13. NOVEMBER  2007 Strana 5

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Program kina Mostar od 13. do 20. novembra

17. so, 18. ne – Fraktura (USA, MP/15, 19.30) – Thriller.


KULTURA

Koncert skupiny TUBLATANKA

Kedy?: 8. decembra

Kde?: DK Banska Bystrica

Predpredaj: TIK Brezno

Vstupne: 230 Sk

. . .

  Banskobystricky samospravny kraj, Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici, Mestske kulturne stredisko v Brezne a country skupina Vodopad v sobotu 17. novembra pozyvaju na krajsku  prehliadku hudobnych skupin a solistov viacerych hudobnych zanrov pod zastitou predsedu BBSK

STRUNOBRANIE

* v M-klube Mestskeho domu kultury v Brezne

* o 14.00 sutaz skupin a solistov; vstupne 40 Sk

* o 20.00 XXVII. country vecer s country balom; vstupne 149 Sk (Vrtaci z Ceskeho Těsina, Vodopad z Brezna, country tanecny subor Sillmarion z Bratislavy)


DAKUJEME ...  

   Milan Matos dakuje za pomoc pri priprave na sutaze v naturalnej kulturistike v sezone 2007 hlavne manzelke a trenerovi Petrovi Kovacikovi z Brezna. Podakovanie patri aj Petrovi Vatamanovi - Kralova taverna Brezno, Lubomirovi Galfymu - Segas Brezno, Marianovi Medvedovi – Auto pneu Brezno, Bystrina, s. r. o., S. B. A., s. r. o., B. Bystrica, M-FIT Nebia – Milanovi Dudasovi, T. D. Taxi  Brezno – Tomasovi Demianovi, Miroslavovi Bercikovi, Danovi Vincurovi, Janovi Svantnerovi z Cierneho Balogu, Igorovi Medzihradskemu, Jozefovi Dudasovi, Ivanovi Rajcokovi - RAI B. Bystrica, Ivanovi Halkovi, Jarmile Liptakovej, Denise Pacerovej, Anne Fasangovej, Miroslavovi Kindernayovi – KAS Brezno, Dusanovi Kamenskemu, Jurajovi Zacharovi, Lubomirovi Krkoskovi, Janovi Maruskinovi – Akton elektro, Radoslavovi Janeckovi, Danielovi Biresovi, rodine Niznikovej a rodicom za podporu. ,,Mino, drzala som ti palce a som hrda na teba, na to, co si dokazal.“

Ivana

...

   Dakujem neznamemu vodicovi, ktory mi v stredu 24. oktobra okolo 18. hodiny poskytol nezistnu pomoc na ceste medzi Predajnou a Lopejom a odviezol ma vlastnym autom na pohotovost do breznianskej nemocnice. Uprimne dakujem.

   ,,Dakujem“ aj tym vodicom, ktori na mna pri pokuse o zastavenie ich vozidla len vytrubovali, ale nikto nenabral odvahu zastavit. Bravo! ,,Dakujem“ aj zdravotnemu personalu, ktory v tento vecer sluzil, za to, ze sa na mne veselo zabaval.

Zuzana Tadlova, Horna Lehota

   Obcianske zdruzenie DFS Stastne detstvo dakuje veducemu hotela Biatlon v Osrbli p. Satmarovi a celemu personalu za vzornu starostlivost o francuzskych hosti pocas Francuzskych dni v Brezne, ktori si nesli vynachvalit slovenske jedlo pripravene zlatymi rukami kuchariek v hoteli.


SPORT

Skola plavania pre dospelych
  SK Flipper od 25. novembra do 2. decembra organizuje 2. kurz plavania pre dospelych. Metodou ,,speedo life" je mozne v kratkom case naucit aj dospeleho neplavca plavat. Treningy budu v case od 18.30 do 20.00. Cena kurzu je 1000 korun. Pocet zaujemcov je obmedzeny. V pripade, ze sa rozhodnete
zabojovat so svojim telom a sebavedomim, radi vas medzi nami privitame. Urcite sa rozhodnete pre dobru vec, prospesnu zdraviu a sportovemu vyzitiu.

   Prihlasky a blizsie informacie ziskate na c. tel.: 0902 411111, SK Flipper Brezno.

. . .

PILATES AEROBIK BODYSTILING

v centre volneho casu

kazdy piatok od 16.30

Informacie: v CVC na Skolskej 7 v Brezne

Tel: 6116601

Tesi sa na vas Zdenka!


  INE

Stretnutie s uspesnymi autormi

   S tromi uspesnymi slovenskymi autormi sa vo stvrtok 8. novembra mozete stretnut na citatelskej besede a autogramiade v Statnej vedeckej kniznici (SVK) v Banskej Bystrici. Emma Tekelyova, Peter Holka a Gustav Murin na stretnuti s citatelmi predstavia aj svoje nove knihy. Modry anjel Petra Holku je pribeh o laske a nenavisti, o mileneckych trojuholnikoch, nechcenych detoch a modrom anjelovi. Kniha Navod na manzelstvo od vtipneho a ostrielaneho spisovatela a publicistu Gustava Murina poradi, ako vydrzat vo vztahu po cely zivot. Emma Tekelyova vo svojej najnovsej proze Lesk na pery mimoriadne putavo riesi temy osobnych tuzob a ich konfrontacie s realitou, s ktorymi sa dnesne zeny stretavaju na kazdom kroku... Stretnutie so spisovatelmi v banskobystrickej SVK sa zacne o 15. hodine.

(ag)

. . .

 

ARKO, s. r. o.

skoliace stredisko s akreditaciou MV SR

Horna 67, 974 01 B. Bystrica

Kurz na ziskanie preukazu odbornej sposobilosti typu S pre straznu a detektivnu sluzbu zacina v pondelok 3. decembra v B. Bystrici.

   Cena: 4500 Sk vratane poplatku policii za skusku.

  Informacie vo firme Ekonservis, c. tel.: 4145281, 0914 189300, 0905 125961 alebo vo fime ARKO, c. tel.: 4115161.

 

. . .

 

Zakladna skola s materskou skolou Karola Raposa na Pionierskej 4 v Brezne v dnoch 22. - 24. novembra uskutocni ZIMNU BURZU.
   Zber veci: 22., 23. novembra od 14.00 do 17.00, predaj: 24. novembra od 9.00 do 16.00, vratenie nepredanych veci: 26., 27. novembra od 14.00 do 17.00.

 

. . .

 

  Primator mesta Brezna pozyva na spolocny dialog so zastupcami mesta v stredu 14. novembra o 16.30 v zasadacej miestnosti na Nam. gen. M. R. Stefanika 3.. . .

 

. . .

 

November v Zakladnej umeleckej skole v Brezne:

v koncertnej sale ZUS:

- 15. o 17.00 stvrtrocny ziacky koncert,

- 22. o 17.00 verejny ziacky koncert z tvorby L. W. Beethovena;

v mestskom dome kultury:

- 28. o 16.00 repriza muzikalu Pernikova chalupka

Na vsetky podujatia je vstupne dobrovolne.

 

. . .

 

  Banskobystricky samospravny kraj, Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici, Mestske kulturne stredisko v Brezne a country skupina Vodopad v sobotu 17. novembra pozyvaju na krajsku  prehliadku hudobnych skupin a solistov viacerych hudobnych zanrov pod zastitou predsedu BBSK

STRUNOBRANIE

* v M-klube Mestskeho domu kultury v Brezne

* o 14.00 sutaz skupin a solistov; vstupne 40 Sk

* o 20.00 XXVII. country vecer s country balom; vstupne 149 Sk (Vrtaci z Ceskeho Těsina, Vodopad z Brezna, country tanecny subor Sillmarion z Bratislavy)

 

. . .

 

Horehronske muzeum na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 v Brezne pozyva na prirodopisnu vystavu

ZIVOT V TERARIU, zostavenu zo sukromnej zbierky Vladimira Raksaniho z Martina a Michala Zachara z Prievidze.

   Vystava je spristupnena do 1. decembra v pondelok az piatok od 8.00 do 17.00, v sobotu od 8.00 do 12.00.

   Vstupne pre deti do 6 rokov je 5 korun, pre studujucu mladez 10 korun a pre dospelych 20 korun.

. . .

Primator mesta Brezna pozyva na spolocny dialog so zastupcami mesta: * v stredu 14. novembra o 16.30 v zasadacej miestnosti na Nam. gen. M. R. Stefanika 3 * vo stvrtok 15. novembra o 14.00 pre dochodcov mesta v klube dochodcov * v piatok 16. novembra o 16.30 v Prednych Halnoch v Jarmocisku.

. . .

Ondrejsky jarmok v Brezne

   Mesiac november je pre mesto Brezno mesiacom konania tradicneho Ondrejskeho jarmoku. Nie je tomu inak ani tento rok, v poradi uz 519. Ondrejsky jarmok bude od 29. novembra do 1. decembra v centralnej casti mesta – na namesti a v prilahlych uliciach – B. Němcovej, cast Ulice CSA popri Coop Jednota.
   Siroka ponuka predavanych vyrobkov a poskytovanie tradicneho obcerstvenia su znakmi dobrych jarmokov v Brezne.
   Mesto Brezno srdecne pozyva vsetkych predajcov, obcanov, navstevnikov, siroku verejnost - pridte sa zabavit, nakupit a hlavne stravit prijemne chvile na Ondrejskom jarmoku v Brezne.

.  . .

TOP /7/ seven Brezna 2007

   pre vas pripravila uz 4. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili kategoriu – TOP zaujimavost regionu. Zvolte si vasu TOP zaujimavost regionu a odoslite jej svoj hlas uz teraz formou sms v tvare: TOP – nazov zaujimavosti, vase meno a priezvisko, telefonne cislo a odoslite ju na tel. c. 0918 255666 a budete zaradeny do zrebovania o luxusnu veceru pre dve osoby v celkovej hodnote 5000 Sk. Hlasovanie prebieha aj prostrednictvom internetu na stranke www.aybee.sk.

   1. Ciernohronska zeleznica - (CHZ) v Ciernom Balogu povodne vznikla ako lesna zeleznica na zvoz dreva v povodi rieky Cierny Hron. Stavat ju zacali v roku 1908, prevadzku   otvorili 9. januara 1909. Na Slovensku existovalo vyse 70 podobnych uzkorozchodnych zeleznic, z toho 40 bolo v sprave statnych lesov. CHZ dosiahla zo vsetkych najvacsiu dlzku trate - 132 km a zo vsetkych zeleznic premavala najdlhsie do 31. decembra 1982. Neskor mala byt cela zosrotovana a znicena... Jej zachovanie ako Narodnej kulturnej pamiatky sa podarilo iba vdaka osobnej odvahe jednotlivcov a dobrovolnikov v ramci akcie SZM Strom zivota a v rokoch 1983 – 1992 ju obnovili do podoby turistickej atrakcie na zachovanej trase Chvatimech – Cierny Balog – Vydrovo (dovedna 16 km). Od 1. maja 1992 premava pravidelne, pocas letnej turistickej sezony podla cestovneho poriadku, mimo sezony na objednavku. Trasa zacina pri hlavnej ceste I/66 v Podbrezovej – Chvatimechu a konci v Lesnickom skanzene vo Vydrovskej doline. V Ciernom Balogu je muzeum, depo, dielne a kancelaria zeleznicky. Pouzivaju sa  motorove i parne lokomotivy so supravami vyletnych, restauracnych, tanecnych, vinnych a inych turisticky atraktivnych voznov. Kazdorocne na CHZ pride vyse 40 000  navstevnikov a prevezie asi 70 000 cestujucich.

   2. Breznianska zvonica - dominantou namestia je klasicisticka zvonica z roku 1830, ktora v minulosti sluzila aj ako strazna veza. Mohutna hranolova stavba s manzardovou strechou a zakladnou 10 x 10 m ma vysku 31 m. V roku 1924 boli do veze instalovane tri nove bronzove zvony. Najvacsi z nich s napisom Svaty Floriane, chran nas od skody a ohne vazi 500 kg, druhy ma hmotnost 358 kg, najmensi 139,5-kilogramovy ma odliaty napis Svaty Michale, neopust nas v poslednom boji.

   3. Polomsky kroj - patri k horskemu typu krojov stredneho a severneho Slovenska, v ktorom pretrvava pouzivanie domacich materialov - platna, sukna, ovcich kozi a pod. Od polovice 19. storocia k domacim prirodnym materialom pribudaju aj kupovane materialy a doplnky z jarmokov (nite, priadze – pamok, hodvabny textil, stuhy a pod.) Postupne ako sa rozsirilo pouzivanie bavlnenej priadze, lanove platno s konopnym materialom sluzilo na pracovne odevy a z draheho kupovaneho pamoku sa tkalo platno len na sviatocne odevy. V Polomke je kroj stale zivy, hlavne na slavnostnych prilezitostiach. Starsie zeny nosia kroj denne ako svoje bezne oblecenie (neprezliekli sa do panskeho – cize nenosia klasicku konfekciu). Deti, mladez a chlapi nosia kroj na slavnostiach, tradiciu kroja, zvykov, narecia a ludovych piesni a tancov udrziava folklorny subor Brezinky.  Polomsky kroj ma

muzsky a zensky odev.

   4. Pramen Bozeny Němcovej v Bacuchu – v blizkosti kulturno–technickej pamiatky bacusskeho Tajchu, na okraji bacusskej doliny sa skalnou puklinou prediera zelezita mineralna voda, v Bacuchu nazyvana Kysla, ktora svojou mineralizaciou nezodpoveda prierezu hornin v jej blizkosti, co znaci, ze nemame vedomosti o jej skutocnom prameni. Castymi analyzami Kyslej sa stava vo zvolenskej stolici      popularna. Objavenie Kyslej sa pripisuje Berghamovi Herderovi v roku 1812, ktory ju popisuje vo svojej  praci o mineraloch Bacucha v roku 1817. D Wachtel vo svojej balneografii (1859) popisuje dreveny barak so zariadenim kupelov, kde pripomina aj malu vydatnost pramena, kde za 24 hodin sa naplni iba 6 vani. Bacussky kupel, ktory pozostaval z Kyslej, ktora sa zahrievala v dome zver dozorcu a pridanim   

vyhonkov z jedli, vyuzivala aj ceska spisovatelka Bozena Němcova. Sprevadzali ju G. K. Z. Laskomersky a Samo Chalupka. V tomto roku obyvatelia vycistili samotny pramen od nanosu hnedela a upravili okolie pramena a altankov.

. . .

  BURZA INFORMACII v Sukromnej pedagogickej a socialnej akademii v Brezne

   Urad prace, socialnych veci a rodiny v Brezne realizuje v stredu 21. novembra od 8. do 12. hodiny v Sukromnej pedagogickej a socialnej akademii EBG na Skolskej ulici 5 v Brezne (nie v hoteli Dumbier) BURZU INFORMACII pre:

* stredne skoly a stredne odborne ucilistia regionu,

* ziakov 9. rocnik zakladnych skol,

* zamestnavatelov regionu, ktori pracu ponukaju,

* vsetkych uchadzacov a zaujemcov o zamestnanie, ktori pracu hladaju,

* zamestnanych, ktori chcu zamestnanie zmenit,

* sprostredkovatelske agentury, ktore sprostredkovavaju zamestnanie za uhradu,

* agentury docasneho zamestnavania,

* celu siroku verejnost.

   V ramci Burzy informacii sa uskutocni prezentacia narodnych projektov financovanych z ESF a SR – NP I, NP III A, NP V, NP VII A, NP VII B, NP VIII, NP IX, NP XI.

 . . .

 Liecba osteoporozy je najnakladovejsia

   Liecba osteoporozy, cize rednutia kosti patri medzi najnakladovejsie v zdravotnej poistovni DOVERA.

   Zdravotna poistovna DOVERA preto podporuje osteodenzitometricke vysetrenia (merania kostnej hustoty pomocou denzitometrov), ktore su preventivnymi vysetreniami a zabezpecuju vcasnu diagnostiku osteoporozy. Ide o najzavaznejsie ochorenia pohyboveho systemu, pretoze vo veku nad 50 rokov ma osteoporozu kazda tretia zena a kazdy siesty muz.

  Prevencia osteoporozy:pravidelna denna fyzicka aktivita a dodrziavanie zasad spravnej zivotospravy, adekvatny prijem vapnika je nevyhnutnou podmienkou prevencie a uspesnej liecby (odporucany optimalny denny prijem je 1000 – 1500 mg), doplnanie vitaminu D hlavne v zimnych mesiacoch.

   Dalsie informacie su k dispozicii na internetovej stranke www.dovera.sk.


Policia patra

* po hladanom 20-rocnom Michalovi Stulajterovi z Brezna. Okresny sud vo Zvolene 6. septembra vydal prikaz na jeho zatknutie. V mieste trvaleho ani prechodneho bydliska sa nezdrziava;

* po hladanom 21-rocnom Milanovi Ridzonovi z Brezna. Okresny sud v Brezne 20. septembra vydal prikaz na jeho dodanie do vykonu trestu odnatia slobody;

* po hladanom 31-rocnom Dusanovi Plamenovi z Brezna. Okresny sud v Brezne 1. oktobra vydal prikaz na jeho zatknutie. V mieste trvaleho bydliska sa dlhsi cas nezdrziava;

* po hladanej 48-rocnej Anne Matuskovej z Bystrej. Okresny sud vo Zvolene 4. novembra vydal prikaz na jej zatknutie pre precin zanedbania povinnej vyzivy. Fotografia zeny nie je k dispozicii. Anna Matuskova sa v mieste trvaleho bydliska dlhodobo nezdrziava a jej sucasny pobyt nie je znamy. Mohla by pracovat v polnohospodarskych farmach a v salasoch na uzemi celej Slovenskej republiky;

* po hladanom 28-rocnom Milanovi Siketovi z Predajnej, ktoreho obvinili pre trestny cin marenia vykonu uradneho rozhodnutia. Zdrziavat sa moze v presne neurcenej obci v blizkosti Banskej Bystrice;

* po hladanom 36-rocnom Jozefovi Stulrajterovi z Cierneho Balogu, ktoreho obvinili pre trestny cin marenia vykonu uradneho rozhodnutia. V mieste trvaleho bydliska sa dlhodobo nezdrziava, je vsak predpoklad, ze sa zdrziava na presne nezistenom mieste na uzemi okresu Brezno.

  Akekolvek informacie o hladanych osobach podajte v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na znamom telefonnom cisle 158.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT