8. JANUAR  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rok sa s rokom stretol. Prijemna atmosfera sviatkov vyprchala a zrazu sme vhupli do kolobehu kazdodenneho zivota. Nejeden z nas este zalistuje v pamati a vybavuje si chvile lanskeho roka. Spomina na to, co uz ma za sebou, ci to bolo prijemne alebo smutne.Veru, je tu rok 2002 a s nim ocakavania, co prinesie.Aj nasa prva tohtorocna anketa sa niesla v takomto duchu, ked sme sa okoloiducich pytali: Co vam priniesol uplynuly rok a co ocakavate od roku 2002?

anketovym mikrofonom


Na prelome rokov

Mgr. Janka Dvorska, ucitelka, Brezno:

- Minuly rok bol pre mna aj dobry aj horsi. Prezivala som stastne dni, ale aj smutne spojene so stratou otecka. Mozem povedat, ze v praci sa mi darilo, celkove som bola spokojna. Co ocakavam od tohto roku? Viacej stastia, lepsie zdravie, aby sa mi v skole darilo aspon tak, ako doteraz. Priala by som si, aby nase mesto Brezno bolo krajsie, ako bolo v minulom roku.

Mgr. Marta Chlebovcova, ucitelka, Nemecka:

- Pre nas stat to bol tazky rok, hlavne po ekonomickej stranke. Preto ocakavam, ze v buducnosti sa to bude zlepsovat. Pre mna osobne, co sa tyka rodiny, to bol celkom dobry rok. Ved rodina je zaklad, pokial funguje.

Lucia Leitnerova, studentka, Osrblie:

- Minuly rok bol pre mna uspesny v tom, ze som sa dostala na fakultu telesnej vychovy a sportu v Bratislave. Cize ocakavam, ze budem mat uspechy v skole a ze tento prvy rocnik zvladnem.

Jozef Suja, nezamestnany, Brezno:

- Na Silvestra som si dal predsavzatie a zatial sa mi ho dari plnit. Ocakavam, ze tento rok bude lepsi ako ten minuly, ktory bol, ako sa hovori, "striedavo oblacny".

Marta Belicova, dochodkyna, Brusno:

- Dakovat Bohu, ako dochodkyna este robim, takze som si mohla prilepsit. Ale do buducna nevidim nic ruzovo.

Mariana Lehocka, dochodkyna, Brezno:

- Ako cerstva dochodkyna som sa docasne prestahovala do Brezna. Tento region poznam, je tu velmi pekne. Mam zmiesane pocity, dobry v tom, ze som sa stala milionarkou casu, s peniazmi je to horsie. Ale kedze sme odchovancami prastareho rezimu, vieme aj z mala robit zazraky. Paci sa mi tu lepsi vzduch, pretoze pochadzam z Bratislavy. Pre mna bol rok 2001 celkom dobry, mala som sice tvrdu pracu a som rada, ze si mozem oddychnut. Mame tu nadhernu prirodu, zelala by som si preto, aby sem chodilo vela dobrych turistov, slusnych ludi, ktori su ochotni nechat tu nejaku korunu. Ale chcelo by to trosku oprasit, trosku viac dbat na cistotu. Mozem vsak povedat, ze nase hotely nie su o nic horsie ako zahranicne. Mame prijemny personal ovladajuci cudzie jazyky. Nemame sa za co hanbit, prave naopak, mali by sme byt hrdi na nasu krajinu. Keby sme sa s pocitom zdraveho sebavedomia hlasili k historii, pomohlo by nam to prejst do povedomia mnohokrat nadutych "zapadniarov". Urcite by prisli k nam, doniesli by peniaze, ktore by sme mohli rozumne investovat.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Potrebujeme ju

Mestsky televizny kanal v Horehroni z 11. decembra upozornil, ze treba zaplarit kablovu pripojku na televiziu, lebo po Novom roku bude platba az 3000 korun. To je v poriadku. televizia je nieco, bez coho sa v cinziaku zije dost tazko. Potrebujeme ju.
Nas panelak mal pripojku medzi prvymi, boli sme radi a z programov sme si zapli ten, ktory nas najviac zaujal. Po istom case zaujimave programy vypli a ostali STV 1, STV 2, Luna, Markiza, RTL, RTL 2, PRO 7, SAT 1, Eurosport, neskorsie Global. Vazeni divaci, ak chcete Max (teraz Spektrum) alebo Supermax ci Animal, nech sa paci priplatit 80 korun na mesiac a dostanete styri stanice - Max, Supermax, Viva 2 a TA 3. Tak!!! A tu je pes zakopany: Radi priplatime za stanice, ktore sa nam pacia a ktorym rozumieme. Naco su nam stanice, ktore jakziv nezapneme a nemame zaujem ich sledovat. Naco je dochodcom Viva 1, Viva 2? Iba ak si pri pocuvani aj zaskaceme, popripade na zahranicnych staniciach sa budeme zdokonalovat v reci. Nech nam daju na vyber jeden - dva zrozumitelne programy a radi priplatime za to, co pozerat chceme. Mali by byt aspon dva - tri programy, z ktorych sa da vybrat. Predsa nas nik nemoze nutit platit za to, comu nerozumieme. Zahranicnych stanic je podstatne viac, pribuzne jazykom su pre MTK nedosazitelne?
Kto najviac pozera televiziu? Ludia, co su doma, dochodcovia, nezamestnani, chori a skolaci popoludni. Takze, dajte nam na vyber a vase konto sa urcite zlepsi.

Edita Stulajterova

...

Poznamka redakcie: Mozno vas a dalsich citatelov, ktori reagovali na tuto temu, potesi oznam MTK na strane 5 o rozsireni programoveho balika.

Vycinanie vandalov

Breznianske sidlisko Mazornikovo akoby niekedy ani nebolo sucastou kulturneho sveta. Po rokoch svojej existencie by malo dostat pre svojich obyvatelov skolske sportove ihriska, najma pre ziakov mazornickej skoly, deti sidliska, ale i jeho dospelych obcanov.
Malo by. To potom, ked budu odovzdane svojim uzivatelom, teda skole a len vtedy, ak ich miestni vandali nerozbiju a nezmenia sa na totalne zdevastovany priestor. Clovek vaziaci si hodnoty musi byt sokovany pri pohlade na sucasny stav. Nasilne vytrhane lavicky, znicene oplotenie, vylamane konstrukcie na baskedbalovych ihriskach, obtrhane kose, znicene zariadenia. Hroza! Uz tam asi nezostalo na nicenie nic. Ako moze niekoho tesit dielo skazy? Kde si na jar zasportujeme? A co sokuje najviac? Kde sa podela prevazna cast serioznych obyvatelov tohto sidliska? Nikto nevidi, co sa tu nici? Netrapi to nikoho? Potom si ale nemozeme stazovat, ze mladez na sidlisku nema co robit, ze ak dospeli dostanu chut zasportovat si, ostane len pri chuti. Tie ihriska mali byt darom skole a sidlisku a s darom sa tak nezaobchadza.

Mgr. Miroslav Brodsky,
riaditel skoly

Dochodcovia vo Valaskej to vedia

Miestna organizacia JDS vo Valaskej je najstarsou a najpocetnejsou v okrese Brezno. Organizacia je to cinna, co mesiac to akcia. Vedia si najst sponzorov a s pomocou obecneho uradu sa im tieto akcie daria. Oblubenou je aj uz tradicne predvianocne posedenie pri stromceku. Tohto roku na stole nebola kapustnica, ale vraj typicke valastianske jedlo valastianske prekladance. Clenky vyboru napiekli medovnicky a svojich starkych prisli pozdravit s koledami vnucata, ktore ucinkuju v subore Stastne detstvo. A kedze nielen dobre sa najest, ale aj hybat sa treba, dali si zahrat do tanca aj na pocuvanie. A poniektori sa veru snazili a dobre si rozhybali hlasivky aj klby. Dochodcovia vsak ani doma nesedia so zalozenymi rukami. Svoju usilovnost predstavili na vystavke rucnych prac. Presnost a kvalita vyrobkov potvrdila, ze su naozaj zrucni a usilovni.

Emilia Gibalova

Cas radosti veselosti prisiel k nam

Sestnasteho decembra v  Spolocenskom dome v Predajnej pripravili deti zakladnej skoly a detskeho folklorneho suboru Bocianik rozpravkovu atmosferu predvianocnych a vianocnych dni. Cas priadok, cas carokrasnych zvykov, obycajov a lubostnej magie, liatie olova s odriekanim. Sviatocnu naladu umocnil spev, hry, zvyky a vestenia. To vsetko patri k pocitom domova a lasky v nom. V druhej casti programu Vianoce zivym betlehemom pripomenuli vzacnu chvilu, ked sa narodil Jezisko, maly kral. Sviatocne caro pozamykane do nadhernej melodie vianocnych pastierskych piesni, vinsov pastierov, kolednikov, betlehemcov, idyla vianocnych vecerov na dedine. Okrem umenia malych spevakov, tanecnikov a divadelnikov si navstevnici mohli v  priestoroch spolocenskeho domu pozriet vystavku, kde nasli motivaciu a inspiraciu ako originalne vyzdobit vianocny stromcek, svietnik ci slavnostny stol, typ na vianocny veniec, vianocne ozdoby.

M. Molcaniova

Vianocny vecer v klube dochodcov

Cas radosti, veselosti, stastia, zdravia pokoj svaty... V krasne vyzdobenych miestnostiach Klubu dochodcov v Brezne sa 18. decembra stretlo sedemdesiat osamelych na posedeni pod nazvom Vianocny vecer pre osamelych. Pri bohato prestretom slavnostnom stole, kde nechybala tradicna vianocna kapustnica, vysvietenom stromceku vecer sprijemnil kulturny program ziakov zo Skolskej ulice, ktori nam priblizili krasne vianocne zvyky. Pozvanie na tento vecer prijali primator mesta Ing. V. Fasko, prednosta mestskeho uradu Ing. J. Medved a veduca socialnych sluzieb E. Kovacova. Vdaka za toto mile stretnutie patri aj sponzorom, prostrednictvom ktorych sa vytvorila neopakovatelna atmosfera.

Bozena Pobisova

Dakujeme...

Dakujeme Ing. Vladimirovi Sotakovi a Nadacii Zeleziarne Podbrezova za financny prispevok pre nase dve postihnute deti Tomaska a Janka a zaroven aj primarke detskeho oddelenia breznianskej nemocnice MUDr. Marte Tisovcikovej za seriozny pristup a pochopenie nasho syna Tomaska.

rodina Vylupkova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT