protialkoholicku liecbu nespominam – tu priatelka ako riesenie pouzit nemoze. Liecenie je riesenim, ktore moze zvolit jej manzel .

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 

 

Vyhlasenie Banskobystrickeho samospravneho kraja k protestnej akcii dopravcov konanej dna 15. novembra 2004

K celoslovenskej protestnej akcii dopravcov zdruzenych vo Zvaze autobusovej dopravy, ktora sa konala dna 15. novembra 2004, Banskobystricky samospravny kraj zaujima stanovisko:

Banskobystricky samospravny kraj prostrednictvom zmluv o vykonoch vo verejnom zaujme v primestskej autobusovej doprave na rok 2004 objednal u 4 dopravcov posobiacich na uzemi BBSK vykony v rozsahu cestovnych poriadkov platnych k 1. januara 2004, pricom sa zaviazal na zaklade zakona o statnom rozpocte na rok 2004 k nahrade preukazanej straty vo vyske 165 716 tis. Sk. Uvedena suma bola nizsia o 64 347 tis. Sk oproti poziadavke uplatnenej pri priprave statneho rozpoctu. Na zaklade vyvoja v oblasti poskytnutych zliav, nakladov a trzieb v priebehu roka 2004 je predpoklad nedoplatku BBSK voci dopravcom za rok 2004 vo vyske 70 180 tis. Sk, z coho nevyrovnane zavazky za preukazatelne poskytnute zlavy v zmysle cenoveho vymeru Ministerstva financii SR c. 1/R/2003 za obdobie januar - september 2004 predstavuju 16 426 tis. Sk.
Banskobystricky samospravny kraj si ako objednavatel riadne plni svoje zavazky vyplyvajuce z uzatvorenych zmluv o vykonoch vo verejnom zaujme voci vsetkym dopravcom. Z uvedenych udajov je zrejme, ze financovanie primestskej autobusovej dopravy v oblasti statom garantovanych zliav je jednoznacne nepostacujuce. Dlhodobe poddimenzovanie financovania zo strany statu pretrvava uz niekolko rokov a Banskobystricky samospravny kraj na tuto skutocnost upozornuje od zaciatku svojho konstituovania, t. j. od januara 2002. Poziadavky na systematicke riesenie reformy verejnej hromadnej dopravy v Slovenskej republike sme opakovane predkladali pri priprave statneho rozpoctu SR, v pripomienkovych konaniach k legislativnym navrhom rezortu dopravy, post a telekomunikacii, cenovych opatreniach Ministerstva financii SR, pocas realizacie “zastavenia” osobnej dopravy na tzv. regionalnych tratiach vo februari 2003 i na rokovaniach s predstavitelmi ustrednych organov statnej spravy.
Napriek vsetkej snahe bola odozva na urovni MDPT a MF minimalna a po schvaleni suboru zakonov spojenych s fiskalnou decentralizaciou stat prenasa kompletnu zodpovednost za zabezpecenie obsluznosti uzemia pravidelnou primestskou autobusovou dopravou na samospravne kraje, pricom predpokladane danove prijmy v ziadnom variante nepostacuju ani na vyrovnanie straty dopravcov v dosledku poskytnutych zliav cestovneho (osobitne cestovne, ziacke cestovne, dochodcovia, ZTP, ZTP-S).
Vzhladom na tieto skutocnosti Banskobystricky samospravny kraj povazuje celoslovensku protestnu akciu autobusovych dopravcov konanu dna 15. novembra 2004 za jednotny prejav nespokojnosti rozhodujucich dopravcov v Slovenskej republike so stavom reforiem v oblasti verejnej hromadnej dopravy s tym, ze demonstrovany rozsah casoveho vedenia spojov autobusovych liniek je len vyjadrenim stavu, ktory sa v pripade vcasneho neriesenia moze stat vo velmi kratkom case kazdodennou realitou so vsetkymi dosledkami (najma v socialnej oblasti).
Banskobystricky samospravny kraj vyslovuje zasadnu nespokojnost so sucasnym stavom zabezpecovania dopravy vo verejnom zaujme a vyzyva vladu Slovenskej republiky na:
- bezodkladne prijatie opatreni na pripravu zavedenia adresneho systemu poskytovania jednotlivych druhov socialnych zliav cestovneho s predpokladom ucinnosti od 1.7.2005 (financna, legislativna a institucionalna stranka),
- zvysenie kapitoly rozpoctu SR na rok 2005 pre rezort MDPT SR tak, aby do realizacie reformy v pravidelnej primestskej autobusovej doprave bolo zabezpecene vyrovnanie zavazkov dopravcom z titulu poskytnutych zliav cestovneho v zmysle opatrenia MF SR c. 1/R/2003 prostrednictvom samospravnych krajov.
Zaroven deklarujeme ponuku na spolupracu odbornych utvarov BBSK pri tvorbe reformy a podporu jej prijatia v Narodnej rade Slovenskej republiky.

Prof. RNDr. Milan Marcok, DrSc., predseda BBSK

 


Psychoviny

 

- Pocul som, ze si sa vratil z polovacky na medveda. Mal si stastie?
- Mal, ani jedneho som nestretol.

...

Manzel svojej polovicke:
- Si ako osa!
- Taka stihla?
- Nie, taka jedovata.

...

Host v krcme zavola vrchneho:
- Aha, v pive mam muchu.
- No, joj! Ona vam toho az tolko nevypije.

...

Zena muzovi:
- Viem, ze je to liek pre psa. Ale ked uvidi teba, ze ti chuti, bude tiez chciet.

 

 

- Draha, sme iba den po svadbe a uz sa so mnou hadas, - vycita manzel manzelke.
- Ved prave preto! Na tento den som cakala cely rok.

...

Rozculuje sa muz v praci:
- Pred chvilou som tu mal salamu a uz je prec.
Kolega na to:
- Teda, ty mas ale travenie.

...

Chvali sa Petko pred Jankom:
- Moj ocko ma bazen.
Po chvili pokracuje:
- A ma aj ferari. A chatu. A pat sekretarok.
Janko toho uz ma dost a hovori:
- A syna idiota!
Petko nechape:
- Ja nemam brata.

 

(jp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT