16. MAJ 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Prveho maja uplynuli dva roky od vstupu Slovenska do Europskej unie a deviateho maja bol Den Europy, ktory je jednym zo symbolov Unie. Pripomina deklaraciu sefa francuzskej diplomacie Roberta Schumana z roku 1950 o vytvoreni Europskej federacie, co sa povazuje za formalny zaciatok vytvarania Europskej unie. Dalsimi symbolmi su modra zastava s dvanastimi hviezdami a hymna Oda na radost od Beethovena. Europska unia dominovala aj v nasej ankete, ked sme sa pytali: Ako hodnotite dva roky Slovenska v EU?


S anketovym mikrofonom


o dvoch rokoch v Europskej unii

 Matus Tazky, zivnostnik, Brezno:
- Vstup do Europskej unie schvalujem, je to lepsie ako do „Ruskej unie“, tam sme uz boli. Hovorilo sa sice, ze budu lepsie pracovne moznosti v zahranici, ale ak sa nemylim, napr. Nemecko nechce prijimat nase pracovne sily. Da sa to v Irsku, Anglicku, co je pre mladych urcite dobre. Ja osobne sa nechystam odist, este to tu vydrzim.

Erika Tholtova, nezamestnana, Brezno:
- Zatial som nas vstup do Europskej unie nepocitila, ale vitam to napriklad aj pre vacsie moznosti Slovakov uplatnit sa v zahranici. Momentalne som nezamestnana, chcela by som odist za pracou do Londyna, kde mam bratranca.

Bibiana Smidova, nezamestnana, Brezno:
- Od vstupu do EU sa u mna osobne nezmenilo nic. Co sa tyka statu, myslim si, ze informovanost obyvatelov Slovenska je teraz vacsia, aj v oblasti prava a pravnych sporov dosiahnu vacsie uspechy ako inokedy. Kto pracuje v Cechach, nema problemy, aj my sme boli vlani na dovolenke v Chorvatsku a bolo to bezproblemove.

Pavol Tazky, robotnik, Brezno:
- Prijatie do Europskej unie nam prinieslo vyhody pri vycestovani do zahranicia, nove pracovne prilezitosti vo svete. Myslim si, ze svet si nas inaksie vazi. O par rokov prejdeme na eura a asi budeme prekvapeni, neviem ci dobre alebo zle.

Anna Majlingova, dochodkyna, Brezno:
- Nam starym vstup do EU hadam nepriniesol nic, nepocitujem, ze by sa nieco zlepsilo, skor mladym, ktori mozu vela cestovat, kedze su otvorene hranice. Podla mna je to dobra vec. Zviditelnili sme sa. Tesim sa na jednotne platidlo, v roku 2009 by uz mali byt aj u nas eura, lebo chodievam za synom do Nemecka, ktory tam zije.

Michaela Simkovicova, studentka, Brezno:
- Na Slovensku sa nasim vstupom do Europskej unie zatial nic nezmenilo, ale mozno v zahranici, kde sa da lahsie vycestovat a su lepsie pracovne prilezitosti. Zatial studujem, ale chcem to vyuzit aj ja.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Kvapka krvi

   Ludskost, skryvajuca sa v kazdom z nas, vystupila na povrch aj na akcii s nazvom Kvapka krvi. Uz po desiatykrat sa na nej zucastnili ziaci tretieho, stvrteho i piateho rocnika Hotelovej a Obchodnej akademie v Brezne. Svoju odvahu prejavili aj niektori clenovia profesorskeho zboru nasej skoly. Na dobrovolnu cinnost sa mnohi podujali prvykrat. Pocity zucastnenych boli roznorode. U kazdeho z nich prevazoval hlavne pocit z vykonania dobreho a prospesneho cinu. Statocnost vsetkych sa stonasobne prejavi pri zachrane ludskych zivotov. Clovek, ktory dokaze obdaruvat, bude tiez obdarovany.
   Podakovanie za tento humanny cin sa uskutocnilo dna 2. maja na pode Hotelovej a Obchodnej akademie v Brezne, ktore otvorila profesorka Mgr. Drahomira Oravcova, dlhorocna organizatorka akcie. Podporu a vdaku zucastnenym vyjadrila zastupkyna skoly Ing. Eva Petrikova spolu s MUDr. Maruskovou, primarkou oddelenia hematologie breznianskej nemocnice. Po prihovore nasledovalo odovzdavanie darcekov zucastnenym ako spomienka za ich velkolepy skutok.
   Na zaver by sme sa chceli podakovat v mene vsetkych studentov a vedenia HA a OA v Brezne za preukazanie ludskosti a za to, ze aj takouto formou prispievaju k zachrane ludskeho zivota.

Lenka Kurianova, 4. rocnik HA Miroslav Hanzal, 3. rocnik OA

Vdaka za pekny darcek

   V Bravacove sme Den matiek oslavili v predstihu, ale darcek, ktory sme dostali, bol o to hodnotnejsi.
   Obecny urad kazdy rok pripravi pre mamy a stare mamy dostojne oslavy. Tento rok zvolil pre nas nezvycajny darcek v podobe divadelneho predstavenia Anicka Kovacovie, ktore nam este osladili balickom cukrikov.
   V mene matiek by som sa chcela podakovat v prvom rade ochotnikom z Bravacova, ktori toto divadelne predstavenie nacvicili. Svoje ulohy zvladli skvele. Krasne melodie, ako Mily, mily, milucky, ale i ostatne mi dlho zneli v usiach. Moje podakovanie patri aj obecnemu uradu, ktory nam venoval vstupenky na predstavenie. Bolo to mile. Vdaka za pekny darcek.

M. Libicova

Gymnasticky stvorboj

   Dna 20. aprila sa od rana ozyvali v telocvicni ZS s MS Pionierska 4 v Brezne detske hlasy. Ziaci z nasho okresu sa zisli v hojnom pocte, aby predviedli svoje sportove vykony. Konalo sa totiz okresne kolo v gymnastickom stvorboji ziakov a ziacok zakladnych skol. Sutazilo sa v troch kategoriach: A (1. a 2. rocnik), B (3. a 4. rocnik), C (5. a 6. rocnik). Osobitne sa hodnotili vykony chlapcov a dievcat. Atmosfera bola vynikajuca, vykony deti tiez. Po ohodnoteni predvedenych cviceni obsadili dievcata zo ZS s MS Pionierska 4 vo vsetkych kategoriach prve miesta. V kategorii B obsadilo aj 2. miesto druzstvo z nasej skoly. Chlapci sutazili len v kategorii B, kde na najvyssiu priecku dosiahli ziaci z Pohorelej.
   Zaujem o gymnastiku kazdym rokom rastie. Pocet deti, ktore sa venuju tomuto sportu, sa zvysuje. V ZS s MS Pionierska 4 pracuje s nadanymi detmi trenerka Mgr. A. Ridzonova. Pod jej vedenim pracuju v skole dva gymnasticke kruzky. Pri treningoch jej pomahaju Mgr. D. Hrivnakova a Mgr. L. Baxova. Ich zverenkyne dosiahli aj v tomto gymnastickom stvorboji vynikajuce umiestnenia a postupili do krajskeho kola v Detve, kde 25. aprila obsadili dievcata kategorie A 1. miesto.
   Sutaz gymnastov je za nami. Tesime sa na dalsi rocnik, kedy radi privitame nielen mlade gymnastky, ale aj chlapcov -gymnastov v hojnejsom pocte.

Mgr. I. Nagyova

Sutaz krasy v ucilisti v Brezne

   Prveho juna sa v ramci Dni mesta Brezna uskutocni uz tradicna sutaz Miss a Mister strednych skol. Breznianske stredne skoly su preto plne otazok, ktori studenti budu jednotlive skoly reprezentovat. Aj v Strednom odbornom ucilisti v Brezne sa dievcata zacali skraslovat a chlapci trenovat oslnive usmevy. Preco uz teraz? Lebo sa svedomito pripravovali na skolske kolo, ktoreho vitazi sa budu hrdit cely rok titulom Miss a Mister ucilista.
h0620k.jpg (23820 bytes)   Skolske kolo bolo 3. maja. Patclenna porota posudila patnast dievcat a trinast chlapcov, ktori sa prezentovali v styroch sutaznych kolach. Najprv sa prechadzali pred porotou (ktorej predsedala Maria Sajgalikova) v sportovom obleceni. Druhou disciplinou bolo predstavenie sa. Potom sa adepti na titul kralovnej a krala krasy prezliekli do slavnostneho oblecenia a ukazali divakom i porote, ze im to naozaj svedci. Do finale postupilo sest dievcat a sest chlapcov, ktori sa v poslednom kole (odpovede na otazky) snazili presvedcit porotu prirodzenou inteligenciou, pohotovostou ci uprimnostou o svojich kvalitach. Veru, pritomni profesori museli konstatovat, ze svojich studentov z tejto stranky nepoznaju. A kto su vitazi? V najsirsom slova zmysle vsetci, lebo prekonali tremu a dokazali sa vzit do „velkeho“ sveta modelingu. Titul vsak patri len dvom: Misterom ucilista za rok 2006 sa stal prvak Lukas Kubaliak a Miss ucilista je Miroslava Sevcikova, ziacka stvrteho rocnika (na fotografii). Sutaziaci si ako ceny odniesli nakupne poukazky, ktore im venovala Rada rodicov pri SOU.

(iu)

Slovaci opat v Krakove

   V sobotu 6. maja sa konala druha put s radiom Lumen do Baziliky Bozieho Milosrdenstva v Krakove, na ktorej sa zucastnili veriaci z Polomky, Benusa, Bravacova, Myta, Predajnej, Jasenia a z Brezna.
   Autobusmi sme odchadzali v skorych rannych hodinach. Cestou sme sa pomodlili Slavnostny ruzenec a spievali sme Marianske piesne. Do Krakova sme prisli pred osmou hodinou a ponahlali sme sa z parkoviska do baziliky, ktora bola uz takmer zaplnena. Opat sme sa modlili ruzenec svetla a spievali piesne.
   Hlavny program zacinal o desiatej hodine. V bazilike nas privital krakovsky kardinal Stanislav Divis. Svatu omsu celebroval banskobystricky biskup Rudolf Balaz a presovsky eparcha Jan Babiak. Koncelebrovalo asi sto knazov a diakonov z celeho Slovenska. Slavnostnu atmosferu dotvaral spevacky zbor bohoslovcov zo Spisskeho Podhradia. Dopoludnajsi program bol zavrseny litaniami k Boziemu Milosrdenstvu a slavnostnym pozehnanim. Poludnajsiu prestavku vyuzili veriaci na obcerstvenie, prehliadku nadherneho arealu ci nakupy pamiatkovych predmetov.
Popoludni o patnastej hodine pozdravil pritomnych 15 tisic Slovakov krakovsky pomocny biskup otec Zajonc.
Korunku k Boziemu Milosrdenstvu sme sa pomodlili v slovenskom, polskom a anglickom jazyku. Otec biskup Zajonc posvatil pamiatkove predmety a vsetkym udelil zaverecne pozehnanie so zelanim, aby sme sa o rok opat stretli.
   Unaveni, ale duchovne posilneni sme sa vo vecernych hodinach stastne vratili domov.

Marian Kvackaj

Spomienky

Niet ta uz na svete mamicka nasa mila,
cierna ta rodna zem navzdy ta zakryla.
Spis uz ten vecny sen v tom rove tmavom.
Ostali len spomienky v srdci nasom.
Kazdy veru zaplace, ked drahy ten poklad
strati, v slzach si povzdychne,
chybas nam dobra mati.

Co by sme na svete za to Boze dali, keby
sme slovo mama povedat komu mali.
V majovy den sviatok mate, nase drahe mamy
aj tam vo vecnosti - v srdciach nasich spomienkami.
K nebeskym vysinam nech pozdrav vam leti,
od vsetkych na Zemi milujucich deti!

Milan Kovacik

 

Rok Mozarta v Zakladnej umeleckej skole v Polomke

   V januari 1756 sa narodil jeden z najvacsich geniov svetovej hudby Wolfgang Amadeus Mozart. Tymto vyrocim (250. vyrocie narodenia) nezije len jeho rodne mesto Salzburg, ale aj cely kulturny svet. Vyznamne koncertne saly, operne divadla a rozne hudobne institucie poriadaju pri tejto prilezitosti rozne hudobne podujatia na pocest tohto skladatela. Mozart si urcite takuto pozornost zasluzi, pretoze za svoj kratky zivot (35 rokov) zanechal ludstvu mnozstvo skladieb, bez ktorych si dnes koncertny zivot ani nevieme predstavit. Vo svojej tvorbe obsiahol takmer vsetky hudobne druhy: opery (najznamejsie Don Juan, Figarova svadba...), symfonie (vyse 40, napriklad G mol), sonaty (napriklad pre klavir A dur so znamym Tureckym pochodom...), komornu hudbu (Mala nocna hudba...), koncerty pre rozne nastroje (napriklad koncert pre klavir C dur).
   Pozoruhodne protim je, ze Mozart uz ako stvorrocny koncertoval a ako sestrocny komponoval prve skladby. V dvanastich rokoch napisal prvu operu. Mozartovu genialitu si v tomto roku teda zvlast uvedomujeme a Zakladna umelecka skola v Polomke sa pridala k mnohym inym skolam, hudobnym scenam, kulturnym instituciam, ktore pri prilezitosti tohto vyznamneho vyrocie poriadaju rozne hudobno – spolocenske podujatia po celom svete. Koncert venovany Mozartovi odznel v nasej skole 28. aprila. Pripravili sme ho v spolupraci s obcianskym zdruzenim pri ZUS Polomka. Predstavili sa v nom posluchaci Fakulty muzickych umeni z Akademie umeni v Banskej Bystrici, ktori uz maju znacnu skusenosti z koncertneho zivota, ci uz ako solisti, hraci komornych telies, alebo z ucinkovania v medzinarodnych orchestroch. Publikum v sale stravilo prijemne chvile so Zulfizar Zazrivou (klavir), Jozefom Voharom (gitara) a Vladimirom Sedlakom (fagot).
   ZUS v Polomke chce aj takouto formou, ked reaguje na celospolocenske hudobne dianie, vplyvat na kulturne povedomie rodicov a sirokej verejnosti obce a jej okolia, co nakoniec vyplyva aj z jej poslania.

Jozef Baran

Bola raz jedna trieda

   Styri roky sa denne stretavali. Spolu prezivali dni plne studentskych radosti i starosti. Ziskavali nove vedomosti, zrucnosti. Mali by byt vzdelanejsi, mudrejsi, inteligentnejsi. Maju za sebou stuzkovu slavnost a na vetrovkach, taskach nosia hrdo zelenu stuzku nadeje. V aprili absolvovali pisomne maturitne skusky, v maji ich cakaju ustne maturity a v juni si uz budu iba hovorit: „Bola raz jedna trieda a v nej vyse tridsat maturantov...“
   Radost vystriedala nostalgia a lutost, ze sa skoncilo jedno z najkrajsich obdobi ich zivota – stredoskolske studium s nezabudnutelnymi zazitkami, priatelstvami, vztahmi. Pred cerstvymi maturantami sa zacne nova etapa zivota vyzadujuca samostatnost a zodpovednost. Nastane cas dlhodobeho realizovania ich planov a snov do buducnosti... Sestdesiatpat tisic maturantov na strednych skolach v Slovenskej republike absolvovalo v aprili pisomne maturitne skusky. Zostavaju im uz iba dni, ktore mozno spocitat na prstoch oboch ruk, aby si zopakovali stredoskolske ucivo a pripravili sa na ustne maturitne skusky. Vsetci, no hlavne my rodicia a profesori, zelame nasim sucasnym maturantom vela psychickych a fyzickych sil, minimum stresu a stastnu ruku pri tahani otazok pred maturitnou komisiou.
   Vsetkym maturantom drzime palce v maji 2006!

Ing. Irena Helcova

Straka karpava

   Pred „velkym“ domom na Ulici dr. Clementisa vchodove vstupy krasli roznofarebne kvetinove zahonceky. Na jednom z nich po styroch rokoch opatery zakvitli dve cervenooranzove korunky kralovske. Okoloiduci sa pristavili, poobdivovali, pochvalili. Zakvitli, lenze...
   V nocnom case, z dna Jaroslava na den Jarmilin, korunky dostali „nohy“. Dvojnoha straka karpava si ich prisvojila i s cubulkami. Skoda, zlodej sa uz z ich kvetov nepotesi. Aj preto, ze nema srdce a zmysel pre krasu, ktoru vytvaraju dochodcovia.
   Stari Kelti, ked im niekto poskodil vzacnu bylinu, pouzivali toto zaklinadlo. Aby... „zlodejovi na rukach prsty spuchli a v kolenach aby sa mu nohy bolestivo ohybali...“
   Kiezby to pocitila i v tomto pripade dvojnoha straka karpava.

(li)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT