17.AUGUST 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Otaznik nad Ciernohronskou zeleznickou

Prave v roku, v ktorom si Ciernohronska zeleznica v Ciernom Balogu pripomina 90. vyrocie prevadzky, hrozi to najhorsie. Patnasteho septembra konci sezona a ak sa nieco neudeje, tuto unikatnu kulturno-historicku pamiatku zatvoria. Stat sa k nej zachoval macossky, a tak dlh danovemu uradu a poistovniam narastol na 3,5 miliona korun. Podla slov riaditela zeleznicky Ivana Kovacika, prostriedky ziskane cinnostou a od sponzorov boli pouzite na zachovanie prevadzky a tretina rozpoctu, ktoru by vyuzili na odvodove povinnosti, dlhodobo chyba. Zial, dalej to nejde, dlhy narastaju a poistovne nie su ochotne cakat. Ak prevadzku zastavia, zeleznicka bude rozkradnuta.

Trubaci zo Svajciarska

Na podiu breznianskeho namestia sa v den zatmenia Slnka len tak z nicoho nic objavila patclenna skupinka starsich panov - trubacov na alpskych rohoch z kantonu Valais, z mesta Sion v juznom Svajciarsku. Toto mesto je zname aj tym, ze nam konkurovalo ako kandidat na Zimne olmypijske hry 2006. Skupina sa v Brezne zastavila cestou na Festival ludovej kultury Koliesko ´99, ktory sa pocas minuleho vikendu konal v Kokave nad Rimavicou a sprevadzal ju organizacny veduci folklorneho suboru Partizan zo Slovenskej Lupce Jan Puskalier. Na improvizovane vystupenie ihned reagovali i zastupcovia okresneho a mestskeho uradu, ktori jej clenom odovzdali spomienkove darceky z regionu. Ako nam prezradil francuzsky hovoriaci veduci skupiny Pierre Leonide Roh, vo Svajciarsku je registrovanych vyse tritisic hracov na tomto ojedinelom hudobnom nastroji, ktory nema "ani dierky na ovladanie" a kvalita interpretacie zavisi hlavne - ako sa v muzikantskej terminologii hovori - na dobrom "natisku". V juni tohto roka sa v kanone Bern (Grindelwald) skupina zucastnila na celonarodnom stretnuti trubacov na alpskych rohoch, kde na spolocnom vystupeni ucinkovalo naraz dvestodvadsat interpretov.

Archeologovia v Hornej Lehote

Pracovnici bratislavskeho Pamiatkoveho ustavu a jeho strediska v Banskej Bystrici v spolupraci s Archeologickym ustavom Slovenskej akademie vied Nitra uskutocnuju v Hornej Lehote v lokalite Hradok archeologicky vyskum. Archeolog Mgr. Peter Mosny z banskobystrickeho strediska nas informoval, ze otvorili niektore plosne zistovacie sondy, ktorych ulohou je zistit stratigrafiu kulturnych vrstiev v tejto polohe. Na zaklade ziskanych crepov a casti lokalizovanych sidelnych objektov potom overia a spresnia doterajsie spravy o casovom horizonte osidlenia tejto lokality kulturami. Doterajsie prve mensie vysledky potvrdzuju osidlenie tejto lokality v obdobi ludu Puchovskej kultury, co je prelom nasho letopoctu. Predpoklada sa osidlenie aj v starsich horizontoch, co naznacuju spravy zberov z minulych obdobi. Najznamejsimi osobnostami, ktore sa venovali tejto lokalite, su Samo Chalupka a Bozena Nemcova, ktori tu v prvej polivici 19. storocia robili predbezne zbery a vykopy. Ako zdoraznil Mgr.Mosny, pri tomto tempe a pri zachovani investora a. s. Zeleziarne Podbrezova, ktory vlastne inicioval tuto akciu, by vyskum mohol byt dlhodoby. Ozrejmil by jednu z najstarsich historickych osidleni tohto regionu. Predpoklada sa, ze prave v tejto polohe v obdobi na prelome nasho letopoctu spracuvali rudy.

Opytali sme sa za vas

Ing. Slavomira Kupcoka, riaditela s. p. Slovenska autobusova doprava Brezno:

o Aka je situacia v zlucovani breznianskej "sadky" s banskobystrickou?

- Na zaklade rozhodnutia ministra dopravy, post a telekomunikacii c. 86/99 z 30. juna 1990 sa rusi statny podnik Slovenska autobusova doprava Brezno a zlucuje sa so statnym podnikom Banskobystricka dopravna spolocnost, s. p., Banska Bystrica, a to s ucinnostou od 1. augusta 1999. Zatial fungujeme dalej ako statny podnik Slovenska autobusova doprava Brezno, az kym neprebehne vymaz z obchodneho registra a nebude zalozena nova firma. Bude to firma so stopercentnou ucastou statu, cize statny podnik, kde Autobusova doprava Brezno bude vystupovat ako odstepny zavod. Ministerstvo rozhodlo, ze pre ulahcenie riadenia z patdesiatich styroch statnych podnikov SAD vznikne sedemnast novych statnych podnikov. V Brezne sa v podstate nezmeni nic, autobusova doprava bude fungovat dalej tak, ako doteraz. Do septembra neplanujeme v cestovnych poriadkoch ziadne zmeny. Po septembri spravime len niektore upravy odchodov a prichodov autobusov, ale nezrusime ziadnu linku.

Bravacovske kulturne leto

Nemusi to byt vzdy len ta velebna kultura, co cloviecika pozdvihne do vyssich sfer. Castokrat je nedaleko od nas mimoriadna prilezitost a stacilo by si vychutnat slavnostnost, ktora ju sprevadza, prijat za svoje krehke vedomie, ze svet je miestom zazrakov, ze stoji za to zit a tesit sa. To je to velke umenie zivota, ktore sa od cias antiky snubi zo sportom do idealu vsestrannosti, ktory nam ostal ako prikladne, aj ked zriedkakedy naplnene dedicstvo. Bravacovske kulturne leto toto vsetko vie a respektuje.

Teda - vsetko sa zacalo tesne pred svatou Annou na futbalovom ihrisku: najskor turnajom styroch muzstiev a o strnast dni na tom istom mieste dalsou vyznamnou akciou - 7. augusta bol slavnostny vykop do zivota prveho rocnika sutaze Kopanie jedenastok, na ktorom sa zucastnila viac ako desiatka nadsenych a zdatnych borcov.

V piatok 6. augusta uderom 18. hodiny hvizd pistalky odstartoval hlavnu, nedockavo ocakavanu, priam svetovu akciu - Volejbalovy nonstop - v roku 1999 uz uctyhodny jedenasty rocnik. Turnaj sa hra 24 hodin bez prestavky, s minimalnymi prestojmi nevyhnutnymi na vystriedanie muzstiev, na upravu kurtu a obcas aj na kratucke posilnenie a osviezenie pocas hry. Na tohtorocnom medzinarodnom maratone sa zucastnilo vyse 60 hracov, odohrali 78 setov a pretoze sa hra cely cas s plnym nasadenim a nevyhlasuju sa vitazi, vyhrava kazdy, kto nastupi - o tretej rano alebo v tropickom popoludni ... Pretoze byt pri tom, to je vitazstvo. Zlatu medailu dostavaju vsetci, aj organizatori. Tym patri aj v tomto roku rozhodne plne absolutorium, naviac povysene o uctu k dielu, ktore dokazali vybudovat v susedstve renovovaneho volejbaloveho ihriska - prekrasny stylovy amfiteater s autentickymi prvkami ludovej architektury, vybaveny krytym posedenim, priestorom na obcerstvenie, podiom a zazemim pre ucinkujucich. Bravacovo ma teda o dalsi kulturny stanok naviac, ale co je hlavne - dalsi dostojny priestor pre svoje mimoriadne umelecke a spolocenskoprospesne aktivity. A tak, aj ked cely amfiteater len cakal na zaverecne kozmeticke upravy, slavnostnym zakoncenim turnaja bolo vecerne predstavenie folklornej skupiny z Telgartu a este dlho po skonceni predstavenia sa v areali neunavne hralo a spievalo.

Na uplny zaver sa potom stalo nieco, co zvysku vytrvalcov vzalo dych - len chvilu po ostatnom potlesku a po predposlednom pripitku sa otvorila obloha a spustil sa obrovsky lejak. Ak by prisiel skor, vsetku tu dlho pripravovanu paradu by urcite skomplikoval. Podakovanie teda patri aj horehronskym bohom, ktori sa milostivo sklonili pred Bravacovskym kulturnym letom a dopriali mu svoju priazen az do uplneho konca. Ale najvacsie uznanie nech patri predovsetkym nadsenym, pracovitym a sikovnym ludom. Marekovi Pobisovi ako hlavnemu tvorcovi a hlavnemu organizatorovi, desiatkam brigadnikov, ktori mu mesiace pomahali, nemenovanym sponzorom za velkoryse dary, bez ktorych by sa uctyhodne dielo nevybudovalo, vsetkym vytrvalym hracom (a tiez hrackam) na ihrisku, umelcom na podiu, fanusikom v hladisku, rozhodcom, prajnemu susedovi, diskdzokejom, kucharom a barmanom, fotografom, tiez televizii a rozhlasu a vsetkym, na ktorych som zabudol.

A vam, ktori ste tu neboli, aj vam, ktori sa uz nemozete dockat slavnostneho otvorenia amfiteatra, dlhujeme zaverecnu informaciu: oficialne otvorenie, tentokrat pod taktovkou Bukovinky a pod tradicnym patronatom kulturnej komisie obecneho zastupitelstva, sa chysta na sobotu 28. augusta od 18. hodiny. A pretoze nie je vylucene, ze ak by ste sa pytali na cestu k amfiteatru domorodca a natrafite na toho jedineho, ktory na brigade nebol, tak sa pytajte na futbalove ihrisko a potom uz nezabludite. Pridte, budete srdecne vitani, rozhodne prekvapeni a urcite si zaspievate.

Petr Mach

 

Co zistila "soika"

Pocas tridsiateho prveho a tridsiateho druheho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj skontrolovali stodesat prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali stopat kontrolnych nakupov. Statistiku tychto tyzdnov tvori patdesiatsedem predrazenych nakupov, frekvencia predrazenia 54,3 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov tri koruny a sestdesiat halierov.
Pre kvalitativne chyby, nedodrzanie doby spotreby a informacnych povinnosti inspektori pozastavili tovar v tridsiatich piatich prevadzkovych jednotkach pri 149 druhoch tovaru za 72 984 korun. Tovar nevhodny na konzum, resp. suroviny nevhodne na pripravu jedal zlikvidovali v devatnastich prevadzkovych jednotkach pri styridsiatich druhoch tovaru za 6506,80 koruny. Na mieste ulozili osemdesiatpat blokovych pokut za 60 900 korun a spisali styridsattri oznameni o zacati spravneho konania.
V Breznianskom okrese v potravinach Univerzal na Taloch bol nakup v hodnote 66,50 koruny predrazeny o dve koruny a dvadsat halierov. Dovodom bolo nespravne uctovanie pri predanom syre Karicka v cene styri koruny a tridsat halierov namiesto troch korun a osemdesiat halierov a nedodrzanie hmotnosti pri Bratislavskej salame a cesnaku. Okrem toho kontrolori dali prikaz na likvidaciu dvoch druhov tovaru v hodnote stodevat korun. Ostatne kontroly v ramci letnej turistickej sezony v tejto predajni dopadli dobre.

(sk)

Pozor na zlodejov

Kazdy stvrty den dochadza ku kradeziam kabeliek a penazeniek. Len v samotnom Brezne sa od zaciatku roka stalo patdesiatstyri takychto kradezi a bolo ukradnutych 161 000 korun. Medzi najzavaznejsie pripady patri kradez kabelky s penazenkou v hodnote 30 800 korun, kedy pachatel vyuzil nepozornost majitelky pri nakupe tovaru. Iny zlodej pri cestovani vlakom odcudzil spiacemu turistovi z Ceskej republiky pasovu tasticku s dokladmi, valutami a korunami dovedna za 20 000 korun.
Najcastejsimi miestami takychto kradezi su predajne, trznice, autobusove a vlakove nastupistia a cakarne, dopravne prostriedky a pohostinske a zabavne podniky, kedy zlodeji striehnu a vyuziju i tu najmensiu nepozornost a kradnu. Preto je dolezite nikdy nestratit kontrolu nad svojou taskou a vreckami. Je nutne skontrolovat si, ci mame tasku riadne uzatvorenu a uz pri vybere mysliet na mozne nebezpecenstvo a radsej si
kupit tasku ci kabelku so zlozitejsim zapinanim.

Tasku je nutne si stale pridrziavat rukou. Zabranite tak jej otvoreniu ci vytrhnutiu. Niektori pachatelia nevahaju rozrezat dno alebo postrannu cast kabelky, aby mohli rychlo vypradznit jej obsah. Preto vo vlastnom zaujme treba zvysit ostrazitost a venovat podstatne vyssiu pozornost vlastnym kabelkam a taskam, pretoze iba zanedbatelne percento lupu najde znovu svojho povodneho majitela.

 

por. Ing. Maria Sanitrova,


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT