Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  20 

   16. MÁJ 2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V tej najsrdecnejsej atmosfere so slnkom na oblohe i na dusi  

h0620f.jpg (34050 bytes)   sa tento vikend stretli priaznivci stylu country na breznianskom namesti pocas 15. rocnika medzinarodneho festivalu Country za mestskou stodolou. Dovod bol prozaicky, alebo skor jubilejny. Okruhle 15. vyrocie festivalu, okruhle vydanie piateho CD hostitelskej country skupiny Vodopad s nazvom Santiano, pokrstene primatorom mesta Ing. Jaroslavom Demianom v predvecer country balu vodou z vodopadu Skok vo Vysokych Tatrach, ale i „kazdorocne okruhle“, tentokrat 23. vyrocie vzniku tejto breznianskej formacie. Festival opat priniesol do Brezna nielen vynikajucu atmosferu, nielen brilantne hudobne, spevacke ci tanecne vykony slovenskych, ceskych i francuzskych spiciek, nielen priatelstvo, ale i pohodu, ktora breznianskemu namestiu, takmer dvom stovkam ucinkujucich, slusnemu poctu divakov vniesla prichut jedinecnosti. Hlavni organizatori festivalu mesto Brezno, Infiniti Media a domaca country skupina Vodopad mohli konstatovat: „Country sa v Brezne opat vydarilo.“

(js) Foto: Stefan Vozar

 Nema to jednoduche. Je syn prezidenta.

h0620j.jpg (28180 bytes)   Biatlonove vykony 21-rocneho Tomasa Sanitru z Brezna akosi podvedome vsetci hodnotili prisnejsie. Skutocnost, ze jeho otec PaedDr. Juraj Sanitra je prezidentom Slovenskeho zvazu biatlonu, mu vobec nevydlazdila cestu k uspechom. Tvrdo na sebe „makal“, a tak pocit z ocenenia najlepsi biatlonovy junior na Slovensku za uplynulu sezonu si vychutnal. V pohode a s usmevom na tvari.

Ktore biatlonove uspechy su pre teba najcennejsie?
   - Biatlon som zacal vaznejsie brat v patnastich rokoch, takze tych uspechov nie je az tak vela. Som viacnasobny majster Slovenska v ziackych kategoriach, ako dorastenca ma zaradili do reprezentacneho druzstva, zucastnil som sa na europskom mladeznickom olympijskom festivale, kde som obsadil 16. miesto, na majstrovstvach Europy v Nemecku som bol deviaty, trikrat som bol na majstrovstvach sveta. Vo Francuzsku som po pretekoch v sprinte startoval v stihacich pretekoch z 53. miesta a vytiahol som to na 19. priecku. Najvacsi uspech boli v podstate majstrovstva sveta v Amerike, ale som sklamany, lebo sa mi nepodarilo predat to, co som mal natrenovane.

Celkom zaujimava zbierka, ale spominal si, ze patnastka bol ten prelomovy vek. Co bolo dovtedy?
   - Vzdy sa smejem, ze skor som vedel lyzovat, ako chodit. Od malicka ma ocino viedol k sportu, braval ma na treningy. Prve zaciatky som absolvoval v MSK Brezno pod vedenim trenera Jaroslava Kamenskeho a potom som prestupil do strediska biatlonu v Osrbli.

Co ta na biatlone najviac laka?
   - V prvom rade musim povedat, ze biatlon ma velmi bavi. Neviem si predstavit, ze by som ho robil len preto, ze si to niekto zela, lebo je to naozaj velmi namahavy sport. Clovek toho vela precestuje, spozna kopec novych ludi, moze sa s nimi porozpravat v roznych jazykoch, to je uzasne.

Biatlon je predovsetkym tvrda priprava. Nemal si niekedy chut nechat to?
   - Musim sa priznat, ze zo zaciatku som na treningy chodil dvakrat do mesiaca, bral som to viac-menej rekreacne, ale po patnastke ma to riadne chytilo a zacal som na sebe „makat“. Teraz prakticky trenujem kazdy den.

Kto ta trenuje?
   - To je velmi tazka otazka, pretoze momentalne na nu nemam odpoved. Tuto sezonu ma trenovalo viacero trenerov od mojho ocina az po Pala Kobelu, ktory je reprezentacny trener juniorov.

Aky trener je otec?
   - Ocino ma vela starosti. Je trenerom zenskeho druzstva a ja som sa popri tom len tak zviezol. Nerobil som mu vela problemov. Proste sme mali taku dohodu, ze co mi povie, to spravim, takze som mu velmi neprekazal. Ale doma ma kontroluje a obcas mi neda dychat.

Ako sa ti dari spajat ucenie a sport?
   - Je to velmi namahave, keby sa mi na sustredeniach popri sporte chcelo aj ucit, bolo by to idealnejsie, ale na to treba fakt vela sil. Teraz uz mam po sezone, tak sa venujem len skole. Studujem druhy rok podnikovy manazment na Technickej univerzite vo Zvolene.

Mas aj nejake volne chvilky? Comu sa venujes?
   - Volne chvilky sa najdu, hladaju sa sice velmi tazko, lebo propagujem kopec inych sportov, pretoze som sportovy typ, a nie mestsky zivel. Sem tam idem na diskoteku, lebo to k zivotu patri.

A co dievcata?
   - Som velmi vytazeny a prichadzam na to, ze je to velka skoda. Uz som sa zacal obzerat po nejakych mojich „obetiach“ (smiech).

Co by si chcel v biatlone dokazat?
   - Uvidime, co prinesie cas, ale chcel by som uspiet vo vrcholovom sporte.

Maria Sajgalikova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT