Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

14

3. APRIL  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Horehronsku valasku si odnieslo
Stastne detstvo

h0114a.jpg (15739 bytes)V poslednu marcovu sobotu do Telgartu smerovali kroky mladych spevakov, hudobnikov, clenov folklornych suborov. Stredoslovenske osvetove stredisko a tamojsi obecny urad tu totiz usporiadali okresnu prehliadku v hudobnom folklore deti s nazvom Horehronska valaska. Porota v zlozeni: predseda veduci katedry hudobnej vychovy Univerzity Mateja Bela Igor Gaspar, clenovia: veduca hudobnej redakcie Slovenskeho rozhlasu v Banskej Bstrici Mirka Kubandova a odborny pracovnik pre hudbu Stredoslovenskeho osvetoveho strediska Rudolf Veselovsky mala nelahku ulohu.

Nakoniec rozhodla takto:solovy spev: 1. DFS Helpancok: Dominika Simanova, 2. DFS Stastne detstvo: Jozef Katreniak, 3. MKS Telgart: Andrejka Kanosova, skupinovy spev: 1. DSSK Mladost z Pohorelej, 2. DSSK Telgartcok z Telgartu, 3. DSSK Stastne detstvo z Brezna, duo spev: 1. DFS Telgartcok: Kristinka Sipulova, Mirka Trpakova, 2. ZS Sumiac: Simon a Katka Karolyovci, 3. DFS Helpancok: Dominika Simanova, Marek Pribylina, tradicne ludove nastroje: 1. MKS Telgart: Andrejka Kanosova (heligonka), 2. DFS Brezinky: Katarina Malikova, Monika Maruskinova, Veronika Vernarska (flauta), 3. DFS Helpancok: Dominika Simanova (okarina).

h0114b.jpg (25969 bytes) h0114c.jpg (24171 bytes)

Kategoria 12 - 15 rokov: solovy spev: 1. Dominika Hyriakova, DFS Helpancok, 2. Juraj Polak, DFS Mladost, 3. Martina Kanosova, DFS Telgartcok, duo spev: 1. Daniela Riaposova, Lucia Makova, 2. Andrej Makrovsky, Peter Sipula, 3. Martinka a Andrejka Kanosove, skupinovy spev: 1. DFS Mladost (chlapcenska skupina), 2. DFS Stastne detstvo (dievcenska skupina), 3. ZS Pohorela, tradicne ludove nastroje: 1. Janka Piliarkinova, 2. Martinka Kanosova, 3. Brano Herich, ludova hudba (do 15 rokov): 1. DFS Helpancok, 2. DFS Stastne detstvo, 3. DFS Brezinky. Horehronsku valasku ako hlavnu cenu si odniesol detsky folkorny subor Stastne detstvo z Brezna.

Clen poroty R. Veselovsky na zaver vyzdvihol vybornu uroven hlavne v kategorii spevakov a spevackych skupin: "Chybali tradicne ludove nastroje a bolo by dobre, keby sa na Horehroni objavilo viacej ludovych hudieb." Pripomienky boli aj k vyberu piesni, vela deti spieva piesne urcene dospelym a piesne z inych regionov.

(r)

V Ciernom Balogu malovali kraslice

V Ciernom Balogu pod zastitou obcianskeho zdruzenia Vydra - Vidiecka rozvojova aktivita prebieha ako jeden z projektov celorocny program Zenske povedacky. Zamerany je na pozdvihnutie a prebudenie komunitneho zivota v obci. Jeho hlavnymi ucastnickami su ciernobalocke zeny a dievcata. V tomto roku ho podporuje Vzdelavacia nadacia Jana Husa a jeho naplnou je vzdelavanie zien na vidieku v oblasti obcianskeho vzdelavania (napriklad pravne poradne), starostlivosti o zdravie a vychovu deti, vzdelavania podporujuceho moznost zamestnat sa (jazykove a pocitacove kurzy), ale aj v oblasti remesiel a zaujmovych, volnocasovych aktivit. Na utorok 27. marca pripravili kurz malovania kraslic technikou voskovania s lektorkou Hornonitrianskeho regionalneho kulturneho strediska v Prievidzi Ludmilou Batorovou, o com nam porozpravala Monika Budovcova z Vydry:h0114f.jpg (15642 bytes)

- Pani Batorova prijala pozvanie po minulorocnej skusenosti z kurzu v Zakladnej skole na Janosovke, kde sa stretla s velkym zaujmom zo strany ziakov i pedagogov. V tomto roku sme do kurzu zapojili skolakov z Kramu a z Dobroce. Pocas stretnutia sa dozvedeli nieco z historie vyroby kraslic, ktoru pani Batorova prezentovala kraslicami zo svojej rozsiahlej zbierky. Deti sa naucili kraslice farbit a podla nazornej ukazky same skusali vytvorit velkonocne motivy.
Kurz pokracoval v utorkovy podvecer v Komunitnom centre obcianskeho zdruzenia Vydra. Stretla sa tu skupina zien, ktore uz maju skusenosti s voskovanim, alebo sa chceli tuto techniku naucit. Vo vybornej atmosfere diskutovali o technikach zdobenia kraslic, o historii velkonocnych sviatkov v nasom regione, aj o tajomstvach a trikoch pri samotnej vyrobe kraslic. Nechybali prakticke ukazky pouzivanych vzorov, moznost priamo si ich vyskusat, alebo si aspon kraslice kupit. Raritou bolo malovane pstrosie vajce, ktoreho zdobenie trvalo pani Batorovej viac ako styri hodiny.
Nakoniec vam mozno pride vhod niekolko zasad pri vyrobe kraslic: Plne vajicka treba dokladne odmastit, napriklad nechat ich v roztoku Persil, tekuty Wanish a Ariel priblizne dvanast hodin. Vajicka vyfuknite, skrupinky oplachnite v "jarovej" vode, v cistej vode (musia byt do plna napustene aj z vnutra, aby sa dokladne odstranili zvysky vajicka) a nechajte ich niekolko dni schnut. Potom mozete vajicka farbit, odporucane su farby Ovo. Po uschnuti ich mozete voskovat alebo inak zdobit.
Pracu Ludmily Batorovej mozete nazivo obdivovat 10. a 12. aprila na vystave kraslic v Stredoslovenskom muzeu na Namesti SNP c. 4 v Banskej Bystrici alebo 6. aprila v obchodnom dome Prior v Banskej Bystrici.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT