8. JANUAR  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nedobrovolne silvestrovali v zrube

h0201c.jpg (12460 bytes)Vydatne snehove zrazky a silny narazovy vietor v ostatnych dnoch sposobili nemale problemy v obciach, v cestnej, zeleznicnej doprave a samozrejme aj na horach.
Ako nam povedal nacelnik Horskej sluzby NizkeTatry-juh Miroslav Benacka, po viacdnovom snezeni medzi sviatkami na horach pribudlo 60 - 80 cm noveho snehu, ktory sa vplyvom silneho vetra premiestnoval do zlabov v nizsich polohach, pretoze na hlavnom hrebeni Nizkych Tatier bol sfukany. Sposobilo to nemale problemy.
Na Stefana pracovnici televizneho vysielaca na Kralovej holi pasovym vozidlom uvolnili lavinu v doline Martaluzka. Na druhy den dvaja pracovnici Horskej sluzby Nizke Tatry-juh tuto lavinu zmerali (dlzka odtrhu 8 m, vyska od 60 cm do 2 m). V dalsich dnoch zistovali pevnost snehovej pokryvky pomocou norskej sondy hlavne v zlaboch ohrozujucich pristupovu cestu k chate M. R. Stefanika pod Dumbierom.
Na Silvestra pred polnocou sluzba HS na Taloch dostala informaciu, ze do utulne pod Chabencom nedorazili traja turisti a spat sa nevratili: "Kedze boli dobre vystrojeni, predpokladali sme, ze zostupuju dolu po svojich stopach a zrejme ostali spat v niektorom zo sennikov", hovori M. Benacka a pokracuje: "Rano na Novy rok patracia skupina ich naozaj objavila v lesnickej chate pod Struharskym sedlom, kde nocovali, kedze sa uz nevladali vratit spat do Jasenia. V ten isty den nas poziadali o pomoc dvaja ceski skialpinisti z utulne pod Chabencom, z ktorych jeden mal poranene rameno."
Kedze poveternostne podmienky nedovolovali pouzit na zachranu vrtulnik, zachranna akcia sa rozbehla 2. januara rano, ked osem clenov HS Nizke Tatry-juh zacalo vystupovat z Jasenskej Kyslej do sedla Struhar a odtial do utulne. Dorazili sem po styroch hodinach a potom zacali zostupovat spolu s dvoma ceskymi turistami a pracovnikom chaty, ktori tu boli "uvazneni" od 28. decembra. Pocas celeho vystupu i zostupu vladlo na horach krajne nepriaznive pocasie (silny mraz bol este znasobeny vetrom 100 - 120 km/h, husta hmla a snezenie). Preto sa skupina, v ktorej boli postihnuti, rozhodla zostupovat do Lomnistej doliny, cim sa vyrazne predlzil cas zostupu, ale zaistena bola bezpecnost zostupujucich. Akciu skomplikovalo aj to, ze v tejto doline je minimalny radiovy signal a zakladna na Taloch asi dve hodiny nemala spojenie so skupinou. Po nadviazani spojenia a stretnuti sa zostupujucich so skupinou, ktora im sla oproti, zachrannu akciu skoncili o 23. hodine.
Vsetci traja muzi su v poriadku a na prezite chvile im zostane spomienka a snad aj ponaucenie, ze hory netreba podcenovat. V sucasnosti je vyhlaseny 3. stupen lavinoveho nebezpecenstva, co znamena, ze pri mechanickom zatazeni svahu lyziarmi ci snoubordistami moze dojst k odtrhnutiu laviny. Preto Horska sluzba vyzyva vsetkych navstevnikov hor, aby dbali na jej pokyny. Vsetky potrebne informacie o horach, pocasi a o lavinovom nebezpecenstve najdete na webovej stranke Horskej sluzby na Slovensku www.horskasluzba.sk.

Na “vrchoch” pokrstili knihu

h0201e.jpg (9091 bytes) Mozno hned na uvod smelo napisat, ze po prvy raz sa na “vrchoch” konala takato udalost. Ano, bol to slavnostny krst publikacie Lom nad Rimavicou a okolie s podtitulom Vrcharske obce Lom nad Rimavicou, Drabsko a Sihla, ktory sa uskutocnil 15. decembra minuleho roka v spolocenskej miestnosti nakupneho strediska obecneho uradu v najvyssie polozenej obci Breznianskeho okresu v Lome nad Rimavicou. Knizocku s flasou sampanskeho pokrstili starosta obce Vladimir Vetrak, prednosta Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslav Demian, poslanec NR SR Ing. Dusan Svantner spolu s autormi publikacie Ing. Emilom Roncakom, Danielom Rakytom a Mgr. Ludovitom Kubisom.
Vdacnym divakom v “nabitej” miestnosti, kde boli i dochodcovia obce (sucastou slavnosti bolo totiz stretnutie dochodcov), poslanci obecneho zastupitelstva, starostovia okolitych obci, ziaci zakladnej skoly, sponzori publikacie a dalsi hostia sa v druhej casti programu predstavili ziaci zakladnej skoly, detsky folklorny subor Lomovcata, lomski betlehemci a ludova hudba Juliusa Bartosa – Suka z Cierneho Balogu, ktoreho manzelka pochadza prave z tejto obce.
O knizocku z historie a sucasnosti tychto “vrcharskych obci”, ktora je prvou svojho druhu, je mimoriadny zaujem i v meste Brezne, kde zije mnoho “vrcharov”. Presvedcili sme sa o tom i v ramci nakupov vianocnych darcekov na miestach, kde si mozete publikaciu kupit (v turisticko-informacnej kancelarii, obchodnom dome Horehronskeho spotrebneho druzstva, Knihkupectve – M. Frgolcova a v Kniznom centre na Razusovej ulici).

Vianocna premiera ochotnikov v Nemeckej

h0201d.jpg (11141 bytes) Stalo sa tradiciou, ze divadelny ochotnicky subor v Nemeckej sa vzdy na Vianoce predstavi domacemu publiku premierou novonastudovanej divadelnej hry. Na Stefana si nemecianski divadelnici pripravili frasku Jana Chalupku Trinasta hodina alebo Ved sa nahladime, kto bude hlasnikom v Kocurkove. Subor chcel touto htou splatit dlh tomuto vyznamnemu slovenskemu dramatikovi, ktory dlhe roky posobil v nasom regione.
Dej tejto rozsahom nevelmi dlhej frasky sa odohrava v typickom chalupkovskom prostredi – vo fiktivnom mestecku Kocurkovo. Hru vybral, pre podmienky suboru upravil a nacvik viedol Ing. Jan Turcan. Postaral sa aj o spestrenie inscenacie doplnenim dvoch piesni.
Pozoruhodne na hre je, ze je napisana vo versoch. Versovana forma posilnuje humorne dialogy a dava hre dramaticky spad. Vystupuje tu trinast postav a postaviciek, ktore su typickymi figurkami reprezentujucimi spolocenske prostredie svojho mesta. Dej sa kruti okolo volby noveho hlasnika, pricom o obsadenie tejto funkcie sa uchadzaju traja kandidati.
Hoci sa pribeh odohrava v prvej polovici 19. storocia, je zrozumitelny aj sucasnikovi. Bude to tak preto, lebo s  kocurkovskymi praktikami sa casto stretavame aj dnes a ludske vlastnosti a postoje sa nezmenili ani prichodom noveho tisicrocia. Keby dramatik Jan Chalupka zil dnes medzi nami, urcite by tu nasiel vela podnetov na napisanie novych kocurkovskych pribehov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT