17. AUGUST 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Rec nebude o hracich kartach a automatoch, ale o tych parkovacich. Inspirovalo nas ostatne mestske zastupitelstvo, kde sa hovorilo aj o pripravovanom systeme parkovacich sluzieb prostrednictvom parkovacich automatov. Zaujimal nas preto nazor vodicov na parkovacie karty a automaty a vybrali sme sa na breznianske namestie.



S anketovym mikrofonom

 

Karty ci automaty?

Branislav Dubeci, ekolog, Kosice:

- Co povedat? Som tu na dovolenke a ked som si chcel kupit kartu v zmrzlinarstve, prave bolo zatvorene. Ale nemam problem, kupim si viacej kariet. No a keby tu bol parkovaci automat, nebol by problem, bolo by to asi jednoduchsie. U nas v Kosiciah su aj parkovacie automaty aj karty, ale podla mna je lepsi parkovaci automat. Myslim si, ze najvacsi problem s parkovanim v Brezne je v tom, ze sa uz neda parkovat na celej ploche namestia.

Rudolf Batka, strojny zamocnik, Banska Bystrica:

- S kupenim karty som sice problem nemal, ale bolo by lepsie, keby to bolo robene aspon na hodinu, nie na polhodinu. Keby bol automat, bolo by to zakonite lepsie.

Stanislav Pekarik, sukromny podnikatel, Nove Zamky:

- Viete co, ja s automatmi nemam dobre skusenosti. U nas v Novych Zamkoch je to uplne o nicom. Trebars idem do sporitelne, odparkujem si auto a musim ist 50 alebo 100 metrov na jednu stranu a ked je pokazeny, tak zas na druhu stranu. Absolutne to nepokryje potrebu, co tam je. Myslim si, ze karty su lepsie, aj ked neviem ako tu funguju. V Novych Zamkoch by pre mna boli karty vyhodnejsie, kupil by som si ich dopredu a mohol by som odparkovat pri spominanej sporitelni, kde chodim trikrat do tyzdna.

Alexander Hrabalek, vysokoskolsky ucitel, Hradec Kralove:

- Urcite je lepsie, ked je automat alebo tu niekto chodi a vybera, nez sa starat o kartu. U nas su najcastejsie automaty alebo sa vybera.

PaedDr. Jozef Chlebovec, riaditel skoly, Nemecka:

- Vela sem sice nechodievam, ale mam dobre skusenosti. Viem, kde sa da listok kupit, nemam s tym problemy. Automaty su sice dobre, ale je v tom jedna nevyhoda, ze musim mat drobne peniaze a ak ich nemam, su s tym vacsie problemy. Jednoduchsie je kupit si kartu.

Jozef Kresak, sofer-mechanik, Pohorela:

- Mozno by bolo lepsie, keby tu boli automaty, mal by som ich hned poruke a karty musim zhanat.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Pre cestujucich breznianskou SAD-kou

Ak by ste potrebovali cestovat linkou c. 603440/2, dajte si pozor, aby ste nenas... vodica tejto linky, ako ja 21. jula. V uvedeny den som chcel cestovat do prace a ked som si pytal listok do Podbrezovej pod kostol, vodic tejto linky na mna spustil krikom niekolko neopodstatnenych viet, medzi ktorymi sa najviac vynimala: "Nes... ma, preco necestujete inym spojom, ked ich ide sto."

Vyjadrujem tymto nespokojnost s pocinanim vodica tejto linky. K listu prikladam cestovny listok.

...

Stanovisko SAD Brezno, s. p.

Presetrili sme staznost na vodica autobusu, ktory dna 21. jula premaval na linke Telgart - Brezno - B. Bystrica. Spoj pride do Brezna na linke 603462 a je obsadeny hlavne zamestnancami Zeleziarni Podbrezova. Do B. Bystrice pokracuje spojom c. 2 linky 603440 s odchodom z Brezna o 5.20 hodine. Pretoze spoj byva od Brezna dost vytazeny, prednostne su prepravovani cestujuci do vzdialenejsich zastavok (hlavne do B. Bystrice). Na linke 603440 nie je autobusova zastavka Podbrezova, horna brana (pod kostolom). Od 5.15. do 5.30 hodiny mate moznost cestovat z Brezna do Podbrezovej siedmimi dalsimi, tzv. robotnickymi spojmi. S vodicom bol urobeny pohovor, pri ktorom bol upozorneny na slusne spravanie k cestujucim. Za to, ze to nedodrzal, budu mu kratene mesacne premie. Za spravanie vodica sa vam ospravedlnujeme a verime, ze sa s niecim podobnym pri cestovani uz nestretnete.

Ing. Slavomir Kupcok, riaditel podniku

Vazena redakcia!

Vzdy, ked sa ocitnem na Horehroni alebo v Brezne, rada si kupim a precitam vas tyzdennik. A tak som si dovolila oslovit a pozdravit vas, ako aj vsetkych dobrych ludi mesta Brezna a vasho Horehronia. DOBRY CLOVEK je dovodom, pre ktory som sa rozhodla oslovit vas so svojou prosbou:

Rada by som vyslovila svoje podakovanie za nezistnu, ale vzacnu pomoc vodicovi sedomodrej Skody 120 LS ev. c. BR-285AB. V nedelu 16. maja v podvecer sme zostali stat na ceste medzi Bacuchom a Breznom, dost daleko od domova, do ktoreho sme sa vracali. Aj dve male vnucky patrili do osadky vozidla. Bol tym jednym z mnohych vodicov, ktori nas obisli a pokracovali v ceste, ibaze on si vsimol, ze stojime, vratil sa a ponukol nam svoju pomoc napriek tomu, ze vo vozidle mal male dieta. Pomohol nam dostat sa na najblizsiu pumpu v Brezne, kde sme kupili a vymenili novu baterku, aby sme mohli pokracovat v ceste. Dakujem za ochotu a trpezlivost aj jeho manzelke. Nech sa vzdy, ked to budu potrebovat, zachovaju ludia k nim rovnako ako oni k nam. Je to dobry pocit a krasne poznanie stretnut v dnesnej hektickej dobe DOBREHO CLOVEKA. Nech sa mu dari - za volantom i pri rodinnom krbe.

Viera Bystrianska, Detva

Akcia pre dochodcov

V krasne letne sobotne odpoludnie 7. augusta v ramci Medzinarodneho roka starsich ludi mestsky urad spolocne s Klubom dochodcov v Brezne pripravili prijemne kulturne posedenie. V krasnom prostredi v kolkarni na Skolskej ulici si dochodcovia pri hudbe harmonikara Vojtecha Precucha a huslistu Martina Detvana zaspievali a pobesedovali. Sponzorom podujatia bola Elena Fatunova, ktora sa postarala tiez o prijemnu atmosferu a obsluzenie, za co jej dakujeme. Z mestskeho uradu sa na podujati zucastnili Elena Kovacova, veduca odboru socialnych sluzieb a veduca klubu dochodcov Bozena Pobisova. Bolo to mile stretnutie, na ktore budu zucastneni dlho s radostou spominat.

A. Stanislavova

Je to vec len ochranarov?

Po precitani regionalnych novin Horehronie mi neda nereagovat na clanok Magdaleneny Horniackovej pod titulkom Co robia ochranari?

Vazena pani Horniackova, uvedomte si prosim vas, ze ochranari su tak isto ludia ako vy. Maju svoju pracu, povinnosti, starosti, problemy. Navyse to, ze su ochranari, ich opravnuje na to, aby odpracovali mnozstvo brigadnickych hodin vo svojom volnom case na ukor svojich rodin zadarmo. Okrem toho chodia do straznych sluzieb a vytvaraju mnozstvo aktivit prospesnych nasej prekrasnej prirode.

Co chcem tym povedat? Len to pani Horniackova, ze ked vam tak zalezi na tom psikovi, tak mozete pren spravit nieco aj vy. Mate na to take iste pravo ako ochranari. Zajdite na kompetentny urad a pomozte mu, ak nepomaha pohovor s jeho majitelom. Budem vam za to aj ja povdacny. Ja som zo Slovenskej Lupce, takze mi je to kus od ruky.

Cize nielen ochranari pani Horniackova, ale vsetci ludia sme povinni pomahat nasej prirode a tvorom zijucim v nej. Len tak dokazeme zachovat mnozstvo hodnot pre nase dalsie generacie.

Jan Gilany

Reakcia na list starostky Sumiaca

V mojom fejtone bola spomenuta Kralova hola a obec Sumiac prave ako symbol celeho Slovenska. Nie vsak ako urazka obce, jej obyvatelov, nezamestnanych ci samej pani starostky.

Prave, ze som Slovak, nie vsak nacionalista, nechcem, aby sa oslavovalo to, co netreba. Bez vatier a spaleneho dreva sa zit da. Ci je to drevo od sponzorov alebo sa chystajucej statnej dotacie. Drevna hmota sa da vyuzit aj ucelnejsie, ked clovek uvazi, ake su to na celom Slovensku kvanta. Totiz, kto skutocne Slovensko miluje, ten neznecistuje dymom zivotne prostredie. Zvlast sa jedna o symbol slovanskosti zdevastovanej Kralovej holi.

Roduverne, uvedomte si, ze niet co oslavovat, z toho sa nenajeme okrem tych par jedincov na vatraparade. Kazdy mame svoj nazor "bohudik". Vazim si, ze to sama uznavate, pani starostka. Slovensko bude mat vtedy privilegia zvrchovaneho statu, ked tu pevne zakoreni demokracia, bude si kazdy ctit zakon a obcan bude hodnota a nie odpad. Bohuzial, na Slovensku toto chyba uz patdesiat rokov. Vam vatry neberiem, oslavujte, drepcite, ved na to mate a dufam, ze aj mat budete. Na Slovensku tak vzdy byvalo. "Biedne to zit budes lude slovensky, ked biednost sam podporujes.

Milan Kovacik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT