16. MAJ 2006 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

   Prijali pozvanie do Kysuc

h0620g.jpg (41334 bytes)   V poslednom minulorocnom cisle Kras Slovenska bolo uverejnene pozvanie do Kysuc, ktore oslovilo clenov OZ-KST Brezno. V sobotu 13. maja zavcasu rano vyrazaju autobusom: smer Cadca. Za Zilinou ide cesta popri sirokom koryte riecky Kysuca, ktora sa prediera v prazdnom koryte pomedzi skaly. Pocas dazda vsak 1500-nasobne zvysuje svoj prietok. Prichadzaju do skanzenu kysuckej dediny vo Vychylovke. Najskor sa vozia na uzkokolajnej uvratovej zeleznicke a potom si prezeraju stavby a obydlia Kysucanov. Su nam dost blizke, ale po architektonickej stranke predsa trosku ine ako u nas.
   Po obcerstveni v „Kornianskej krcme“ odchadzaju si prezriet europsky unikat sferickych guli, ktore vykrystalizovali v lome Horne Megonky. Je to velmi zaujimave, ked sa v prirode objavia gule, ktore ludstvo povazuje za najjednoduchsi a zaroven najdokonalejsi tvar. Prechadzaju kamenolomom a okolim, kde nachadzaju jednotlive gule od priemeru 40 cm do priemeru 3 m, ako aj lozka, z ktorych domaci poodvazali gule, ktorymi si vyzdobili svoje zahrady.
   Blizkost ceskej hranice ich zvabila, aby ilegalne navstivili Cechy. So smiechom nastupuju do autobusu a idu do dedinky Korna, kde vyviera nafta z ropneho podlozia priamo na povrch. Do roku 1924 si tu domaci chodili na ropu, ktorou doma svietili a kurili. V okoli ropneho pramena sa siri zapach ropy. Fotografuju a palicami skusaju hlbku pramena. Este ich caka prehliadka sferickych guli uprostred dediny Klokocov, obcerstvenie a oddych v motoreste Skalka pri Ziline a „trada“ domov do Brezna.
   V Brezne na namesti stihaju este koncert a krst noveho CD skupiny Vodopad. Plni dojmov sa rozchadzaju a tesia sa na sobotnajsi vystup na Trstie a na nakup majovej bryndze v Tisovci (informacie: Elena Slavkovska, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj)


h0620h.jpg (35732 bytes)

 

V Brezne na Luckach sa uplynuly vikend uskutocnili 3. preteky 9-dielneho serialu medzinarodnych majstrovstiev Slovenska v endure s vysledkami: do 125cc: 1. Giertl, 2. Hrehor, 3. Kvackaj; do 250cc: 1. Jakes, 2. Novosad, 3. Kralik (vsetci SR); 4T: 1. Michalik (CR), 2. Svitko, 3. Katrinak (vsetci SR).

Foto: Stefan Vozar

 


Bezci v Tlmacoch

   V sobotu 13. maja sa uskutocnil cestny beh Tlmacska dvadsiatka. Za ucasti 80 startujucich na 20-kilometrovej trati celkove P. Fasko (ZP Sport Podbrezova) obsadil 3. miesto a v kategorii nad 40 rokov zvitazil. Vysledky zeleziarov: muzi do 40 rokov: 8. J. Vrablik, 11. G. Svajda, muzi nad 40 rokov: 2. M. Haninec, zeny do 35 rokov: 3. D. Grexova (OcU H. Lehota), muzi nad 60 rokov: 4. S. Bobak.

(pf)

 Sipkarska a stolno – futbalova liga

   V piatok a v sobotu sa v Tatranskej Lomnici v hoteli Morava konal zaverecny turnaj zo serie Top Slovakia Dart Cup, ktory mal vyriesit dilemu o najuspesnejsich sipkaroch na Slovensku. Sucastou podujatia bolo aj vyhodnotenie tohtorocnej sezony a vyhlasenie reprezentacie Slovenska na majstrovstvach Europy, ktore budu tento rok v chorvatskom Umagu.

   V samotnom turnaji sa Breznanom v podstate darilo. Islo hlavne o to, aby ustrazili poziciu Mateja Putnoka, ktory v druhej lige viedol rebricek, a aby sa Jaroslav Kostelny prepracoval medzi sesticu najlepsich. Do tohto turnaja figuroval na celkovom siedmom mieste a od Top six ho delilo len tisic bodov. Za predpokladu, ze by v sobotu skoncil medzi troma najlepsimi a Milos Stiskal z Banskej Bystrice, ten bol momentalne siesty, skoncil za nim, by sa to podarilo.
   Chlapci z dartu napokon svoje ulohy zvladli bravurne, ked sa im podarilo odstavit Milosa. Napokon spolocne s Matom Putnokom skoncil na siedmom mieste. Co najviac tesilo, ze Jaro Kostelny sa prebojoval az do finale, cim bolo dielo dokonane. Tu sice podlahol Petrovi Temesimu z Bratislavy, ale ani to mu nepokazilo radost, pretoze Jaro napokon obsadil celkove 6. mieste, co mu zarucuje v buducom roku ucast v prvej lige medzi najlepsimi sipkarmi Slovenska. V buducom rocniku  bude 1. DC Brezno v prvej lige reprezentovat uz pat hracov Miro Mucha, Martin Skantar, Pavol Melicher, Matej Putnok a Jaroslav Kostelny.
   V Lomnici mohlo Brezno slavit aj dalsi uspech, ked sa sipkarom podarilo v extralige druzstiev obsadit konecne tretie miesto, co je v konkurencii osmich timov z celeho Slovenska velmi pekny vysledok. 1. DC Brezno, tak moze mesto reprezentovat aj na majstrovstvach Europy klubov, ktore sa budu konat v nedelu 28. maja v Chorvatsku. Z Brezna vycestuje patica hracov.
   Do tretice slavili breznianske sipky aj dalsi uspech, ked Eva Sitarcikova bola nominovana do reprezentacie Slovenska pre nadchadzajuce majstrovstva.
   Celkove vysledky – sipkarska sezona 2005/2006 Slovensko: l. liga muzi: 1. O. Zmelik (Bratislava), 8. Miro Mucha, 11. Martin Skantar, 21. Pavol Melicher (vsetci Brezno); ll. liga muzi: 1. Matej Putnok, 6. Jaro Kostelny (obaja Brezno); liga zien: 1. P. Kvasnickova (Belusa), 4. Eva Sitarcikova (Brezno); juniori: 1. M. Tomas (Bratislava), 2. Martin Macula, 3. Ridzonova Martina (obaja Brezno); extraliga druzstiev: 1. Toi Toi Dixi Bratislava, 3. 1. Dart club Brezno.
   Najblizsi vikend sa v Dart clube uskutocnia sutaze podla harmonogramu. Blizsie info na www.1dartclub.sk alebo priamo v Darte na informacnej tabuli.

(pp)

Z kolkarskej drahy

Tituly majstrov Slovenska v kolkoch zien a muzov patria opatovne Podbrezovej

Extraliga muzov – 4. turnaj play off v Podbrezovej
1. Inter Bratislava 3518, 2. Slavoj Velky Saris 3444, 3. ZP Sport Podbrezova A 3350 (Pavol Jakubec 577, Juraj Krivan 570, Matej Srsen 578, Tomas Dilsky striedany Janom Stachom 501, Pavel Paulecko 550, Martin Terebessy 574),
4. Tatran Sucany 3338
   Zeleziari mali uz pred stvrtym turnajom titul vo vrecku, a tak dostali sancu nastupit za prve druzstvo hraci B-cka. Vysledok, ktori dosiahli, stacil v celkovom hodnoteni na 3.miesto. Nic to vsak nemeni na fakte, ze muzi ZP Sport Podbrezova obhajili  siedmy titul majster Slovenska v rade, co sa doposial nepodarilo ziadnemu druzstvu. V sutazi jednotlivcov podbrezovski hraci skoncili takto: 1. Jovan Calic, 3. Radoslav Foltin, 4. Jozef Pesta, 5. Ondrej Kyselica a 7. Milan Tomka.

Extraliga zien – 4. turnaj play off v Podbrezovej
1. Slavoj Velky Saris 3080, 2. ZP Sport Podbrezova 3058 (Veronika Laukova 512, Katarina Valigurova 514, Eva Babelova 501, Jana Turcanova 530, Iveta Vankova 500, Edita Hiadlovska 501), 3. Tatran Sucany 3016, 4. KK Zlate Klasy 2985.
   Druzstvo zien obsadilo v zaverecnom turnaji 2. miesto, ked dostali moznost nastupit do zapasu aj hracky, ktore nehravaju pravidelne. Uz pred poslednym stretnutim vsak bolo jasne, ze majstrovsky titul bude patrit opatovne Podbrezovej a to tretikrat v rade.

1. liga muzov – skupina Vychod
SKK Trstena – ZP Sport Podbrezova B 3205:3439 (234, 1:7), Jovan Calic 611, Radoslav Foltin 599, Ondrej Kyselica 567, Milan Tomka 563, Jozef Pesta 557.
   Vyhrou na drahach v Trstenej B druzstvo predstihlo dovtedy veducu Trstenu o jeden bod a skoncilo na prvom mieste. Postup znamena, ze si po dvoch rokoch budu moct hraci podbrezovskej rezervy opat zahrat najvyssiu kolkarsku extraligu.

(ks)

Futbalovy turnaj O pohar generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova, a. s.

   Vo stvrtok 11. maja na ihriskach v Skalici, v Nemeckej, v Ciernom Balogu a v Polomke odohrali zapasy zakladneho kola 9. rocnika futbaloveho turnaja O pohar generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova, a. s., na ktorom sa zucastnilo 24 druzstiev ziakov stvrtych rocnikov zo zakladnych skol v okrese Brezno.
   Jednotlive skoly boli rozdelene do skupin podla zemepisnej polohy a vo vzajomnych zapasoch hrali o postup do finaloveho turnaja. Vo vyrovnanych zapoleniach v jednotlivych skupinach sa nakoniec z postupu do finale, ktore sa odohra v nedelu 28. maja na stadione v Podbrezovej pred futbalovym zapasom ll. ligy muzov ZP Sport Podbrezova – FC Vion Zlate Moravce, tesili chlapci zakladnych skol Brezno – Pionierska 4, Dobroc, Zavadka a Valaska.   V nedelu 28. maja organizator pozyva ziakov, rodicov a priaznivcov futbalu na finalove stretnutie o 14. hodine na futbalovom stadione v Podbrezovej.

(as)

Serial sutazi GPS v atletike pokracuje

   AK Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici usporiadal cez vikend tretie preteky serialu Grand Prix Slovenska dospelych. Preteky boli zaroven akademickymi majstrovstvami Slovenska a Memorialom Roba Rozloma a Luba Dropcu, vysokoskolskych ucitelov, ktori formovali pocas studia stovky telocvikarov nielen v stredoslovenskom regione.
   Jana Katrencikova (AK Mostaren MSK Brezno) sa stala akademickou majsterkou SR v hode ostepom a vo vrhu gulou, ako aj Miroslav Koralka v skodu do dialky. Ich vykony stacili na 2. miesta v ich disciplinach v ramci serialu pretekov Grand Prix.
   Pozvanka pre atletickych nadsencov na stredu 17. maja: na mestskom stadione v Brezne sa uskutocni 2. kolo sutazi mladsieho ziactva so zaciatkom o 13. hodine.

M. Cernak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT