9. OKTOBER  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Co nove v mikroregionoch?

V Breznianskom okrese posobia styri mikroregiony: Horehron (kde patria obce Bacuch, Benus, Bravacovo, Helpa, Pohorela, Polomka, Sumiac, Telgart, Valkovna, Zavadka nad Hronom), Cierny Hron (Cierny Balog, Drabsko, Hronec, Lom nad Rimavicou, Osrblie, Sihla, Valaska), Chopok - Juh (Bystra, Dolna Lehota, Horna Lehota, Jasenie, Myto pod Dumbierom, Nemecka, Podbrezova, Predajna, Raztoka) a Muranska planina (z okresu Brezno Michalova a Pohronska Polhora, z okresu Rimavska Sobota Tisovec a z okresu Revuca Muran). Tieto zdruzenia susediacich obci a miest spajaju spolocne zaujmy suvisiace s rozvojom turistiky, infrastruktury a ekonomickych aktivit. S otazkou, co je v nich nove, sme sa obratili na predsedov jednotlivych mikroregionov:

Predseda mikroregionu Horehron, starosta Polomky Frantisek Durcenka:
- V dnoch 6. a 7. oktobra sme v spolupraci s Cyklistickym klubom HB Brezno na Bucniku zorganizovali Slovensky pohar v zjazde horskych bicyklov. V sucasnosti pripravujeme druhu velku akciu, zasadnutie starostov a kulturnych pracovnikov nasho mikroregionu k projektu Cesty krala Mateja na Kralovu holu, ktore bude v dnoch 19. a 20. oktobra. S uradom prace spolupracujeme na projekte, ktory je zamerany na motivovanie nezamestnanych ludi pri uplatnovani sa na trhu prace.
Predseda Mikroregionu Cierny Hron, starosta Hronca Igor Nemky:
- Podla najnovsich informacii by sa mala predlzovat trat Ciernohronskej zeleznice z Hronca na Chvatimech a v ramci planovanej vystavby vodarenskej nadrze Hroncek v Kamenistej doline aj trat na zvazanie materialu na hradzu az za Vydrovo, aby auta nezatazovali cestu. Bol by to velky prinos pre zachranu zeleznicky, pretoze by si mohla na seba zarabat. Prospelo by to aj rekreacnemu stredisku pod vodarenskou nadrzou, kadial by viedol kilometrovy usek zeleznice. Cely mikroregion tym len ziska, predpoklada sa, ze vodarenska nadrz by mala byt vybudovana do roku 2010.
Predseda mikroregionu Chopok-Juh, starosta Podbrezovej Ing. Jan Steller:
- V stredu 3. oktobra v Myte pod Dumbierom zasadala komisia pre rozvoj cestovneho ruchu za ucasti starostov a podnikatelov z nasho mikroregionu. Mapovali sme stav zariadeni turistickeho ruchu, ubytovacie kapacity, atrakcie a podujatia organizovane na podporu turizmu. Prioritnou snahou mikroregionu Chopok-Juh je s pomocou poslancov a vlastnikov a v spolupraci s ministerstvom hospodarstva zabezpecit transformaciu SKI Jasna, ktoreho sucastou je aj juzna strana Chopka. Jej nefunkcnost a dezolatny stav nas trapia, z toho dovodu vyplyva snaha ziskat strategickeho partnera so skusenostami v cestovnom ruchu a tym aj ozivit zimnu a letnu turistiku v Nizkych Tatrach.
Predseda mikroregionu Muranska planina, starosta Michalovej Mgr. Peter Bercik:
- Na ostatnom zasadnuti 11. septembra sme sa oboznamili s vysledkom podania projektu rozvoja cestovneho ruchu, ktoreho autorom je PhDr. Igor Pasmik. Grant vo vyske 867 000 korun chceme pouzit na: informacne tabule a znacenia v celom mikroregione Muranska planina s nosnymi prvkami miestnej architektury, skolenie pracovnikov, ktori vypracuju projekty, turisticky Master plan, marketingovy prieskum, vyhotovenie katalogov v troch jazykovych mutaciach, propagaciu, web-stranku a na prezentovanie sa na podujatiach cestovneho ruchu. PhDr. I. Pasmik informoval o dalsich projektoch (napr. Ekopolis), z ktorych je mozne ziskat financie. Su to mensie projekty do vysky 30 000 korun pre obce do 1500 obyvatelov. Zastupcovia Narodneho parku Muranska planina nas informovali, ze v buducom roku pri prilezitosti 5. vyrocia vzniku NPMP planuju vydat obrazovu publikaciu. Primator Tisovca Peter Minac zdoraznil potrebu dokoncenia naucneho chodnika na Hradovu v ochrannom pasme NPMP, na ktoreho dobudovanie treba okolo 200 000 korun.

 Vela slnecnych dni v dalsom zivote!

Dve vyznamne udalosti boli dovodom, aby sa v treti oktobrovy den v hoteli Dumbier stretli obyvatelia, zamestnanci breznianskeho Domova dochodcov Luna a ich hostia. V mesiaci ucty starsich si totiz pripominaju 10. vyrocie svojho vzniku a pani Anna Javorcikova sa 2. oktobra dozila krasnych stych narodenin.

h0141d.jpg (14519 bytes)"Desat rokov v zivote dietata ci dospeleho cloveka nie je dlhy cas, desat rokov v ludskych dejinach je iba okamihom, no desat rokov, ktore 1. oktobra uplynuli od otvorenia prevadzky nasho domova, je dostatocnym medznikom, aby sme sa na chvilu pristavili, zaspominali na to, co sme spolu prezili, co sme si na zaciatku predsavzali a co nas este caka." Vystizne uvodne slova zo slavnostneho prihovoru riaditelky tohto domova Ing. Janky Grlickej doplnili dalsie, venovane historii i sucasnosti.
Historia Domova penzionu pre dochodcov v Brezne sa zacala pisat 1. oktobra 1991. Obyvatelom poskytovali ubytovanie, zakladne prevadzkove zariadenie, vybavenie obytnej jednotky, zakladnu starostlivost, zdravotnicku starostlivost, rehabilitaciu a podla potreby psychologicke sluzby. Na zaklade poziadaviek pribudli dalsie sluzby, napr. dovoz obedov zo spolocnej jedalne pre dochodcov a dietne stravovanie z nemocnice, pranie a zehlenie osobnej bielizne, denne alebo tyzdenne upratovanie, donaskova sluzba. Do 1. augusta 1998 prijimali sebestacnych, samostatnych obcanov, ktori sa vedeli o seba postarat. Od 1. augusta 1998 v zmysle noveho zakona o socialnej pomoci prijimaju len obcanov na zaklade hmotnej alebo socialnej nudze, pripadne inych vaznych problemov. S ucinnostou od 1. januara 1999 sa penzion zmenil na kombinovane zariadenie domova dochodcov a domova penzionu pre dochodcov a rozsirili sluzby (dovoz obedov aj v sobotu a v nedelu a poskytovanie celodennej starostlivosti). Situaciu, ked denne dovazali obedy z troch jedalni, vyriesili zriadenim vlastnej kuchyne. Ziskat cast strojoveho zariadenia im pomohla riaditelka detskeho domova. Pretoze sa neustale zvysoval pocet obyvatelov, u ktorych je nevyhnutna potreba zvysenej socialnej starostlivosti a poskytovania socialnych sluzieb, ktore moze poskytovat len zariadenie typu domova dochodcov, od 1. augusta 2001 sa pretransformovali na Domov dochodcov Luna.
Do historie uplynulych desiatich rokov domova neodmyslitelne patria aj kulturno-spolocenske aktivity jeho obyvatelov. Od nesmelych pokusov na zaciatku sa postupne rozvinuli do stale castejsich nacvikov a vystupeni spevokolu, ktory sa uz prezentoval pri roznych prilezitostiach. Peknu spolupracu rozvinuli aj s materskymi a zakladnymi skolami.
V sucasnosti v domove dochodcov zije 104 seniorov (73 zien a 31 muzov, ich priemerny vek je 78 rokov), o ktorych sa stara 29-clenny pracovny kolektiv.
Prave pred desiatimi rokmi prah domova prekrocila aj pani Anna Javorcikova, ktorej ku krasnej storocnici patrili zelania vsetkeho najlepsieho. Jej a ostatnym obyvatelom Luny pri prilezitosti ich jubilea i "mesiaca starsich" vyjadrili uctu k veku a popriali zdravie a vela slnecnych dni v dalsom zivote.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT