13. NOVEMBER 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Poslanecka kancelaria v Brezne

   Ktoze by nepoznal zenu menom Magdalena Vasaryova? Toto meno je neodmyslitelne spojene s filmom a televiziou. Po roku 1989 vstupila do politiky. Neskor posobila ako velvyslankyna Slovenskej republiky v Rakusku a Polsku. V roku 1999 kandidovala na funkciu prezidenta SR. V sucasnosti pracuje  v Narodnej rade SR ako poslankyna za SDKU-DS.
   Tato dama otvarala v okresnom meste Brezno v pondelok 5. novembra svoju poslanecku kancelariu, ktora sidli na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 49. Tato udalost je o to vzacnejsia, ze  v nasom okrese nema otvorenu poslanecku kancelariu ziaden iny poslanec NR SR. Faktom zostava, ze z nasho okresu nemame v parlamente zastupenie v osobe poslanca.
   M. Vasaryovu prijal primator Brezna Ing. Jaroslav Demian. Strucne ju informoval o stave mesta a okresu, o problemoch a cieloch, ktore si mestske zastupitelstvo vytycilo. Pani poslankyna primatora oboznamila s poslanim poslaneckej kancelarie v Brezne. Kancelaria je k dispozicii vsetkym obcanom, ktori chcu tlmocit svoje nazory, poziadavky, staznosti a upozornenia. Cinnost v kancelarii bude pravidelna.
Rozhodnutie M. Vasaryovej otvorit poslanecku kancelariu prave v Brezne ovplyvnilo viac dovodov. Je rodacka z Banskej Stiavnice a prezila v tomto regione sedemnast rokov. Pravidelne ho navstevuje, lebo sa v nom citi ako doma. Casto prednasa na banskobystrickej Univerzite Mateja Bela. V roku 1998 otvorila v Banskej Bystrici pobocku Slovenskej spolocnosti pre zahranicnu politiku (SFPA) spolupracujucu s Euroatlantickym centrom. Ako podpredsednicka parlamentneho vyboru pre kulturu a media sa upriami na rozvoj kultury, vzdelania a podporu rozvoja obcianskej spolocnosti. Ako nahradna clenka vyboru pre europske zalezitosti a presvedcena Europanka bude s obcanmi diskutovat na europske temy, aby pochopili vyznam plnopravneho clenstva SR nielen vo vyspelom ekonomickom priestore, ale aj v europskej rodine demokratickych statov. Dalsie mozne diskutovane temy s obcanmi su z oblasti zahranicnej politiky, energetiky, diania v parlamente a mnohe ine podla zaujmu obcanov. Na ich otazky budu odpovedat prizvani experti a jej kolegovia z poslaneckeho klubu. Okrem tejto prace sa v priestoroch poslaneckej kancelarie budu vyvijat aj ine aktivity pod patronatom pani poslankyne. Jednou z cinnosti bude aj bunka Zdruzenie zien, vedena Bc. Ivanou Kvietkovou. Aktivity budu formou roznych besied, prezentacii a diskusii. Dalsou cinnostou je zriadenie klubu Nova generacia urceneho pre mladych ludi.
   Na otvoreni poslaneckej kancelarie sa zucastnili okrem primatora Brezna poslankyna NR SR Tatiana Rosova (SDKU-DS), riaditel mestskeho kulturneho strediska Julius Obernauer, podpredseda Regionalneho zvazu SDKU-DS B. Bystrica Martin Banik, predseda MO SDKU-DS B. Bystrica Stanislav Rajnoha, predseda MO SDKU-DS Lubomir Kupec a clenovia MO SDKU- DS Brezno.

(ik) Foto: Ing. Milan Kvietok

 Zit v Taliansku...

   Pre niekoho je to mozno aj celozivotny sen. Pre niekoho tuzba spoznat aspon more a kulturu Juzanov. Ved preto sa mnohi z nas vyberu na dovolenku do Talianska. A co skusit zit tam co i len tri mesiace? Pre dvanast studentiek z Hotelovej akademie v Brezne to bolo tento rok realitou. Temperamentny jazyk, juzanska privetivost, prvotriedna gastronomia, jazero s nedohladnym koncom a nad nim vysoko tyciace sa Alpy. Ako to vsak dokazali?
   Prvou iskrou bola chut objavovat nieco nove. A tou druhou? Kurzy talianciny organizovane v skole s vyvrcholenim studijno-pracovneho pobytu v Taliansku. Intenzivna vyucba bola skola hrou. A potom - cesta do vysnivanej krajiny. V nej nasledoval program vyplneny aktivitami talianskej skoly. Vyucbou talianciny, odbornou pripravou a vyletmi v okoli. Dokonalu idylku dotvarali biele kufriky s pomockami a darcekmi na privitanie.
   Po tomto tyzdni sa ziacky rozdelili do dvoch skupin. Ta pocetnejsia sa nastahovala do domu v oblasti Limone pri jazere Lago di Garda, ta druha v meste Chiudune pri Bergame. A poznavanie mohlo zacat... Ako povedala stvrtacka Lucia o Limone: „Toto mesto je vzdy plne prekvapeni - koncerty, promenady, beach-party, ohnostroje... Cez sezonu tam stretnete Nemcov, Anglicanov, Holandanov...“
   Valika a Eliska k tomu dodali: „Volne chvile sme travili na nedalekej plazi, casto sme hravali volejbal, navstivili sme okolite mesta. Velmi pekne zazitky mame z exkurzie vo vinarskej oblasti Calvagesse.“
   Samozrejme, ze sucastou tohto pobytu je aj praca. Az v Taliansku dievcata spoznali, akym prinosom je pre nich tento pobyt. Zdokonalili sa v anglictine, nemcine a ich oblubenej taliancine. Mohli v plnom nasadeni otestovat a zdokonalit svoje odborne znalosti, fyzicku kondiciu a zmysel pre zodpovednost a organizovanost. Spoznali novu gastronomiu, v ktorej polievky nahradili typicke cestoviny a morske „priserky“.
    A co nam este prezradili?: „Tato prax nam dala velmi vela. Pomohla nam byt samostatnejsimi, spoznali sme vela novych prijemnych ludi.“ Anicka a Katka, ktore sa vacsinou „krutili“ okolo svadieb, ocenili atypickost sluzieb poskytovanych na vysokej profesionalnej urovni.
   Pri nedavnom hodnoteni a osobnej navsteve zastupcu talianskeho partnera skoly Severa Ravasia ziskala Hotelova akademia v Brezne ocenenie za vybornu pripravenost studentov po jazykovej i odbornej stranke. Aj vdaka tomu mohol byt splneny tento sen. Zazit novu krajinu a objavovat ju z vonka i z hlbky. To nesie so sebou i odkaz od Eriky a Lucie:
„Zit tri mesiace v cudzej krajine je uplne nova neocenitelna skusenost. Vyskusali sme si, ako bezi zivot v Taliansku, a ake to je, ked je clovek odkazany sam na seba.“
   Prajeme aj vam taketo splnene sny a snad o rok v Taliansku!

(Zazitky spoluziacok z Talianska zaznamenala Zuzana Klimova, studentka stvrteho rocnika Hotelovej akademie v Brezne, ktora tiez absolvovala stvormesacny pobyt v nemenej atraktivnej krajine - vo Svajciarsku)

 Ziacky Hotelovej akademie v Brezne - zo spomienok na pobyt v Taliansku

 

 

Juraj Faber: „Svet sa nemoze tocit bezo mna (nas)“

    „Vsetci sportovci sa snazia na sebe pracovat, aby boli najlepsi. Ak prestanu, tak musia mat na pamati, ze superi ich nepockaju (ujde nam vlak a potom sa tazko dobieha). Takze kazdy sport je vhodny pre deti a mladez, pretoze ich vedie k zodpovednosti a cielu, ktory si vytycia. Bezcielne potulovanie sa po uliciach dnesnych mladych ludi ma mrzi a myslim, ze by sme ich mali vsetci spolocne usmernit. Rodicia, skola, treneri,“ hovori J. Faber.
   Kazdy den sa cosi deje a my sa akoby tocime vo vire tychto udalosti. Pokial tak nerobime, veci sa hybu dopredu bez nas, a to znamena, ze sme nepotrebni...
   V tanci vidi stastie kazdodenneho zivota i vasen prepletenu s chutou rozdat sa. Tanec je pre neho sposob, ako vychovavat zdrave generacie mladych ludi. Tomuto umeniu naucil a uci mnoho parov. Choreograf, majitel tanecnej skoly, ucitel tanca a nositel tanecneho titulu uradujuci majster Slovenskej republiky v latinsko-americkych tancoch profesionalov - Juraj Faber.

   Tanecny svet mu lezi pri nohach. Odbornici mu udeluju tituly za vynikajuce schopnosti, zverenci a ziaci ho miluju pre bezprostredny pristup a kvalitne hodiny tanca. Okrem spominaneho titulu na domacej scene Juraj zaujal svojim talentom aj v zahranici, kde na majstrovstvach sveta 2007 v Madride vybojoval deviatu priecku. Za kazdou sutazou, resp. vysledkami mozno hladat jedine, a to kazdodennu drinu, pot, prisny trening.
     Profesionalny tanecnik Juraj Faber sa okrem vlastneho trenovania a bodovania na sutaziach venuje i trenovaniu zverencov svojej tanecnej skoly, ktoru mozno najst vo Zvolene, Banskej Bystrici, Brezne a v priestoroch novootvoreneho Kulturno – spolocenskeho centra Klasok v Podbrezovej. Jurajovymi posobiskami su aj dalsie obce v okoli Brezna, ako Pohronska Polhora, Brusno, Lubietova, Valaska a pod.
   Mnohi ludia sa snazia najst rozne sposoby, ako posobit na mladych ludi a formovat ich. Juraj prostrednictvom tanca nasiel, da sa povedat, ucinny sposob vychovy –nastrocnych... Ceny primatora Banskej Bystrice a primatora Zvolena za mladez su snad dostatocnym dokazom, ze praca s mladezou je sice tazka, no nie nemozna ci stratena.
     Pri otazke, co pre nas v najblizsom case Juraj chysta, sme sa dozvedeli o dvoch zakladnych projektoch. Stredobodom zaujmu prveho projektu su deticky v spolocenskych tancoch. Podla Jurajovych slov je najidealnejsie zachytit deti uz od  prveho stupna zakladnej skoly a postupne z nich vytvarovat uspesne tanecne generacie. Aby sa tak stalo, Juraj „nic nenechava na potom“ a uz zacal podnikat prve kroky, rokovania s riaditelmi skol. Druhy projekt pod nazvom Slusna mladez v spolocenskych tancoch zahrna ziakov deviateho rocnika na zakladnych skolach a prveho az tretieho rocnika na strednych skolach. Jurajova snaha o vychovu je slachetna. Fakt, ze profesionalny tanecnik pred maniermi slavy uprednostnuje tvrdu pracu s malymi detickami, pevne nervy s mladezou, nevynimajuc stredne ci starsie generacie, je naozaj obdivuhodnym poznanim.
   Tak, ako sa zaciatocny napad zmeni na projekt, tak sa projekt moze pretransformovat na realitu. K tomu vsak treba niekolko veci okrem ochoty chciet. Sam J. Faber to zhrnul slovami: „Potrebujem len halu, organizacny tim, peniaze a majstrovstva Slovenska v tanecnom sporte dostanem aj do Brezna. Vsetko zalezi od ludskeho faktora,“ dodava. Na rozdiel od Zvolena ci Banskej Bystrice, kde sala naplnena osemdesiatimi studentmi „praska vo svikoch“, v Brezne je pocet niekolkonasobne mensi. Otazkou zostava, preco. Juraj odhaduje obdobie, kedy dava sancu svojim projektom prijat sa, na dva – styri roky. „Nepojdem hlavou proti muru,“ dalej komentuje. Nam zostava len verit, ze si Horehronie dokaze vazit ochotu „nieco robit“ a oceni tanecny talent majstra Slovenska Juraja Fabera, ako sa patri.

Ivana Kokavcova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT