7. DECEMBER  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Stromceky do detskych domovov

Statny podnik Lesy SR daruje v decembri v ramci vianocneho projektu Lesy detom 374 borovic, smrekov a jedliciek 124 detskym domovom a zariadeniam pre deti na celom Slovensku. Prvy darovany vianocny stromcek sa uz rozsvietil v stredu 1. decembra v Domove socialnych sluzieb Gaudeamus v Bratislave. Zastupcovia odstepnych zavodov Lesov SR stromceky dorucia priamo na adresu zariadeni v case od 13. do 20. decembra.

(sv)

Ceny vodicskych preukazov sa od januara nezvysuju

Prostrednictvom elektronickej posty sa siri nepravdiva informacia, ze od 1. januara 2005 sa zvysuje cena za novy vodicsky preukaz zo sto na tisic korun. Aj po novom roku zostava cena za vybavenie vodicskeho preukazu v rovnakej vyske sto korun. Na vymenu treba priniest obciansky preukaz a stary vodicsky preukaz. Nepotrebujete dve fotografie ani vypisovat predpisane tlacivo. Policajt tlacivo vyplni priamo zo sluzobneho pocitaca a odfotografuje vas priamo na mieste.

(lp)

Jastrab opat na cestach

Pocas dopravno-bezpecnostnej akcie Jatrab policia v okrese Brezno zaznamenala 29 dopravnych priestupkov proti bezpecnosti a plynulosti cestnej premavky. Z toho 21 priestupkov vybavili v blokovom konani na mieste, pat dohovorenim a tri oznamili dopravnemu inspektoratu. V osmich pripadoch nevyhovoval technicky stav vozidla, styria vodici jazdili bez povinneho osvetlenia, dvaja nepouzili bezpecnostny pas, jeden nespravne predchadzal, pozitie alkoholu zistili u troch vodicov. Policii sa podarilo zaistit aj jednu osobu, po ktorej bolo vyhlasene patranie. Do akcie bolo v okrese zaradenych dvanast policajtov, z dopravnej policie styria, z poriadkovej piati, z kriminalnej dvaja a z ostatnych sluzieb Policajneho zboru jeden.

(r)


 

Opytali sme sa za vas

veducej kancelarie primatora mesta Brezna Mgr. Dany Kmetovej

o Na pondelok 29. novembra primator mesta zvolal mimoriadne rokovanie mestskeho zastupitelstva. Co bolo jeho obsahom?

- Obsahom mimoriadneho zastupitelstva bolo prerokovanie navrhu na cerpanie uverovych zdrojov na investicne zamery mesta v rokoch 2005 - 2006. Ponuku mestu predlozilo sest bank s presne uvedenymi podmienkami. Mestske zastupitelstvo schvalilo cerpanie uveru od Dexia Banky Slovensko, a. s. Poslanci prerokovali a schvalili plan oprav udrzby tepelnych zdrojov a rozvodov na rok 2005 a navrh investicnych akcii Dalkia Brezno, a. s., na rok 2005. Tieto polozky zasadnou mierou ovplyvnuju tvorbu ceny tepla. Mestske zastupitelstvo zobralo na vedomie navrh ceny tepla na rok 2005. Navrh pocita s minimalnym zvysenim ceny v porovnani s rokom 2004 zo sucasnych 497 korun na 502 korun za GJ. Predposlednym bodom rokovania boli predlozene majetkove zalezitosti, a to prerokovanie zmluvy o buducej zmluve so spolocnostou Fastav Development, s. r. o., Zilina a prerokovanie ponuky Slovenskej spravy ciest Banska Bystrica. Mestske zastupitelstvo schvalilo ponuku firmy Fastav Development, s. r. o., Zilina na realizaciu casti parkovacich ploch pred zimnym stadionom. Schvalilo aj kupu pozemkov nachadzajucich sa v katastralnom uzemi Brezna pre Slovensku spravu ciest za ucelom majetkovo-pravneho vysporiadania stavby statnej cesty I/66 Brezno - Bujakovo. Poslednym bodom mimoriadneho zasadnutia bolo prerokovanie navrhu dozornej rady spolocnosti Lesy mesta Brezno, s. r. o., na kriteria odmenovania konatela spolocnosti.

Po tomto bode rokovania primator mesta podakoval pritomnym za ich ucast a mimoriadne zasadnutie ukoncil.

 

Zimna udrzba ciest

Od prveho januara tohto roka na Banskobystricky samospravny kraj (BBSK) presli z vlastnictva statu a spravy Slovenskej spravy ciest aj vlastnicke prava na cesty druhej a tretej triedy v celkovej dlzke 2570,403 km. V suvislosti s tym BBSK zriadil sest prispevkovych organizacii - Regionalnych sprav ciest (RSC) s pravnou subjektivitou v Banskej Bystrici, v Lucenci, v Rimavskej Sobote, vo Velkom Krtisi, vo Zvolene a v Ziari nad Hronom, ktorym zveril do spravy cesty druhej a tretej triedy podla ich uzemnej posobnosti. Okrem tychto ciest RSC zabezpecuju aj udrzbu ciest prvej triedy, na uzemi BBSK je to 483,889 km ciest.
Ako nas informoval Ing. Milan Ozdinec z odboru dopravy UBBSK, medzi zakladne povinnosti vlastnika a spravcu patri zabezpecovanie zjazdnosti ciest. Zimna udrzba bude realizovana minimalne na urovni predchadzajucich rokov.
,,Na uzemi BBSK je vykonavana udrzba pomocou 133 sypacov a dalsimi mechanizmami a dopravnymi prostriedkami (169 vozidiel) s pouzitim internych a chemickych posypovych materialov. V niektorych oblastiach je zimna udrzba zmluvne zabezpecena dodavatelmi," povedal Ing. M. Ozdinec.
Hned na zaciatku zimnej sezony na uzemi BBSK zaznamenali aj mimoriadne podmienky a skody na cestnom majetku sposobene 19. novembra silnou vichricou, ktora zasiahla cesty druhej triedy v okrese Brezno a Zvolen: ,,Priame materialne skody sposobene na majetku BBSK - vacsinou na bezpecnostnych zariadeniach ciest (zvodidla) odhadujeme na 2025 tisic korun. Dalsie skody na odvodnovacich zariadeniach a telese cesty nie je mozne vycislit, pretoze su zavalene drevnou hmotou a snehom," zdoraznil Ing. M. Ozdinec.

(r)

 

                                                       Predaj tradicneho vianocneho puncu

h0449b.jpg (15185 bytes)

 

V stredu 1. decembra clenovia LIONS klubu Brezno na namesti oficialne otvorili predaj tradicneho vianocneho puncu, ktory potrva do 23. decembra. Na otvoreni sa zucastnil aj primator Brezna Ing. Jaroslav Demian ako clen LIONS klubu, hostia z Banskej Bystrice a riaditelka detskeho domova Slniecko z Polomky Andrea Fedorova, ktoru nepozvali nahodou. Za vytazok z predaja vianocneho puncu totiz lionisti detom zo Slniecka kupia osobny pocitac, aby mohli cez internet komunikovat so svetom. Prezident LIONS klubu Brezno MUDr. Vladimir Hudec sa podakoval vsetkym zucastnenym a vyslovil presvedcenie, ze lionisticke hnutie aj v tomto roku prispeje k naplneniu uslachtilych cielov.

(r)

Foto: Ing. Jan Kralik

 

Anjelske Vianoce

h0449c.jpg (10378 bytes) h0449d.jpg (14323 bytes) Teply a makky ako vianocny kolac bol stvrtkovy vecer v hoteli Dumbier, kde navstevnici prezivali ,,Anjelske Vianoce" na galaprograme plnom prekvapeni. Vytazok z podujatia, ktore scenaristicky a rezijne pripravila Mgr. Maria Sajgalikova, bude venovany na stedrovecernu kapustnicu pre dochodcov a osamelych.

Foto: Ferdinand Hrablay, Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT