30. JANUAR 2001 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Sme nablizku

Moze sucasna ekonomicka a politicka situacia a zvysena nezamestnanost vplyvat aj na intimny zivot cloveka?

Zn. Stres a sex

Obraz sucasneho Slovenska v suvislosti s kvalitou zivota a kvalitou sexualneho zivota skumal vlani tim psychologov. Ucastnici tohto vyskumu kvalitu zivota stotoznuju predovsetkym s rodinnymi hodnotami, so zdravim, pracou a osobnou identitou. Vacsina muzov a zien hodnotila v diskusiach a dotaznikoch kvalitu svojho zivota pozitivne. V tejto suvislosti prisudzuju vysoku hodnotu sexualnemu zivotu a spajaju ho so vzajomnym porozumenim partnerov a kvalitnym vztahom. Sucasna ekonomicka a politicka situacia a zvysena nezamestnanost sposobuju u mnohych neistotu, stres a unavu, co negativne vplyva aj na kvalitu sexualneho zivota. V skupinovych rozhovoroch aj v nametoch sa casto objavovala otazka potreby otvorenosti pri temach z oblasti sexu - kedy, s kym, kde, v akom veku, akou formou je vhodne zaoberat sa touto problematikou.
Kvalitativna analyza ukazala, ze pod kvalitou sexualneho zivota respondenti rozumeju hlavne kvalitu vztahu a sex, ktory nepodlieha stereotypu. Muzi vseobecne pripustaju prirodzeny pokles v sexualnej aktivite so zvysujucim sa vekom, avsak na druhej strane vo vlastnom pripade to nepriznavaju, co je asi vzhladom na citlivu oblast identity muza prirodzene. Stavaju sa zvacsa pasivne k "investovaniu" do kvality sexualneho zivota a pasivne sa vyrovnavaju s poklesom sexualnej aktivity. Zeny vnimaju otazky sexuality velmi citlivo a upozornuju na zranitelnost muzov v suvislosti so znizenou schopnostou erekcie. Opat sa potvrdilo, ze zeny su ochotnejsie komunikovat o sexualite, o kvalite zivota a mnohi muzi dokonca prenechavaju oblast rozhodovania o zdravotnych otazkach zene.
Vacsina respondentov by uvitala osvetu, ktora by otvorila problematiku sexuality. Jednou z hlavnych tem by mal byt sex v zrelom a starsom veku. O tejto teme sa nehovori takmer vobec a aj mladi a otvoreni ludia tu maju bariery. Existuju aj bariery, ktore ludom brania obratit sa na odbornikov so ziadostou o pomoc pri intimnych problemoch. Od rozhovoru s lekarom ocakavaju hlavne profesionalitu a istotu, ale aj pochopenie a empaticky pristup. Ludia vsak najviac doveruju informaciam od svojich znamych a najdolezitejsie su pre nich osobne skusenosti.
Pri komunikacii s lekarom by si ucastnici vyskumu priali, aby lekar prejavil vacsiu iniciativu v sexualnych otazkach. Viac ako polovica ucastnikov diskusie by uvitala, keby boli otazky o intimnom zivote sucastou bezneho lekarskeho vysetrenia. Ak ma vsak pacient ochorenie, ktore by mohlo mat urcity vplyv na sexualitu, vsetci ucastnici diskusii sa zhodli, ze lekar sam by mal takuto diskusiu iniciovat.

 

Rozpis pohotovostnych lekarenskych sluzieb v Brezne na februar

Lekaren Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 7
Pondelok: 5., 19., 26.,
Sobota: 10., 17.,

Lekaren Medikament, Kuzmanyho 1
Piatok: 2.,19.,
Sobota: 24.,

Lekaren Pri nemocnici, spol. s r.o., Banisko 1
Utorok: 6., 13., 20., 27.,
Streda: 7.,14., 21., 28.,
Stvrtok: 1.,8.,15.,22.,
Piatok: 9.,23.
Nedela: 4., 11., 18., 25.

Lekaren Paradis, Nam. gen. M. R. Stefanika
Pondelok: 12.,
Sobota: 3.,

Lekaren, ktora kona pohotovostnu sluzbu, musi byt zretelne oznacena.
Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis svojich pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.
Lekarenska pohotovostna sluzba trva do 22. hodiny.

JUDr. Juraj Pruzinec,
veduci odboru VVS

h0105a.jpg (15492 bytes)  

 

 

 

 

 

Kresba: Jan Selest


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT