9. OKTOBER 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Co zistila "soika"

Pocas 38. a 39. tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V potravinach Televizor v Brezne v kontrolnom nakupe za 92,60 koruny salama Vrsatec v hodnote 29,10 bola konzumuneschopna (pat dni po lehote spotreby so zmenenou farbou). Dovedna v tomto obdobi v kraji skontrolovali 145 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 93 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 58 predrazeni, co predstavuje 62,4 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla sedem korun dvadsat halierov. Pre nedodrzanie kvality a informacnych povinnosti zastavili predaj v 85 prevadzkach pri 562 druhoch tovaru v hodnote 1 836 108 korun. V deviatich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 17 druhov tovaru za 2 737,80 koruny. Spisali strnast oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 116 blokovych pokut v hodnote 86 600 korun.

Nastupili povolanci

V utorok 2. oktobra nastupilo do 3. mobilizacnej zakladne v Brezne sto novych povolancov, aby tu odsluzili zakladnu vojensku sluzbu. V zakladnom vycviku pocas tohto mesiaca sa zoznamia s taktickou a streleckou pripravou a so zakladnymi poriadkami. Tento vycvik ukoncia 27. oktobra slavnostnou vojenskou prisahou v priestoroch vojenskeho utvaru.

Referendum v Polomke

Na 5. a 6. oktobra Obecne zastupitelstvo v Polomke v zmysle zakona o obecnom zriadeni vyhlasilo miestne referendum o vystavbe kanalizacie v obci. Podla slov starostu Frantiska Durcenku ide o velku investicnu akciu, a preto je potrebne, aby sa obcania demokraticky vyjadrili. V Polomke tymto plebiscitom presadili najvyssiu formu samospravy obce, podiel obcanov na sprave veci verejnych.

Emil Pales navstivi Brezno

V dnoch 16. a 17. oktobra o 17. hodine v Zakladnej skole Karola Raposa na Skolskej ulici v Brezne bude prednasat RNDr. Emil Pales, CSc. Tento popredny predstavitel sofiologie, usilujucej o syntezu kozmologie, antropologie a teologie, vo svojej knihe Angelologia dejin zhrna a podrobne skuma viac ako sto paralelnych a rytmickych javov v historii ludstva, ktore nemozno vysvetlit vzajomnym stykom medzi kulturami, ale nemozno ich ani pokladat za nahodu. Tvrdi, ze vysvetlenie treba hladat v starej krestanskej a predkrestanskej nauke o hierarchiach anjelov, ktori su duchovnymi inteligenciami planet v slnecnej sustave, striedaju sa ako vladnuci duchovia casu a inspirujuco zasahuju do diania v prirode a v dejinach ludstva. E. Pales vystudoval kybernetiku a vyucoval pocitacovu lingvistiku na Katedre umelej inteligencie Matematicko-fyzikalnej fakulty UK v Bratislave. V rokoch 1989 - 1994 viedol vyskumnu ulohu Pocitacovy model slovenciny na Jazykovednom ustave L. Stura SAV. V roku 1994 zalozil a aj vedie nadaciu Sophia.

 

h0141e.jpg (12642 bytes)

Prijemne pocasie, velky zaujem divakov, cyklisti bez zraneni, organizacne zvladnutie na vybornu.Takto by sme strucne mohli charakterizovat uplynule vikendove podujatie v Polomke a v Brezne, kde v prvy den startovalo 47 a v druhy 42 pretekarov. Cyklisticky klub horskych bicyklov Brezno tu totiz usporiadal Downhill Dual Polomka - Brezno. V sobotnajsom 5. kole Slovenskeho pohara (spoluorganizator obecny urad) v zjazde na Bucniku sa najviac darilo V. Hyncicovi z Grafobalu Semtex, Tomas Vrbovsky startujuci za KHC Kaktus bike skoncil siesty a Juraj Vrbovsky z usporiadajuceho CK HB Brezno osmy. Medzi zenami sa najviac darilo K. Siskovej z TKC Zilina, medzi veteranmi M. Suchomelovi z Bike team Unicov a medzi juniormi F. Matusovi z Grafobalui Semtex, Lukas Longauer z CK HB Brezno v tejto kategorii skoncil na 10. mieste. V nedelu na Jamach v 6. kole Slovenskeho pohara zvitazil F. Matus z Grafobalu Semtex pred F. Cillikom (Trek Martin), P. Drabikom a M. Kozarom (obaja z ACK Partners). Tito traja v poradi za sebou skoncili aj v hodnoteni majstrovstiev Slovenska. V kategorii zien bola najuspesnejsia K. Siskova z TCK Zilina, stala sa aj majsterkou Slovenska pred H. Boskovou z CK Fatria a svojou oddielovou kolegynou B. Zajacovou.

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej:

o Kedy je najvhodnejsie dat sa zaockovat proti chripke?
- S pribudajucimi hmlami, dazdami a ochladzovanim kazdorocne prichadza cas, ked castejsie podliehame akutnym ochoreniam hornych dychacich ciest sposobenych roznymi druhmi virusov, najma virusom chripky. Preto je cas na vykonanie preventivneho ockovania. Idealny cas vakcinacie je v priebehu oktobra.
Na slovenskom trhu su aj tento rok registrovane styri druhy ockovacich latok, ktore su rovnocenne, a to Influvac, Vaxigrip, FluarixB a Begrivac. Vakcinu uhradza poistovna starsim osobam vo veku nad 65 rokov a po schvaleni reviznym lekarom poistovne je hradena vakcina aj pacientom mladsim ako 65 rokov so zavaznymi ochoreniami kardiovaskularneho aparatu, metabolickymi poruchami, ochoreniami ladvin atd., u ktorych by chripka dramaticky zhorsila ich zakladne ochorenie.
Casto je ochorenie na chripku, pripadne ostatne akutne respiracne ochorenia, komplikovane infekciou, ktore sposobuju pneumokoky, a to najma u starsich osob. Preto je vhodne sucasne s vakcinou proti chripke podat aj ockovaciu latku proti pneumokokom Pneumo 23. Tato je u obcanov vo veku nad 65 rokov taktiez hradena poistovnou. Vyhodou simultanneho (sucasneho) podania oboch vakcin je to, ze ochranna hladina protilatok proti chripke je vyssia ako pri samostatnom podani.
Nezabudnite a hlaste sa u svojich lekarov vcas! 

 

Policia1.jpg (9101 bytes)

Nocna sova

Desat minut po jednej v noci 20. septembra prevzali oznam, ze pred Dumbierikom vystraja nejaka zena. Hliadka po prichode zistila, ze vytrznickou je G. S. z Brezna, ktora povzbudena alkoholom napadala okoloiducich. Pripad bude mat svoju dohru.

Dlhoprsta v Bille

Tesne po jedenastej 23. septembra telefonovali z Billy, ze prichytili zlodejku. Tovar za 514,50 koruny bez zaplatenia sa pokusala prepasovat D. S. z Brezna. Za svoj priestupok musela zaplatit blokovu pokutu.

Semafory ,,na ich muske"

V sucinnosti s okresnym dopravnym inspektoratom aj prislusnici mestskej policie v septembri asistovali pri kontrolach vodicov a chodcov. Zamerali sa na dodrziavanie predpisov na priechodoch a na respektovanie svetelnej signalizacie.

Dopredavali!

Po Razusovej ulici v Brezne 25. septembra podomovi predavaci predavali kuchynsky riad. Na prave poludnie museli s touto cinnostou skoncit, hliadka totiz zistila, ze tito styria Filakovcania predavaju bez povolenia, za co ich blokova pokuta neminula.

Spadol a zranil sa

Na zaklade oznamenia o tristvrte na pat popoludni 26. septembra vystartovali na Nalepkovu ulicu. Lezal tam A. H. z Polomky, ktory udajne spadol a mal dost velku trznu ranu nad obocim. Hliadka preto privolala sanitku, ktora muza odviezla na osetrenie do nemocnice.

Zachranili mu zivot

Desat minut pred jednou popoludni 27. septembra prevzali spravu, ze medzi panelakmi pri Televizore sa chce obesit nejaky muz. Hliadka prisla vcas: S. K. z Brezna si na konar stromu prave uvazoval spagat. Muza sa potom ujal Policajny zbor.

Neuspesny zlodej jablk

Dvadsiateho deviateho septembra podvecer chut na jablka dostal R. G. z Brezna. Nezadovazil si ich vsak legalnym sposobom, ale vybral sa do jednej zo zahrad na namesti. Majitelka si ho vsimla a privolala hliadku, ktora zlodeja prichytila este na mieste cinu.

Skoro zacinaju!

Traja mladenci z Fucikovej ulice (M. R., P. H. a P. H.) vo veku od desat do dvanast rokov v posledny septembrovy den poprevracali kontajnery pri danovom urade. Spravu o ich vycinani prevzali o 21.53 a chlapcov tam este pristihli. Okrem toho, ze kontajnery museli dat do povodneho stavu, ich priestupok neostane bez nasledkov.

Bez povolenia!

P. T. z Brezna so svojou manzelkou 2. oktobra na Stromovej ulici vo velkom predaval vnutornosti zo zvierat. Ked hliadka od nich o trisvrte na dve pozadovala povolenie, nevedeli sa preukazat ziadnym dokladom o nadobudnuti tovaru. Pretoze porusili vseobecne zavazne nariadenie mesta, zaplatili blokovu pokutu. Zalezitost oznamili aj danovemu uradu a veterinarnej sprave.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT