13. NOVEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Sudca okresneho sudu vzal do vazby 18-rocneho Pavla C. z Brezna. Policia ho obvinila z precinu vytrznictva, lebo pred mesiacom v bare na Namesti gen. M. R. Stefanika fyzicky napadol 28-rocneho Breznana. Hlavou ho udrel do tvare a sposobil mu zranenie, ktore si vyziadalo priblizne tyzdnove liecenie. V nedelu 4. novembra o stvrtej nadranom v rovnakom bare napadol 43-rocneho Nitrana tak, ze ho udrel hlavou do nosa. Sposobil mu zranenie bez praceneschopnosti. Utocnikovi hrozi trest odnatia slobody az na dva roky.

   Pre trestny cin kradeze zacal vysetrovatel trestne stihanie  neznameho pachatela, ktory na Hlavnej ulici v Pohronskej Polhore kradol v nakupnom stredisku. Po vlamani sa do budovy zmizli flase plnene propan-butanovym plynom, a to devat velkych a dve male. Zlodej sa v noci z pondelka 5. na utorok 6. novembra zasobil plynom za sedemtisic korun a spolu s poskodenim zariadenia sposobil spolocnosti z Bratislavy skodu priblizne za sedemtisicsedemsto korun.

   Hodinu a dvadsat minut po polnoci v utorok 6. novembra sa do hostinca v Ciernom Balogu dostal vypacenim zadnych vchodovych dvier „dlhoprsty“. Z pokladne ukradol priblizne osemsto korun, takze samotny lup bol patnasobne mensi ako skoda, ktoru sposobil pouzitim sekery pri vlamani a kradezi. Majitel z Banskej Bystrice ju vycislil priblizne na styritisic korun.

   Pod Polanou v Pohronskej Polhore vosiel kmin v utorok 6. novembra predpoludnim do neuzamknuteho rodinneho domu a v spalni zo skrine odcudzil pattisic korun. Vysetrovatel z Brezna zacal trestne stihanie neznameho pachatela pre precin porusovanie domovej slobody.

   Z utorka 6. na stredu 7. novembra sa do zahradnej chatky v Zuberstine (Lopej) dostal zlodej. Majitelovi chatky z Podbrezovej odniesol rozne predmety zo zariadenia a sposobil mu skodu dovedna za styriapoltisic korun.

   V ubytovni na Sekurisovej ulici v Brezne ktosi vosiel do kuchynky v stredu podvecer 7. novembra. Nechystal sa varit, zo stola vzal patsto eur a pattisic korun. Pritom mu pomohlo, ze dvere kuchynky neboli zamknute. Obyvatela ubytovne, ktoremu bankovky patrili, kradezou pripravil priblizne o dvadsatjedentisic seststo korun.

   Do rekreacnej chaty na Bernolakovej ulici v Polomke sa dostal vlamac niekedy od pondelnajsieho rana do stvrtka 8. novembra. Odstranil zamok na dverach drevarne, vzal odtial sekeru, vylomil okenicu, rozbil okno a vosiel do chaty. Z chaty ukradol rozne potraviny, alkohol, mikrovlnnu ruru, televizor, elektricke ohrievace, CD prehravac, videoprehravac, paplony a postelnu bielizen. Majitelovi z Nitry sposobil skodu za dvadsattritisic korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Budu straty vymahat od statu?

   Poslanecky prieskum pred mimoriadnym zasadnutim vlady, ktore bude o dva tyzdne v Ciernom Balogu, vykonali 6. novembra v Brezne siesti poslanci Vyboru NR SR pre podohospodarstvo, zivotne prostredie a ochranu prirody. Vlada sa na nom ma zaoberat odumieranim slovenskych lesov. Konatel Lesov mesta Brezno Ing. Milan Dolnan poslancom vysvetlil bezvychodiskovu situaciu, pricom je tazke dodrziavat zakon o lesoch aj zakon o ochrane prirody a krajiny. Preto lesnici podporuju prijatie noveho zakona o ochrane zivotneho prostredia v roku 2008. Ten by mal zosuladit niektore ustanovenia tak, aby si navzajom neodporovali.
   Ing. Dolnan uviedol: „Zachranovali sme biotopy a druha strana vravi, ze ich nicime. Napadnute stromy treba likvidovat, ci je to prvy, druhy alebo treti ochranny stupen. To vedeli uz stari lesnici, ze najlepsou ochranou je sekera. Mame suhlas na spracovanie dreva, ale nemame ho na spristupnenie postihnutych lokalit. A verte mi, urobili sme vsetky kroky, predlozene spisy o tom svedcia. Pat – sest mesiacov vopred sme ziadali o povolenie, aby sme stihli terminy, kedy je chemicky postrek najucinnejsi. Povolenie po roznych odvolavaniach sme dostali dva tyzdne po poslednom moznom termine. Nastala otazka: robit postrek, alebo uz nerobit? Ak to este bude mat nejaky zmysel, budeme ziadat krajsky urad zivotneho prostredia, aby sme ho mohli urobit v jarnych mesiacoch.“
   Byvaly minister podohospodarstva Zsolt Simon radil: „Pred vyjazdovym zasadnutim vlady by som odporucal oslovit subjekty z okolia mesta a nestatneho sektoru, aby sa vypracovalo iste vycislenie, ktore spolocne predlozite ministrovi a vlade. Parlament nema moznost pritlacit uradnikov na krajskych uradoch, aby konali rychlejsie. Existuje opravnena ochrana zaujmov vlastnika. Strata hodnoty majetku je evidentna, tak ju vycislite v miliardovych vyskach, ako ju budete vymahat od statu. Nesposobili ste ju zlym hospodarenim, ale vznikla tym, ze statny urad vam brani konat. Ved realne straty z danoveho hladiska nemozete jednoducho odpisat z majetku.“ Ci sa prijatim noveho zakona komplikovana situacia vyriesi, zatial nedokaze povedat nikto. Lesnici mozu dufat, ze to, o co sa pokusaju, nie je vykrik do tmy.

(pl) Text pod foto:

Na poslanecky prieskum do Brezna pricestovali: predseda vyboru Jan Slaby, podpredseda Tibor Lebocky, clenovia Magda Kosutova, Lubos Martinak, Peter Gabura a Zsolt Simon.

  

Podstavekova heligonka uz po siedmy raz zozala uspech

   Uz tradicne preplnena sala Mestskeho domu kultury v Brezne v sobotu 10. novembra privitala bezmala styridsat ucastnikov celoslovenskeho festivalu heligonkarov. Zastitu nad Podstavekovou heligonkou prevzal primator Brezna Ing. Jaroslav Demian, ktory sa na podujati aj osobne zucastnil. Na javisku sa vystriedali styri generacie heligonkarov so spevackym sprievodom, najmladsou z nich bola patrocna spevacka Martinka Bobanova z Terchovej. Najstarsia prihlasena ucastnicka - osemdesiatdvarocna Margita Mitterova z Korytarok - zial ochorela, ale divaci si jej hlas mohli vypocut aspon zo zaznamu.
   Organizatorom - mestskemu kulturnemu stredisku, Horehronskemu muzeu a najma bratom Petrovi a Pavlovi Bercikovcom sa opat podarilo pripravit program, po skonceni ktoreho cela sala povstala. Podujatie mozno smelo nazvat celoslovenskym, ved sa na nom zucastnili hudobnici takmer zo vsetkych regionov Slovenska a „celoslovenske“ bolo aj publikum.

(r) Foto: Peter Bercik


V utorok 6. novembra o 7. hodine rano sa na krizovatke pri Tescu a Lidli zrazili dve nakladne auta, z ktorych jedno prevazalo chlor. Plast cisterny sa poskodil a nebezpecna latka unikla do vzduchu. Nie, nelakajte sa, islo len o simulovanu akciu, ktoru zorganizoval odbor civilnej ochrany a krizoveho riadenia Obvodneho uradu v Brezne v sucinnosti s mestom a zlozkami Integrovaneho zachranneho systemu (IZS). Ako cvicenie s nazvom: Organizacia a riadenie zachrannych prac po vzniku mimoriadnej udalosti - unik nebezpecnej latky - dopadlo? Mestska policia po zisteni nehody okamzite skontaktovala vsetky zlozky IZS a tie spustili zachrannu masineriu. Zasadol krizovy stab mesta a obvodneho uradu, ktory podnikol potrebne opatrenia, vratane evakuacie obyvatelstva z miesta nestastia. O 16. hodine primator mesta mimoriadnu situaciu odvolal. K tragedii vdaka rychlemu a operativnemu zasahu nastastie nedoslo.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT