30. JANUAR 2001 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

  Pozvanie na reprizu

Po dvoch uspesnych divadelnych premierach na sklonku roka 2000, pripravuje Divadelny subor Jana Chalupku v Brezne svoju prvu reprizu komedie francuzskeho autora Pierre A. Breala Trma - vrma alebo Francuzska kuchyna v rezii znameho Matusa Olhu, a. h. Hra je nastudovana v dvojitom obsadeni, co nevylucuje aj obsadenie kombinovane. Clenovia suboru tymto vychadzaju v ustrety divakom, ktori este hru nevideli a pozyvaju ich na predstavenie v sobotu 3. februara o 19. hodine do mestskeho domu kultury,. Predpredaj vstupeniek je v turisticko-informacnej kancelarii alebo hodinu pred predstavenim v pokladni divadla. Zelame hodnotny umelecky zazitok.

O Svetle spievaj ...

Horehronske muzeum v Brezne a Krestanske spolocenstvo Milost otvoria v piatok 2. februara o pol piatej vo vystavnych priestoroch muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 vystavu umeleckej fotografie Rastislava Bera, rodaka z Brezna. Autor na fotografiach krajiny objavuje a sprostredkuva to, co my na prvy pohlad nevidime, s cim treba byt dlhsie v suzvuku, aby sa to uzrelo. Vystava je obohatena poeziou krestanskych autorov.

Stretnutie s novinarmi

Pozemne sily nasej armady prechadzaju rozsiahlou reformou. Vlani sa zacala realizacia kvalitativnych i kvantitativnych zmien v jej vojenskych telesach. V tomto roku bude pokracovat naplnovanim strategickeho zameru koncepcie reformy rezortu ministerstva obrany do roku 2002 s vyhladom do roku 2010. A prave usilie objektivne vysvetlovat nutnost organizacnych a dislokacnych zmien v pozemnych silach viedlo velitela pozemnych sil Armady SR generalmajora Ing. Jozefa Blizmana k myslienke zorganizovat stretnutie s regionalnymi mediami. Uskutocnilo sa vo stvrtok 25. januara v Martine v kasarnach na Podhaji v priestoroch praporu okamzitej reakcie. Novinari so zastupcom velitela generalmajorom Dusanom Humenym a hovorcom plukovnikom Dr. Imrichom Modrockym diskutovali o aktualnych ulohach pozemych sil a pozreli si aj techniku a bojove umenie prislusnikov praporu okamzitej reakcie.

Vyrocna clenska schodza MO SNS vo Valaskej

Vo stvrtok 25. januara sa na vyrocnej clenskej schodzi stretli clenovia Miestnej organizacie SNS vo Valaskej, ktori medzi sebou privitali poslanca NR SR a predsedu okresnej rady SNS Ing. D. Svantnera a predsedu MO HZDS vo Valaskej Ing. L. Krupu. Hlavnymi bodmi programu schodze, na ktorej sa zucastnilo 31 clenov (viac ako 80 % celej clenskej zakladne), boli spravy o cinnosti, o hospodareni a vnutropoliticka situacia.

Policia1.jpg (9101 bytes) V pravu chvilu!

O deviatej rano 11. januara mestska policia asistovala poziarnikom pri otvarani bytu na Ulici CSA. Pretoze majitelka bytu neotvarala, o pomoc poziadala jej sestra. Nasli ju na zemi, kde sa po pade nemohla pohnut, preto privolali sanitku RZP.

 

Nezmestil sa do koze?

V restauracii na zeleznicnej stanici 12. januara o tristvrte na osem vecer vycinal vytrznik, ktory posmeleny alkoholom rozbijal zariadenie okolo seba. Majitel preto privolal hliadku, ktora zistila, ze do koze sa nezmestil L. K. z Brezna. V sucinnosti so zeleznicnou policiou s nim urobili poriadok.

Koniec vyberacov smeti?

Mestska policia zacina v tomto roku trestat porusovanie Vseobecne zavazneho nariadenia mesta o verejnom poriadku. Za vyberanie smeti a znecistovanie verejneho priestranstva je totiz penazita pokuta. V uplynulom obdobi pri tejto cinnosti prichytili niekolkych nespratnikov: 14. januara desat minut po dvanastej hodine popoludni N. P. na Razusovej ulici, toho isteho dna o necelu hodinku neskorsie A. Z. na Ulici 9. maja a 19. januara dalsieho, ktory sa brlal v smetnom kosi na Ulici CSA.

Poriadne ju vystrasil

Pat minut pred pol jednou popoludni 14. januara mestsku policiu poziadali o sucinnost pri zadrzani M. V. z Brezna. Tento muz potrundzeny alkoholom sa na Razusovej uici dobijal do cudzieho bytu, kde sa vystrasenej zene vyhrazal zabitim. Vytrznika predvolali na Policajny zbor.

Noz v tele muza

Osemnasteho januara vecer v Zadnych Halnoch P. J. fyzicky napadol K. J. a nozom ho pichol do krku a hrudnika, cim mu sposobil zranenie s dobou liecenia asi 21 dni.Vec oznamili Policajnemu zboru a zranenemu muzovi privolali sanitku.

Rusil nocny klud

Dvadsatpat minut po polnoci 21. januara telefonovala K. P. z Ulice Frana Krala, ze jej muz A. P. rusi nocny klud. Hliadka zistila, ze dovodom jeho hluku je alkohol. Pripad je v stadiu objasnovania.

Utisili ich donucovacie prostriedky

V objekte mestskej policie doslo 21. januara o stvrt na devat vecer k verbalnemu i fyzickemu utoku na verejneho cinitela. Pod vplyvom alkoholu sa ho dopustili T. D. a J. P., voci ktorym museli pouzit donucovacie prostriedky. Pripad prevzal Policajny zbor.

Nepodkuria si!

Po pol stvrtej popoludni 24. januara na Ulici Hradby prichytili dvoch zlodejov. Z dvora jedneho z domov totiz kradli drevo. J. P. a M. P. si nielenze nepodkurili, ale navyse museli zaplatit blokovu pokutu za kradez.

Opat byvala skolka

Objekt byvalej materskej skoly na Malinovskeho ulici v ostatnom case akosi laka zlodejov, ktorym sa tu vsak nedari. Takto dopadol aj K. M., ktory tu sarapatil 24. januara tesne pred polnocou. Bez pouzitia nasilia vosiel dnu a zacal prehladavat sklad, pricom za sebou nechal skodu za 2500 korun. Vsimli si ho, a tak mestska policia v sucinnosti s Policajnym zborom zlodeja este dolapila na mieste cinu a samozrejme pripad bude mat este svoju dohru.

Co zistila "soika"

Stostrnast skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, osemdesiattri kontrolnych nakupov, patdesiatdva predrazeni, t. j. 62,7 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov korunu tridsat halierov. Taka je bilancia pracovnikov inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v druhom a tretom tyzdni.
Pri kontrole kvality a informacnych povinnosti zistili nedostatky v patdesiatich siestich prevadzkovych jednotkach pri 251 druhoch tovaru za 444 080 korun. V trinastich pripadoch dali prikaz na likvidaciu dvadsiatich siestich druhov tovaru za 5958,60 koruny. Spisali dvadsattri oznameni o zacati spravneho konania a na mieste ulozili devatdesiatpat blokovych pokut za 70 100 korun.
V Breznianskom okrese v restauracii U draka v Brezne bol nakup v hodnote 232 korun predrazeny o sest korun. Stalo sa tak nedodrzanim hmotnosti predanych svajciarskych zemiakov. Okrem toho tri druhy tovaru v hodnote 204,40 koruny mali uplynulu dobu spotreby. V potravinach Vecierka na Ulici SLN v Brezne bol nakup za 40,30 koruny predrazeny o dve koruny, ked navazili menej hydinovej tlacenky. S uplynulou lehotou spotreby mali v predaji osem druhov masovych vyrobkov za 1432,70 koruny.

 

h0105f.jpg (14270 bytes) - v sobotu 27. januara vystupila v Bombura kube skupina Pre Hub (Martin Huba, Martin Prekop). Clenovia tohto volneho zoskupenia posobia na hudobnej scene uz dlhsi cas a nie su ziadni novacikovia. Martin Huba bol zakladatelom formacie Messengers a Martin Prekop je clenom hudobnej skupiny Jezus undrgraund bend. Clenom tejto skupiny a jej sologitaristom je aj Peter Srnka, ktory spolu s Martinom Prekopom posobil aj v Londinskej klubovej scene. Na koncerte sa vsak Peter Srnka predstavil ako "didzej". Zaujimavostou koncertu bola aj videoprojekcia, ktora meditativny charakter tejto gitarovo - elektoronickej hudby este viac umocnila.

 

Opytali sme sa za vas

Riaditela Technickych sluzieb v Brezne Ing. Tomasa Gabona:

o Prinieslo vypnutie kazdej druhej lampy poulicneho osvetlenia nejaky vyrazny financny efekt? Kontroluje niekto z vasich pracovnikov stav osvetlenia? Ak by tak bolo, nemoze nastat stav, ktory je v sucasnej dobe na Ul. Frana Krala, kde na ceste od krizovatky pri Bille smerom na zeleznicnu stanicu nesvieti za sebou asi pat lamp. Tato krizovatka je jednou z najfrekventovanejsich v meste a je zazrak, ze sa na nej este nestala vaznejsia nehoda.

- Spotreba elektrickej energie vo verejnom osvetleni (este pred poslednym zdrazovanim) predstavovala mesacne 250 000 korun, co su rocne 3 miliony korun. Ak by sme vypli kazdu druhu lampu v celom meste, bolo by to rocne 1,8 miliona korun uspory. Pracovnici useku verejneho osvetlenia nie su "moji" pracovnici, ale pracovnici mesta. Samozrejme, ze nielen kontroluju stav verejneho osvetlenia, ale ho aj opravuju. Chyba je vsak v tom, ze stav pracovnikov technickych sluzieb a teda aj verejneho osvetlenia neustale znizujeme, ale stav verejneho osvetlenia je s pribudajucimi rokmi stale vaznejsi.

Neustale ziadam tak poslancov mestskeho zastupitelstva, ako aj vsetkych obyvatelov mesta, aby akekolvek poruchy verejneho osvetlenia nahlasovali co najskor technickym sluzbam, dvadsatstyri hodin denne! Takto sa to najskor dostane k nasim pracovnikom a najskor je mozne zabezpecit opravu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT